disco

disco

2012. február 8., szerda

CHAMPAGNE

A holland Champagne együttes 1976 és 1981 között létezett. Franciaországban Dutch Champagne, a Dél-Afrikai Köztársaságban Bubbley néven jelentek meg a lemezei. A kvartett imázsa kezdetben az 1930-as évek stílusát idézte. Ismertebb slágerei: Rock and Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye, Valentino, Light Up My Eyes, That's Life, Rollerball. 1983-ban Jan Vredenburg két másik énekessel újjászervezte az együttest, amely azonban két sikertelennek bizonyult kislemez elkészítése után ismét megszűnt. Az eredeti felállás 2006-ban állt újra össze.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Bert van der Wiel
* Jan Vredenburg
* Paulette Bronkhorst
* Trudy Huysdens

Az 1983-as felállás
* Jan Vredenburg
* Rosina Brochard
* Jean Cariot

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdeti sikerek
A Champagne 1976-ban alakult Rotterdamban. A négy énekes korábban más holland együttesekben (például: Mouth & McNeal, Flashback, Johnny Kendal Machine, Soul Serenade) szerzett szakmai tapasztalatokat. Mivel az 1970-es években különösen népszerűek voltak a húszas-harmincas évek világát tükröző amerikai filmek (A nagy balhé, Kínai negyed, A nagy Gatsby stb.), a Champagne imázsa (a frizurák, a ruhák és a kiegészítők) is ezt a korszakot idézte. Pop stílusú dalaikat a holland rockzene egyik veteránja, Wally Tax írta Martin Duiser zeneszerző társaságában. 1976 végén jelent meg az együttes első és legsikeresebb kislemeze, a Rock and Roll Star, amely a holland slágerlistán a második, a belga toplistán pedig az első helyig jutott. Zenei ötletei az ABBA egy évvel korábbi slágerét, az SOS-t idézték. A Champagne más szempontból is emlékeztetett a svéd kvartettre: a felállás ugyanolyan volt (két nő és két férfi), továbbá mindkét formáció kerülte a szélsőségeket, hogy minél szélesebb közönségréteg tetszését nyerjék el. Az Oh Me Oh My Goodbye című dalukat tulajdonképpen ugyanaz az életérzés ihlette, mint amely az irodalomban E. M. Forster és Galsworthy regényeit jellemzi. A nyugatnémet piac számára egy német nyelvű verziót is felvettek.


Az együttes rajongói állítólag a Valentino című felvételt kedvelik a legjobban, amely a némafilmkorszak legendás sztárjáról, Rudolph Valentinóról (1895–1926) szól. (Róla egyébként egy különleges játékfilm is készült 1977-ben a különc brit rendező, Ken Russell rendezésében, Rudolf Nurejev főszereplésével. Ezt a filmet ugyan nem vetítették a magyar mozik, ám néhány éve megjelent nálunk DVD-n.) A refrén az ABBA Fernando című világslágerére emlékeztet. A Valentino ötödik helyezett lett a holland slágerlistán, az NSZK-ban azonban a legjobb 50 közé sem került be, ahogyan a Champagne későbbi kislemezei sem. 1977-ben jelent meg a kvartett nevét viselő album. Ezen természetesen hallhatóak az addig megjelent slágerek, ám a Kiss You Babyt és a The Last Songot a nagylemez számára újra felvették. Az LP-n szerepel a The Hollies örökzöldje, a The Air That I Breathe feldolgozása is. Külföldi sikerei elismeréseként a Champagne 1977-ben megkapta a holland Conamus-Export-díjat. A George Baker Selection, a Pussycat és a Luv’ mellett ugyanis akkoriban a Champagne volt a legismertebb holland együttes külföldön, úgy emlegették, mint az ABBA és a Manhattan Transfer különleges kombinációját. 


