disco

disco

2011. november 25., péntek

GILLA

Gilla (Ausztria, Linz, 1950. február 27.) osztrák énekesnő, gitáros és zeneszerző eredeti neve: Gisela Wuchinger. 1974-ben fedezte fel Frank Farian producer. Ezt követően elsősorban a német nyelvterületen vált ismertté a diszkózenét kedvelők körében. Legismertebb dalai feldolgozások, mint például a Willst du mit mir schlafen gehn?, a Bend Me, Shape Me és a We Gotta Get Out of This Place. Farian sztárcsapata, a Boney M. néhány dalát is lemezre énekelte, némelyiket még az együttes által készített verzió előtt. Fellépésein olykor a Boney M. is közreműködött. Mindmáig nagy népszerűségnek örvend a volt Szovjetunió területén, ahol az új évezredben többször is koncertezett. Férje Helmut Rulofs gitáros, zeneszerző és énekes, aki Chris Denning néven néhány szóló kislemezt jelentetett meg az 1970-es évek második felében. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Gisela édesapja, a Romániában született Nikolaus (Niki) Wuchinger az 1940-es években trombitásként lépett fel egy katonákat szórakoztató vándortársulattal. Prágában ismerkedett meg egy Lucia nevű lánnyal, akit feleségül vett. A házaspár Ausztria felé vette az irányt, gyalog jutottak el Linzbe. Letelepedtek a városban, ahol Lucia 1950-ben megszülte Giselát. A kislány első színpadi fellépésére édesapja együttesével került sor. Annyira megtetszett neki a zene és a színpad világa, hogy az 1970-es évek elején Salzburgba ment zenét tanulni. A nagy múltú városban két barátjával, Henryvel és Helmuttal együttest alapított Traffic néven. A jóképű, ámbár nála öt évvel fiatalabb Helmut udvarolni kezdett neki. Gisela viszonozta a fiú érzelmeit. Eljegyezték egymást, később összeházasodtak. 1974-ben a Traffic Franciaország keleti részében turnézott. A műsort megtekintette egy német producer, Frank Farian. A férfinak megtetszett az énekesnő „füstös” hangja és egzotikus külseje. Szerződést ajánlott neki és kísérőinek saját cégéhez, a Hansa Recordshoz.


Az első felvételek
1975 januárjában jelent meg Gilla első kislemeze, a Mir ist kein Weg zu weit, amely az olasz Marcella Bella Nessuno mai című slágerének német nyelvű változata. A kiadvány nem keltette fel a közönség érdeklődését. Farian ekkor egy jóval ismertebb dalt szemelt ki, a Labelle trió Lady Marmelade (Voulez-vous coucher avec moi) című világslágerét, amelyet Gillával német és angol nyelven egyaránt felvett. A német nyelvű verzió címe Willst du mit mir schlafen gehn?, az angolé Do You Want to Sleep with Me. A Gilla + Seventy Five Music néven kiadott kislemez nagy feltűnést keltett, többek között azzal, hogy a címe miatt (Le akarsz feküdni velem?) bizonyos rádióállomások megtagadták a lejátszását. (Nem sokkal később Donna Summer erotikus sóhajtozásaival érkezett a Love to Love You Baby, amely szintén alaposan próbára tette a konzervatívabb felfogású rádiós lemezlovasok tűrőképességét.) Természetesen még abban az évben megjelent a formáció nagylemeze is, amelyen 12 dal hallható. Ezek egyike Gloria Gaynor akkoriban aktuális slágere, a Reach Out, I'll Be There német nyelvű változata, ám Gilla mégsem azzal, hanem a Tu' es! című felvétellel aratott újabb sikert. A dal második lett az osztrák, és tizenötödik a nyugatnémet slágerlistán. Angol nyelven is kiadták Why Don’t You Do It címmel. Érdemes megemlékezni az album B oldalán hallható Lieben und frei sein című szerzeményről is, amely nem sokkal később a Boney M. első nagylemezére is felkerült Lovin' or Leavin’ címmel. (A Boney M.-album címadó felvétele, a Take the Heat Off Me egyébként a Mir ist kein Weg zu weit feldolgozása.)

