disco

disco

2011. november 13., vasárnap

AMII STEWART

Amii Stewart (Egyesült Államok, Washington, 1956. január 29.) amerikai énekesnő, táncosnő és színésznő teljes neve: Amy Paulette Stewart. Az 1970-es évek végén vált világhírűvé a diszkókedvelők körében, elsősorban a Knock on Wood című slágernek köszönhetően. Erőteljes énekhang, temperamentumos előadásmód és kivételes mozgáskultúra jellemzi produkcióit. Az 1980-as évek közepétől Olaszországban él és dolgozik, de rendszeresen turnézik a világ különböző pontjain is.


KARRIERTÖRTÉNET 
Út a csúcsra 
Amii Stewart egy hatgyermekes család ötödik gyermeke. Négyéves volt, amikor édesapja, Joseph Stewart II tánc- és énekórákra íratta be. Mivel az intézménynek már volt egy Amy Stewart nevű tanulója, az új tanítvány Amiire változtatta a keresztnevét. A korán indult képzésnek köszönhetően vált később a diszkó műfaj egyik legsokoldalúbb csillagává. A washingtoni Howard Egyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, melyeket félbehagyott, hogy a D.C. Repertory Dance Companynál balettet és modern táncot tanuljon. A közönség színésznőként ismerhette meg először: a Broadwayn lépett fel a Bubbling Brown Sugar című produkcióban, amelynek egyik koreográfusa és társrendezője is volt. A színpadi revü a 1930-as években játszódott egy harlemi éjszakai klubban. A dalokat a korszak akkori csillagainak – Duke Ellington, Eubie Blake, Count Basie, Cab Calloway, Fats Waller – szerzeményeiből állították össze. Az előadást Miamibe, sőt Londonba is elvitték, ahol Amii megismerkedett Barry Lenggel, a Hansa Records egyik producerével, aki meghatározó szerepet játszott az énekesnő kezdeti sikereiben. A tehetséges, jól mozgó, remekül éneklő Amii a színpadi fellépést követően az Ariola lemezcég amerikai leányvállalatától kapott szerződést. Első kislemeze egy 1966-os Eddie Floyd-dal, a Knock on Wood feldolgozása volt. Óriási sikert aratott vele: 1979 áprilisában a dal a tengerentúli slágerlista élére került, majd rövid idő alatt az európai kontinenst is meghódította. A nyugatnémet tévé emlékezetes Disco Disco Disco című műsorában is fellépett vele, ahol fergeteges táncprodukciót adott elő (az ének akkor alighanem playback volt), játszi könnyedséggel emelgette a lábait a feje fölé. A Knock on Woodot napjainkban a műfaj legemlékezetesebb örökzöldjei között tartják számon: azon kevés (diszkó)feldolgozások egyike, amelyik jobb és sikeresebb lett, mint az eredeti. Mindazonáltal az Egyesült Államokban – meglehetősen igazságtalanul – „egyslágeres csoda”-ként (one hit wonder) tartják számon az énekesnőt, pedig más dalaival is szerepelt a népszerűségi listákon. A Knock on Wood az Egyesült Államokban platinalemez lett, Amii Stewart pedig Grammy-jelölést kapott. 

1979 februárjában került a boltokba debütáló albuma, amelyről még egy feldolgozás vált igen népszerűvé. A Light My Fire eredetileg a legendás The Doors együttes örökzöldje, amelyet egyébként Amii-vel szinte egyidőben a spanyol Baccara is diszkósított. Mindkét feldolgozás sikeresnek bizonyult, és mindkettőt epés megjegyzésekkel illették a rockrajongók és zenekritikusok. Amii vitathatatlan tehetségét azonban e felvétel kapcsán se vonta kétségbe senki. (Hosszú évekkel később Szűcs Judit is az Amii Stewart-féle változat alapján tűzte műsorára a dalt.) Az albumverzió egyébként igazából egy egyveleg, melynek egyik felét a 137 Disco Heaven című szerzemény alkotja. A két nagy sláger mellett a You Really Touched My Heart is népszerűvé vált a nagylemezről. Alig több mint fél évet kellett várni az énekesnő második albumára, amely 1979 szeptemberében jelent meg. Az Egyesült Államokban ez az LP nem aratott igazán nagy sikert, ott a diszkódivat már a végét járta, Európában azonban ismét kedvező volt a fogadtatás. Különösen a Jealousy című dal vált népszerűvé, de lelkes visszhangja volt a címadó dalnak (Paradise Bird) és a The Letter című felvételnek is, amely a The Box Tops 1967-es slágerének feldolgozása. (Ugyanezt a dalt röviddel Amii Stewart verziója után a Blonde on Blonde nevű női diszkóegyüttes is műsorára tűzte.) A harmadik LP eltérő címmel és tracklistával jelent meg Európában (Images) és az Egyesült Államokban (I'm Gonna Get Your Love). Csak az európai verzión hallható Jerry Lee Lewis Great Balls of Fire című örökzöldjének bravúros feldolgozása. Mindkét albumváltozaton szerepel a The Supremes egykori slágere, a Where Did Our Love Go? diszkóverziója, illetve Johnny Bristollal egy duett, amely igazából egyveleg a The Temptations My Girl és Mary Wells My Guy című sikerszámaiból. (Utóbbi slágert a magyar közönség talán az Apácashow című filmből ismerheti a legjobban. Egyébként az egyveleg mindkét dala Smokey Robinson szerzeménye.) 


