disco

disco

2011. november 15., kedd

GEORGE McCRAE

George Warren McCrae Jr. (Egyesült Államok, Florida, West Palm Beach, 1944. október 19.) amerikai énekes karrierje az 1960-as években kezdődött. 1974-ben világsikert aratott a Rock Your Baby című szerzeménnyel, amelyet sokan az első diszkóslágernek tartanak, és azóta a műfaj egyik örökzöldjének számít. Későbbi felvételei már nem lettek ennyire sikeresek, mindazonáltal még az új évezredben is felbukkant a neve a slágerlistákon. Európában ma már népszerűbb, mint az Egyesült Államokban, ahol inkább retrósztárként jegyzik. Első felesége Gwen McCrae énekesnő volt, akivel közös nagylemezt is készített.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
George McCrae népes család sarja, egy idősebb és hét fiatalabb testvére van. Édesapja egy nyugalmazott rendőrtiszt, édesanyja ennyi gyermek mellett alighanem háztartásbeli lehetett. Mint oly sok színes bőrű sztárnak, George-nak is egy templomi kórusban kezdődött az énekesi karrierje: hatéves korában hallhatták őt először a templomba járók. A középiskolában Jivin' Jets néven saját együttest alapított. 1963-ban bevonult katonának a haditengerészethez, ahol Atsugi Express néven szervezett egy együttest. Négy év múlva szerelt le. Ezután újjászervezte középiskolai együttesét, amelyhez csatlakozott Gwen Mosley énekesnő is. Bizonyos források szerint George és Gwen már 1963-ban megismerkedtek, sőt egy hét ismeretség után már össze is házasodtak. E sorok írója szerint azonban az 1963-as évszám túl korai, ámbár a házasságkötésre valóban hamar sor került, a legtöbb forrás szerint viszont csak a leszerelés után. Ami egészen bizonyos, hogy rövidesen úgy döntöttek, duóként dolgoznak tovább. Betty Wright énekesnő figyelt fel rájuk, és beajánlotta őket az Alston lemezcéghez, amelynek ő volt az egyik sztárja. Állandó szerződést azonban csak Gwen kapott. George kisebb klubokban és rendezvényeken lépett fel számottevő siker nélkül. Emiatt úgy döntött, hogy inkább apja nyomdokaiba lép, ezért újra beült az iskolapadba, hogy kriminalisztikát tanuljon.


Ringasd a kedvesed!
1974-ben az akkor még kezdő amerikai együttes, a KC and the Sunshine Band zenészei Rock Your Baby címmel felvették egy új dal zenei alapjait, de a magas hangok kiénekléséhez vendégelőadóra volt szükségük. A legenda szerint eredetileg Gwen McCrae-t kérték fel a közreműködésre, ő azonban lekéste a megbeszélt időpontot, ezért a helyszínen tartózkodó George egyedül énekelte fel a kívánt részeket. Produkciója oly ragyogóan sikerült, hogy a dal végül az ő nevével jelent meg. Más források szerint George a rendőri pályára való felkészülés közben sem tett le énekesi ambícióiról, és ez ügyben egyszer felkereste Steve Alaimót, az énekesből lett producert. Alaimo addigra már megkapta a Rock Your Baby jogait, mivel a szerzők – Harry Wayne Casey (KC) és Richard Finch – úgy döntöttek, hogy megfelelő énekes híján másnak engedik át a szerzeményt. A producer McCrae-t választotta. A kislemez fogadtatása elképesztő volt: a Rock Your Baby (Ringasd a kedvesed!) vezette a Billboard Hot 100 és R&B slágerlistáját, valamint a brit toplistát, és további nyolc országban szintén listavezetővé vált. Sokak szerint a diszkó műfaj első világslágeréről van szó, melyet mellesleg a Billboard 1974-ben az év dalának választott. A kislemez több mint tizenegy millió példányban fogyott el szerte a világon: a könnyűzene történetében kevesebb, mint 30 kislemez büszkélkedhet hasonló eredménnyel. George-ot 1975-ben Grammy-díjra jelölték a legjobb férfi R&B-előadó kategóriájában. Ugyanabban az évben jelent meg felesége, Gwen új felvétele, a Rockin' Chair, amelyet egyértelműen a Rock Your Baby inspirált, akárcsak az ABBA akkori világslágere, a Dancing Queen ritmusát. 1982-ben a Disco Connection, 2004-ben pedig Spagna dolgozta fel George slágerét, amelyből 1986-ban és 2002-ben remixek jelentek meg McCrae előadásában is. 


