disco

disco

2012. február 22., szerda

MILK AND HONEY

A Milk and Honey együttes (חלב ודבש Chalav U'Dvash) 1979-ben alakult azzal a céllal, hogy Izraelt képviselje abban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon. A versenyt meg is nyerte a Hallelujah című dallal. 1981-ben Gali Atari énekesnő kivált az együttesből, és tovább folytatta szólókarrierjét. Helyére Lea Lupatin érkezett, ám a Milk and Honey már nem ért el újabb nemzetközi sikereket. 


TAGOK
* Shmulik Bilu (1979–1989 és 2009-től)
* Reuven Gvirtz (1979–1989 és 2009-től)
* Yehuda Tamir (1979–1989 és 2009-től)
* Gali Atari (1979–1981)
* Lea Lupatin (1981–1989 és 2009-től)

KARRIERTÖRTÉNET
Az előzmények
Az 1978-as Eurovíziós Dalfesztivált Párizsban rendezték. A versenyt Izrael nyerte az Izhar Cohen & Alphabeta formáció által előadott A-Ba-Ni-Bi című dallal. A rendezvény szabályai értelmében a következő fesztiválnak a győztes ország ad otthont, ezért lett az 1979-es Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne az izraeli főváros, Jeruzsálem. (Ez volt az első eset, hogy a versenyt Európán kívül rendezték meg.) A vendéglátó ország Shimrit Orr és Kobi Oshrat Hallelujah című szerzeményét nevezte, amely megnyerte az 1979. január 27-én megtartott nemzeti selejtezőt. A dalt eredetileg a Hakol Over Habibi együttesnek ajánlották fel, ők azonban visszautasították a felkérést. Helyettük egy új együttes, a három férfi énekes alkotta Milk and Honey lépett színpadra Gali Atari énekesnővel kiegészülve. 63 ponttal nyerték meg a selejtezőt: csupán két ponttal előzték meg a második helyezettet, Tzvika Picket, aki az Ein li ish milvadi című dallal indult. Gali Atari nem számított kezdőnek a popszakmában, hiszen például ő képviselte Izraelt 1971-ben és 1976-ban a tokiói Yamaha Fesztiválon, amely tulajdonképpen az Eurovíziós Dalfesztivál ázsiai megfelelője. (Az 1971-es versenyen egyébként magyar résztvevő is volt, az LGT együttes az Érints meg című daluk angol nyelvű verziójával.)


Az eurovíziós győzelem 
Az 1979-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére 1979. március 31-én került sor a jeruzsálemi Binyanei HaUma épületében. A Milk and Honey tizedikként lépett színpadra, a nyugatnémet Dschinghis Khan együttes után. Szavazáskor igen szoros verseny alakult ki az izraeli együttes és a spanyol versenyző, Betty Missiego között. Egyetlen kivétellel már mindegyik ország szavazott, amikor még a spanyol énekesnő vezetett egyetlen ponttal a Milk and Honey előtt. Az utolsóként szavazó ország azonban éppen Spanyolország volt, amely 10 pontot adott Izraelnek, és így végül a Milk and Honey nyerte a fesztivált. (Saját versenyzőjére ugyanis egyik ország sem szavazhat.) Az együttes összesen hat országtól kapta meg a maximális 12 pontot: Portugáliától, Finnországtól, Írországtól, az Egyesült Királyságtól, Svédországtól és Norvégiától. Olaszország és az NSZK egyetlen pontot sem adott a produkciójukra, Franciaország és Hollandia csupán egy-egy pontot, Belgium pedig kettőt. A Dschinghis Khan leszorult a dobogóról, a negyedik helyet szerezte meg a francia Anne-Marie David mögött. Az idő azonban a nemzetközi felállású nyugatnémet együttesnek dolgozott: a spanyol és a francia dalt már réges-rég elfeledte a nagyvilág, és mi tagadás, a Hallelujah egykori sikere is már a múlté, a Dschinghis Khan című dal azonban a popzene egyik örökzöldjévé vált. A Milk and Honey egyébként hiába vívta ki a győzelmet Izrael számára, mert az ország nem vállalta, hogy megrendezze a következő fesztivált is. Végül Hága adott otthont az 1980-as rendezvénynek. Első – és e sorok írásáig egyetlen – alkalommal történt meg, hogy a győztes ország nem indult a következő évi versenyen, Izrael ugyanis lemondta a részvételt arra hivatkozva, hogy a kitűzött időpont az Izraeli Megemlékezés Napjára (Yom Hazikaron) esett.


