disco

disco

2011. november 6., vasárnap

GEORGE MICHAEL – 2/2: A VILÁGSZTÁR ÉS A BOTRÁNYHŐS

 

A második album
1990 szeptemberében jelent meg George második albuma, a Listen Without Prejudice Vol. 1. A Faith óriási sikere után felfokozott várakozás előzte meg az új lemezt, amely azonban nem váltotta be a hozzá fűzött kereskedelmi reményeket. A Faith húszmilliójával szemben ugyanis a Listen Without Prejudice Vol. 1. „csak” nyolcmillió példányban fogyott el. A korábbihoz képest mérsékeltnek mondható siker alapvetően George viselkedésével magyarázható. Az énekes úgy érezte, hogy a közönség még mindig nem tekinti őt igazán komoly előadóművésznek, ezért erre az albumára inkább borongós hangulatú, melankolikus dalokat választott. Ez lett volna a kisebbik baj, elvégre a közönség már a Careless Whisper kedvező fogadtatásával bebizonyította, hogy kíváncsi George lírai, érzelemgazdag oldalára is. Nagyobb problémát jelentett, hogy a sztár semmiféle komolyabb promócióra nem volt hajlandó az album érdekében, beleértve a kislemezek népszerűsítésére forgatott videoklipekben való szereplést is. Voltak, akik úgy vélték, hogy ezúttal George feltűnő elzárkózása jelentette a promóciót, mert ezzel fokozta az érdeklődést személye és az új lemeze iránt. Az első kislemez még az album kibocsátása előtt az üzletekbe került. A Praying for Time Angliában bekerült a Top 10-be, az Egyesült Államokban pedig vezette a Billboard Hot 100 slágerlistáját. Ez igazán nagy szó, ha arra gondolunk, hogy a videoklipben csupán a dalszöveg pereg sötét háttér előtt.

A következő négy kislemez közül három sem Angliában, sem az Egyesült Államokban nem ért el túl jó helyezést a toplistán. A negyedik kislemez, a Freedom '90 kakukktojást jelent az album komorabb hangvételű szerzeményei között. Klipjét David Fincher rendezte, aki azóta számos világsikerű mozifilmet alkotott. Eleinte szó volt arról, hogy ebben a klipben George mégiscsak megjelenik, ám végül elutasította a szereplést, mivel kiéleződtek a vitái a Sony lemezcéggel, ami aztán szerződésbontáshoz vezetett. A Freedom ’90 klipjében válogatott szupermodellek – Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz, Cindy Crawford – szájmozgására hallható George éneke. A Mother’s Pride című felvételt az 1991-ben kirobbant öbölháború első hónapjaiban különösen gyakran játszották az amerikai rádióállomások, ugyanis a hozzátartozók e dallal üzentek a harcoló katonáknak. A szerényebb kereskedelmi siker ellenére számos rajongó úgy véli, hogy a Listen Without Prejudice Vol. 1. George Michael legjobb és legszemélyesebb albuma: mind szerzőként, mind előadóként ezzel nyújtotta tehetsége legjavát.


Átmeneti időszak
1991-ben George újabb turnéra ment, melynek keretében angol, amerikai, brazil és japán városokban lépett fel. A Cover to Cover Tour nem az előző évi album népszerűsítését szolgálta, hanem afféle „öröméneklés” volt, ugyanis a koncerteken George főleg más előadók általa kedvelt dalait énekelte. Ezek közé tartozott Elton John 1974-es slágere, a Don't Let the Sun Go Down on Me, amelyet a két sztár az 1985-ös Live Aid koncerten egyszer már előadott közösen. 1991. március 25-én a londoni Wembley Stadionban tartott George Michael-koncerten Elton ismét színpadra lépett, hogy újra együtt énekeljék el a dalt. A duett az év végén kislemezen is megjelent, és nagy sikert aratott az Atlanti-óceán mindkét partján. Hosszú idő óta a Don't Let the Sun Go Down on Me volt az első olyan sztárduett, amelyet egy koncerten vettek fel, és Angliában éppúgy listavezető lett, mint az Egyesült Államokban. A két sztár tíz jótékony szervezet között osztotta szét a bevételt: e szervezetek gyermekvédelemmel, oktatással és AIDS-kutatással foglalkoztak. A Cover to Cover Tour részeként George fellépett a Rock in Rio fesztiválon is. A nézők között ott volt Anselmo Feleppa brazil divattervező. A két férfi a koncert után megismerkedett egymással. Rövid időn belül romantikus viszony alakult ki közöttük, amely Feleppa két évvel később AIDS-ben bekövetkezett haláláig tartott.

