disco

disco

2011. november 4., péntek

MUNGO JERRY

Az angol Mungo Jerry együttes 1970-ben alakult, neve T. S. Eliot Macskák-ciklusának egyik verséből (Mungojerrie and Rumpelteazer, Romhányi József fordításában: Ben Mickering és Mindlevery) származik. Ugyanabban az évben világsikert aratott az In the Summertime című dallal, amely pályafutása legnépszerűbb slágere és a könnyűzene egyik legismertebb örökzöldje lett. A Mungo Jerry körül eleinte a Beatles-lázt idéző „Mungo-mánia” alakult ki. A rajongók óriási lelkesedése idővel mérséklődött, amiben nyilván szerepet játszottak a gyakori tagcserével együtt járó zenei változások is. A zenekar vezetője és egyetlen állandó tagja, Ray Dorset 1980-ban szerzőként könyvelhetett el újabb nemzetközi sikert: Feels Like I’m in Love című szerzeménye Európa-szerte slágerré vált a skót Kelly Marie előadásában. A Mungo Jerry 1972-ben és 2009-ben adott koncertet Magyarországon. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Ray Dorset [Raymond Edward Dorset] (Middlesex, 1946. március 21.) – énekes, gitáros, dalszerző
* Mike Cole [Michael Maurice Cole] (Middlesex, 1943. március 19.) – basszusgitár
* Colin Earl (Middlesex, 1942. május 6.) – billentyűs hangszerek
* Paul King (Essex, 1948. január 9.) – bendzsó, jug

Később csatlakoztak
* Paul Raymond [Paul Martin Raymond] (Hertfordshire, 1945. november 18.) – billentyűs hangszerek, gitár
* Jon Pope (Lancashire, 1949. november 22.) – billentyűs hangszerek
* Chris Garrett (London, 1949.) – billentyűs hangszerek, gitár
* Ian Milne (Nigéria, Lagosz, ?, augusztus 17.) – zongora
* Sev Lewkowicz (London, 1951. február 15.) – billentyűs hangszerek
* Byron Contostavlos ( ? – 2007. április 12.) – basszusgitár
* John Godfrey (London, 1945. október 24.) – basszusgitár
* Bob Daisley [Robert Daisley] (Ausztrália, Sydney, 1950. február 13.) – basszusgitár
* James Matthews (London, 1951. október 16.) – basszusgitár
* Bizz [Anthony Bissiker] (Middlesex, 1943. július 12.) – háttérvokál, furulya
* Alan Johnson (1954. február 5.) – bendzsó, gitár
* Dick Middleton [Richard Middleton] (Middlesex, 1942.) – gitár
* Joe Rush [Joseph Rush] (Middlesex, 1940. december 4.) – ütős hangszerek
* Bruce Brand (Kent, 1958. január 16.) – ütős hangszerek, washboard (mosódeszka), jug
* Tim Reeves [Timothy John Reeves] (Sussex, 1948. szeptember 12.) – dob
* Paul Hancox (Birmingham, Warwickshire, 1950. október 24.) – dob
* Eric Dillon (Wiltshire, 1950.) – dob
* James Davis (London, 1974.) – dob

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Ray Dorset 1968-ban alapította a The Good Earth együttest, amelynek tagja volt még Colin Earl (billentyűs hangszerek), Dave Hutchins (basszusgitár) és Ray Bowerman (dobos). A Saga lemezcég kiadta az It's Hard Rock And All That című lemezüket, majd Hutchins és Bowerman távozott az együttesből. A mosódeszkán (!!) játszó Joe Rush csatlakozásával a The Good Earth zenei stílusa az örömzenélés (skiffle) irányába változott. Miután rövidesen Rush is távozott, Dorset és Earl egy új bandát szervezett, amelyhez csatlakozott Paul King és Mike Cole. A Mungo Jerry nevet vették fel. Első nyilvános fellépésükre 1970 májusában került sor a Staffordshire-ben megrendezett Hollywood Fesztiválon. Kirobbanó sikert arattak az In the Summertime című dallal, a több ezres közönség lelkesen tombolt a műsoruk alatt. A szerzemény akkor már egy hete kapható volt kislemezen, amely iránt a fesztivált követően megugrott az érdeklődés. Az In the Summertime rakétasebességgel repült a brit slágerlista élére, ahol hét hétig tanyázott. A külföldi siker sem maradt el, hiszen a felvétel 26 országban vezette a slágerlistát, a kislemezből összesen harmincmillió példány talált gazdára. A tekintélyes szaklap, a Melody Maker a Mungo Jerrynek ítélte az 1970-es év legjobb új együttesének járó díjat. Az In the Summertime szinte még el sem tűnt a slágerlistákról, máris megtörtént az első tagcsere: távozott Mike Cole, helyére John Godfrey érkezett. 


