disco

disco

2011. november 14., hétfő

SCOTCH

Az olasz Scotch első kislemeze 1983-ban jelent meg, ám az együttes hivatalosan csak a következő évben alakult meg. 1984 és 1987 között dalai nagy népszerűségnek örvendtek az európai diszkókban, különösen a Disco Band, a Delirio Mind, a Take Me Up, a Money Runner és a Pictures. Az 1980-as évek végén, amikor az italodisco fénykora véget ért, a Scotch is megszűnt. 


TAGOK
* Manlio Cangelli (zeneszerző, billentyűs hangszerek, dobgép) – 1983
* Vince Lancini (ének) 
* Fabio Margutti (billentyűs hangszerek) 
* Franz Rome (billentyűs hangszerek, programozás) –1986-tól

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
1983-ban Manlio Cangelli olasz zeneszerző egy instrumentális szerzeményt komponált Penguin’s Invasion címmel. David Zambelli producer azonban monotonnak találta a felvételt, ezért azt javasolta, hogy készítsenek egy vokális változatot is. Erre a feladatra Vince Lancini énekest választották. (A sors iróniája, hogy a Penguin’s Invasion végül mégiscsak instrumentális formában vált diszkóklasszikussá.) Zambelli szerződtette Lancinit, és úgy döntöttek, hogy továbbviszik az eredetileg egyetlen alkalomra tervezett projektet. Cangelli időközben egy másik együttes, a Wish Key (Orient Express) karrierjének beindításán fáradozott, ezért Lancini mellé Fabio Margutti billentyűst hívták meg a Scotchba. Jól választottak, hiszen a duó a következő évben kiugró sikert aratott Margutti Disco Band című szerzeményével. Sokan úgy vélik, hogy ennek a bohókás slágernek köszönhetően kezdődött el az italodisco európai diadalútja. A Scotch sikerreceptje nem volt túl bonyolult: jól táncolható ritmus, könnyen megjegyezhető dallam és szöveg, ez utóbbi némi humorral fűszerezve. A Disco Band esetében a refrénként ismétlődő köhögés fakasztott mosolyt a hallgatók ajkán, a következő kislemez, a Delirio Mind eleje pedig olyan, mint amikor egy énekelni nem tudó férfi beskálázza magát a fürdőszobában a reggeli borotválkozás közben. Az NSZK-ban mindkét dal bekerült a Top 10-be, Svédországban pedig a Delirio Mind vezette a slágerlistát. A Many Records kiadó azon az állásponton volt, hogy nem csinál konkurenciát saját magának, ezért amíg a dalok és remixeik jól futottak Európában, addig nem dobták piacra a folytatást. Ezalatt Vince két szólókislemezt vett fel: az Across the Land saját keresztnevén jelent meg, a Choose Your Lover viszont Implantation álnéven.


A sikerektől a feloszlásig
Minden diszkórajongó nagyon várta a duó első nagylemezét, amely Evolution címmel jelent meg 1985-ben. A kilenc felvétel közül a Loving Is Easy és a Take Me Up váltak slágerré. 1986-ban a Scotch két új kislemezzel örvendeztette meg a rajongóit. A Mirage Svédországban a slágerlista első helyéig jutott. A B oldalon hallható Amor Por Victoria című dallal az együttes a spanyol rajongóknak akart kedveskedni. A felvétel háttérénekese Vito Borelli, gitárosa a milánói Pino Santapaga (Giuseppe Sergio Santapaga) volt. A másik 1986-os kislemez, a Money Runner elkészítésében közreműködött Franz Rome billentyűs, aki hivatalosan is a Scotch tagja lett. (Számos weboldal azt a téves információt tartalmazza, hogy Franz valójában Fabio helyett került az együttesbe, ám ez nem igaz, mert Margutti nemcsak részt vett a második LP elkészítésében, hanem a borítófotón is látható.) A korai Scotch-kislemezekhez hasonlóan a Money Runner B oldalán is a sláger instrumentális verziója hallható, ám a cím ott Drink a Scotchra változott. Az 1986-os esztendő javát a trió az új nagylemez elkészítésének szentelte. Az album 1987-ben jelent meg Pictures of Old Days címmel. Nem lett annyira sikeres, mint az Evolution, ámbár e sorok írójának véleménye szerint semmivel sem rosszabb annál. A Pictures című szerzemény Svédországban bejutott a Top 20-ba, és az európai diszkókban annak idején repertoárdarabnak számított. (Az én kedvenceim: Plus Plus, Rhythm of Love, Caribbean Lady.) 1987-ben hozták forgalomba a trió utolsó kislemezét, a Man to Mant, amely nem keverendő össze az első nagylemezen hallható Man in the Mannel. Noha a dal szép sikert aratott a diszkókban, a Scotchnak mégis befellegzett. A Many Records kiadó ugyanis az EMI Musica Italiana fennhatósága alá került, és az új vezetés állítólag már nem látott fantáziát sem a Scotchban, sem az italodiscóban. A tagok azonban hiába szerették volna, nem használhatták tovább a Scotch nevet, mert azt a kiadó birtokolta. 


