disco

disco

2011. november 18., péntek

PUSSYCAT

A holland Pussycat együttes 1975-ben alakult a Sweet Reaction tagjaiból. Lényegében családi zenekarról van szó, hiszen a három énekesnő testvérek, Lou Willé gitáros pedig a vezető énekesnő, Tonny férje. A Pussycat első kislemeze, a Mississippi kiugró nemzetközi sikert ért el, és azóta bevonult a popzene örökzöldjei közé. Az együttes egyéb ismert slágerei: Georgie, Smile, My Broken Souvenirs, Then the Music Stopped, Teenage Queenie, Lovers of a Kind. 1985-ben a Pussycat feloszlott, majd néhány évvel később újjászerveződött. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Tonny Willé Kowalczyk (ének, ütős hangszerek, 1975–1985, 2001-től)
* Betty Dragstra Kowalczyk (ének, gitár, 1975–1985, 2001-től)
* Marianne Hensen Kowalczyk (ének, gitár, 1975–1985, 2001-től Marianne Veldpaus néven)
* Lou Willé (gitár, ének, 1975–1985)
* John Theunissen (gitár, 1975–1981)
* Theo Coumans (dob, 1975–1978)
* Theo Wetzels (basszusgitár, 1975–1981)

Később csatlakoztak
* Hans Lutjens (dob, 1978–1981)
* Henk Dragstra (dob, 2001-től)
* Jan Bernards (gitár, 2001-től)
* Jan van Cep (steelgitár, 2001-től)
* Nollie Dragstra (billentyűs hangszerek, 2001-től)

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Kowalczyk nővérek egy év különbséggel születtek: Marianne 1951-ben, Betty 1952-ben, Tonny pedig 1953-ban. Édesapjuk már nem érte meg Tonny születését, mert egy ritka daganatos betegségben, a nyirokszerveket megtámadó Hodgkin-kórban elhunyt. Özvegye öt évvel később feleségül ment egy Kowalczyk nevű lengyel bányászhoz. A férfi nevére vette a gyerekeket, és lelkiismeretesen gondoskodott róluk, a lányok pedig apjukként szerették őt. 1959-ben Kowalczyk mindhárom lányt megajándékozta egy-egy akusztikus gitárral, amelyből egy darab is viszonylag drágának számított akkoriban, nemhogy egyszerre három. A család Treebeekbe költözött, ahol egy Keuzekamp nevű férfi tanította a gyerekeket gitározni. A nővérek Singing Sistersnek nevezték el magukat. Különböző kisebb rendezvényeken léptek fel, és természetesen szorgalmasan jártak különféle tehetségkutató versenyekre. Repertoárjuk javát német popslágerek alkották. Az 1960-as évek elején a Beatles együttes feltűnése óriási hatással volt a Kowalczyk lányokra is. Úgy érezték, ők is ilyen zenét szeretnének játszani, ám Keuzekamp úrtól mindez távol állt. Egy apróhirdetés útján találkoztak a 18 éves Werner Theunissennel, aki számos új akkordot tanított meg nekik. Theunissen kisegítő teherautó-sofőr volt, aki egy kis mellékesért vállalta a gitártanítást. A nővérek elhatározták, hogy alapítanak egy saját együttest, amelyben Tonny lesz a szólista, Betty a gitáros, Marianne pedig a basszusgitáros. A BG’s from Holland nevet választották, ahol a BG ugyan a Beat Girls rövidítése volt, ám kiejtése miatt inkább a Bee Geest juttatta az emberek eszébe, ráadásul a lányok akkoriban főleg a Gibb fivérek együttesének dalait játszották. Programjukkal nemcsak Hollandia különböző régióiban, hanem még Belgium francia részén is felléptek. 1965-ben csatlakozott hozzájuk Lou Willé gitáros és Hans Lutjens dobos. A formáció felvette a Sweet Reaction nevet.


A siker felé vezető út
Az új együttes tagjainak nem voltak nagyra törő, világmegváltó terveik, egyszerűen csak remek időtöltésnek tartották a közös zenélést. Werner Theunissen írt számukra néhány dalt, amelyek közül a Tell Alain 1971-ben megjelent kislemezen. Noha a felvétel nem aratott különösebb sikert, az együttest meghívták Eddy Becker show-jába, ahol a Sweet Reaction olyan aktuális sztárokkal lépett fel, mint Demis Roussos és a Soulful Dynamics. Ez utóbbi formáció belga producerei egy újabb kislemezt vettek fel a Sweet Reactionnel. A Come Back My Dream azonban szintén visszhangtalan maradt, akárcsak Tonny első szólókislemeze, a For You, amely Sally Lane néven jelent meg. Az énekesnő eredetileg ugyan a Shelley Lane művésznevet választotta, ám valahogy porszem került a gépezetbe, és a borítóra Shelley helyett Sally került. (1977-ben, amikor a Pussycat már világhírű volt, a belga menedzser piacra dobta a Sweet Reaction harmadik kislemezét is, de a borítón természetesen felhívta a figyelmet arra, hogy mi a csapat új neve, vagyis kihasználta a Pussycat név kereskedelmi vonzerejét.) 1974-ben Theunissen a Bee Gees Massachusetts című slágerének ihletésére írt egy dalt Mississippi címmel. A lányok fel is vették a koncertrepertoárjukba, majd néhány hónappal később demót készítettek belőle. Ezt eljuttatták a holland EMI-hoz, ahol nagy tetszést aratott. Az együttes bevonult az EMI stúdiójába, hogy lemezminőségben vegye fel újra a szerzeményt. A végeredmény azonban nem egészen olyan lett, mint amilyennek eredetileg tervezték. Eddy Hilberts producer ugyanis a specialitásának számító countryhangzás felé vitte el a dalt, méghozzá olyan eredményesen, hogy amikor a rádióállomások műsorukra tűzték, sokan azt hitték, egy amerikai együttes felvételéről van szó. Hilberts javaslatára a Sweet Reaction felvette a Pussycat nevet. 

