disco

disco

2012. január 26., csütörtök

PRECIOUS WILSON

Precious Pearlina Wilson (Jamaica, Spanish Town, 1957. október 18.) jamaicai énekesnő az Eruption együttes tagjaként vált ismertté az 1970-es évek második felében. 1979-ben az együttes menedzsere, Frank Farian támogatásával szólókarrierbe kezdett. Az 1980-as évek elején azonban a diszkózene népszerűsége jelentősen visszaesett, és Precious Wilson iránt is csökkent az érdeklődés. Az évtized második felétől kezdve már csak elvétve jelent meg egy-egy kislemeze vagy maxija.


KARRIERTÖRTÉNET
Eruption
Precious Wilson családja 1964-ben Angliába költözött, aztán az Egyesült Államokba, Connecticutba. Itt a fiatal lány a helyi templom kórusában gospeleket énekelt. Élvezte az éneklést, és többen azt tanácsolták neki, hogy foglalkozzon is vele, mert nagyon jó a hangja. A család az 1970-es évek elején visszatért Angliába. 1974-ben Wilson egy újonnan alakult együttes, a Silent Eruption tagja lett, ahol eleinte csak a háttérben énekelt. 1975-ben az együttes részt vett egy tehetségkutató versenyen, amelyet meg is nyert. Az első díj egy lemezfelvételi lehetőség volt. A dal 1976-ban jelent meg Let Me Take You Back in Time címmel. A kislemez nem aratott sikert, ezért a vezető énekesnő, Leslie Jackson távozott az együttesből. A helyét Precious foglalta el. A csapat az NSZK-ba utazott fellépésekre, mivel a németeknél igen népszerű volt a diszkózene, és szinte naponta tűntek fel az új sztárok. A Silent Eruption fellépett Frank Farian saarbrückeni diszkójában is. Farian pártfogoltja, a Boney M. akkoriban már rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, és az élelmes menedzser úgy gondolta, érdemes lenne még egy hasonló együttest befuttatnia.


Megegyezett a brit zenekarral, amelynek nevét Eruptionre rövidítette. Party Party címmel adta ki első kislemezüket, a nagy áttörést azonban az I Can’t Stand the Rain jelentette, amely Ann Peebles örökzöld slágerének feldolgozása. A felvétel még az Egyesült Államokban is felkerült a slágerlistára. Az Eruption későbbi dalai a tengerentúlon ugyan már nem sok vizet zavartak, Európában viszont népszerűek lettek, különösen a One Way Ticket, egy 1961-es Neil Sedeka-szám feldolgozása. Addigra az Eruptionnek már két nagylemeze jelent meg, amelyek lehetőséget adtak arra, hogy a zenészek bebizonyítsák sokoldalúságukat, az énekesnő pedig azt, hogy hangja nem csak a diszkózene követelményeinek felel meg. Az albumok zenei eklektikussága miatt azonban az Eruption nem vált olyan körülrajongott popsztárrá, mint a Boney M. Frank Farian úgy gondolta, Precious hangja annyira jó, hogy az énekesnő szólóban is megállná a helyét. A szólópálya első lépéseként Wilson vendégelőadóként működött közre a Boney M. 1979-es Oceans of Fantasy című nagylemezén. A Let It All Be Music című dalban csak vokálozott, ám a Hold On I’m Coming című felvételt egyedül énekelte. Ez lett az első szólóslágere, amelyet kislemezen is kiadtak, immár csak az ő nevével.


A szólista
1980-ban jelent meg Precious első szólóalbuma, az On the Race Track, amely egész Európában népszerűvé vált. A We Are on the Race Track mellett az LP nagy slágere egy régi dal, a Cry to Me feldolgozása volt, amelyet elsőként Solomon Burke énekelt 1962-ben, de később feldolgozta a Rolling Stones is. A nagylemezen hallható egy másik örökzöld melódia is, Roberta Flack Killing Me Softly című slágerének feldolgozása. 1981 októberében Wilson új kislemeze, az I Need You Svájcban a slágerlista 6. helyéig jutott. A fél évvel későbbi I Don’t Know már az új album beharangozójaként került forgalomba. Az LP 1982 nyarán jelent meg All Coloured in Love címmel. Az angol, az olasz és a francia kiadáson hallható volt Billy Ocean Red Light című 1977-es diszkóslágerének feldolgozása is, amely az NSZK-ban csak kislemezen került a boltokba. Kislemezre másolták ki a Raising My Family című dalt is, amelynek eredetijét 1980-ban Steve Kekana adta elő. Wilson nem volt igazán elégedett dalainak sikerével, különösen az 1983-ban kibocsátott Let’s Move Aerobic (Move Your Body) című kislemezének szerény fogadtatása miatt vált hűvössé munkakapcsolata a menedzserével. Harmadik nagylemeze, a Funky Fingers már valóban nem keltett számottevő figyelmet.