Rókabőr
1990-ben a ZYX Records az eredeti producerek, Walter Verdi és David Zambelli közreműködésével megjelentette a Delirio Mind és a Take Me Up új változatait, ám nem tartott igényt az eredeti előadók közreműködésére. Ennek ellenére mindkét sláger felmelegítése sikeresnek bizonyult, különösen a Delirio Mindé. Vince és Franz 1992-ben Bosa Trida néven adott ki néhány kislemezt, melyek egyikén a Take Me Up hallható. A formáció a következő évben feloszlott. Vince szólóban dolgozott tovább, de már nem ért el jelentős sikereket. A Penguin’s Invasion, a Disco Band és a Delirio Mind ma már az italodisco örökzöldjei közé tartoznak, és nemigen lehet találni olyan válogatást ebből az időszakból, amelyen ezek közül legalább az egyik ne szerepelne. A Scooter 2007-ben kiadott Lass uns tanzen című slágere hangmintát tartalmaz a Disco Bandből. 

DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1983: Penguin's Invasion (Vox) / Penguin's Invasion (Hot Version)
* 1984: Disco Band (Vocal) / Disco Band (Instrumental)
* 1984: Disco Band (Remix) / Disco Band (Instrumental Remix) / Disco Band (7" Version)
* 1984: Disco Band / Disco Band (Remix) 
* 1984: Disco Band / Man in the Man
* 1984: Delirio Mind / Man in the Man
* 1984: Delirio Mind (New Version) / Man in the Man
* 1985: Delirio Mind (Remix) / Disco Band (Remix) / Disco Band (Instrumental)
* 1985: Delirio Mind (Remixed Version) / Take Me Up (Remixed Version)
* 1985: Delirio Mind (Remix) / Delirio Mind (Original 12" Version) / Delirio Mind (7" Version)
* 1985: Delirio Mind / Losing in Time
* 1985: Loving Is Easy – Evolution (Re-Edit) / Loving Is Easy – Evolution (Original Version) / Loving Is Easy – Evolution (7" Version)
* 1985: Loving Is Easy – Evolution / Primitive Man
* 1985: Take Me Up / Man in the Man
* 1985: Take Me Up / Delirio Mind
* 1985: Take Me Up (Long Remix Version) / Loving Is Easy – Evolution
* 1985: Take Me Up (Mixed Version) / Primitive Man
* 1985: Take Me Up (Remix) / Man in the Man / Take Me Up (7" Version)
* 1985: Scotch Master Mix
* 1986: Mirage / Amor Por Victoria
* 1986: Mirage / Amor Por Victoria / Mirage (German Version)
* 1986: Mirage (Swedish Re-Edit) / Mirage (Original 12" Version) / Mirage (7" Version)
* 1986: Man to Man (I Want to Dance without My Shoes)
* 1986: Money Runner (Vocal) / Drink a Scotch
* 1986: Money Runner (Remix) / Money Runner (Original Mix) / Money Runner (Instrumental)
* 1987: Man to Man / Discolation
* 1987: Pictures (Vocal Version) / Old Days (Instrumental Version)
* 1987: Pictures (The Power Mix) / Pictures
* 1987: Pictures (Extended Vocal Remix) / Pictures (Extended Vocal Original) / Pictures (Vocal Remix)
* 1989: Disco Band / Delirio Mind / Take Me Up
* 1990: Delirio Mind (Power Mix) / Delirio Mind (Radio Edit) / Delirio Mind (Original Version)
* 1990: Take Me Up (Take Me to the Rap) / Take Me to the Rap (Dub Mix)
* 1990: Take Me Up '90 / Take Me Up '90 (Rap Only) / Take Me Up '90 (Dub Mix)
* 1991: Disco Band / Take Me Up
* 1992: Disco Band / Delirio Mind / Take Me Up
* 1992: Take Me Up (Double Mix) / Take Me Up (Earth And Fire Mix) / Take Me Up (Original Mix) / Take Me Up (Detroit Mix)
* 2003: Disco Band 2003 (Extended Version) / Disco Band 2003 (Club Mix) / Disco Band 2003 (Original Version) (Scotch vs. Disco DJ)

Albumok, válogatások
* 1985: Evolution
* 1985: The Best (válogatás)
* 1987: Pictures of Old Days
* 1992: Best of Scotch Disco Band (válogatás)

VIDEÓK

Penguin's Invasion  (csak zene!)



Loving Is Easy (csak zene!)



Money Runner (csak zene!)


Pictures (csak zene!)

1 megjegyzés:

  1. Köszi a leírást eddig ezt nem tudtam ilyen részletesen.
    Nagyon sajnálom, hogy manapság nincs ilyen jópofa zene. Én szerettem Őket és a mai napig hallgatom, igaz hogy csak a DISCO Band-et. Szuperek voltak abban az időben.
    :)
    Mégegyszer köszi az infót.
    Üdv Kopasz

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.