Sikerek és kudarcok
Pályája fénykorában a Champagne beutazta Európát és a Közel-Keletet. Olaszországban 40 ezer ember előtt lépett fel, Izraelben pedig számos nagy sikerű koncertet adott, miután több kislemeze vezette az ottani slágerlistát. A nyugatnémet közönség főleg olyan népszerű televíziós műsorokban láthatta az együttest, mint a Musikladen, a Disco, a M.O.T., a Plattenküche, a Die Drehscheibe, az Ein Platz an der Sonne, az Aktuelle Schaubude vagy a ZDF tévécsatorna 1977-es szilveszteri programja. Némelyik adás nézőszáma elérte a 18 milliót. A keletnémet közönség sem maradt le a Champagne-ról, hiszen a kvartett többször ellátogatott az NDK-ba, ahol olyan tévéműsorokban lépett fel, mint például a Musikladen keletnémet megfelelőjének számító Zenés ajándékkosár. (Ráadásul az NDK területének jelentős részén foghatók voltak a nyugatnémet tévéműsorok is.) A gyors siker talán még az együttes állandó szerzőit is meglepte, mivel Duiser és Tax csak hónapokkal később szállította az utánpótlást, a Light Up My Eyes című dalt, amely a Magyar Rádióban a Champagne legtöbbet játszott felvétele lett. Ekkor azonban már egész Európában tombolt a diszkóláz, és a kvartett harmincas éveket idéző imázsa idejétmúlttá vált. A Champagne arculatot váltott, újabb kislemezei – That’s Life, Rollerball, Black Jack, Captain, Sjooh Sjooh Sugar – már a diszkózene jegyében születtek. Ezek semmivel sem voltak rosszabbak, mint a korszak hasonló slágerei, ennek ellenére még Hollandiában is szerényebb érdeklődést keltettek, az ottani Top 20-ba sem kerültek be. Az európai siker amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is múlt: az együttes legnépszerűbb dalait tartalmazó válogatásalbum 1979-ben már csak Hollandiában jelent meg. A diszkózene népszerűsége az 1980-as évek elején jelentősen visszaesett, és ezt még a műfaj legnagyobb sztárjainak karrierje is megsínylette. 1981. április 1-jén – sajnos nem tréfából, hanem valóban komolyan – bejelentették a Champagne megszűnését. Addig világszerte két és fél millió kislemez és 320 ezer nagylemez fogyott el a kvartett nevével.


Visszatérési kísérletek
A Champagne feloszlását követően Paulette Bronkhorst a La Chica duó tagja lett. Később pályát módosított, és immár évek óta íróként és szerkesztőként ténykedik. Trudy Huysdens feleségül ment Jack van Poll dzsesszzongoristához, és Dél-Afrikába költözött. Később visszatért Európába, Belgiumban telepedett le. Jan Vredenburg kis időre a Shampoo együtteshez csatlakozott. 1983-ban egy énekesnő és egy énekes társaságában felélesztette a Champagne-t. Az új trió két kislemeze nem keltett számottevő figyelmet még Hollandiában sem, ezért a formáció megszűnt. Bő negyedszázaddal az eredeti kvartett feloszlása után, 2007-ben a Sony BMG kiadta a Champagne válogatásalbumát. A négy énekes már ezt megelőzően feltűnt a holland médiában, hogy felidézzék karrierjük legemlékezetesebb állomásait. A színfalak mögött azonban komolyabb készülődés zajlott. 2006. november 21-én a NOVUM ügynökség bejelentette, hogy a Champagne újra összeállt, és a következő esztendőben holland turnéra megy. A csapat reneszánszának szomorú esemény vetett véget: Bert van der Wiel 2009. június 29-én elhunyt. 2010 januárjában Er zijn 12 wachtenden voor u címmel megjelent Jan Vredenburg első könyve. 


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a slágerlistás helyezések. Rövidítések: USA = Egyesült Államok, D = NSZK, NL = Hollandia, B = Belgium, I = Olaszország, DA = Dél-Afrikai Köztársaság) 

Kislemezek
* 1976: Rock and Roll Star / Kiss You Baby (USA #83, D #12, NL #2, B #1) 
* 1977: Oh Me Oh My Goodbye / The Last Song (D #25, NL #3, I #27, DA #5)
* 1977: Valentino / Ain't No Fun to Me (NL #5, DA #11)
* 1978: Light Up My Eyes / Don't Cry (NL #11)
* 1978: Santa Clause Is Coming to Town
* 1979: That's Life / Music Is My Living (NL #23)
* 1979: Black Jack / Reason (NL #21)
* 1979: Rollerball / No Love at All (NL #23)
* 1980: Sjooh Sjooh Sugar / I Do I Do I Want You (NL #33)
* 1980: Captain / (Just) Open Up Your Heart
* 1983: The Woman I Know / All That I Can Give
* 1983: A Little Bit of Soap / With the Sun in Your Eyes
* 2008: Rock and Roll Star (Tom Toddnick vs. Champagne) (Mp3)


Albumok, válogatások
* 1977: Champagne (NL #33)
* 1979: Rollerball – Greatest Hits
* 2007: The Best of Champagne

VIDEÓK


Rock and Roll Star (másik klip) 

Rock and Roll Star (Original Video) 






Rollerball (csak zene!)  



2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hogy tudnám felvenni veled a kapcsolatot?
    Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az e-mail címem: peterdonovan1975„KUKAC”yahoo.com

      Tony

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.