disco

disco

2011. október 29., szombat

CHILLY

A Chilly német diszkóegyüttes 1978 és 1984 között létezett. Repertoárján ugyan több feldolgozás is szerepelt, mégis saját számaival aratta legnagyobb sikereit: Come to L. A.; Johnny Loves Jenny; Simply a Love Song. Zenéjét (főleg első albuma kapcsán) a Giorgio Moroder nevével fémjelzett Munich Machine-hez és a francia szintetizátormágus, Cerrone muzsikájához hasonlították. Az új évezredben a Chilly vadonatúj felállásban lépett fel Moszkvában egy retrógálán.


TAGOK
Az eredeti felállás 
* Andrea Linz (1978–1979)
* Sofia Ejango (1979–1984)
* Ute Weber
* Werner Sudhoff 
* Oscar Pearson

KARRIERTÖRTÉNET
A négytagú Chilly Bernt Moehrle zenei producer kezdeményezésére Frankfurtban alakult 1978-ban. A színes bőrű Oscar Pearson Brooklynból származott, diplomája volt férfi kozmetikából, továbbá énekből és táncból. Werner Sudhoff Vesztfáliából érkezett, szintén képzett énekes és táncos volt. Mivel a divatszakmában is alkalma nyílt tapasztalatokat szerezni, ő tervezte az együttes kosztümjeit. A szőke Ute Weber keresett stúdió-énekesnőnek számított az NSZK-ban. A másik énekesnő Andrea Linz volt, aki a következő évben különféle nézeteltérések miatt távozott az együttesből. Helyét a Kamerunban született Sofia Ejango foglalta el, aki a Chilly előtt szintén évekig dolgozott stúdió-énekesnőként. (Az eurodiscóval foglalkozó orosz weboldalak némelyikén az olvasható, hogy Ejango azonos Bernt Moehrle másik védencével, Cherry Laine énekesnővel, ám ez az állítás nem igaz.) Az együttes bemutatkozó kislemeze, az 1978-as For Your Love a The Yardbirds 1964-es örökzöldjének diszkózenei feldolgozása, amely meglepően sikeresnek bizonyult, még az Egyesült Államokban is felfigyeltek rá. A sláger közel 12 perces változatban hallható a Chilly azonos című bemutatkozó albumán, amely szintén 1978-ban jelent meg. A 7 dalt tartalmazó LP-ből a tengerentúlon több mint százezer példányt adtak el, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig aranylemez lett belőle. A Chilly fellépett a legnépszerűbb nyugatnémet könnyűzenei tévéműsorokban, mint például a Musikladen vagy a ZDF Disco Disco Disco című programja. 1979-ben került forgalomba a második nagylemez, a Come to L. A. Ezen is szerepeltek feldolgozások, mint például a Creamtől a Sunshine of Your Love, Eric Claptontól a Layla és a The Easybeatstől a Friday on My Mind. (Utóbbi dalt akkoriban Gilla is feldolgozta, ugyancsak diszkóritmusban.) A legnagyobb slágerek azonban saját dalok voltak: a címadó Come to L. A. és a Get Up and Move, de érdemes említést tenni a Springtime című lírai szerzeményről is. 1980-ban Showbiz címmel került az üzletekbe a Chilly harmadik albuma. Erről a We Are the Popkings vált különösen népszerűvé a műfaj rajongói körében.


1981-ben született meg az együttes talán legsikeresebb slágere, a Johnny Loves Jenny. Az eredetileg kislemezen kiadott dal iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy még ugyanabban az évben megjelent az azonos című album is. Akik viszont vadonatúj dalokra számítottak, azok nagyot csalódtak: csupán a kislemezen megjelent két felvétel volt új szerzemény, a többi track a korábbi albumokról származott, ám az LP borítóján nem tüntették fel, hogy Best of jellegű kiadványról van szó. Ugyanabban az esztendőben Werner távozott a Chillyből, nélküle vették fel a Secret Lies című nagylemezt, amely 1982-ben jelent meg. (Az egy évvel későbbi Devils Dance album borítóján azonban Werner is látható.) Az LP nagy slágere a kislemezen már korábban kiadott Simply a Love Song volt. (A dalt Gyere és álmodj címmel 2002-ben a magyar Desperado együttes tűzte műsorára.) Kissé meglepő módon a Johnny Loves Jenny kislemez „B” oldaláról a Brainstorming is felkerült a tracklistára. A magyar rádióállomások annak idején főleg a címadó Secret Lies és a Ten Million Dollar Baby című dalt játszották sokszor. Az 1983-ban kiadott Devils Dance című nagylemeznek már nem volt különösebb visszhangja, és mivel addigra az eurodisco divatja is elmúlt, 1984-ben a Chilly feloszlott. Ezt követően Sofia Ejango Frankfurtban nyitott egy fodrászszalont. 1997. augusztus 31-én elhunyt, két kislányt hagyott árván. Werner Sudhoff 2005-ben a Chilly újjáalakítását tervezgette, de nem kapott rá engedélyt. 2008. július 6-án 56 esztendős korában meghalt. Oscar Pearson visszatért a táncoláshoz, illetve szinkronfeladatokat is vállalt. Egyes források szerint a Milli Vanilli egyik igazi énekhangja volt. Ute Weber énekesnőként dolgozott tovább különféle kevésbé ismert formációkban, valamint éneket tanított. 2006-ban végleg visszavonult a szórakoztatóiparból.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1978: For Your Love / C’mon Baby
* 1979: Come to L. A. / Get Up and Move
* 1980: We Are the Popkings / Have Some Fun Tonight
* 1980: Come Let’s Go / Springtime
* 1981: Johnny Loves Jenny / Brainstorming
* 1981: Simply a Love Song / Dimension 5
* 1982: Oh, I Love You / Man from the East
* 1982: Secret Lies / Rosi Rice
* 1983: Goo Goo Eyes / Love on the Rebound
* 1985: We Are The Popkings (Jsme Králové Popu) / Come Let's Go (Pojďme Na To) (Csehszlovákia)
* 1989: For Your Love (promóciós lemez)
* 2008: For Your Love (remix)

Albumok
* 1978: For Your Love
* 1979: Come to L. A.
* 1980: Showbiz
* 1982: Secret Lies
* 1983: Devils Dance 

Válogatások
* 1981: Johnny Loves Jenny
* 2001: Stars
* 2010: Ultimate Collection: Non-Stop
* 2011: We Are the Popkings... and Other Hits

VIDEÓK 






Springtime (csak zene!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.