1976 májusában jelent meg Gilla következő kislemeze, az Ich brenne, amely az NSZK-ban csupán egy hétig szerepelt a toplista középmezőnyében. Farian slágert akart csinálni belőle, ezért egy hónappal később angol nyelvű változatban (Help! Help!) is piacra dobta. A kislemez sikert aratott ugyan Hollandiában, összességében azonban nem váltotta be a producer nagy reményeit. Ennek ellenére Farian saját énekével is felvette a dalt. Ezt a verziót a Boney M. Take the Heat Off Me című albumának alternatív kiadásán jelentette meg a szintén általa előadott Baby Do You Wanna Bump helyett. 1976 legvégén került az üzletekbe Gilla második nagylemeze, a Zieh mich aus (Vetkőztess le!). Az albumon két olyan feldolgozás is hallható, amelyekkel akkortájt a Boney M. szerepelt a slágerlistákon. Az egyik Bobby Hebb örökzöldje, a Sunny, a másik pedig Bob Marley slágere, a No Woman No Cry, amely német változatban a Kein Mann weit und breit címet viseli. A Zieh mich aus különlegessége a B oldal utolsó felvétele, a Belfast, amelyet a Boney M. egyik énekesnője, Marcia Barrett számára írtak, ám az együttes verziója csak hónapokkal Gilla nagylemeze után készült el. A Gilla-albumon szerepel még a The Girl from Ipanema című örökzöld sláger német nyelvű verziója, a Machen wir's in Liebe. Az eredeti dalt számos világhírű énekesnő is műsorára tűzte, ám ők lány helyett fiúról énekeltek (The Boy from Ipanema). Amikor azonban Gilla készített egy angol nyelvű változatot is, híres kolléganőivel ellentétben megtartotta az eredeti címet és szöveget. 


Angol nyelvű lemezek
1977 júliusában jelent meg Gilla első angol nyelvű nagylemeze, a Help! Help! Ezen javarészt a Zieh mich aus dalainak angol nyelvű verziói szerepelnek. Farian a Gentlemen Callers not Allowed című szerzeményt szánta újabb slágernek. Népszerűsítéséhez igénybe vette a Boney M. örökmozgó táncosa, Bobby Farrell közreműködését is, aki különböző tévéshow-kban lépett fel Gillával. Ennek ellenére a Gentlemen Callers not Allowed nem hódította meg a közönséget. Annál népszerűbb lett azonban az 1978 januárjában megjelent Bend Me, Shape Me, amely a The American Breed tíz évvel korábbi slágerének diszkózenei feldolgozása. Az élelmes Farian néhány hónappal később Bend Me, Shape Me címmel újra kiadta a Help! Help! című nagylemezt az új kislemez két felvételével kiegészítve. A közönség azonban átlátott a szitán, és az újracsomagolt album nem döntött eladási rekordokat. 1978-ban Bruce Low (eredeti neve: Ernst Gottfried Bielke) szép sikert aratott a The Rivers of Babylon című Boney M.-sláger német nyelvű változatával (Die Legende von Babylon). Fariannek ekkor az az ötlete támadt, hogy Gilla is énekeljen el egy aktuális Boney M.-slágert németül. A Rasputinra esett a választás, ám az 1978 novemberében kiadott kislemez megbukott.