A siker hullámain
Az első slágert hamar követték az újabb kislemezek, de az I Can't Leave You Alone és a You Can Have It All inkább csak Európában volt sikeres, például mindkettő bejutott a brit Top 10-be. Világslágeréért George nem volt hálátlan, hiszen elvállalta, hogy háttérénekesként részt vesz a KC and the Sunshine Band 1974-es albumának elkészítésében: a Queen of Clubs című felvételen hallható a hangja. Felesége karrierjét is egyengette egészen 1976-ban bekövetkezett válásukig. 1975-ben közös albumot jelentetett meg Gwennel, de ugyanabban az évben egy saját nagylemeze is a lemezboltok polcaira került. Erről az It's Been So Long, a Sing a Happy Song, az I Ain't Lyin' és a Honey I (I'll Live My Life for You) című felvételek váltak népszerűvé. 1976-os LP-je, a Diamond Touch címe a producerre, Gregg Diamondra utal. Diamond ugyanabban az évben faragott diszkósztárt egy pornócsillagból, Andrea True-ból, amikor megjelentette a debütáló énekesnő More More More című felvételét, amelynek eredeti verzióját kényszermegoldásként vették fel Jamaicán. (Lásd az Andrea True-ról szóló blogbejegyzést.) A Diamond Touch nagy slágere, a Love in Motion olyan, mintha egy Andrea True-dalt a Bionic Boogie (Diamond saját együttese) egyik felvételével kombinálták volna. 1979-es We Did It! című sikeres LP-je után McCrae az Egyesült Királyságban, Európában és a Közel-Keleten turnézott.


Az 1980-as évek
Az 1980-as évek elején George néhány év szünetet tartott. Ezt később így indokolta: „Egy kis nyugalmat akartam, hiszen 1974 óta folyamatosan úton voltam. Szükségem volt erre a szünetre, hogy összeszedjem magam, ugyanakkor több időt tölthessek a családommal is.” 1984-ben tért vissza a könnyűzene világába a One Step Closer to Love című albummal, amely új színnel gazdagította zenei palettáját. A címadó felvétel első helyezést ért el a kanadai Adult Contemporary-slágerlistán, Angliában és Hollandiában pedig a Top 75-ben szerepelt. A Rock Your Baby 1986-os változata a lemezklubok egyik kedvelt felvétele lett. 1989-ben George újra megnősült, a holland Yvonne Bergsmát vezette az oltár elé. A pár azóta kétlaki életet él: az esztendő egyik felét Aruba szigetén töltik, a másikat a feleség hazájában, egész pontosan Munstergeleen falucskában.