A koncertek mellett George készült újabb albumára is, méghozzá a Listen Without Prejudice második részére, amely azonban soha nem jelent meg. A dolog hátterében valószínűleg a Sonyval folytatott viták álltak. George azt állította, hogy a Listen Without Prejudice Vol. 1. a Sony hibájából nem lett akkora siker, mint a Faith, ugyanis a lemezcég nem fordított elegendő figyelmet és pénzt az új album reklámozására. A Sony viszont arra hivatkozott, hogy az énekes viselkedése eredményezte a közönség szerényebb érdeklődését, elvégre nehéz egy világsztár albumát hatásosan reklámozni úgy, hogy maga az előadó nem vállal promóciós koncerteket, sőt nem jelenik meg a kislemezeihez készített videoklipekben sem. (E sorok írója ebben tökéletesen igazat ad a Sonynak.) George a ki nem adott albumhoz írt dalok közül hármat (Too Funky, Do You Really Want to Know, Happy) felajánlott egy jótékony célú kiadvány, a Red Hot + Dance számára. A bevételeket az AIDS elleni kampányra fordították. Szintén a kiadatlan albumra íródott a Crazyman Dance, amely a Too Funky 1992-es kislemezének B oldalán jutott el a közönséghez. (Természetesen a kislemez is ugyanazt a jótékony célt szolgálta.) A Too Funky a Diploma előtt (1967) című amerikai filmből kölcsönvett idézettel kezdődik: „Would you like me to seduce you? Is that what you're trying to tell me?” Akárcsak a Freedom ’90 klipje, a Too Funkyé is a szupermodellek (Linda Evangelista, Nadja Auermann, Emma Sjöberg, Estelle Hallyday, Shana Zadrick, Tyra Banks) világában játszódik, ám ezúttal George is megjelenik mint rendező. (Magát a klipet viszont nem ő, hanem Thierry Mugler divattervező rendezte.) A modellek között felbukkan két színésznő is: az ötvenes-hatvanas évek egyik hollywoodi szexbombája, Julie Newmar és Pedro Almodóvar egyik favoritja, a sasorrú spanyol Rossy de Palma. (Julie Newmar e sorok írójának egyik nagy kedvence: Hesh-két, a sebhelyes arcú, néma indián lányt játszotta a Mackenna aranya című 1969-es westernben.) Öt évvel a Red Hot + Dance után George részt vett a Red Hot + Rio című jótékonysági albumon is: Astrud Gilberto társaságában a Desafinado című dalt énekelte. A kiadvány bevételeit szintén az AIDS leküzdésére fordították.


Freddie Mercury-emlékkoncert
1991. november 24-én elhunyt a Queen együttes énekese, Freddie Mercury. Emlékére a következő év április 20-án monumentális koncertet rendeztek a londoni Wembley Stadionban. A bevételt az AIDS-kutatás céljaira fordították. (Mercury halálát AIDS miatti hörgi tüdőgyulladás okozta.) A kétrészes koncert első felében olyan sztárok léptek színpadra, mint a Metallica, az Extreme, a Def Leppard, Bob Geldof, a Guns N' Roses és a Def Leppard. A második rész alapvetően a Queen slágereire épült, természetesen az együttes tagjainak közreműködésével. A dalokat ezúttal olyan kiválóságok adták elő, mint Axl Rose, Roger Daltrey, Zucchero, Robert Plant, Seal, David Bowie, Annie Lennox, Elton John és Liza Minelli. A műsor egyik fénypontját George fellépése jelentette. Sokak szerint ugyanis azon az estén az ő énekesi teljesítménye volt a legemlékezetesebb. Olyannyira, hogy később felmerült az az ötlet, hogy Mercury helyére lépjen a Queenben. George három dalt énekelt az emlékkoncerten: 39, These Are the Days of Our Lives (ezt Lisa Stansfielddel együtt), Somebody to Love. 1993-ban jelent meg a Five Live című EP, amely a címével ellentétben bizonyos országokban nem öt, hanem hat tracket tartalmazott. (A hatodik egy 1974-ből származó bő egyperces Queen-felvétel, a Dear Friends.) Érdekes módon az emlékkoncerten előadott három dalból csak kettő került a lemezre, a 39 valamiért kimaradt. Az EP harmadik felvétele, a Calling You eredetijét 1987-ben Jevetta Steele énekelte a Magyarországon is bemutatott Bagdad Café című filmben. A dalt Oscar-díjra jelölték, 1994-ben Celine Dion szintén műsorára tűzte. Az EP-n hallható még Adamski és Seal közös slágere, a Killer, illetve a The Temptations örökzöldje, a Papa Was a Rolling Stone feldolgozása. E két dal rövidítve, egyvelegként külön kislemezen is megjelent. George természetesen az EP bevételeit is felajánlotta az AIDS-kutatás céljaira.


