disco

disco

2011. november 10., csütörtök

SNOOPY

A holland Snoopy duó 1978 és 1980 között létezett. Dalai a jamaicai eredetű reggae és a európai diszkózene ötvözetét képviselik. Legismertebb slágerei: No Time for a Tango, Honolulu, It’s All in the Bible.


TAGOK
* Ethel Mezas (1978–1980)
* Florence Woerdings (1978–1979)
* Maureen Seedorf (1979–1980)

KARRIERTÖRTÉNET
A rövid életű Snoopy pályafutásáról sajnos nagyon kevés információ található az interneten. A duót 1978-ban alapította két suriname-i származású énekesnő. (A dél-amerikai Suriname korábban Holland Guyana néven holland gyarmat volt.) Ethel és Florence kettőse volt „a holland Baccara”. Dalaik az úgynevezett „diszkóreggae” stílust képviselték, vagyis a jamaicai reggae motívumai keveredtek bennük az akkoriban divatos eurodisco hangzásvilágával. 1978 őszén jelent meg bemutatkozó kislemezük, a No Time for a Tango, amely a holland slágerlistán a 21. helyig jutott. A holland popzene iránt mindig is fogékony NSZK-ban felfigyeltek a Snoopyra, és meghívták a legnépszerűbb nyugatnémet zenés tévéműsorokba. A Musikladen 42. adásában (1978. november 16.) például a No Time for a Tango hangzott el, amelynek első strófáját a lányok az egyszeri alkalomhoz átírva énekelték, az 1979-ben megjelent Honolulu című dalt pedig a ma már legendásnak számító Disco Disco Disco című nemzetközi sztárparádéban hallhatta a közönség. (Ez utóbbi műsort annak idején a Magyar Televízió is sugározta, sőt később szilveszteri paródiát készített belőle, amelyben azonban a Snoopyt nem figurázták ki.) 


A duó Hollandiában az It’s All in the Bible című dallal érte el legnagyobb sikerét: a felvétel a 10. helyig jutott az ottani slágerlistán. Ezt követően megjelent végre a Snoopy tizenkét szerzeményt tartalmazó nagylemeze, illetve a Rain, Snow and Ice című újabb kislemeze. Ennek „B” oldalán hallható a Wintertime című dal, amely az albumon nem szerepel. Az összes többi kislemezre kimásolt felvétel azonban megtalálható a nagylemezen is, amelyről a rádióállomások az I’m Sorry és a Shame and Scandal in the Family című dalt is sokat játszották. Florence Woerdings helyére még 1979-ben Maureen Seedorf érkezett. A tagcsere pontos oka a világháló információmorzsáiból sajnos nem deríthető ki, ahogyan a duó 1980-ban bekövetkezett megszűnésének magyarázata sem lelhető fel. (Egy internetes fórumbejegyzés szerint a tagcserének szomorú indoka volt: Florence 1979-ben leukémiában elhunyt, ezt az információt azonban más webhelyek nem erősítették meg.) Csak feltételezhető, hogy a Snoopy karrierje azért ért véget két éven belül, mert tulajdonképpen egyik dalukkal sem értek el igazán kiugró sikert még Hollandiában sem, ráadásul az általuk képviselt hangzásvilág az 1980-as évek elején jelentősen veszített korábbi népszerűségéből. 1982-ben számottevő visszhang nélkül jelent meg Maureen első és egyetlen szólókislemeze, a Save Me is.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1978: No Time for a Tango / Snoopy Reggae
* 1979: Honolulu / My Sister Does the Cha Cha
* 1979: It’s All in the Bible / Mammy Said Yes, Daddy Said No
* 1980: Rain, Snow and Ice / Wintertime

Album
* 1980: Snoopy

VIDEÓK




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.