Az 1990-es évektől napjainkig
Az 1990-es években George karrierje újabb lendületet vett. Új dalok és egy általa kidolgozott hangzás jellemezte friss repertoárját. 1991-ben kiadott With All My Heart című albumáról a Breathless című dal aratott sikert, több európai országban bejutott a Top 20-ba. 1995-ben a Do Something című felvétele a Benelux-államokban lett Top 10-es sláger. Luxemburgban a legjobb külföldi előadónak járó Arany Oroszlán-díjat vehette át, amelyet előtte csupán egyetlen amerikai énekes kapott meg, maga Frank Sinatra. 2004-ben a Castle Mountain Records az Egyesült Államokban hozta forgalomba a csupa vadonatúj felvételt tartalmazó America Red, White and Blue című albumot. Az öt évvel későbbi Time for a Change című albumon tizennégy felvétel hallható. Négynek a KC and the Sunshine Band egykori producere és basszusgitárosa, Richard Finch volt a társproducere. A négy dal egyike a zenekar 1974-es slágere, a Queen of Clubs feldolgozása, amelynek eredetijében – mint arról már szó volt – George énekelte a háttérvokált. Hat felvételt Németországban rögzítettek. Az albumon helyet kapott négy nagy McCrae-sláger – Rock Your Baby, I Can't Leave You Alone, It's Been So Long, I Get Lifted – új verziója is. A még mindig aktív és energikus sztárt az új évezredben Ruanda jószolgálati nagykövetévé nevezték ki.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1970: Three Hearts in a Tangle / One of These Days (George & Gwen) (promóciós lemez)
* 1974: Please Help Me Find My Baby / Take It All Off
* 1974: Rock Your Baby / Rock Your Baby (Part 2)
* 1974: Rock Your Baby / Kiss Me (The Way I Like It)
* 1974: I Can't Leave You Alone / I Get Lifted
* 1974: You Can Have It All / Make It Right
* 1975: I'll Do the Rockin' / I'm Comin at You (George and Gwen McCrae)
* 1975: Let's Dance, Dance, Dance / I'm Comin' at You (George and Gwen McCrae)
* 1975: It's Been So Long / You Got to Know
* 1975: Sing a Happy Song / I Need Somebody Like You
* 1975: Sing a Happy Song / I Get Lifted
* 1975: Honey I (I'll Live My Life for You) / Take This Love of Mine
* 1975: Honey I (I'll Live My Life for You) / Sing a Happy Song
* 1975: I Ain't Lyin' / You Got to Know
* 1975: I Ain't Lyin' / You Treat Me Good
* 1975: It's Been So Long / Honey I (I'll Live My Life for You)
* 1975: Look at You / I Need Somebody Like You
* 1976: Winners Together or Losers Apart / Homesick, Lovesick (George and Gwen McCrae)
* 1976: Love in Motion / Givin' Back the Feeling
* 1977: Love in Motion / I'm Gonna Stay with My Baby Tonight
* 1977: Kiss Me (The Way I Like It) / Kiss Me (The Way I Like It) (Part 2)
* 1978: (You've Got) My Love, My Life, My Soul / I Want You Around Me
* 1978: Let's Dance (People All Over The World) / Hey Sexy Dancer
* 1978: Rock Your Baby / I Can't Leave You Alone
* 1979: Don't You Feel My Love / You Got Me Going Crazy
* 1984: Own the Night (Specially Remixed Version) / Own the Night (Dub Version) 
* 1984: One Step Closer (to Love) / If It Wasn't for You
* 1984: Listen to Your Heart (Euro-Mix) / Now That I Have You (Euro-Mix) 
* 1986: Rock Your Baby (Frankfurt Mix) / Ooh Baby
* 1987: That's Love / Take It Easy
* 1988: Nice and Slow (Extended Version) / Nice and Slow (Radio Version) / Nice and Slow (Instrumental) / Only Sorrow
* 1988: Nice and Slow (DMC Remix) / Nice and Slow (Instant Groove Mix) / Nice and Slow (Radio Version) 
* 1990: Breathless (Classical Media Mix) / Breathless (Smooth Club Version) 
* 1990: Breathless (Ambient House Remix) / Breathless (B-Side Mix) 
* 1990: Breathless (Ambient House Remix) / Breathless (B-Side Mix) / Breathless (Radio Edit) 
* 1990: Love Binge (12" Version) / Love Binge (7" Version) / Rock Me All the Way (Hit It Remix) / Rock Me All the Way (Radio Mix) 
* 1991: Love in Motion / I Can't Leave You Alone / Kiss Me (The Way I Like It)
* 1991: Calling Love (Extended Guitar Mix) / Calling Love (Club Mix) / If You Wanna Own Me / Calling Love (Radio Edit) 
* 1991: Calling Love (Extended Guitar Mix) / Calling Love (Club Mix) 
* 1992: Rock My No. 1's (Single Version) / Rock My No. 1's (Club Mix) / I Can't Leave You Alone (Miami House Attack featuring George McCrae)
* 1994: All Around the World (The Fresh Taste of Happiness) (Sunshine Mix) / All Around the World (The Fresh Taste of Happiness) (Club Mix) / All Around the World (The Fresh Taste of Happiness) (12" Mix) 
* 1995: Do Something (Radio-Edit) / Do Something (Extended Mix) / Do Something (Club-Mix) 
* 1995: Wanna Be Your Lover (Radio Edit) / Wanna Be Your Lover (Extended Mix) / Wanna Be Your Lover (Club-Mix) / Wanna Be Your Lover (Unplugged Mix) 
* 2002: Rock Your Baby (Club Mix) / Rock Your Baby (Zodiac's Electro Cut) / Rock Your Baby (J.C.A. Full Vox Version) / Rock Your Baby (Brian Sanhaji Mix) 
* 2002: Rock Your Baby (Radio Mix) / Rock Your Baby (Denis The Menace Radio Mix) / Rock Your Baby (Club Mix) / Rock Your Baby (J.C.A. Full Vox Version) / Rock Your Baby (Zodiac's Electro Cut) / Rock Your Baby (Brian Sanhaji Mix) 
* 2003: Rock Your Baby (Denis The Menace Club Mix) / Rock Your Baby (Denis The Menace Dub Mix)
* 2003: Rock Your Baby (Club Mix) / Rock Your Baby (J.C.A. Full Vox Version) 
* 2004: I Get Lifted

Albumok
* 1974: Rock Your Baby
* 1975: Together (George and Gwen McCrae)
* 1975: George McCrae
* 1976: Diamond Touch
* 1978: We Did It!
* 1978: George McCrae
* 1984: One Step Closer to Love
* 1986: Own the Night – The Album
* 1987: I Feel Love for You
* 1991: With All My Heart
* 1993: Music Mirror
* 1995: Do Something
* 1996: Romance
* 2004: America Red, White and Blue
* 2009: Time for a Change

Válogatások
* 1975: The Best of George McCrae
* 1981: George McCrae featuring Rock Your Baby
* 1993: Rock Your Baby – The Best of George and Gwen McCrae
* 1994: Rock Your Baby – The Best of George McCrae
* 2000: The Hits
* 2001: The Very Best of George McCrae
* 2002: Rock Your Baby
* 2010: The Singles 1974–76

VIDEÓK



It's Been So Long (csak zene!)

Love in Motion (csak zene!)

Breathless (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.