disco

disco

2012. január 20., péntek

LIAN ROSS

Lian Ross (NSZK, Hamburg, 1962. december 8.) német énekesnő eredeti neve: Josephine Hiebel. Az 1980-as évek elején kezdett énekelni. Eleinte a Josy művésznevet használta. 1985-ben férjével, Luis Rodríguez-Salazar producerrel közösen előbb Creative Connection néven készített néhány felvételt, majd Lian Rossként szólóban folytatta tovább. Fantasy című dala kiemelkedő sikert aratott az európai diszkókban, ahol későbbi felvételei is igen népszerűek voltak. Az 1990-es években Joelle és Dana Harris néven szintén jelentek meg lemezei. Az 1980-as évek második felében Budapesten is fellépett.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A szőke hajú, kék szemű, 168 cm magas Lian Ross életéről meglehetősen kevés információ található a világhálón. Az 1980-as évek elején a Teldec cégnél jelent meg néhány kislemeze Josy művésznéven. 1984-ben a Teldec egyik leányvállalata, a Master Records adta ki a Magic / Who Said You're the One című kislemezét, amelynek egyik szerzője Luis Rodríguez-Salazar volt. A férfi az 1970-es évek második felében kezdte zenei pályafutását mint énekes, később azonban pályát módosított, és producer lett belőle. Olyan popsztárokkal dolgozott együtt, mint Chris Norman a Smokie együttesből, Les McKeown a Bay City Rollersből, Errol Brown a Hot Chocolate-ból, valamint Bonnie Tyler, C. C. Catch, a New Baccara, a T. Ark, Mike Mareen, a Sweet Connection, a Blue System és a Modern Talking. A két utóbbi együttes kulcsemberéhez, Dieter Bohlenhez évtizedek óta szoros barátság fűzi, amely a Modern Talking Brother Louie című 1986-os slágerét ihlette. Luis és Josy munkakapcsolata szerelemmé mélyült, és a pár házasságot kötött. 1985-ben Creative Connection néven jelentettek meg néhány kislemezt és egy albumot. Különböző internetes adatbázisok szerint a Creative Connection Rodríguez és Josephine duója volt, ám a Call My Name borítója szerint az előadók hárman voltak: két hölgy és egy férfi. (E sorok írója a másik hölgy személyazonosságát nem tudta kideríteni, és abban is kételkedik, hogy a borítón látható férfi Rodríguez lenne.) Az együttes dalai közül a Call My Name, illetve ennek variációja, a Scratch My Name, valamint a Don’t You Go Away és a That E-Motion aratták a legnagyobb sikert. Repertoárjukon szerepelt a Modern Talking első nagy slágere, a You're My Heart, You're My Soul is.


A szólista
Lian Ross néven 1985-ben jelent meg Josephine első kislemeze Fantasy címmel. A dal nagy sikert aratott az európai diszkókban, sokat játszották a rádióban is. A kislemez B oldalán hallható Saturday Night valójában a Fantasy egyik variációja: lényegében ugyanazok a zenei alapok, de más a szöveg. (Az ilyesmire egyébként éppen 1985-ből is akad még egy példa: Valerie Dore Get Closer című felvétele lényegében az énekesnő előző slágere, a The Night variációja.) Ennek ellenére a kor divatjának megfelelően a Fantasy és a Saturday Night egyaránt elkészült különböző remixek formájában is. Akik azt hitték, hogy a Josyként nem különösebben sikeres énekesnő Lian Rossként sem viszi sokra, azok nyilván csalódtak, hiszen a Fantasyt követő dalok szintén nagy népszerűségnek örvendtek a diszkórajongók népes táborában, különösen a Say You'll Never (talán ez a felvétel emlékeztet leginkább a Modern Talking stílusára) és e sorok írójának egyik kedvence, az It's Up to You. Josephine 1987-ben feldolgozta Patrick Cowley és Sylvester öt évvel korábbi közös slágerét, a Do Ya Wanna Funkot. 1988-as maxija, a Say Say Say a megújulás igényével készült. A lemezborítón a korábbi „Disco Lady” imázst Josephine egy modernebb, lazább  megjelenéssel váltotta fel.