Újabb sikerek, újabb tagok
Az 1971 januárjában megrendezett cannes-i MIDEM-gálán az Egyesült Királyság a Mungo Jerryvel képviselte magát, sőt a csapat részt vett a soron következő San Remó-i Dalfesztiválon is. 1971 márciusában jelent meg a Baby Jump című kislemeze, amely szintén vezette az angol sikerlistát. A Lady Rose fogadtatására sem lehetett panasz, amely 1971 nyarának kedvelt slágerévé vált. A szakmai elismerések is folytatódtak: Ray Dorset mint szerző három Ivor Novello-díjat kapott, a Melody Maker véleménye szerint pedig a Mungo Jerry egyike volt az esztendő öt legjobb koncertező együttesének. A szakmai és közönségsiker ellenére Dorset úgy érezte, az együttes repertoárja nem elég széles, ezért 1972-ben szólólemezt adott ki. A Cold Blue Excursion című albumon vonósok és fúvósok is közreműködtek, sőt még egy dzsesszzenekar is. Mindazonáltal Dorset nem mondott le arról sem, hogy bővítse a Mungo Jerry zenei skáláját. Ennek érdekében indítványozta, hogy egy dobos is csatlakozzon az együtteshez. Colin Earl és Paul King annyira ellenezték ezt a javaslatot, hogy ki akarták rúgni Rayt a zenekarból. A menedzsment azonban ragaszkodott Dorsethez, ezért a két másik zenésznek kellett távoznia. Ők King Earl Boogie Band néven egy új együttest alapítottak, Dorset és John Godfrey pedig új tagokat toboroztak a Mungo Jerrybe. A megújult együttes a Boot Power című albummal mutatkozott be a közönségnek.

A következő négy évben folytatódott a Mungo Jerry sikersorozata. Open Up című felvétele 1972-ben számos európai ország slágerlistáján szerepelt az első húsz között. A következő esztendőben a francia Jacques Dutronc egyik régi dalát dolgozták fel: az Alright Alright Alright az egész világon népszerűvé vált, az angol slágerlistán például harmadik helyezést ért el. A közönség kedvezően fogadta a Wild Love, a Long Legged Woman Dressed in Black, a Hello Nadine és az It’s a Secret című szerzeményeket is. Ebből a korszakból a You Don't Have to be in The Army to Fight in The War valószínűleg túlságosan hosszú címének köszönhette, hogy nem lett belőle sláger, noha a zenészek ebben a dalban is a legjobb formájukat nyújtották. 1975-ben Colin Earl kis időre visszatért a Mungo Jerrybe, amelynek felállása egyébként meglehetősen gyakran változott. Az együttes rendszeresen koncertezett a vasfüggöny mögött is. 1972-ben például a budapesti Kisstadionban adott koncertet, 1974-ben pedig Bulgáriában lépett fel az Arany Orfeusz Fesztiválon.