Újabb sikerek
1994 novemberében az első MTV Europe Music Awards gálán hallhatta először a közönség a Jesus to a Child című lírai dalt, amelyet George 1993-ban elhunyt barátja, Anselmo Feleppa emlékére írt. Feleppa halála annyira megviselte az énekest, hogy másfél évre eltűnt a nyilvánosság elől. Mivel George homoszexuális beállítottsága akkoriban még nem volt publikus, ezért eleinte nem hozták nyilvánosságra, hogy egész pontosan kiről szól a dal, és milyen jellegű kapcsolat fűzte egymáshoz a két férfit, ám George 1998-as coming outja óta már ez sem titok többé. Az 1994-es visszatérés ellenére a Jesus to a Child csak majdnem egy évvel később, 1995 októberében jelent meg kislemezen. Kiugró sikert aratott, egyike lett George legismertebb felvételeinek. Népszerűségére jellemző, hogy megjelenésekor azonnal átvette a vezetést az angol slágerlistán, az Egyesült Államokban pedig a hetedik helyről startolt. Korábban egyetlen George Michael-kislemez sem kezdett ilyen jól. A Jesus to a Child valójában egy új album előhírnöke volt, akárcsak az 1996 áprilisában kiadott Fastlove. A kötelezettségek nélküli szerelmi kapcsolatról szóló új felvételt a valóság ihlette, hiszen az énekes akkoriban kezdett futó viszonyt egy Kazahsztánban megismert bankárral, Brett Charlesszal.

A siker ezúttal sem maradt el, hiszen a Fastlove is vezette a brit slágerlistát, az Egyesült Államokban pedig bejutott a Top 10-be. Három héttel a Fastlove után végre a boltokba került az énekes nagyon várt új lemeze, az Older, immár egy új cég, a Virgin (az USA-ban a DreamWorks) forgalmazásában. Erről további négy felvétel jelent meg kislemezen. A két album között eltelt hat évet érdemes volt kivárni, hiszen az Older nagyon jól sikerült, éppen ezért igen jól fogyott világszerte. Számos országban vezette az eladási listákat, beleértve Magyarországot is, ahol 44 hétig szerepelt a slágerlistán. Ennél jobb eredményt csak Hollandiában (105 hét) és Angliában (147 hét) ért el. A nagy sikerre való tekintettel nyolc hónappal később Older & Upper címmel dupla albumként újra forgalomba hozták. Az első lemezen az Older anyaga hallható, a második CD-n hat felvétel kapott helyet, továbbá három videoklip. 1996 októberében George az MTV Unplugged-sorozata keretében koncertet adott a londoni Three Mills stúdióban. A nézők között ült az édesanyja, aki a következő évben rákban elhunyt.


Újabb albumok
1998-ban vehették kezükbe a rajongók George Michael Ladies & Gentlemen című dupla válogatáslemezét. Az első CD-n (For the Heart) a legsikeresebb balladák hallhatók, a másodikon (For the Feet) pedig a táncorientált slágerek. Az amerikai és a kanadai kiadás 28 felvételt tartalmaz, az európai és az ausztrál verzió viszont 29-et. A bónuszdal Stevie Wonder szerzeménye, az As, amelyet George Mary J. Blige társaságában énekel. Vannak egyéb eltérések is a kétféle kiadvány második CD-jén: a Monkey és a Hard Day csak az amerikai–kanadai verzión hallható, a The Strangest Thing ’97 és a Fantasy pedig csak az európai–ausztrál kiadásra került rá. A rajongók nagy örömére a válogatáslemezen helyet kapott az Aretha Franklinnel, az Astrud Gilbertóval, a Queen együttessel, illetve az Elton Johnnal közös duett is, amelyek önálló albumon addig még nem jelentek meg. A második CD egy vadonatúj felvétellel, az Outside-dal indul. A dal klipje George hírhedt Los Angeles-i botrányának ironikus verziója. A Ladies & Gentlemen kilencmillió példányban fogyott el. Bő egy évvel később, 1999 decemberében DVD-változatban is megjelent, amely természetesen a videoklipeket tartalmazza, továbbá egy interjút az énekessel, illetve egy dokumentumfilmet a karrierjéről. Mind a CD-, mind a DVD-kiadványt a Sony jelentette meg: 2004-ben George újra velük szerződött. Egy héttel a Ladies & Gentlemen DVD-je előtt került a boltokba a Songs from the Last Century című album. Ezen George kizárólag feldolgozásokat énekel, a XX. század olyan örökzöld slágereit, mint például a My Baby Just Cares for Me (Nina Simone), a Roxanne (The Police) és a Wild Is the Wind (Johnny Mathis). A hivatalosan 10 dalt tartalmazó album egyes kiadásain található egy rejtett tizenegyedik track is, az It's Alright with Me című instrumentális felvétel.


