disco

disco

2012. február 20., hétfő

MC MIKER G. AND DEEJAY SVEN

Az MC Miker G. & Deejay Sven holland hip hop duó 1986-ban Európa-szerte nagy sikert aratott a Holiday Rap című felvételével. A Celebration Rap számos országban szintén felkerült a toplistára, a duó további kislemezei azonban már csak a diszkókban váltak népszerűvé. Nagylemezt nem készítettek.




TAGOK
* MC Miker G. [Lucien Witteveen] (Belgium, Breda, 1967. szeptember 24)
* Deejay Sven [Sven van Veen] (Hollandia, Hilversum, 1961. február 25.)

KARRIERTÖRTÉNET
Holiday Rap
Lucien Witteveen 15 éves korában kezdett elmélyedni a hip hop kultúrában. Eleinte otthon tanult rappelni a saját maga által fabrikált szövegekkel. Később a Jam Force, majd a City Kids breaktánccsoport tagja lett. Felvette az MC Miker G. művésznevet, és társult DJ All Star Freshsel. Duójuk, a The Invisible Two angol nyelven előadott rapzenével lépett fel. 1986-ban megjelent MC Miker G. első kislemeze, a First Attack, amely elég jó kritikákat kapott. Ugyanabban az évben egy hilversumi szórakozóhelyen találkozott Deejay Svennel. Hamar szót értettek egymással, és az az ötletük támadt, hogy egy saját dalt készítenek, amelyhez Madonna legelső világslágere, az 1983-as Holiday és Cliff Richard 20 évvel korábbi örökzöldje, az 1963-as Summer Holiday zenei motívumait használják fel. A Holiday Rap általuk írt szövege saját nyári élményeikről szól: „We are going on a summer holiday / If you want to go you'll swim / We're going to London and New York City / And we'll take a little piece of Amsterdam”. A dal olyan gyorsan vált slágerré, hogy még egy igazi videoklip leforgatására sem jutott idő: klipként csupán a duó egyik fellépését örökítették meg. (Valljuk meg őszintén, a lemezborítón – lásd lejjebb – sem agyalhattak túl sokat.) A Holiday Rap 1986 nyarán vezette a holland, a francia, a nyugatnémet és a svájci slágerlistát, második lett Ausztriában, harmadik Norvégiában, hatodik Nagy-Britanniában, hetedik Svédországban és kilencedik Kanadában. A sikernek csak egyvalaki nem örült: maga Madonna, aki állítólag pert kezdeményezett a holland duó ellen, mivel nem adott engedélyt a hangminta felhasználásához. (Erről a perről az interneten sajnos nem találhatók részletek, vagy legalábbis jómagam nem találtam infókat. Ami egészen biztos, hogy a Holiday Rap sikerét követően Madonna eredeti dala is újra forgalomba került az énekesnő új kislemeze, a True Blue B oldalán.)  A Holiday Rap magyar változatban is megszületett, a Rapülök együttes 1993-ban megjelent Rapeta című albumán hallható.


Celebration Rap
A Holiday Rap sikerének köszönhetően az MC Miker G. & Deejay Sven kettőst természetesen rengeteg helyre hívták fellépni. Következő kislemezükön a bevált receptet alkalmazták, vagyis egy jól ismert világslágert kombináltak egy másikkal, és mindehhez saját költésű szöveget rappeltek. Választásuk minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb partislágerére, a Kool & The Gang Celebration című dalára, valamint a Sister Sledge We Are Family című diszkóklasszikusára esett. A kitűnő alapanyagok ellenére a Celebration Rap már nem lett annyira népszerű, mint az elődje. A rádióállomások és a diszkók lemezlovasai persze sokat játszották, de a kislemez csupán a német nyelvterület slágerlistáin bukkant fel, és ott sem került be a Top 20-ba. Az And the Bite Goes On című 1988-as felvétel alapjául a The Whispers 1980-as slágere, az And the Beat Goes On szolgált. (Érdekesség, hogy a The Whispers felvételéből az új évezredben viszont Madonna vett kölcsön hangmintákat.) Az eredmény: siker a diszkókban, sikertelenség a slágerlistákon. 1989-ben a holland könnyűzene egyik legjelentősebb alakja, Peter Koelewijn készített közös felvételt a duóval. (Koelewijn neve ebben a blogban a Babe együttes kapcsán fordult elő, illetve neki köszönhetjük a Smokie örökzöldje, a Living Next Door to Alice vicces feldolgozását, a Who the F**k Is Alice? című kislemezt a Gompie-tól.) A Kom van dat dak af (angolul: Get Down the Roof; magyarul: Gyere le a tetőről) című dal a holland könnyűzene egyik örökzöldjének számít, amelyet Koelewijn még 1959-ben írt akkori együttese, a Rockets számára. (Nem keverendő össze a francia Rockets együttessel, amelyről ebben a blogban már született bejegyzés!) Ezzel a felvétellel sem sikerült megismételni a Holiday Rap sikerét, ezért MC Miker G. és Deejay Sven útjai szétváltak.


