disco

disco

2012. február 14., kedd

TERRY JACKS

Terry Jacks (Kanada, Winnipeg, 1944. március 29.) kanadai énekes, dalszerző, gitáros és zenei producer eredeti neve: Terrance Ross Jacks. Karrierje 1962-ben kezdődött a The Chessmen együttesben. 1966-tól első feleségével közösen lépett fel különféle művészneveken. 1973-tól szólistaként énekelt. Kiemelkedő sikert aratott a Seasons in the Sun című kislemezzel, amely egy régebbi Jacques Brel-dal feldolgozása. Második házasságát követően évekre visszavonult a könnyűzenei életből, és a környezetvédelem területén aktivizálta magát. Az új évezredben ismét fellép többnyire Kanadában, olykor Európában is.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Jacks család Vancouverben élt. A szülők építésznek szánták Terryt, aki kamaszként kezdett gitározni. 18 évesen csatlakozott a The Chessmen nevű helyi együtteshez. 1964 és 1966 között az együttes négy kislemezt jelentetett meg, melyek Kanadában említésre méltó sikert arattak. Terry 1966-ban egy tévéfelvétel alkalmával találkozott a tizennyolc éves Susan Pesklevitssel. Egymásba szerettek, és nem csupán a magánéletben, hanem a színpadon is társak lettek. Duóként léptek fel különféle klubokban eleinte The Powerline, később Winkin' Blinkin' & Nob néven: Terry gitározott, Susan pedig énekelt. Kezdetben mások dalait adták elő, majd Terry egyre több saját dalt írt. Rövidesen csatlakozott hozzájuk egy másik gitáros, Craig McCaw, valamint Satwant Singh, aki tablán (indiai ütőhangszer) játszott. A formáció felvette a Poppy Family nevet. Kézenfekvő magyarázatnak tűnne, hogy a Poppy valamiféle utalás a popzenére, ám Terry valójában találomra választotta ki ezt a szót egy szótárból. 1968-ban Terry és Susan összeházasodtak. 1969-ben megjelent a Poppy Family debütáló albuma, a Which Way You Goin' Billy?, amelynek dalait Jacks írta. A címadó felvétel bekerült a kanadai Top 10-be (egyes források szerint egészen az első helyig jutott), az amerikai Billboard rangsorában pedig második helyezést ért el. Több mint hárommillió példányt adtak el belőle világszerte. A kanadai könnyűzene legrangosabb szakmai elismerésének számító Juno-díjból a Jacks házaspár rögtön négyet is kapott a Which Way You Goin' Billy? kapcsán: a legjobb előadó, a legjobb producer, a legnépszerűbb dal és a legnagyobb példányszámban elkelt kislemez. 


A Poppy Family első nagylemezéről további dalok is népszerűvé váltak Kanadában, illetve a szomszédos Egyesült Államokban, különösen a That's Where I Went Wrong. 1970-ben Bobby Darin népszerű tévéshow-jában, a The Darin Invasionben Terry és Susan nagy sikerrel adták elő a Which Way You Goin' Billy? című slágerüket, és ennek köszönhetően egyéb tévéműsorokba is meghívták őket. A Poppy Family második nagylemeze, a Poppy Seeds 1971-ben került a boltokba. Kedvező fogadtatásban részesült olyan daloknak köszönhetően, mint a Where Evil Grows, az I Was Wondering és a Good Friends. Terry első szólókislemeze 1970-ben jelent meg. Két évvel később jött a következő, a Concrete Sea. Mindkettő bejutott a kanadai Top 20-ba, ezért Jacks úgy vélte, a sok kötöttséggel járó együttes helyett inkább önállóan folytatná tovább a pályát. A Poppy Family ezért megszűnt, Terryhez hasonlóan pedig Susan is szólókarrierbe kezdett. Susan Jacks első önálló albuma, a I Thought of You Again producere természetesen a férje volt. A Terry által írt címadó dalt Juno-díjra jelölték. Noha egyikőjük számára sem volt rossz döntés a szólókarrier, a házaspár ugyanabban az évben mégis elvált.


Fényben fürdött minden év
A válásban talán szerepet játszott az is, hogy amíg a Poppy Family középpontjában inkább Susan állt, addig szólistaként Terry 1973-ban sokkal nagyobb sikert ért el a Seasons in the Sun című dallal, mint Susan a saját albumával. A felvétel eredetijét egyébként 1961-ben énekelte lemezre a belga Jacques Brel Le Moribond címmel. A francia nyelvű szöveg szarkasztikus hangvételű utalásokat tartalmazott Brel feleségének hűtlenségére. A zenéhez Rod McKuen egy teljesen más angol szöveget írt, amely egy halál küszöbén álló fiatalember búcsúja a családjától, a szerelmétől, a barátoktól és az élettől. Noha Brel dalát Terry előtt már többen is feldolgozták, mégis az általa készített változat aratott egyértelmű világsikert, amely még az 1961-es eredetit is háttérbe szorította. Terry eredetileg 1972-ben a The Beach Boysszal szerette volna felvenni a dalt, ám az együttműködés nem valósult meg. A The Beach Boys viszont már akkor piacra dobta a maga verzióját, Terry pedig a következő évben Susan közreműködésével készítette el a sajátját. A Seasons in the Sun több mint tizennégy millió példányban kelt el, vezette többek között a kanadai, az amerikai, az angol és a nyugatnémet slágerlistát. (Magyar változatát elsőként Korda György énekelte el Fényben fürdött minden év címmel.) 