Az új évezred
Nyolc évvel az Older után, 2004-ben jelent meg ismét egy olyan George Michael-album, amelyen a sztár megint saját szerzeményeket énekel. A Patience mindjárt a megjelenés hetében átvette a vezetést a londoni nagylemezlistán. Azokban az országokban, ahol nem lett listavezető (például Magyarországon harmadik volt az eladási listán), a Top 5-be azért gond nélkül bejutott, csupán az Egyesült Államokban kellett beérnie a 12. hellyel. Hétmillió példány fogyott el belőle. Slágerlistás pozícióit és a korábbi Michael-lemezek eladási példányszámait tekintve ennyi talán kevésnek tűnik, de hát ne tagadjuk, 2004-ben már világméretűvé vált a letöltögetés és a CD-másolás. Az amerikai és az európai kiadás ismét különbözött egymástól, és megint a vén kontinens lemezvásárlói jártak jobban, hiszen az európai verzió 14 dalt tartalmaz, az amerikai pedig csak 12-t. A különbségnek politikai okai voltak. A Shoot the Dog című felvétel ugyanis azt a szoros barátságot pellengérezte ki, amely az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között szövődött a vitatott iraki háború kapcsán. A címben szereplő kutya valójában a brit miniszterelnök, Tony Blair, akit pórázon rángat a „gazdája”, George W. Bush. Az efféle pimasz fricska a konzervatívnak tartott Angliában még elment, a szabad véleménynyilvánítás fellegvárának tartott Egyesült Államokban viszont már nem. Az albumról egyébként összesen öt dalt adtak ki kislemezen, a hatodik (John and Elvis Are Dead) letölthető formában jutott el a közönséghez.

Pályakezdésének 25. évfordulója alkalmából, 2006 novemberében újabb válogatás jelent meg George Michael dalaiból. A Twenty Five nem csupán a Ladies & Gentlemen óta megjelent slágereket tartalmazza, hanem a Wham!-korszak legnépszerűbb felvételeit is. Gondolom, egyetlen olvasóm sem csodálkozik el azon a bejelentésen, hogy az észak-amerikai és a nemzetközi kiadás újfent különbözött egymástól. Az észak-amerikai verzió első lemezén a Wham!-féle Freedom helyett a Feeling Good hallható, a másodikon pedig a Round Here helyett a The First Time Ever I Saw Your Face. A Twenty Five mindenhol megjelent limitált, háromlemezes verzióban is, a kevésbé ismert dalokat összegyűjtő harmadik CD azonban mind Amerikában, mind a világ többi pontján ugyanaz volt. A kiadvány a nagy slágerek mellett három vadonatúj dalt is tartalmaz. Az egyik egy duett Mutya Buenával, a Sugababes volt énekesnőjével (This Is Not Real Love), a másik a Heal the Pain új verziója Paul McCartney közreműködésével, a harmadik pedig az An Easier Affair. A Twenty Five a CD-kiadással párhuzamosan DVD-n is megjelent. A DVD-n olyan dalok videoklipjei is megtekinthetők, amely slágerek a CD-verzión nem hallhatók, mint például a Wham!-től a Club Tropicana