A diszkózenén belül maradva ugyan, de változott a hangzásvilág is: az új szerzők – Hartmut Schwenke és Ole Olsen – a Modern Talkingra hajazó stílus helyett inkább az éppen divatos Stock, Aitken, Waterman-slágerekből merítettek ihletet. Noha a végeredmény egyáltalán nem rossz, a Say Say Say mégsem lett annyira sikeres, mint a korai Lian Ross-felvételek, és hasonló sorsra jutott az egy évvel későbbi Feel So Good is. Mindazonáltal Lian Ross nem tűnt el a süllyesztőben. Az 1990-es években többször is megjelent nagy slágere, a Fantasy az aktuális diszkózenei hangzásnak megfelelően újrakeverve. Mivel a Lian Ross név túl erősen kötődött az 1980-as évek divatjamúlttá vált diszkózenéjéhez, ezért Josephine új művésznevekkel (Dana Harris, Joelle) is próbálkozott. Férje 1997-ben 2 Eivissa néven egy új női duót vezetett be a popvilágba. 1999-ben az egyik énekesnő, Terri Bjerre távozott a duóból, hogy szólókarrierbe kezdjen. Lian Ross lépett a helyére, de csak a stúdiómunkában vett részt. Az új évezredben a retródivatnak köszönhetően gyakrabban lehet hallani róla. A slágerlistákat persze nem rendezte át, ám a retrózene rajongói körében szívesen látott-hallott előadó. Népszerűségére jellemző, hogy régi dalai igen gyakran megjelennek különféle válogatásokon, melyek között nem hivatalos kiadványok is akadnak. Mindazonáltal nem mondható kizárólag retrósztárnak, hiszen újabb dalai nem az 1980-as évek diszkózenéjét idézik fel, hanem az aktuális popzenei trendek jegyében születnek. Legutóbbi felvétele, a 2009-ben megjelent Young Hearts Run Free Candi Staton 1976-os slágerének feldolgozása. 


Kedvencünk kedvencei
Noha Lian Ross életútjáról a világhálón jelenleg nem sok információ található, az énekesnő pályája elején elárult magáról néhány apróságot a rajongóinak. Kedvenc virága a rózsa, kedvenc növénye a gesztenyefa, kedvenc állata pedig a skót juhászkutya. Kedvenc színe a fekete, és legkedvesebb hobbija természetesen a zene. Kedvenc énekesnője Aretha Franklin, kedvenc énekese Stevie Wonder, kedvenc együttese az Earth, Wind & Fire. Szeret táncolni és autót vezetni, a teniszt viszont inkább nézi, mint műveli. A vegetáriánus táplálkozás híve. Kedvenc filmje a Becéző szavak, kedvenc színésze Cary Grant, kedvenc színésznője Ingrid Bergman. A rengeteg musical közül az 1980-as évek közepén a Hair állt legközelebb a szívéhez. (Szerény személyemnek úgyszintén.) Úgy véli, legelőnyösebb adottsága a személyisége, legrosszabb tulajdonsága pedig a türelmetlenség.

JOSY-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1981: Do the Rock / What'd You Say
* 1981: I Know / Gimme More
* 1983: Mama Say / Stop and Go
* 1984: Magic / Who Said You're the One

CREATIVE CONNECTION-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1985: Call My Name (The Final Disco Remix) / Call My Name (Bobby's Mix)
* 1985: Call My Name / I'm on My Way
* 1985: Scratch My Name / Baby I'm on My Way
* 1985: Scratch My Name (The Reeperbahn Mix) / Scratch My Name (Love Call Mix)
* 1985: Scratch My Name (Full Power Remix) / Scratch My Name (Normal Power Remix) / Baby I'm on My Way
* 1985: Scratch My Name (UK Mix) / Baby I'm on My Way
* 1985: You're My Heart, You're My Soul (Special Disco Version) / Dancing to the Beat
* 1986: Don't You Go Away (Special DJ-Mix) / That E-Motion

Albumok, válogatások
* 1985: Call My Name
* 1986: Call My Name (nem azonos az 1985-ös lemezzel!) 


