disco

disco

2011. október 29., szombat

PETER GRIFFIN

Peter Griffin (1939. december 17. – Baden-Baden, 2007. január 17.) német énekes és színész eredeti neve: Peter Kamp. Színészi karrierje már az 1960-as évek végén elkezdődött. Énekesként 1977-ben debütált. Legismertebb slágerei: Spiderman, Step by Step, Inside Out. A diszkó hanyatlását követően pályát módosított, és a vendéglátóiparban vetette meg a lábát. Házasságából öt gyermek született.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Peter Kamp Hamburg legrégibb színiiskolájában, a Fresében tanult énekelni, táncolni és zongorázni. A patinás intézmény olyan jeles diákokkal büszkélkedhet, mint például Vadim Glowna, Volker Lechtenbrink, Doris Kunstmann és Helmut Zierl. A fiatalember az iskolában ismerkedett meg későbbi feleségével, Mariettával. 1969-ben szerepelt a Husch, Husch ins Körbchen című német vígjátékban, amelyben Eva Astorral játszott együtt. Két évvel később a legendás hippimusical, a Hair főszerepében lépett a német közönség elé. Egyik partnernője a későbbi diszkókirálynő, Donna Summer volt. 1973-ban Dél-Afrikába utazott szabadságra. Eredetileg semmiféle munkával kapcsolatos terve nem volt, ám megismerkedett egy ottani zenekarral, és csatlakozott hozzájuk. A tervezett vakáció jócskán meghosszabbodott, hiszen csak 1976-ban tért haza az NSZK-ba, ahol lemezlovasként talált munkát.


Énekesi sikerek
1977-ben Peter megismerkedett Joachim Heider producerrel. Az ő támogatásával – immár Peter Griffin művésznéven – jelent meg első kislemeze, az I Hate the Music, amely felkerült a WDR rádióállomás slágerlistájára. 1978-ban két újabb barát és állandó munkatárs jelent meg Peter életében, Peter Wagner (Peter Vaylon) és Christian Bensch (Chris Byxton). Együttműködésük első állomása a Spiderman című felvétel, amely az egyik legnépszerűbb sláger lett az európai diszkókban. (Annak idején a Magyar Rádió is sokat játszotta.) 1980 júniusában megjelent első nagylemeze, a Hurricane Is Coming, amelyről a Wake Up vált még népszerűvé. (E sorok írója viszont a Devil’s Reception és a Hurricane című dalokat jobban kedvelte.) Az 1981 januárjában kislemezen megjelent Step by Step című sláger tovább öregbítette Peter hírnevét a diszkókedvelők körében, és ugyanezzel a címmel adták ki második nagylemezét is. A kislemez 14 országban került a slágerlista legjobbjai közé, sőt még az eurodisco iránt kevésbé fogékony amerikai toplistán is 12 hétig szerepelt. Az albumról az I’ve Lost My Wayt szintén kimásolták kislemezre. Peter pályafutásának egyik legnépszerűbb slágere, az Inside Out eredetileg csak kislemezen került forgalomba 1981 végén. Az 1982-es You Know What to Do viszont már nem keltett különösebb figyelmet, és a következő évben kiadott Letric Metricből sem lett igazán nagy sláger.


Túl a csúcson
Peter Griffin az eurodisco hanyatlását követően eltűnt a könnyűzenei életből. A SAT 1 német tévécsatorna 1985. január 7-én kezdte sugározni a Galerie Buecher című sorozatot. Ebben Griffin egy Kai Schellmann-Buecher nevű szereplőt játszott bő egy éven át. Idővel merőben új területen, a vendéglátóiparban szerzett nevet magának, sőt Griffin’s néven egy hamar népszerűvé vált szórakozóhelyet is nyitott Baden-Badenben. A városban övé volt az OXMOX és a La Provence étterem is. Prágában és San Diegóban szintén egy-egy éttermet üzemeltetett. Öt gyermeke született: Alexandra, Patricia, Dominic, valamint egy ikerpár, Nicolas és Robin. Az 1966-ban született Alexandrából sikeres modell és színésznő vált, a magyar nézők is láthatták például Leslie Nielsen partnereként a Csupasz pisztoly a zűrben (2000) című filmben. Peter Griffin élete utolsó szakaszában állítólag depresszióval küzdött, és egyre többet ivott. 2007 januárjában holtan találták egy baden-badeni panzióban. Halálának pontos okát akkor nem hozták nyilvánosságra. Alexandra Kamp később egy német weboldal számára rövid életrajzot írt az édesapjáról, aki állítása szerint szívrohamban vesztette életét.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1977: I Hate the Music / My Love, Your Love
* 1978: I’m in the Race / Back to the Islands
* 1979: Spiderman / Just When I Needed You Most
* 1980: Wake Up / Hurricane
* 1980: Step by Step / Devil’s Reception
* 1981: I’ve Lost My Way / Beware of Love
* 1981: Inside Out / Fly – Home Is in the Sky
* 1982: You Know What to Do / Roots
* 1983: Letric Metric / Time Machine
* 1984: I Can’t Say No / Oh Very Young

Albumok
* 1980: Hurricane Is Coming
* 1981: Step by Step

VIDEÓK



I've Lost My Way  (másik klip)

Devil's Reception (csak zene!)

Hurricane (csak zene!)

Step by Step (csak zene!)


Inside Out (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.