Szex, hazugság, videó
George Michael 1986 és 1988 között Kathy Jeung modellel járt, aki szerepelt az I Want Your Sex nagy vihart kavart videoklipjében is. Szakításuk állítólag békésen zajlott, barátságuk megmaradt. Jómagam nem tudtam kideríteni, hogy kapcsolatuk ideje alatt Kathy vajon tisztában volt-e kedvese valós szexuális beállítottságával, ámbár az erről szóló pletykák nyilván hozzá is eljutottak. Az évek múlásával egyébként Kathy pályát módosított, napjainkban a legkeresettebb sminkesek közé tartozik. Állítólag a brazil Anselmo Feleppa volt George első komoly kapcsolata egy másik férfival. Csupán két évig voltak együtt: 1991-ben ismerkedtek meg George egyik koncertjén, ám két évvel később Anselmo AIDS-szel összefüggő agyvérzésben meghalt. 1996-ban kezdődött George másik tartós kapcsolata, mégpedig Kenny Goss üzletemberrel. 2005-ben szóba került, hogy együttélésüknek törvényes keretet adnak, vagyis összeházasodnak, a negatív fogadtatástól tartva azonban elhalasztották a ceremóniát. 2008 végén elterjedt a hír, hogy szakítottak, ezt a pletykát viszont George megcáfolta. Ennek ellenére a média készpénznek vette a szakításról terjengő szóbeszédeket. Állítólag Kenny adta ki George útját, mert elege lett a botrányaiból, abból, hogy a sztár hírhedt Los Angeles-i ügye után is gyakran bocsátkozott alkalmi kalandokba. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy kapcsolatuk valahogy rendeződött, hiszen Kenny jelen volt a 2010. szeptemberi bírósági tárgyaláson, a börtönben is meglátogatta a partnerét, sőt ő vitte haza a kiszabadult sztárt.

1998. április 7-én George-ot közszeméremsértés miatt letartóztatták egy Beverly Hills-i park nyilvános WC-jében. A vád szerint szexuális kapcsolatot kezdeményezett egy Marcelo Rodríguez nevű férfival, aki valójában álruhás rendőr volt, és azonnal őrizetbe vette a popsztárt. George azt állította, hogy lényegében provokáció áldozata lett: Rodriguez csapdába csalta őt, valójában a rendőr kezdeményezett. Az énekest végül 810 dollár bírságra és 80 óra közmunkára ítélték. A fél évvel később megjelent Outside című szerzemény videoklipje humoros formában dolgozta fel a botrányt. Marcelo Rodríguez azonban személyes sértésként fogta fel a klipet, és tízmillió dolláros keresetet nyújtott be a sztár ellen egy kaliforniai bíróságon. Azt állította, hogy George a médiának adott interjúiban rágalmazta őt, a klippel pedig – amelyben csókolózó rendőrök is láthatók – gúny tárgyává tette. Az ügy 2002-ben Rodriguez vereségével ért véget. A Los Angeles-i botrányt követően George nyilvánosan elismerte, hogy valójában homoszexuális, és beszélt partneréről, Kenny Gossról is. Egy interjúban ezt mondta: „Tudom, hogy sokak szívét összetörtem, akik most jöttek rá arra, hogy a szerelmes dalaim nagy része valójában férfiakról szól, de én boldog vagyok, hogy végre vállalhatom magam!” 2006. július 23-án George egy újabb szexbotrányba keveredett, ezúttal a londoni West Hampstead Heath Parkban. Alkalmi partnere egy 58 éves munkanélküli teherautó-sofőr, a meglehetősen átlagos külsejű Norman Kirtland volt. A News of the World bulvárlap egyik fotósa lefotózta az alkalmi párt. Emiatt a sztár kilátásba helyezte, hogy pert indít a magazin, sőt Kirtland ellen is rágalmazásért. Ugyanakkor kijelentette, hogy nyitott az alkalmi szexkapcsolatokra, és ezt állandó partnere, Kenny Goss már tudomásul vette.


Kábítószer és politika
2006. február 26-án George-ot letartóztatták C osztályba sorolt kábítószer birtoklása miatt. Az ügyet ekkor még megúszta egy figyelmeztetéssel. Bő egy évvel később újra bajba került, amikor kábítószer hatása alatt kocsiba ült, majd Észak-London egyik útkereszteződésében elaludt a volánnál, ám előtte állítólag még a forgalommal szemben is hajtott. Őrizetbe vétele után bűnösnek vallotta magát. Elvonókúrára küldték, és két évre eltiltották a járművezetéstől. 2008. szeptember 19-én egy londoni nyilvános WC-ben tartóztatták le A és C osztályba sorolt kábítószerek birtoklásáért. Újra figyelmeztetésben részesült, de mint a későbbi események igazolták, ennyi sajnos már kevés volt. 2010. július 4-én a londoni melegfelvonulásról hazatérőben autójával egy fotósbolt kirakatába hajtott. A rendőrség őrizetbe vette, ugyanis szemmel láthatóan alkohol és/vagy kábítószer hatása alatt állt. Ezúttal azonban nem úszta meg ejnye-bejnyével. Korábbi kihágásait enyhébben bírálták el, mert figyelembe vették őszinte megbánását, ám ezúttal visszaesőként kezelték, és nyolc hét börtönbüntetésre ítélték. George állítólag megdöbbent az ítélet hallatán, noha a nyolc hétből csak négyet kellett börtönben töltenie. A másik négy hétre rendőri felügyelet alá került. Mellékbüntetésként öt évre eltiltották a vezetéstől. A sztár cáfolta azokat a médiahíreket, hogy sírva kezdte volna meg a büntetését, hogy idegösszeomlás környékezte a börtönben, illetve azt, hogy hírneve és vagyona miatt különleges elbánásban részesült volna. Állítása szerint sem rabtársaival, sem az őrökkel nem keveredett semmilyen konfliktusba. Ígérete szerint a börtön után megpróbál tiszta lappal indulni, és kilátásba helyezte, hogy hamarosan újabb lemezzel örvendezteti meg a rajongóit.

