disco

disco

2011. október 31., hétfő

JOHNNY WAKELIN

Johnny Wakelin (Egyesült Királyság, Sussex megye, Brighton, 1939.) angol énekes 1975-ben vált ismertté a Muhammad Aliról szóló Black Superman című kislemezével. A következő évben még nagyobb sikert aratott az In Zaire című felvételével, amely egyike az 1970-es évek legismertebb könnyűzenei örökzöldjeinek. Mindkét sláger Johnny Wakelin & The Kinshasa Band néven jelent meg, hiszen mindkettőt Cassius Clay Kinshasában megrendezett legendás bokszmérkőzése ihlette. Noha Wakelinnek az új évezredben is jelentek meg lemezei, az In Zaire óta nem született egyetlen emlékezetes világslágere sem. 


KARRIERTÖRTÉNET
Fekete szuperember
Johnny szülei Ray és Edna Wakelin. Van két öccse, Bob és Barry, valamint egy nővére, Marion. 15 éves korában fejezte be iskolai tanulmányait. Szívesen sportolt, különösen az atlétika és a futball érdekelte. Tizenhat éves korában súlyos motorbalesetet szenvedett, lábsérülései miatt tartós kórházi kezelésre szorult. A kórházban kezdett el dalszerzéssel és énekléssel foglalkozni. Mivel több mint három évig kezelték, számos alkalma nyílt arra, hogy a különböző kórházi ünnepségeken énekesi produkciójával szórakoztassa a betegtársait. Nyilvános előadói pályafutását különféle Sussex megyei klubokban kezdte, eleinte azonban nem ért el számottevő sikereket. Valami azért mégis lehetett benne, mert felfigyelt rá a Pye Records egyik producere, Robin Blanchflower. A Pye Records szállította az 1974-es esztendő egyik legemlékezetesebb világslágerét, Carl Douglas Kung Fu Fighting című kislemezét. Blanchflower és Wakelin együttműködése szintén világslágert eredményezett, a Black Superman (Muhammad Ali) című felvételt. Az ihletet Muhammad Ali és George Foreman 1974. október 30-án a zaire-i (ma: Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosban, Kinshasában megrendezett ökölvívó-mérkőzése jelentette, amely egyike a boksztörténelem leghíresebb meccseinek. A küzdelem a 8. menetben Ali győzelmével ért véget, amivel világbajnoki övét is visszaszerezte. A két világklasszis összecsapását röviden csak úgy szokták emlegetni, hogy: The Rumble in the Jungle (kb. Moraj a dzsungelben). Az 1975 januárjában megjelent Black Superman jelentős nemzetközi sikert aratott: az angol toplistán a hetedik helyig jutott, az amerikai slágerlistán a tizennyolcadik lett, Ausztráliában viszont listavezető vált belőle. Nem aratott sikert azonban sem az Elvis Presley-ről írt Tennessee Hero (a Király akkor még élt), sem a Cream Puff.


Zaire-ban
1976-ban Wakelin és producerei – Steve Elson és Keith Rossiter – gondoltak egy merészet, és úgy döntöttek, még egy dalt készítenek Muhammad Ali kinshasai mérkőzéséről. Az ötlet bevált, az újabb felvétel, az In Zaire az elődjénél is nagyobb sikert aratott: az NSZK-ban, Ausztriában és Svájcban például a slágerlista második helyéig jutott, az angol toplistán pedig negyedik helyezést ért el. A szerzemény azóta bevonult a popzene örökzöldjei közé, amit a feldolgozások is bizonyítanak: 1983-ban az Ubangi, 1985-ben a Round One, 1990-ben az African Business, 1991-ben a Radiorama tűzte műsorára az In Zaire-t. Mondani sem kell, hogy később az eredeti előadó is felújította nagy slágerét, nem is eredménytelenül, ám az 1976-os sikert ő sem tudta megismételni. Az In Zaire-t követő dalai közül az Africa Man ért el még említésre méltó sikert, mivel az NSZK-ban és Ausztriában egyaránt bejutott a Top 10-be, ám az évek múlásával a közönség elfeledte. Ugyanez lett a sorsa a Dr. Frankenstein's Disco Partynak, amely a maga idejében is inkább csak a diszkókban bizonyult népszerűnek. Wakelin nyilván nem esett kétségbe attól, hogy bő 3 évtizede egyetlen nagy slágerrel sem tudott előállni, hiszen több-kevesebb rendszerességgel még az új évezredben is jelennek meg albumai. 2009. június 11-én került a könyvesboltokba önéletrajzi kötete, a Long Time Running. Wakelin elvált ember, három gyermek apja, és egyikőjük révén immár boldog nagyapa is.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1975: Black Superman (Muhammad Ali) / Bang the Drum
* 1975: Tennessee Hero (Elvis) / Say Hello to Mr. Blues (promóciós lemez)
* 1975: Cream Puff / Gotta Keep On Going
* 1975: Reggae - Soul - and Rock 'n' Roll / Sleep On Baby
* 1976: In Zaire / Black Superman (Muhammad Ali) / Reggae, Soul and Rock 'n' Roll / Tennessee Hero (Elvis)
* 1976: Reggae, Soul and Rock 'n' Roll / Sleep on Baby
* 1976: Africa Man / You Turn Me On
* 1976: In Zaire / You Got the Bug
* 1976: In Zaire / Afrika Man
* 1977: Dr. Frankenstein's Disco Party / 28 Days in Deutschland
* 1978: Lay Down and Rock Me / I Must be Loved
* 1980: In Zaire / Black Superman (Muhammad Ali)
* 1983: Where Seagulls Fly / Does Ya Good
* 1986: Bruno (Total Knockout Mix) / Sons of Hercules

Albumok, válogatások
* 1976: Reggae, Soul & Rock'n'Roll
* 1976: In Zaire
* 1977: African Man
* 1978: Double Trouble
* 1979: Golden Hour of Johnny Wakelin
* 1984: Gems from the Pen
* 1996: Rock 'n' Country Blues
* 1997: From Ali to the Naz
* 2005: Sway with Me
* 2005: In Africa
* 2006: Right Before My Eyes
* 2006: No Deeper Love Than This
* 2007: No Smoking

VIDEÓK

Black Superman (csak zene!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.