Túl a csúcson
A diszkózene népszerűsége az 1980-as évek elején jelentősen visszaesett, és ez Amii Stewart népszerűségén is meglátszott, ám az énekesnő mégsem tűnt el a süllyesztőben. Olaszországba költözött, ahol 1983-ban indult a San Remó-i Dalfesztiválon a Working Late Tonight című dallal. Ugyanabban az évben került a boltokba a nevét viselő új nagylemez is, amelyen két – ritkaságszámba menő – dalt (Sweet Emotion; You to Me) énekel híres kolléganője, Donna Summer két évvel korábbi ki nem adott nagylemezéről, az I’m a Rainbowról. (Summer albuma csak 1996-ban jelent meg.) A kilenc felvételből kettőt a Dschinghis Khanból jól ismert Mándoki László (Nobody but Me; Don't Ask Me Why), egyet pedig Lakatos Vili (Once Again) írt. A következő évben Amii új kislemeze, a Friends több európai ország slágerlistájára felkerült, Olaszországban egyenesen az első helyig jutott. 1985-ben remixalbum jelent meg a legnépszerűbb slágereiből The Hits címmel. Erről ismét a Knock on Wood és a Light My Fire tetszett a legjobban a közönségnek. Neves kolléganői, az Eruption egykori énekesnője, Precious Wilson és Jennifer Rush társaságában közreműködött Mándoki László Children of Hope című szólólemezén. (A korabeli poppletykák szerint Amii és Mándoki között az 1970-es években gyengéd szálak szövődtek.) 1990-ben Ennio Morricone néhány szerzeményét énekelte egy albumon, köztük a Joan Baez előadásában ismertté vált Here’s to You című balladát. Amii és Morricone voltak az album producerei is. 1993-ban és 1994-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a Vatikán által szervezett karácsonyi ünnepi műsorban kérték fel közreműködésre.

1998-ban mutatták be az 54 című amerikai zenés filmet, amely az azonos nevű legendás New York-i diszkóról szól. A mű háttérzenéjét a korszak legnépszerűbb slágereiből válogatták, a Chic, Sylvester, Grace Jones, a Blondie, a Silver Convention, Edwin Starr, Dan Hartman, Diana Ross, a Santa Esmeralda, a Gibson Brothers és mások felvételeiből. Az egyik jelenetben Mary Griffin énekelte el a Knock on Wood című dalt. Noha megjelenése egyértelműen Amii Stewartot idézte, az ő neve mégsem hangzott el a filmben, a figurát egyszerűen „diszkósztár”-ként tüntették fel a stáblistán. Amii az új évezredben visszatért a színpadra is. 2000-ben Mária Magdolna szerepét énekelte Andrew Lloyd Webber legendás rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár előadásában, amellyel végigturnézta Olaszországot. 2003-ban Billie Holiday alakját keltette életre a Lady Day című musicalben, amelynek nemcsak főszereplője, hanem írója és producere is volt. Az olaszországi UNICEF jószolgálati nagyköveteként is munkálkodik. 2006-ban régi barátjával, Morriconéval egy jótékony célú kislemezt jelentett meg, amelyen öt különböző változatban (öt nyelven) énekli a Love Song című szerzeményt. 2007 májusában ismét részt vett a San Remó-i Dalfesztiválon, ezúttal Piero Mazzocchettivel énekelt egy duettet: Schiavo d’amore.


Érdekességek 
* Amii Stewart a nagynénje Sinittának, aki az 1980-as évek végén vált ismertté olyan slágerekkel, mint a So Macho, a G. T. O., a Cruising és a Toy Boy. Sinitta édesanyja, Miquel Brown szintén diszkócsillag volt (So Many Men, So Little Time stb.).

* A The Letter című dal előadásáért a Tokiói Dalfesztiválon Amii Stewart a legjobb előadónak járó díjat kapta.

* Nicola Piovani kifejezetten Amii énekhangjára komponálta a Stabat Mater című zeneművet, amelynek szövegírója Vincenzo Cerami volt. Amii egy harmadik világból származó édesanyát játszott, akinek éhen halt a gyermeke. Az előadást az olasz RAI 3 televíziós csatorna élőben közvetítette.


DISZKOGRÁFIA  
Kislemezek, maxik
(A dalcímek után az egyes országok slágerlistáin elfoglalt legmagasabb hely megjelölése található. Rövidítések: US = Egyesült Államok, UK = Egyesült Királyság, D = Németország, IT = Olaszország, NL = Hollandia. Az országnév melletti egyéb elnevezés speciális slágerlistára utal.)