Michael több alkalommal is hangot adott politikai nézeteinek. A Shoot the Dog című daláról, amelyben az Egyesült Államok és Anglia kapcsolatát kritizálta az iraki háború függvényében, már volt szó. 2000-ben Washingtonban lépett fel egy emberi jogi kampány keretében Melissa Etheridge, Garth Brooks, Queen Latifah, a Pet Shop Boys és kd lang társaságában. George tulajdonát képezi az a zongora, amelyen valaha John Lennon az Imagine című legendás szerzeményét komponálta. 2007-ben egy „béketurné”-ra adta kölcsön a hangszert, amelyet olyan amerikai városokba vittek el, ahol híres erőszakos cselekmények történtek: például Dallasba, ahol 1963-ban meggyilkolták John F. Kennedy amerikai elnököt. 2007-es szófiai koncertjét a líbiai HIV-perben megvádolt bolgár ápolónőknek ajánlotta. (George néhány nappal korábban, 2007. május 23-án adott koncertet Budapesten.) Életéről 1991-ben jelent meg a Bare című könyv, amelynek Tony Parsons a társszerzője. 2008-ban újabb önéletrajzi könyvre szerződött a HarperCollins kiadónál. Ígérete szerint ezt a kötetet teljesen egyedül írja, ám e sorok írásakor a mű még nem jelent meg. 2011. március 2-án George bejelentette, hogy új felvétele, a True Faith (a New Order 1987-es slágerének feldolgozása) bevételét a Comic Relief jótékonysági szervezetnek ajánlja fel. Egy másik feldolgozását, Stevie Wonder You and I című 1972-es slágerének átiratát Vilmos herceg és Catherine Middleton esküvője alkalmából készítette el. A közönséghez ingyen letölthető Mp3 formátumban jutott el a dal, az előadó ugyanakkor arra buzdított mindenkit, hogy adakozzanak az ifjú pár által létrehozott jótékonysági alapítványnak. 2011. május 11-én jelentették be a hírt, hogy George Michael szimfónikus zenekari kísérettel európai turnéra indul. Az első koncertet augusztus 22-én tartották a prágai operaházban. A budapesti fellépésre szeptember 19-én került sor. A magyar közönség újra meggyőződhetett arról, hogy George Michael még mindig méltán tartozik a könnyűzene élvonalába, hangja mit sem fakult az eltelt évek alatt. Némi meglepetésre a műsorból hiányoztak az olyan világslágerek, mint a Father Figure, a Faith, a Careless Whisper és a Jesus to a Child, a kitűnő hangulat azonban kárpótolta azokat is, akik egy „best of” jellegű fellépésre számítottak.