Gilla és férje, Helmut Rulofs úgy döntöttek, hogy megpróbálják megismételni a Bend Me, Shape Me sikerét, és diszkóváltozatot készítenek egy másik rockzenei örökzöldből is. A The Animals We Gotta Get Out of This Place című 1965-ös felvételét szemelték ki erre a célra. Az elképzelés nem vált be, noha a feldolgozás nem volt teljesen sikertelen. Sokkal nagyobb sikert ért el azonban a Boney M. számára írt közös szerzeményük, az I See a Boat on the River (társszerzők: Frank Farian és Fred Jay). Gillát G. Winger néven tüntették fel a lemezen. 1980 első heteiben megjelent az énekesnő második angol nyelvű nagylemeze, mindmáig utolsó stúdióalbuma, az I Like Some Cool Rock'n Roll. Noha e sorok írója szerint ez Gilla legjobb albuma, mégsem lett igazán sikeres, ahogyan a róla kimásolt kislemezek sem. Az 1980-as évek elején a diszkózene népszerűsége jelentősen visszaesett, a közönség új stílusokra és új sztárokra vágyott. Gilla utolsó önálló kislemeze 1981-ben került a boltokba. Ennek B oldalán hallható a The Easybeats Friday on My Mind című 1966-os örökzöldjének feldolgozása. Ugyanezt a dalt két évvel korábban sikerrel „diszkósította” a Chilly együttes, ám Gilla verziója visszhangtalan maradt. 1982-ben férjével társult Sweet Mix néven. A Susan Don't Cry for Me című kislemezük nagyon nem jól fogyott, ezért a Sweet Mix rögtön el is tűnt a süllyesztőben. A házaspár Video című szerzeményét az Eruption volt énekesnője, Precious Wilson énekelte el az All Coloured in Love című szólóalbumán. A dalt a rádióállomások is megpróbálták népszerűsíteni, nem túl eredményesen.


Living in the Background
A Sweet Mix kudarca után Gilla eltűnt a reflektorfényből, a popzenében kevésbé tájékozottak azt hitték, teljesen visszavonult. Erről azonban nem volt szó, ámbár tény, hogy az énekesnő életében a korábbinál nagyobb szerepet kapott a család, hiszen időközben megszülte Nadja nevű kislányát. Mint szerző azonban továbbra is részt vett a popzenei életben. 1984-ben például Helmuttal közösen írt egy dalt a férfi új együttese, a Vanilla számára, sőt az Imagination (Calypso Nights) lemezborítóján is látható. (A világhálón fellelhető Vanilla-klipekben azonban jómagam nem fedeztem fel Gillát.) Egyéb Rulofs–Gilla-szerzemények: 007 (Bondettes), I See You (Bobby Farrell), Lost in Paradise (Luna), Hearts on Fire (Hearts on Fire), I’m on Fire (Salico), Scandal Eyes (Casablanca), Angel of Night (Casablanca), Light a Light (Peppermint). 1995-ben Village in Space címmel írtak egy dalt, amely maxilemezen jelent meg lányuk, Nadja előadásában. Az új évezredben Gillára ismét felfigyeltek, elsősorban a volt Szovjetunió területén, ahol az elmúlt években többször fel is lépett. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1974: Mir ist kein Weg zu weit / Wilde Rosen
* 1975: Willst du mit mir schlafen gehn? / Atlantica (Gilla + Seventy Five Music)
* 1975: Do You Want to Sleep with Me / My Decision (Gilla + Seventy Five Music)
* 1975: Tu' es! / Worte
* 1975: Why Don't You Do It / A Baby of Love
* 1976: Ich brenne / Du bist nicht die erste Liebe
* 1976: Help! Help! / First Love
* 1976: Johnny / Der Strom der Zeit
* 1977: Zieh mich aus / Lieben und frei sein
* 1977: Gentlemen Callers not Allowed / Say Yes
* 1978: Bend Me, Shape Me / The River Sings
* 1978: Rasputin (German Version) / Laß mich gehen
* 1979: We Gotta Get Out of This Place / Take The Best of Me
* 1980: Cool Rock'n Roll / Take Your Time
* 1980: Go Down Mainstreet / Discothek
* 1980: Tom Cat / The Summerwind
* 1981: Cigarillo / Friday on My Mind

Albumok
* 1975: Willst du mit mir schlafen gehn? (Gilla + Seventy Five Music)
* 1976: Zieh mich aus
* 1977: Help! Help!
* 1978: Bend Me, Shape Me ( A Help! Help! anyaga + két új dal)
* 1980: I Like Some Cool Rock'n Roll
* 2005: Help! Help! (az 1977-es album CD-n 4 bónuszfelvétellel)

Válogatások
* 1978: Star Discothek
* 2000: Nur das Beste
* 2006: Diamond Collection

VIDEÓK








Bend Me, Shape Me (másik klip)



Go Down Mainstreet (csak zene!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.