A Mississippi hullámain
1975 áprilisában jelent meg a Mississippi című kislemez, eleinte azonban nem keltett különösebb feltűnést. Aztán az ismert holland lemezlovas, Meta de Vries játszani kezdte a műsoraiban. Eleinte még ő is azt hitte, hogy egy külföldi zenekarról van szó. Példáját követve hamarosan más lemezlovasok is repertoárjukba illesztették a dalt Hollandiában és külföldön. Ennek köszönhetően a Mississippi előbb a holland, majd a belga, a nyugatnémet, az angol, az ír, az osztrák, a svájci, a jugoszláv, az izraeli, az ausztrál, az új-zélandi, a dél-afrikai és a brazil slágerlistán is átvette a vezetést. Különös módon éppen csak a country hazájában, Amerikában nem lett belőle sláger. Egyébként világszerte több mint négymillió példány fogyott el belőle alig néhány hónap leforgása alatt. A lányok élete ettől kezdve gyökeresen megváltozott. Otthagyták gépírónői állásukat (más források szerint telefonkezelők voltak), és egyik fellépésről siettek a másikra. Hogy legyen is mindig hová sietniük, Jan Buys menedzser kezébe vette a Pussycat ügyeinek intézését. Jöttek az újabb slágerek, mint például a Georgie, a Smile és a Broken Souvenirs. Ez utóbbi szintén listavezető lett Hollandiában. A német piac számára az együttes német nyelvű változatokat is készített leghíresebb dalaiból. Sikerei elismeréseként a Pussycat 1977-ben az NSZK-ban Arany Oroszlán-, Hollandiában pedig Arany Hárfa-díjat kapott.