A turné további állomásait azonban november végén le kellett mondani, mert a sztár súlyos kétoldali tüdőgyulladással egy bécsi kórházba került. Félő, hogy a beteg tüdő miatt fellépő oxigénhiány következtében George szíve károsodhat. Orvosai közlése szerint állapota ugyan stabil, de nincs még túl az életveszélyen. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy szó sem lehet a hazaszállításáról, legalább karácsonyig az osztrák kórház intenzív osztályán kell maradnia.George új barátja, Fadi Fawaz megerősítette az orvosok állításait, melyek szerint a sztár állapota javul, és pletykának minősítette a média néhány korábbi híradását, például azt, hogy Michaelt mesterséges kómában tartják. Gerrit Wohlt sebész azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy George a betegség következményeként elveszítheti az énekhangját. Szerencsére gyors javulás következett be, és az énekes 2011. december 21-én elhagyhatta a kórházat. Két nappal később Londonban meghatottan nyilatkozott arról, hogy a bécsi orvosok megmentették az életét, és ígéretet tett arra, hogy koncertet fog adni a kórház dolgozóinak.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1984: Careless Whisper / Careless Whisper (Instrumental)
* 1984: Careless Whisper (Album Version) / Careless Whisper (Special Version) / Careless Whisper (Instrumental)
* 1986: A Different Corner / A Different Corner (Instrumental)
* 1987: I Want Your Sex (Rhythm 1 Lust) / I Want Your Sex (Rhythm 2 Brass in Love)
* 1987: I Want Your Sex (Monogamy Mix) / Hard Day
* 1987: I Want Your Sex / A Different Corner / Careless Whisper (Extended Mix)
* 1987: Faith / Faith (Dance Remix – Radio Edit)
* 1987: Faith (Dance Extended Mix) / Faith (Original Version) / Hand to Mouth
* 1987: Faith / Faith (Dance Remix – Radio Edit) / Faith (Album Version) / Hand to Mouth
* 1988: Father Figure / Look at Your Hands
* 1988: Father Figure / Father Figure (Deep Remix) / Father Figure (Handrix Version) / Father Figure (Cinema Remix)
* 1988: One More Try (Album Version) / Look at Your Hands
* 1988: Monkey / Monkey (Acappella)
* 1988: Monkey (Extended Version) / Monkey (Acappella) / Monkey (Extra Beats)
* 1988: Kissing a Fool / Kissing a Fool (Instrumental)
* 1988: Kissing a Fool / Kissing a Fool (Instrumental) / A Last Request (I Want Your Sex Part III)
* 1990: Praying for Time / If You Were My Woman (Live)
* 1990: Praying for Time / If You Were My Woman (Live) / Waiting (Reprise)
* 1990: Waiting for That Day / Fantasy
* 1990: Waiting for That Day / Fantasy / Father Figure / Kissing a Fool
* 1990: Freedom! '90 / Fantasy
* 1991: Heal the Pain / Soul Free
* 1991: Heal the Pain / Soul Free / Hand to Mouth
* 1991: Cowboys and Angels / Something to Save
* 1992: Too Funky (Extended) / Crazyman Dance / Too Funky
* 1992: Too Funky (Extended) / Too Jazzy (Happy Mix) / Too Funky (Digital Mix)
* 1992: Too Funky (Extended) / Too Funky (Digital Mix) / Too Jazzy (Happy Mix) / Too Funky (Single Version) / Crazyman Dance
* 1993: Killer–Papa Was a Rolling Stone (English Edit) / Killer–Papa Was a Rolling Stone (Ligosa Mix) / Killer–Papa Was a Rolling Stone (P. M. Dawn Remix)
* 1996: Jesus to a Child / One More Try (Live Gospel Version) / Older (Instrumental Version)
* 1996: Jesus to a Child / Freedom '94 (Live Version) / One More Try (Live Gospel Version) / Older (Instrumental Version)
* 1996: Fastlove (Part I) / I'm Your Man '96
* 1996: Fastlove (Part II) (Fully Extended Mix) / I'm Your Man '96 / Fastlove (Part I)
* 1996: Fastlove (Full Version) / I'm Your Man '96 / Fastlove (Summer Mix)
* 1996: Spinning the Wheel (Radio Edit) / You Know What I Want To / Safe / Spinning the Wheel (Forthright Edit)
* 1996: Spinning the Wheel (Forthright Edit) / Fastlove (Forthright Edit) / Spinning the Wheel (Jon Douglas Remix)
* 1997: Older / I Can't Make You Love Me / Desafinado / The Strangest Thing (Live)
* 1997: Older / I Can't Make You Love Me
* 1997: Older (Radio Edit) / Older (Full Length Version)
* 1997: Star People '97 (Radio Edit) / Everything That She Wants (Unplugged) / Star People (Unplugged)
* 1997: Star People '97 (Galaxy Mix) / Star People '97 (Forthright Club Mix) / Star People '97 (Galaxy Dub Mix) / Star People '97 (Forthright Edit)
* 1997: Star People (LP Edit) / Star People (MTV Unplugged Edit) / Star People (Forthright Radio Edit) / The Strangest Thing (Live)
* 1997: You Have Been Loved / The Strangest Thing '97 (Radio Mix) / Father Figure (Unplugged) / Praying for Time (Unplugged)
* 1998: Outside / Fantasy '98 / Outside (Jon Douglas Remix)
* 2002: Freeek! / Freeek! (The Scumfrogs Mix) / Freeek! (Moogymen Mix)
* 2002: Freeek! / Freeek! (Max Reich Mix) / The Long and Winding Road (Live)
* 2002: Shoot the Dog / Shoot the Dog (Moogymen Mix)
* 2002: Shoot the Dog (Explicit Album Version) / Shoot the Dog (Moogymen Mix) / Shoot the Dog (Alex Kid Shoot the Radio Remix)
* 2002: Shoot the Dog / Freeek!
* 2004: Amazing / Freeek! '04
* 2004: Amazing (Album Version) / Amazing (Jack 'n' Rory 7" Vocal Mix) / Amazing (Full Intention Club Mix)
* 2004: Flawless (Go to the City) (Album Version) / Flawless (Go to the City) (Jack N Rory Vocal Mix) / Flawless (Go to the City) (Shapeshifters Remix) / Flawless (Go to the City) (Boxer Mix) / Flawless (Go to the City) (The Sharp Boys Hot Fridge Vocal Mix)
* 2004: Flawless (Go to the City) (Radio Edit) / Please Send Me Someone (Anselmo's Song) (Alternative Version)
* 2004: Round Here (Album Version) / Patience (Album Version)
* 2005: John and Elvis Are Dead
* 2006: An Easier Affair / Brother Can You Spare a Dime
* 2008: December Song (I Dreamed of Christmas) (ingyen letölthető verzió)
* 2009: December Song (I Dreamed of Christmas) / Jingle (A Musical Interlewd) / Edith & The King Pin (Live at Abbey Road) / Praying for Time (Live at Abbey Road)
* 2011: True Faith / True Faith (Instrumental)