Az 1980-as évektől napjainkig
A diszkózene, majd a punk és az új hullám divatja háttérbe szorította a Mungo Jerryt, a nagyközönség az 1970-es évek végétől szinte teljesen elfeledkezett egykori kedvencéről. Mindazonáltal 1980 egyik legnagyobb slágere egy Ray Dorset-szerzemény lett, a Feels Like I’m in Love. Ezt Dorset eredetileg Elvis Presley-nek írta évekkel korábban, sőt a Mungo Jerry is megjelentette a saját változatát. A Feels Like I’m in Love azonban a skót Kelly Marie-nek köszönhetően vonult be a poptörténelembe, aminek egyik bizonyítéka, hogy a korszakot megidéző CD-válogatások szinte mindegyikén szerepel. Ha Európában nem is, az Egyesült Államokban jól csengett a Mungo Jerry neve még az 1980-as évek első felében is, mindenekelőtt olyan daloknak köszönhetően, mint az On a Night Like This vagy a Knockin’ on Heaven’s Door. Ez utóbbit a magyar közönség alighanem a Guns’N Roses előadásában ismeri, és kevesen tudják, hogy valójában egy régi Bob Dylan-dalról van szó, amely a Magyarországon is bemutatott Pat Garrett és Billy, a Kölyök (1973) című filmhez készült. Sam Peckinpah alkotásának egyik fontos szerepét egyébként maga Dylan játszotta, és akkor még nem is említettük az énekes házaspárt, Kris Kristoffersont és Rita Coolidge-t, akik szintén kulcsfigurákat formáltak meg.

1983-ban Dorset Peter Greennel, a Fleetwood Mac korábbi gitárosával és Vincent Crane billentyűssel (Atomic Rooster, The Crazy World of Arthur Brown) megalapította a Katmandu nevű supergroupot, amely A Case for the Blues címmel jelentetett meg egy nagylemezt. 1995-ben a popzene egyik új sztárja, Shaggy feldolgozást készített az In the Summertime-ból. Az új verzió világszerte nagy sikert aratott, és újra felkeltette az érdeklődést az eredeti előadó iránt is. 1999-ben a Toon Army című szerzeménnyel a Mungo Jerry még egyszer (és egyelőre utoljára) felkerült az angol slágerlistára. 2003-ban Ray Dorset német zenészek társaságában készített egy új albumot: az Adult Only Mungo Jerry Blues Band néven került az üzletekbe. Mint arról már szó esett, a Mungo Jerrynek valósággal védjegyévé váltak a gyakori tagcserék. Ez a hagyomány 2005-ben úgy nyilvánult meg, hogy egyszerre három Mungo Jerry is működött Ray Dorset irányításával: a brit Mungo Jerry Band (pop, rock), a német Mungo Jerry Blues Band (blues, rock) és a Mungo Jerry & the Goodtime Gamblers (jug, blues, skiffle). 2005 júniusában az együttes a 35. születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból Newcastle-ben és Stoke-ban adott koncertet, ahol az eredeti felállásból Dorset mellett színpadra lépett Mike Cole is. 

2006 márciusában jelent meg a Mungo Jerry újabb kislemeze, a Mr. Midnight, a Phantom of the Opera on Ice című produkcióból. A kislemez producere Roberto Danova, aki többször is kombinálta már a pop- és a rockzenét nagyzenekari kísérettel. Nem ez volt egyébként az első közös munkája a Mungo Jerryvel, hiszen a zenekar régebbi slágerei közül a Lana és az It’s a Secret szintén átalakult a kezei között. 2007-ben két új Mungo Jerry-albumnak is örvendhettek a rajongók. A Naked from the Heart a klasszikus Mungo Jerry-hangzást idézte fel Dorset mellett egy másik alapító tag, Mike Cole közreműködésével. (Ütős hangszerek és zongora: Bruce Brand.) A másik album, a When She Comes, She Runs All Over Me a Mungo Jerry Blues Band második nagylemezeként került a boltokba. 2009-ben a Mungo Jerry újra koncertet adott Magyarországon a következő felállásban: Ray Dorset (harmonika, gitár és ének), Toby Hounsham (billentyűs hangszerek), Alan Johnson (gitár), Mark David (dob), John Playle (basszusgitár). Az együttes 2010-ben ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját, természetesen sok-sok koncerttel. Az ünnepi alkalomra egy könyv is megjelent, amely Ray Dorset pályafutásáról szól. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1970: In the Summertime / Mighty Man
* 1970: Johnny B. Badde / My Friend
* 1970: Maggie / Mother "!"!"! Boogie
* 1970: Maggie / My Friend
* 1970: Mungo Blues (Dust Pneumonia Blues) / Johnny B. Badde
* 1970: On a Sunday / There's a Man Going Round Taking Names
* 1971: In the Summertime / Baby Jump
* 1971: Baby Jump / The Man Behind the Piano
* 1971: Somebody Stole My Wife / Follow Me Down
* 1971: Lady Rose / Little Louis
* 1971: You Don't Have to Be in the Army (To Fight in the War) / She Rowed
* 1972: My Girl and Me / 46 and On
* 1972: Open Up / Going Back Home
* 1973: Alright, Alright, Alright / Little Miss Hipshake
* 1973: Wild Love / Glad I'm a Rocker
* 1974: Long Legged Woman Dressed in Black / Gonna Bop Till I Drop
* 1975: Can't Get Over Loving You / Let's Go
* 1975: Hello Nadine / Bottle of Beer
* 1976: Don't Let Go / Give Me Bop
* 1976: It's a Secret / English Girls
* 1977: Heavy Foot Stomp / That's My Baby
* 1987: In the Summertime (Extended Version) / In the Summertime (Hot Mix) / Got a Job
* 1990: In the Summertime (Dance Rave Medley)
* 1998: Partyland (Ray De Janeiro-Mix) / Partyland (Stomp-Mix) / In the Summertime '98 (Spanish Version)