LIAN ROSS-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1985: Fantasy / Saturday Night / Fantasy (remix) / Saturday Night (remix)
* 1985: Say You'll Never / Say You'll Never (D. J. Alternative Mix)
* 1985: Say You'll Never / I Need a Friend (D. J. Alternative Mix)
* 1986: It's Up to You / It's Up to You (Love Call Version)
* 1986: It's Up to You / It's Up to You (Love-Call-Version) (Disco-Version) / It's Up to You (Love-Call-Version) / It's Up to You (Disco Version)
* 1986: It's Up to You / It's Up to You (Love-Call-Version / Disco Version) / Fantasy (Remix) / Saturday Night (Remix) / Fantasy (Version II) / Saturday Night (Version II)
* 1986: Fantasy (Original Mix) / Fantasy (Remix) / Say You'll Never / Saturday Night
* 1986: Neverending Love (Rap) / Neverending Love (Song)
* 1987: Do You Wanna Funk (Extended Mix) / Do You Wanna Funk (The Mix Mix) / Magic Moment (Theme from the Film Magic Moment)
* 1987: Do You Wanna Funk / Magic Moment
* 1987: Oh Won't You Tell Me / Oh Won't You Tell Me (The Mix-Mix) / Reach Out
* 1987: Oh Won't You Tell Me / Reach Out
* 1988: Say Say Say (Extended Version) / Say Say Say (Dub Mix) / Say Say Say
* 1989: Feel So Good (Deep House Mix) / Feel So Good (Club Mix) / Feel So Good (Radio Mix)
* 1989: Feel So Good / Feel So Good (Deep House Mix)
* 1993: Fantasy '93 (7" Edit) / Fantasy '93 (Club Mix) / Fantasy '87 (Remix) / Trying to Forget You (Pop Extension) / Trying to Forget You (Slightly Ninety Mix)
* 1994: Keep This Feeling (Club Mix) / Keep This Feeling (Out of Galaxy Mix) / Keep This Feeling (Italo Mix) / Keep This Feeling (Radio Mix)
* 1994: Keep This Feeling (Club Mix) / Keep This Feeling (Out of Galaxy Mix) / Keep This Feeling (Italo Mix)
* 1994: Keep This Feeling (Club Mix) / Keep This Feeling (Out of Galaxy Mix)
* 1998: Fantasy (Radio Universe) / Fantasy (Galaxy Remix) / Fantasy (Galaxy Dub) / Fantasy (Cyberbeat Mix)
* 1998: Fantasy (Galaxy Remix) / Fantasy (Galaxy Dub) / Fantasy (Cyberbeat Mix)
* 1998: Fantasy (Radio Universe) / Fantasy (Cyberbeat Mix) / Fantasy (Radio Captain Ross) / Fantasy (Galaxy Club Mix) / Fantasy (Return to the Green Planet)
* 2004: Fantasy 2004 (Radio Mix) / Fantasy 2004 (Extended Mix) / Fantasy (Original 12") / I Wanna (Club Mix)
* 2005: I Wanna (Radio Mix) / I Wanna (Club Mix) / Fantasy 2004 (Radio Mix)
* 2005: I Wanna (Reloaded) / Fantasy (Reloaded)
* 2005: Never Gonna Lose (Radio Mix) / Never Gonna Lose (Extended Mix) / Never Gonna Lose (Goza Mix) / Never Gonna Lose (Toni Alonso / Ricco Mix) / Never Gonna Lose (Goza Mix Instrumental)
* 2007: On the Road Again (Radio) / On the Road Again (Extended Radio) / On the Road Again (Club Mix) / On the Road Again (Club Mix XXL) / Still in Love
* 2009: Young Hearts Run Free (Toni Torres Vocal Radiomix) / Young Hearts Run Free (Original Radio Edit) / Young Hearts Run Free (Toni Torres Vocal Clubmix) / Young Hearts Run Free (Original Extended Mix) / Young Hearts Run Free (Deep Josh & Soni Hill Remix)

Albumok, válogatások
* 1987: Fantasy
* 1992: Feel So Good
* 1998: Special Disco Remix
* 1998: Say You'll Never – The Best of (válogatás)
* 2000: Lian Ross (válogatás)
* 2003: Say You'll Never (válogatás) (nem azonos az 1998-as lemezzel!)
* 2005: The Best of and More (válogatás)
* 2008: The Maxi-Singles Collection Volume 1 (válogatás) – kalózkiadvány
* 2008: The Maxi-Singles Collection Volume 2 (válogatás) – kalózkiadvány

DANA HARRIS-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1990: My World Is Empty Without You (N.Y. Studio 33 D.J. Dance Mix) / My World Is Empty Without You (The Motown Mix) / I Need You By My Side
* 1990: My World Is Empty Without You (N.Y. City Studio 33 DJ Dance Mix) / My World Is Empty Without You (The Motown Mix) / My World Is Empty Without You (Radio Version) / I Need You By My Side
* 1992: Jimmy Mack (Original Mix) / Jimmy Mack (Soulside Edit) / Is It Good To You / Jimmy Mack (Soulside Mix) / Jimmy Mack (Jazz Capella)
* 2002: Suddenly (Radio Version) / Suddenly (Extended Radio Version) / Suddenly (80's Mix) / Suddenly (House Mix) / Suddenly (33 Mix)
* 2002: Suddenly (Oliver Lieb Vocal Mix) / Suddenly (Oliver Lieb Dub)

JOELLE-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1995: Upside Down (Radio Mixx) / Upside Down (Up & Down Mixx) / Upside Down (Club Mixx) / Upside Down (Original Version) / Upside Down (Jerk Work Remix) / Upside Down (Continue Musics Remix)
* 1995: Upside Down (Original Version) / Upside Down (Jerk Work Remix) / Upside Down (Up & Down Mixx) / Upside Down (Continue Musics Remix) / Upside Down (Club Mixx)
* 1998: This Must Be Love (Radio Edit) / This Must Be Love (Extended Radio Edit) / This Must Be Love (T.M.B.L. Mix) / This Must Be Love (House Mix) / This Must Be Love (Ricco's Club Mix)

VIDEÓK


That E-Motion (csak zene!)


Saturday Night (csak zene!)


It's Up to You (csak zene!)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.