Duettek
* 1987: I Knew You Were Waiting (For Me) / I Knew You Were Waiting (For Me) (Instrumental) (km.: Aretha Franklin)
* 1987: I Knew You Were Waiting (For Me) (Edited Remix) / I Knew You Were Waiting (For Me) (Percappela) / I Knew You Were Waiting (For Me) (Album Version) / I Knew You Were Waiting (For Me) (Extended Remix) (km.: Aretha Franklin)
* 1987: Jive Talkin’ / Rhythm Talkin' (km.: Boogie Box High)
* 1987: Give It All Away / That's It (km.: Boogie Box High)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / Song for Guy (km.: Elton John)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / Song for Guy / Sorry Seems to be The Hardest Word (km.: Elton John)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) (km.: Elton John)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) / Last Christmas (km.: Elton John)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) / If You Were My Woman / Fantasy (km.: Elton John)
* 1991: Don't Let the Sun Go Down on Me / I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) / Freedom (Back to Reality Mix) / If You Were My Woman (km.: Elton John)
* 1993: Somebody to Love / Dear Friends (km.: Queen)
* 1997: Waltz Away Dreaming / Things I Said Tonight (Live Demo Version) (km.: Toby Bourke)
* 1999: Waltz Away Dreaming '99 / Waltz Away Dreaming (Original Version) (km.: Toby Bourke)
* 1999: Waltz Away Dreaming '99 - The Remixes (km.: Toby Bourke)
* 1999: As / A Different Corner (Live) (km.: Mary J. Blige)
* 1999: As (Original Version) / As (Full Crew Mix) / As (CJ Mackintosh Remix) (km.: Mary J. Blige)
* 2000: If I Told You That (Album Version) / Fine (Album Version) / If I Told You That (Johnny Douglas Mix) / I'm Your Baby Tonight (Dronez Mix) (km.: Whitney Houston)
* 2006: This Is Not Real Love (Main Mix) / Edith & The Kingpin (Live) (km.: Mutya Buena)
* 2006: This Is Not Real Love (Main Mix) / Everything She Wants (Remix) / I'm Your Man (Extended Stimulation Mix) (km.: Mutya Buena)
* 2006: This Is Not Real Love (Moto Blanco Mix) / This Is Not Real Love (Moto Blanco Dub) (km.: Mutya Buena)
* 2006: This Is Not Real Love (Radio Edit) / This Is Not Real Love (Album Version) / This Is Not Real Love (Moto Blanco Mix) / This Is Not Real Love (Moto Blanco Dub) / This Is Not Real Love (Moto Blanco Import Mix Show) (km.: Mutya Buena)


Albumok
* 1987: Faith
* 1990: Listen Without Prejudice Vol. 1
* 1996: Older
* 1999: Songs from the Last Century
* 2004: Patience

Válogatások
* 1998: Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael
* 2006: Twenty Five

VHS, DVD
* 1988: Faith
* 1990: George Michael
* 1999: Ladies & Gentleman: The Best of George Michael
* 2006: Twenty Five
* 2009: George Michael Live in London 

VIDEÓK



Don't Let the Sun Go Down on Me (Közreműködik:  Elton John)



Somebody to Love (Közreműködik: a Queen együttes)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.