EP-k
* 1970: In the Summertime / Mighty Man / Dust Pneumonia Blues
* 1971: Baby Jump / The Man Behind the Piano / Live From Hollywood
* 1971: Lady Rose / Have a Whiff on Me / Milk Cow Blues / Little Louis
* 1971: You Don't Have to Be in the Army to Fight in the War / The Sun Is Shining / O’Reilly / We Shall Be Free
* 1972: Open Up / Going Back Home / I Don't Wanna Go Back to School / No Girl Reaction
* 1972: My Girl & Me / Summer's Gone / 46 & On / A Goodie Boogie Woogie
* 1974: All Dressed Up And No Place To Go / Shake 'til I Break / Too Fast Too Live And Too Young To Die / Burnin'Up
* 1977: Mungo Rox


Albumok
* 1970: In the Summertime
* 1971: Electronically Tested
* 1971: You Don't Have to Be in the Army
* 1972: Memoirs of a Stockbroker
* 1972: Boot Power
* 1974: Long Legged Woman
* 1976: Impala Saga
* 1977: Lovin' in the Alleys, Fightin' in the Streets
* 1978: Ray Dorset & Mungo Jerry
* 1980: Six-A-Side
* 1980: Together Again
* 1990: Snakebite
* 1998: Old Shoes New Jeans
* 1999: No Frills – Mungo Jerry Sings Folk Songs Vol. 1
* 2001: Candy Dreams
* 2002: MJ Unplugged
* 2004: Adults Only
* 2007: Naked from the Heart
* 2007: When She Comes, She Runs All Over Me


Válogatások
* 1973: The Best of Mungo Jerry
* 1974: Mungo Jerry's Greatest Hits
* 1977: Best of Mungo Jerry (Have a Whiff on Me)
* 1977: Historia de la Música Pop Inglesa Vol. 2
* 1985: Greatest Hits
* 1985: In the Summertime
* 1987: Too Fast to Live & Too Young to Die
* 1990: Baby Jump
* 1991: 16 Rock and Roll Greatest
* 1991: In the Summertime: The Best of Mungo Jerry
* 1991: In the Summertime (The Collection)
* 1991: In the Summertime – The Hits and Some More
* 1991: In the Summer Time – The Silver Collection
* 1991: Mungo Jerry Greatest Hits
* 1991: The Best of Mungo Jerry
* 1993: Greatest Hits Vol. 2 (re-recorded)
* 1994: Summertime
* 1996: The Very Best of Mungo Jerry
* 1997: The Best of Mungo Jerry
* 1998: Best of
* 1998: In the Summertime – Original Greatest Hits
* 1998: The Very Best of Mungo Jerry
* 1999: Baby Jump: The Dawn Anthology
* 2001: Gold
* 2001: Mungo Jerry (Forever Gold)
* 2001: The Early Years
* 2002: The Very Best of Mungo Jerry
* 2002: Move On – The Latest and the Greatest
* 2003: Greatest Hits
* 2004: The Polydor Years
* 2004: Baby Jump: The Definitive Collection
* 2007: The Very Best of
* 2010: Mungo Jerry (2 CD – Premier Collection)

VIDEÓK








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.