A fesztiválgyőzelem után
Annak ellenére, hogy az NSZK egyetlen pontot sem, Franciaország pedig csupán egy pontot adott a fesztiválon a Milk and Honey-nak, a Hallelujah mégis megjelent német és francia nyelvű változatban is. Még 1979-ben boltokba került a formáció első nagylemeze, amelyen előadóként a Milk and Honey with Gali nevet tüntették fel. A tíz dal között természetesen ott szerepelt a Hallelujah is, illetve az újabb slágergyanús dal, a Goodbye New York. (Jómagamnak ez a kedvence az együttestől.) Az LP nemzetközi viszonylatban nem aratott igazán elsöprő sikert, ennek ellenére a következő évben újabb album jelent meg a Milk and Honey nevével. (Erről a Magyar Rádió könnyűzenei műsoraiban csupán az Electric Money hangzott el néhány alkalommal.) Különféle nézeteltérések miatt Gali Atari a szólókarrier folytatása mellett döntött, és 1981-ben kivált az együttesből. Helyét többen is megpróbálták betölteni, így például Yardena Arazi. A fiúk végül Lea Lupatin személyében vélték megtalálni Gali utódját. Vele együtt 1981-ben ismét beneveztek az Eurovíziós Dalfesztivál izraeli selejtezőjére, ám a Serenada című daluk csupán a negyedik helyen végzett. A versenyt ironikus módon a Hakol Over Habibi nyerte, az az együttes, amely két évvel korábban visszautasította a Hallelujah eléneklését. (A nemzetközi fesztiválon azonban csupán a hetedik lett a Halayla című dallal.) 


A Milk and Honey ugyan hamar kiszorult a nemzetközi popmezőnyből, Izraelben azonban megőrizte népszerűségét, különösen a tizenévesek körében. Az izraeli fiatalok éveken át minden tanévzáráskor elénekelték az együttes Maybe Next Summer című slágerét. 1986-ban Yehuda Tamir szólóban próbált újra bekerülni az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. A Na'ara című szerzeménnyel indult az izraeli selejtezőn, ahol negyedik helyezést ért el, azt is holtversenyben Rita Shvil ha'bricha című dalával. A győztes Moti Giladi & Sarai Tzuriel kettős azonban leszerepelt a nemzetközi döntőben, ugyanis a Yavo Yom című daluk mindössze 7 pontot kapott, amellyel az utolsó előtti (19.) helyen végzett. 1988-ban Yardena Arazi képviselte Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon a Ben Adam című dallal. Az énekesnő kísérői között ott volt a Milk and Honey két tagja, Yehuda Tamir és Reuven Gvirtz. A huszonegy induló között Yardena a hetedik helyet szerezte meg. 1989-ben a Milk and Honey ismét indult a fesztivál izraeli selejtezőjén, ahol az Ani ma'amin című versenydala nyolcadik lett. Izraelt abban az évben a Gili & Galit duó képviselte a fesztiválon. (A 12. helyen végeztek.) A Milk and Honey a kudarcot követően feloszlott, és csak 20 év múlva, egykori fesztiválgyőzelmének 30. évfordulóján állt össze ismét. A fiúkkal nem Gali Atari, hanem Lea Lupatin lépett fel a 2009. május 19-én Tel Avivban megrendezett békefesztiválon, amellyel a szervezők az izraeli–egyiptomi békeszerződés aláírásának harmincéves jubileumáról kívántak megemlékezni. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1979: Alleluia (Version Française) / Alleluia (Version Hébraïque)
* 1979: Hallelujah (German Version) / Hallelujah (Hebrew Version)
* 1979: Halleluya / Lady Sun
* 1979: Goodbye New York / Happiness Recipe
* 1980: Electric Money / Black & White
* 1980: Adios Amigo / First Class Song


Albumok, válogatások
* 1979: Milk and Honey with Gali
* 1980: Milk and Honey 2
* 1995: Greatest Hits (2004-ben újra megjelent)
* ?????: Songs from the TV-show

VIDEÓK


Hallelujah (másik klip) 


Goodbye New York  (másik klip)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.