Külön utakon
MC Miker G. szólóban folytatta tovább, hiszen néhány szólófelvétele már a duó működése idején is megjelent. A szerencse azonban továbbra sem szegődött mellé, sőt annyira elpártolt tőle, hogy rászokott a kemény drogokra, és valószínűleg ezzel összefüggésben idővel hajléktalanná vált. Az új évezredben úgy tűnik, talán sikerül visszatérnie az élet napos oldalára. 2007-ben egy holland rapper, Extince új albumának elkészítésében vett részt. 2009-ben Lion’s Den néven egy új együttest alapított, amelyhez Dennis T, Klion és DJ C4 csatlakozott. DJ Sven élete kevésbé szélsőségesen zajlott. Az 1990-es években Dave Heijnermannal közös rádióműsora, a 3FM-en sugárzott Sven & Dave provokatív hangvételével nagy visszhangot váltott ki. Amikor a széria véget ért, a páros egy közös kávézót nyitott Hilversumban. 2005-ben Sven ismét az éter hullámain jelentkezett: a klubklasszikusokat bemutató Disco Inferno című műsorát a Radio Veronica állomás sugározta. Disco Inferno Tour című programjával különféle szórakozóhelyeken lép fel. 2009 októberében új oldaláról mutatkozott be: megjelent első regénye, az Eendagsvlieg in een wespennest.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1986: Holiday Rap / Whimsical Touch
* 1986: Holiday Rap / Holiday Rap (Accapella) / Whimsical Touch / Holiday Hip Hop Instrumental
* 1986: Celebration Rap / Celebration Rap (Instrumental) / Celebration Rap (A Capella Version) / Play It Loud
* 1988: Nights Over New York / Dedication
* 1988: Nights Over New York (Statue Mix) / Nights Over New York (Instrumental) / Nights Over New York (Single Version) / Dedication
* 1988: And the Bite Goes On / Never Woke Up in Tears / And the Bite Goes On (Dub Mix)
* 1988: And the Bite Goes On (House Bite Remix) / And the Bite Goes On / Never Woke Up in Tears (7" Mix)
* 1988: And the Bite Goes On / And the Bite Goes On (Acid Remix) / And the Bite Goes On (Acapella)
* 1988: And the Bite Goes On (Mega-Byt Mix) / And the Bite Goes On (Acapella) / And the Bite Goes On (Bite The Dust Mix) / Never Woke Up in Tears
* 1988: And the Bite Goes On / And the Bite Goes On (Mega-Byte Mix) / And the Bite Goes On (Acappella) / And the Bite Goes On (Bite The Dust Mix) / Never Woke Up in Tears
* 1988: And the Bite Goes On / And the Bite Goes On (Acapella) / And the Bite Goes On (Dub Mix)
* 1989: Kom van dat dak af / Get Down the Roof, Kid (Edit Long Version) / Kom van dat dak af (Edit Long Version) (Peter Koelewijn en MC Miker G & DJ Sven)
* 1989: Get Down the Roof / The Roof (Instrumental) (Peter Koelewijn en MC Miker G & DJ Sven)
* 1989: Kom van dat dak af / Get Down the Roof, Kid
* 1991: Holiday Rap (Remix) / Holiday Rap (Radio Version) / That'll Do It
* 1991: Holiday Rap (Remix) / That'll Do It
* 1991: Holiday Rap (Remix Radio Version) / Holiday Rap (Remix 12 Inch Version) / That'll Do It
* 1994: Let's Ride (Radio Version) / Let's Ride (Long Version) / Let's Ride (Harley Out Of Gas Mix) / Let's Ride (Instrumental) / Let's Ride (Hillbilly Non-Sense)
* 2002: Holiday Rap 2002 (Extended Mix) / Holiday Rap 2002 (Radio Mix)
* 2002: Holiday Rap 2002 (Radio Mix) / Holiday Rap 2002 (Extended Mix) / Beef

VIDEÓK


Holiday Rap  (másik klip)

Holiday Rap (még egy klip)

Celebration Rap (csak zene!)

And the Bite Goes On (csak zene!)

Kom van dat dak af  (Közreműködik: Peter Koelewijn) (csak zene!)
 

1 megjegyzés:

  1. A feldolgozás feldolgását érdemes lenne még beleírni, a Rapülők-féle Holiday Rap jobb lett, mint az "eredeti" (nagy rádiós siker volt), a szövege is ragyogó, mert magyarított és mert értem :-)
    A youtube-on megnézhető, érdemes nézni hozzá a szöveget is, jókat lehet röhögni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.