* 1979: Knock on Wood / When You Are Beautiful (US Pop #1, U.S. R&B #6, U.S. Club Play #5, UK #6, D #13)
* 1979: Knock on Wood / You Really Touched My Heart
* 1979: Knock on Wood / Light My Fire – 137 Disco Heaven (Medley)
* 1979: Light My Fire – 137 Disco Heaven (Medley) / Am I Losing You (US Pop #69, US R&B #36, UK #5, D #26)
* 1979: Light My Fire – 137 Disco Heaven (Medley) / Bring It on Back to Me
* 1979: You Really Touched My Heart / Closest Thing to Heaven
* 1979: Jealousy / Step Into the Love Line (UK #58, IT #4, NL #5)
* 1980: The Letter / Paradise Bird (UK #39)
* 1980: My Guy – My Girl (Medley) (duett Johnny Bristollal) / Now (US #63, UK #39)
* 1981: I'm Gonna Get Your Love / Premiere
* 1981: Where Did Our Love Go? / Premiere
* 1981: Rocky Woman / Busy Busy Man
* 1981: Why'd You Have to be So Sexy / Where Did Our Love Go?
* 1981: I'm Gonna Get Your Love / Where Did Our Love Go? (promóciós lemez)
* 1982: Great Balls of Fire / Why'd You Have to be So Sexy
* 1982: Lay Back in the Groove / Has the World Run Out
* 1982: Digital Love (Vocal Version) / Digital Love (Instrumental Version)
* 1983: Working Late Tonight / You to Me
* 1984: Grazie Perchè (We've Got Tonight) (duett Gianni Morandival) / Magari (IT #3)
* 1984: I Gotta Have You Back / That Loving Feeling
* 1984: Picture / Friends
* 1984: Friends / Picture (US R&B #46, UK #12, IT #1)
* 1984: Try Love / That Loving Feeling
* 1985: Fever Line / Try Love
* 1985: That Loving Feeling / Fever Line (UK #95)
* 1985: Fever Line (Straight Version) / Fever Line (Fever Version) / That Loving Feeling
* 1985: Together (duett Mike Francisszel) (IT #9)
* 1985: Megamix / Jealousy (Remix)
* 1985: Knock on Wood / Light My Fire (New Remix) (UK #7)
* 1985: You Really Touch My Heart / You Really Touch My Heart (Instrumental) (UK #89)
* 1985: Where Did Our Love Go? (12" Mix) / Where Did Our Love Go? (Instrumental 12" Mix)
* 1986: My Guy – My Girl (Medley) (duett Deon Estusszal) / Bring It on Back to Me (UK #63)
* 1986: Jealousy (Remix) / Paradise Bird (Remix)
* 1986: Time Is Tight / Love Ain't No Toy
* 1987: Love Ain't No Toy / Lover to Lover (UK #99)
* 1987: It's Fantasy / It's Fantasy (Instrumental) (IT #14)
* 1988: I Still Believe / You Are in My System
* 1991: Friends (7" Radio Edit) / Friends (Extended Remix) / Friends (Stringappella Time) / Friends (Live In Pompei) / Friends (Instrumental)
* 1991: Extralarge
* 1991: Knock on Wood (1985 Remix) / Light My Fire (1985 Remix) / My Guy – My Girl (Medley) (duett Deon Estusszal)
* 1992: Don't Be So Shy (Vocal Club Remix) / Don't Be So Shy (Instrumental Club) / Don't Be So Shy (Vocal Dub Remix) / Don't Be So Shy (Original Version)
* 1992: It's Fantasy / Sometimes a Stranger / Window Shopping
* 1993: Don't Stop (Pushin') – Single Mix / Don't Stop (Pushin') – Club Mix / Don't Stop (Pushin') – Dub Mix 
* 1998: Knock on Wood '98
* 2006: Sweet Comfort / Je rêve les yeux ouverts / Mi Pequeño Mundo / L'Amore Può / Love Song (négy nyelven) (Amii Stewart & Ennio Morricone)
* 2010: Con te / Avec toi / Junto a ti / With You
* 2011: Walking Africa (Original Noppaw Mix) / Walking Africa (Clapping Radio Mix) / Walking Africa (Courage Mix) (Amii Stewart and The Walking Band)


Albumok
* 1979: Knock on Wood
* 1979: Paradise Bird
* 1981: Images (csak Európában)
* 1981: I'm Gonna Get Your Love (csak az Egyesült Államokban)
* 1983: Amii Stewart
* 1984: Try Love
* 1986: Amii
* 1988: Time for Fantasy
* 1990: Pearls – Amii Stewart Sings Ennio Morricone
* 1992: Magic
* 1994: Lady to Ladies
* 1995: The Men I Love
* 1996: Love Affair
* 1999: Unstoppable
* 2004: Lady Day
* 2010: Caracciolo Street – Amii Stewart (Mp3 album)

Válogatások
* 1985: The Best of Amii Stewart
* 1985: The Hits
* 1995: All of Me
* 1996: Knock on Wood – The Best of Amii Stewart
* 2005: The Greatest Hits
* 2010: 17 Golden Hits 

VIDEÓK 


Knock on Wood  (másik klip)



Jealousy  (másik klip)



My Guy, My Girl  (Közreműködik: Johnny Bristol)



Grazie Perchè (Közreműködik: Gianni Morandi) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.