Miután szerződése lejárt Farian cégénél, a Hansánál, az énekesnő visszatért Angliába. 1985-ben szerződést kötött a Jive Recordsszal, ahol a következő évben megjelent a Precious Wilson című albuma. A cég nagy reményeket fűzött az énekesnőhöz, de sem az I’ll Be Your Friend, sem A Nílus gyöngye című sikeres kalandfilm számára írt The Jewel of the Nile, sem pedig a Nice Girls Don’t Last fogadtatása nem volt túl kedvező. 1987-ben az évtized második felének slágergyárosai, a Stock–Aitken–Waterman-trió pártfogásával készült el Wilson új maxija, az Only the Strong Survive, egy 1968-as Jerry Butler-sláger feldolgozása, de ez sem aratott sikert. Három év szünet után következett az I May Be Right for You, amely sajnos szintén visszhangtalan maradt. Már-már úgy tűnt, Wilson csillaga végleg leáldozott, amikor két feldolgozással váratlanul ismét népszerűvé vált a diszkókban. Az egyik a Sheila B. Devotion Spacer című 1979-es slágerének átirata volt, a másik Donna Summer I Feel Love című 1977-es diszkó örökzöldjének feldolgozása, amelyet Precious a Messiah technoegyüttessel készített. Azóta viszont nem jelentetett meg újabb felvételeket, hanem háttérvokálozott mások lemezein, illetve az Eruption featuring Precious Wilson nevű formációjával turnézik.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1979: Hold On I’m Coming / Funky Dancer (You Got Me Dancing)
* 1979: Hold On I’m Coming (Long Version) / Funky Dancer (You Got Me Dancing) (Long Version)
* 1980: Cr-Cr-Cr-Cry to Me / If I Loved You Less
* 1980: We Are on the Race Track / Mr. Pilot Man
* 1981: I Need You (Everybody Needs Somebody to Love) / You’re a Strong Man
* 1981: We Are on the Race Track / Mr. Pilot Man
* 1982: I Don’t Know / Every Day Will Be Like a Holiday
* 1982: I Don’t Know (Long Version) / Every Day Will Be Like a Holiday
* 1982: Raising My Family / The Night the Music Died
* 1982: Raising My Family (Long Version) / The Night the Music Died
* 1982: Red Light / The Night the Music Died
* 1983: Red Light / Kisuaheli
* 1983: You Haven’t Heard the Last of Me / Kisuaheli
* 1983: Let’s Move Aerobic (Move Your Body) / Red Light / Concerto for Meditation
* 1984: River Deep, Mountain High / Funky Fingers (Medley)
* 1985: I’ll Be Your Friend (Extended Version) / I’ll Be Your Friend (Instrumental Version) / I’ll Be Your Friend (Alternative Mix)
* 1986: I’ll Be Your Friend (U. S. Remix) / I’ll Be Your Friend (Alternative Mix) / I’ll Be Your Friend (Extended Version)
* 1986: I’ll Be Your Friend (U. S. Remix) / I’ll Be Your Friend (Extended Version) / I’ll Be Your Friend (Edit) / I’ll Be Your Friend (Instrumental) / I’ll Be Your Friend (Alternative Mix)
* 1986: Love Can’t Wait (Extended Version) / Love Can’t Wait (7" Version) / Love Can’t Wait (Instrumental Version) (promóciós lemez)
* 1986: Nice Girls Don’t Last (Extended Version) / Nice Girls Don’t Last / Nice Girls Don’t Last (Album Version) / Nice Girls Don’t Last (Instrumental Version)
* 1986: The Jewel of the Nile (Extended Version) / I’ll Be Your Friend (Definitive Mix) / Don’t Take It Away (duett Richard John Smithszel)
* 1986: The Jewel of the Nile / Don’t Take It Away (duett Richard John Smithszel)
* 1987: Only the Strong Survive (Extended Version) / Ain’t No Love / Nice Girls Don’t Last
* 1990: I May Be Right for You (Vocal Version) / I May Be Right for You (Instrumental Version)
* 1992: Spacer (London Maxi Version) / Spacer (Dub Version) / Softland (Precious Wilson and The Funky French Guy)
* 1992: I Feel Love / The Future Is Ours / I Feel Love (Voxless) (Messiah featuring Precious Wilson)
* 1992: I Feel Love (7" Version) / The Future Is Ours / I Feel Love (12" Version) / 2000 Hardcore Members (Messiah featuring Precious Wilson)
* 1992: I Feel Love / The Future Is Ours (Messiah featuring Precious Wilson)


Albumok
* 1980: On the Race Track
* 1982: All Coloured in Love
* 1983: Funky Fingers
* 1986: Precious Wilson

VIDEÓK

Let It All Be Music (Boney M. featuring Precious Wilson)


Hold On I’m Coming (másik klip)



Cr-Cr-Cr-Cry to Me (másik klip)

Killing Me Softly (csak zene!)




I Don’t Know (másik klip)







Spacer (Precious Wilson and The Funky French Guy) (csak zene!)

I Feel Love (Messiah featuring Precious Wilson)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.