Válság, feloszlás, újjáalakulás
Az 1970-es évek végéig különösebb gond nélkül ment előre a Pussycat szekere. Noha az együttes nem hódolt be a diszkódivatnak, mindazonáltal dalai hangvétele a countrytól egyre inkább a popzene felé közelített, különös tekintettel olyan slágereire, mint a Doin’ La Bamba, a Then the Music Stopped vagy a Teenage Queenie. 1981-ben Pim Koopman menedzser került Jan Buys helyére, a zenekarból pedig távozott két gitáros és az 1978-ban érkezett dobos, aki korábban a Sweet Reactionnek is tagja volt. Menesztésük hátterében elsősorban anyagi okok álltak. A Pussycat ugyanis külföldön főleg a televízióban szerepelt playback kísérettel, vagyis nem volt szükség a zenészek tényleges jelenlétére, utaztatásuk viszont állítólag túl sokba került. Betty és Tonny az 1980-as évek elején gyermeket szült, ezért idejüket egyre inkább a családi teendők kötötték le. Emiatt a Pussycat visszautasította a Japánba, Ausztráliába és Szingapúrba szóló meghívásokat, ámbár elvállalt egy egy hónapos dél-afrikai turnét. 1985-ben a tagok úgy döntöttek, hogy lezárják az együttes egy évtizedes pályafutását. Ebben a családi kötöttségeken kívül szerepet játszott az is, hogy utolsó felvételeik már nem arattak igazán számottevő sikert. A lányok közül Tonny maradt a pályán, és szólistaként dolgozott tovább. A rajongók azonban nem felejtették el a Pussycatet – köszönhető ez az évről évre megjelent CD-válogatásoknak is –, ezért 1999-ben a nővérek a népes család tagjaiból újjászervezték az együttest. 2001-ben a 25 Jaar Na Mississippi című CD megjelenéséhez kapcsolódva a Pussycat több koncertet adott Hollandiában. 2004-ben egy exkluzív kiadvány jelent meg, amely az együttes legnépszerűbb slágereit tartalmazó 3 CD mellett egy, a legemlékezetesebb fellépéseket megörökítő DVD-t is tartalmazott. Ez utóbbi később külön is a boltokba került. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1975: Mississippi / Do It
* 1976: Mississippi (Original Deutsche Aufnahme) / Lieb mich (NSZK)
* 1976: Georgie / Take Me
* 1976: Mississippi / Georgie (Japán)
* 1976: Georgie (Original Deutsche Aufnahme) / Heute heute heute (NSZK)
* 1976: Smile / What Did They Do to the People
* 1976: Ein altes Lied / Pasadena (Original Deutsche Aufnahme) (NSZK)
* 1976: Georgie / Smile
* 1976: Smile / Boulevard de Madeleine / Georgie / Just a Woman (Lengyelország)
* 1976: Smile / Mississippi (Japán)
* 1977: Mississippi / Georgie / My Broken Souvenirs / Smile (Új-Zéland)
* 1977: Mississippi / Do It / Georgie / Mexicali Lane (Brazília)
* 1977: My Broken Souvenirs / Nothing to Hide
* 1977: Abschiedssouvenir / Nur dir gehören (NSZK)
* 1977: I’ll be Your Woman / Just a Woman
* 1977: If You Ever Come to Amsterdam (3:45) / If You Ever Come to Amsterdam (4:50) (Hollandia) (promóciós lemez)
* 1977: If You Ever Come to Amsterdam / You Must Have Been a Beautiful Baby
* 1978: My Broken Souvenirs / Smile / I’ll be Your Woman / One for the Lady (Brazília)
* 1978: Same Old Song / Stupid Cupid
* 1978: Wet Day in September / I Remember Springtime
* 1978: Hey Joe / Love in September
* 1979: If You Ever Come to Amsterdam / Love in September / Goodbye to Lovin’ / Another Day (Brazília)
* 1979: Daddy / Three Steps and Then
* 1979: Let Freedom Range / Don’t Love Him (Hollandia)
* 1980: Doin’ La Bamba / On the Corner of My Life
* 1981: Then the Music Stopped / Cha Cha Me Baby
* 1981: Une chambre pour la nuit / I Don’t Wanna Rock and Roll (Hollandia)
* 1981: Teenage Queenie / Who’s Gonna Love You
* 1981: Teenage Queenie / Une chambre pour la nuit (NSZK)
* 1981: Mississippi / Georgie (Hollandia)
* 1981: Blue Lights in My Eyes / Who’s Gonna Love You
* 1981: Blue Lights in My Eyes / I Don’t Wanna Rock and Roll
* 1982: Take a Look at Me / If You Go
* 1983: Lovers of a Kind / Closer to You
* 1983: Chicano / It’s Over
* 1983: Chez Louis / Say One Word
* 1983: Roll on Sweet Mississippi / I Can’t Get Over You
* 1984: Light of a Gipsy / You
* 1987: Mississippi / Smile (Anglia)
* 1994: Light of a Gipsy / Lovers of a Kind
* 2004: Somewhere Someone (Major Dundee feat. Pussycat)
* 2007: Mississippi ( Dennis Jones feat. Pussycat)


Albumok, válogatások
* 1976: First of All
* 1976: Incredible Sound (Korea)
* 1976: Smile
* 1977: Souvenirs
* 1978: Greatest Hits (Dél-Afrika)
* 1978: Wet Day in September
* 1979: The Best of Pussycat
* 1979: Simply to be with You
* 1980: Pussycat
* 1981: Blue Lights
* 1981: Musical Times (NSZK) (promóciós lemez)
* 1981: Gouden Successen (Hollandia)
* 1982: The Best of Pussycat (Belgium)
* 1983: Collection
* 1983: After All
* 1983: Het Beste Van Pussycat (Hollandia)
* 1983: Golden Greats (Dél-Afrika)
* 1985: Gold
* 1986: Revival (Dél-Afrika)
* 1987: Mississippi
* 1988: First of All (az 1976-os album CD-n)
* 1990: Special Collection (Dél-Afrika)
* 1990: Famous Favourites – Mississippi
* 1991: De Hits Van Pussycat (Hollandia)
* 1992: Starportrait
* 1993: Goldies!!!
* 1994: Single Hit Collection
* 1994: First of All
* 1994: Mississippi
* 1994: Gold
* 1995: Good for Gold
* 1994: Premium Gold Collection
* 1994: The Collection & More
* 1996: Mississippi (nem azonos az 1994-es albummal)
* 1996: The Best of Pussycat (Ausztrália)
* 1997: Mississippi (2 CD)
* 1997: The Ultimate Collection (Dél-Afrika)
* 1997: First of All / Souvenirs (2 CD)
* 1998: Mississippi
* 2000: Best of Pussycat
* 2001: First of All (az 1976-os album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: Souvenirs (az 1977-es album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: Wet Day in September (az 1978-as album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: Simply to be with You (az 1979-es album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: Blue Lights (az 1981-es album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: After All (az 1983-as album bónuszfelvételekkel CD-n)
* 2001: 25 Jaar Na Mississippi (2 CD)
* 2001: Retrospective (Brazília)
* 2004: The Complete Collection (3 CD + 1 DVD)
* 2004: The Premiere Collection (Dél-Afrika)
* 2004: The Greatest Hits
* 2005: Smile
* 2006: Pussycat (4 CD)
* 2006: Mini Album
* 2009: Alle 40 Goed

DVD
* 2005: Voor Alle Fans (CD-melléklettel)

VIDEÓK










Light of a Gipsy (csak zene!)

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.