disco

disco

2011. november 12., szombat

ANEKA

Aneka (1954. november 20.) skót énekesnő eredeti neve: Mary Sandeman. 1981-ben kiemelkedő sikert ért el a Japanese Boy című dallal. Noha volt még néhány kisebb slágere, sőt egy nagylemeze is megjelent, ma már csak „egyslágeres csoda”-ként (one hit wonder) emlékeznek rá.


KARRIERTÖRTÉNET
Aneka életéről nagyon kevés információ található, ugyanis a „rejtőzködő sztárok” közé tartozott, aki magánéletét nem kívánta a nyilvánosság előtt élni. Szemfüles újságírók jöttek rá arra, hogy valójában Mary Sandeman, közepes sikerű folkénekesnővel azonos. Nagy slágere, a Japanese Boy a Hansa (a Boney M. kiadója) emblémája alatt jelent meg 1981-ben. Az előadó művésznevét a telefonkönyvből választották. A felvétel rendkívül népszerű lett: nemcsak a diszkókban játszották sokat, hanem számos európai országban vezette a slágerlistát is. Ötmillió példányt adtak el belőle világszerte. A dal szerzője Bobby Heatlie, aki később romantikus kapcsolatba került a magyar Csepregi Évával. (Éva énekelte a Japanese Boy magyar változatát (Japán fiú), Heatlie-vel való kapcsolatából pedig egy fiúgyermek született.) A lemezborítón Aneka gésának öltözve látható, és a slágerhez kapcsolódó fellépéseken is kimonóban lépett színpadra. Következő dalai Európában szintén népszerűvé váltak, Angliában viszont nem keltettek különösebb feltűnést: Little Lady; Ooh Shooby Doo Doo Lang; I Was Free. A második kislemezhez, a Little Ladyhez imázst váltott, ezúttal egy XIX. századi hölgynek öltözött, a hangfekvésén azonban nem változtatott. Az Ooh Shooby Doo Doo Lang önreflexiókat sem nélkülöző dal egy énekesnőről, aki belátja, hogy neki csupán a háttérvokálban van hely. 


Még 1981-ben megjelent a Japanese Boy című bemutatkozó albuma, melyre a dalok többségét Bobby Heatlie szerezte. A sikeres folytatásnak két körülmény vetett véget. Az egyik maga Aneka volt, aki a sikerrel együtt járó felfokozott médiaérdeklődés miatt interjúiban többször megpendítette, hogy inkább visszavonul a számára túl nagy nyilvánosság elől. A másik – fontosabb – ok az volt, hogy az eurodisco az 1980-as évek elején háttérbe szorult, a Japanese Boy is már az utolsó hullámmal érkezett. Az énekesnő 1983-as kislemeze, a Heart to Beat / Starshine már visszhangtalan maradt. Ugyanez lett a sorsa a következő kislemeznek is. Aneka ezután eltűnt a popzene élmezőnyéből, és később mint Mary Sandeman tért vissza, ismét folkdalokkal, ismét szűkebb közönség érdeklődését felkeltve. A mezzoszoprán hangú énekesnő a Scottish Fiddle Orchestra kíséretében adott koncerteket. Többször szerepelt az STV csatorna szórakoztató műsoraiban. 1994-ben dokumentumfilm készült róla Aite Mo Ghaoil: Mary Sandeman and Islay címmel. 2006-ban a Channel 4 tévécsatorna Bring Back the One Hit Wonders címmel műsort készített, amelybe számos „egyslágeres csodá”-t meghívtak, köztük Anekát is. Az énekesnő azonban visszautasította a felkérést, mert nem kívánt Skóciából Londonba utazni a tévéfelvételre, és nem óhajtott nosztalgiázni sem saját nagy slágerének előadásával.


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a slágerlistán elért legmagasabb helyezések. Jelmagyarázat: UK = Egyesült Királyság, AUT = Ausztria, NOR = Norvégia, D = NSZK, SWI = Svájc, SWE = Svédország)

Kislemezek, maxik
* 1981: Japanese Boy / Ae Fond Kiss (UK #1, AUT #4, NOR #4, D #3, SWI #1, SWE #1, AUS #57, US Dance #15, CAN #42)
* 1981: Japanese Boy (Long Version) / Japanese Boy (Short Version)
* 1981: Little Lady / Chasing Dreams (UK #50 AUT #7, D #10, SWE #14)
* 1982: Ooh Shooby Doo Doo Lang / Could It Last a Little Longer (AUT #8, D #18)
* 1982: I Was Free / Alistair McColl
* 1983: Heart to Beat / Starshine
* 1984: Rose, Rose, I Love You / My Johnny (Kneels & Kisses Me)

Album
* 1981: Japanese Boy (Angliában Aneka címmel jelent meg.) (SWI #19)

VIDEÓK




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.