disco

disco

2011. október 23., vasárnap

TOTO COELO

A Toto Coelo brit női popegyüttes 1982 és 1985 között létezett. Az Egyesült Államokban Total Coelo néven futott, valószínűleg azért, hogy a közönség ne keverje össze a Toto együttessel. A Toto Coelo Magyarországon is járt, a rossz emlékű Fenevad-fesztivál egyik fellépője volt.


TAGOK
* Anita Mahadervan
* Lacey Bond
* Lindsey Danvers
* Ros Holness 
* Sheen Doran

KARRIERTÖRTÉNET
A Toto Coelo latin eredetű név, jelentése: teljesen, egészen, maradéktalanul. Sheen Doran énekesnő szerint a névnek számos egyéb mellékjelentése is van (szív és lélek, ág és gyökér, egészen más), és így kifejezi azt a rejtélyes többértelműséget, ami a csapatot állítólag jellemezte. Az sem volt mellékes szempont, hogy a közönség jobban megjegyez egy különös hangzású nevet. Az együttest általában a new wave irányzathoz sorolják, bár inkább a lányok megjelenése volt „új hullámos”, zenéjük – akárcsak a Haysi Fantayzee-é – inkább popnak mondható. Producerük, Barry Blue énekesként sem volt ismeretlen: az 1970-es években két népszerű slágere volt (Dancin’ on a Saturday Night; Do You Wanna Dance). Az öt lány 1982-ben készítette el bemutatkozó kislemezét I Eat Cannibals címmel. A dal népszerű lett Európában, mivel remekül lehetett rá táncolni, de nem az akkoriban már kifulladt eurodisco stílust képviselte. A következő felvétel, a Dracula's Tango (Sucker for Your Love) már jóval mérsékeltebb sikert ért el, a lemezklubokban viszont sokat játszották. 1983-ban jelent meg a lányok debütáló albuma, a Man O’ War, ám nagy meglepetésre a közönség csak szerény érdeklődést mutatott iránta. Ennek legfőbb oka alighanem az lehetett, hogy az anyag valóban nem elég ütős, a kislemezen már korábban kiadott dalok mellett csupán a Milk from the Coconut volt slágergyanús. 


Az együttes élő fellépésekkel próbálta népszerűsíteni magát és a nagylemezt. Magyarországra is eljutott, ahol a Pilisborosjenőn rendezett Fenevad-fesztiválon lépett fel a Nazareth együttessel és másokkal. A filmforgatással egybekötött koncert állítólag kaotikusra sikerült, sem a szervezők, sem a filmesek nem voltak a helyzet magaslatán. Apró adalék mindehhez, hogy a magyar koncertplakáton még az együttes nevét sem sikerült helyesen leírni, Toto Coelo helyett Toto Cuello olvasható. Az LP sikertelensége után Anita Mahadervan és Sheen Doran kiváltak az együttesből. A három megmaradt lány továbbra is a Toto Coelo nevet használta. 1985-ben a Debut Recordsnál két újabb kislemezt adtak ki, de sem a Girl’s Night Out, sem a Gimme Some Lovin' nem lett sikeres. (Utóbbi dal a női zenekarok körében valamiért különösen kedvelt: az 1970-es évek végén a lányegyüttesként indult Clout, 1987-ben pedig az olasz női duó, a Fun Fun is feldolgozta.) A Toto Coelo még ugyanabban az évben feloszlott. A korábban kivált Anita Mahadervan Anita Chellamah-ra változtatta a nevét, és Cherry Bombz néven új együttest alapított. A zenekar többi tagja a Hanoi Rocks nevű együttesből érkezett.


DISZKOGRÁFIA
(Rövidítések: UK = Anglia, US = Egyesült Államok, AUS = Ausztrália, NZ = Új-Zéland)

Kislemezek, maxik
* 1982: I Eat Cannibals Part 1 / I Eat Cannibals Part 2 (UK #8, US #66, AUS #4, NZ #38)
* 1982: Dracula's Tango (Sucker for Your Love) / Mucho Macho (UK #54, AUS #19)
* 1983: Milk from the Coconut Part 1 / Milk from the Coconut Part 2 (AUS #100)
* 1985: Girl's Night Out / One Step Closer
* 1985: Gimme Some Lovin' / Just for You

Albumok
* 1983: Man O' War (AUS #82)
* 1995: I Eat Cannibals (A Man O' War anyaga)
* 1996: I Eat Cannibals & Other Tasty Trax (A Man O' War anyaga, bónuszfelvételek: Weird, valamint az I Eat Cannibals és a Milk from the Coconut maxiváltozatai) 

VIDEÓK




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.