A kislemez B oldalán hallható Put the Bone In viszont annyira jelentéktelen dal, hogy állítólag csak azért került a kiadványra, hogy még véletlenül se terelje el a figyelmet az A oldalon található slágerről. Ugyanakkor bizonyos vélemények szerint földhözragadt szövege révén – egy asszony arra kéri a hentest, hogy a csontot is tegye a megvásárolt hús közé – a Put the Bone In egyfajta paródiája az érzelmes – rosszmájúak szerint: giccsesen szirupos – Seasons in the Sunnak, amelyért egyébként az énekes két Juno-díjat vehetett át. A következő évben Terry egy másik Brel-dal, az 1959-es Ne Me Quitte Pas feldolgozását készítette el If You Go Away címmel. Az angol szöveg ezúttal is Rod McKuen munkája. A magyarok számára azért is érdekes lehet ez a felvétel, mert egyik zenei motívuma Liszt Ferenc III. Magyar rapszódiájából származik. Brel szerzeményét olyan sztárok énekelték az elmúlt évtizedekben, mint például Marlene Dietrich, Nina Simone, a The Seekers, Brenda Lee, Shirley Bassey, Dusty Springfield, Tom Jones, Frank Sinatra, Neil Diamond, Julio Iglesias, Eartha Kitt és Cindy Lauper. Terry Jacksnek sem kellett szégyenkeznie a maga verziója miatt, amely Angliában, Kanadában és az NSZK-ban aratta a legnagyobb sikert. A Rock'n'Roll (I Gave You the Best Years of My Life) ugyancsak 1974-ből azonban már jóval szerényebb visszhangot keltett, és az énekes népszerűsége az 1970-es évek második felétől kezdve egyre inkább Kanadára korlátozódott. Énekesi ténykedése mellett producerként is dolgozott többek között Buddy Knox, Nana Mouskouri, a Chilliwack és mások számára. 


A nyolcvanas évektől napjainkig
Terry az 1970-es évek végén újra megnősült. Margaret Zittiert vette feleségül, aki 1985-ben egy lánygyermeket szült neki. A csecsemő a Holly Michelle nevet kapta. A családja iránt érzett felelősség arra inspirálta Terryt, hogy hanyatló énekesi karrierje helyett a környezetvédelemmel kezdjen foglalkozni. Elsősorban különféle tényfeltáró dokumentumfilmek és videók segítségével – nem is eredménytelenül – szállt síkra a környezetszennyezés ellen és a természet kincseinek megőrzése érdekében. Munkáját az évek során számos tekintélyes szervezet, köztük az ENSZ is díjakkal ismerte el. 1996-ban újra felbukkant a könnyűzenei életben, miután megjelent egykori együttese, a Poppy Family válogatáslemeze. Újra fellépéseket vállalt előbb Kanadában, majd Európában is. 2001-ben elvált második feleségétől, 2008-ban pedig harmadszor is megházasodott. 2010 áprilisában kiadták legelső együttese, a The Chessmen válogatásalbumát. A 13 dal egyike a When I'm Not There, amelynek zenei alapjai 1964-ben házilag készültek, Terry azonban 2009 januárjában énekelt hozzá vokált. Az új évezredben az énekes Pender Harbourban él, amely Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában található.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1970: I'm Gonna Capture You
* 1972: Concrete Sea / She Even Took the Cat
* 1972: Someone Must Have Jumped
* 1973: I'm Gonna Love You Too / Something Good Was Over Before It Ever Got to Start
* 1973: Seasons in the Sun / Put the Bone In
* 1974: Rock'n'Roll (I Gave You the Best Years of My Life) / The Love Game
* 1974: If You Go Away / Me and You
* 1975: Christina / The Feelings That We Lost
* 1975: Ghost in Your Mind / Free From the City
* 1975: Hey Country Girl / You Make Me Up
* 1975: Holly / Until You're Down
* 1975: Y'Don't Fight the Sea / Me and You
* 1975: You Keep Me Up / Ghost in Your Mind
* 1976: In My Father's Footsteps / Until You're Down
* 1981: Seasons in the Sun / If You Go Away
* 1982: In the Dark
* 1983: You Fool Me / Cynthia
* 1984: Voice of America
* 1985: Tough Guys Don't Dance


Albumok
* 1974: Seasons in the Sun
* 1976: Y' Don't Fight the Sea
* 1983: Pulse
* 1987: Just Like That

Válogatások
* 1976: The World of Terry Jacks and the Poppy Family
* 1989: Into the Past: Terry Jacks' Greatest Hits 

VIDEÓK

Which Way You Goin' Billy? (Előadó: Poppy Family)

That's Where I Went Wrong (Előadó: Poppy Family) (csak zene!)

Where Evil Grows (Előadó: Poppy Family)

Concrete Sea (csak zene!) 

I'm Gonna Love You Too (csak zene!) 


Seasons in the Sun (másik klip)


If You Go Away (csak zene!)

Hey Country Girl  (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.