disco

disco

2011. november 18., péntek

DORIS D. AND THE PINS

A holland Doris D. and The Pins női popegyüttes 1980 és 1985 között létezett. Frontembere Deborah Jenner brit aerobicoktató volt – művészneve, a Doris D. az ismert amerikai színésznőre, Doris Dayre utal –, aki 1981 végén lecserélte addigi partnernőit. Az együttes ismertebb slágerei: Shine Up, Dance On, Midnight, The Marvellous Marionettes, Jamaica.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Deborah Jenner (Doris D.)
* Ingrid de Goede
* Yvonne van Splunteren
* Irene van den Hoeven 
* Dona Baron

KARRIERTÖRTÉNET
A Doris D. and The Pins 1980-ban alakult a The Maria More Dancers táncegyüttes tagjaiból, akik állandó fellépői voltak a Top Pop című tévéprogramnak. Az új együttes frontembere Deborah Jenner brit aerobicoktató lett, aki akkoriban az amerikai Lipps Inc. stúdiózenekar „arca”-ként lépett fel a Funky Town című világsláger televíziós klipjeiben. A The Pins négy hölgyből állt, közülük Dona szintén brit nemzetiségű, Ingrid, Irene és Yvonne pedig hollandok. A lányok számára Piet Souer írta az első dalt Shine Up címmel. (Souer korábban számos slágert írt a sikeres női trió, a Luv’ számára Janschen en Janschens álnéven.) A felvétel vezette a holland slágerlistát, amelyen 14 hétig szerepelt. Belgiumban szintén listavezető slágernek bizonyult. A nyugatnémet rangsorban 21 hétig volt jelen, és a 15. helyig jutott. A Dance On című újabb kislemez fogadtatására sem lehetett panasz: Hollandiában második volt, az NSZK-ban pedig a harminckilencedik. 1981-ben megjelent az együttes nevével azonos című album, amelyre Souer mellett dalokat írt a Champagne együttes pártfogója, Martin Duiser is. A kiadványról a The Marvellous Marionettes szintén bekerült a holland Top 10-be, míg a Midnight című dalt főleg a rádióállomások és a diszkóklubok lemezlovasai favorizálták. A siker azonban sajnos feszültségeket szült, amelyek odáig vezetettek, hogy 1981 végén Doris D. megvált a társnőitől, akik Risqué néven egy új együttest alapítottak. Deborah ezután a Profile táncegyüttes négy tagjával társult, mindegyik hölgy angol nemzetiségű. (Nevüket e sorok írója sajnos egyetlen forrásban sem találta meg.) Az újjáalakult együttes producere Piet Souer helyett Jaques Schwartz lett. 


1982 tavaszán a Doris D. and The Pins a Jamaica című új kislemezével szerepelt a holland slágerlistán (a dal nem jelent meg nagylemezen), ahová a Risqué is bejutott a The Girls Are Back in Town című dalával, amely meg is előzte a Jamaicát. (Doris D. slágere a 17., a Risqué együttesé a 13. helyig jutott.) A szerencse azonban ettől kezdve mindkét formációtól elpártolt: a sikerek egyre kisebbek lettek, majd teljesen elmaradtak. Doris D. 1983-ban aerobiclemezt jelentetett meg, amelyen a tornagyakorlatokhoz természetesen együttese dalai szolgáltatták a zenei hátteret. A következő évben megjelent a Doris D. and The Pins második stúdióalbuma, a Starting at the End. Erről csupán a címadó felvétel tűnt fel néhány hétig a holland slágerlista középmezőnyében. A sikertelenség két okkal magyarázható. Egyrészt az új album sajnos már nem volt annyira jól sikerült anyag, mint az első LP, másrészt ez a hangzásvilág 1984-ben már divatjamúltnak számított. 1985-ben mind a Doris D. and The Pins, mind pedig a Risqué feloszlott. Deborah ezután évekig szerepelt a holland televízió különböző fitneszprogramjaiban. Az eredeti együttes 1998-ban egyetlen alkalomra újra összeállt: augusztus 7-én az amszterdami melegolimpia közönségét szórakoztatták. Deborah sikerei a fitnesz és a pilates világában folytatódtak, ezeken a területeken Hollandia legismertebb személyiségei közé tartozik. Több cikket és könyvet írt ezekben a témákban, munkásságát pedig díjakkal ismerték el. A Doris D. művésznevet már évek óta nem használja, és állítólag popzenei karrierjére sem szívesen emlékszik vissza. On-line források szerint szakmai önéletrajzában csupán annyit említ meg, hogy egy sikeres popegyüttes tagja volt az 1980-as években.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1980: Shine Up / Just Me and You
* 1981: Dance On / Dance at the Schoolyard
* 1981: Dance On / Shine Up
* 1981: The Marvellous Marionettes / Higher and Higher
* 1982: Jamaica / Bad Luck Honey
* 1982: Who Cares! / Fire and Water (Dance at the Schoolyard)
* 1983: It’s Only Make Believe / And Again
* 1983: Girlfriend / Girlfriend (Instrumental)
* 1983: Everybody's Doing Their Thing (Hula Hoop) / Hula Hoop (Instrumental)
* 1984: Starting at the End / Ending at the Start
* 1984: Starting at the End / If Only
* 1984: Heartache / And Again
* 1984: Men Like Big Girls / Men Like Big Girls (Instrumental)

Albumok, válogatások
* 1981: Doris D. & The Pins
* 1983: Aerobic Dancing with Doris D.
* 1984: Starting at the End
* 1991: Shine Up & Other Great Hits
* 1992: The Very Best Of

VIDEÓK



Shine Up (másik klip)





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.