disco

disco

2011. december 17., szombat

KIM WILDE

Kim Wilde (London, 1960. november 18.) angol énekesnő eredeti neve: Kim Smith. Zenészcsaládból származik, szülei és testvérei egyaránt énekesek. Kim karrierje 1981-ben kezdődött, Kids in America című bemutatkozó kislemeze nemzetközi sikert aratott. Az 1980-as években gyakori szereplője volt az angol és az európai slágerlistáknak olyan dalokkal, mint a Chequered Love, a View from a Bridge, a Cambodia, a Love Blonde, a The Second Time vagy a You Keep Me Hangin' On. 1998-tól kertészként (!) is hírnevet szerzett magának, miközben popkarrierje is folytatódott. A Guinness Rekordok Könyvébe mint kertész került be, amikor 2005-ben Dave Fountainnel együtt átültette a világ legnagyobb fáját. (Ezt azóta egy 2007-es vihar kitépte a helyéről.) 2005-ben és 2006-ban könyvei is megjelentek a kertészkedésről. Énekesnőként sem tűnt el a közönség szeme elől, 2010 októberében például Budapesten adott koncertet.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Kim édesapja, Reginald Smith az 1950-es évek egyik brit rock and roll-sztárja volt Marty Wilde művésznéven. Édesanyja, Joyce Baker a The Vernon Girls együttesben énekelt. A házaspárnak négy gyermeke született, akik közül Kim a legidősebb. [A többiek: Ricki (* 1961), Roxanne (* 1979) és Marty Jr. (* 1981)] Kim a Chiswick Maternity kórházban jött világra, keresztnevét a cseh származású amerikai filmcsillag, Kim Novak után kapta. Kétéves korában a család Chiswickből Blackheathbe költözött. Kilencéves volt, amikor Hertfordshire-be települtek át. Az ottani iskolában zongorázni is tanult. Tizenegy éves korában átíratták egy lányiskolába, ahol élénk érdeklődést tanúsított a művészetek, különösen a dráma, a költészet és a tánc iránt. Szóba került, hogy ezen a vonalon tanul tovább, ám Kimet sokkal jobban vonzotta az éneklés. Egy évvel fiatalabb öccse, Ricki ugyanis afféle gyereksztár volt, akinek 1972-től jelentek meg kislemezei. Ezeken olykor Kim is énekelt a háttérben. Az egyik lemez felvétele közben figyelt fel rá Mickie Most producer, és a tehetséges lányt is szerződtette a RAK Records lemezcéghez. Mivel Ricki amúgy is kinőtt a gyereksztárkorszakból, a figyelem Kim felé fordult. Dalszövegeit kezdetben édesapja írta, Ricki pedig a hangszerelésért felelt. 


A RAK-korszak
1981. január 26-án jelent meg Kim első kislemeze, a Kids in America. A dal kiemelkedő sikert aratott, második lett az angol toplistán, és több európai országban bekerült a Top 5-be. Nem kellett sokat várni az énekesnő nevét viselő debütáló nagylemezre sem. Erről a Chequered Love az angol slágerlistán a negyedik helyig jutott, számos európai országban viszont jobb helyezést ért el, mint a Kids in America. Kizárólag Angliában jelent meg kislemezen a Water on Glass, melynek B oldalán a Boys című dal hallható, amely nem került rá az albumra. Az LP szerzeményei közül érdemes kiemelni még a Young Heroest, amely Peruban (!) jelent meg önálló kislemezen, illetve a You'll Never Be So Wrong című szerzeményt, amelyet a Hot Chocolate együttes is lemezre énekelt. A Select című második nagylemezt olyan slágerek harangozták be kislemezen, mint a Cambodia és a View from a Bridge. Európában mindkét dal jóval sikeresebb volt, mint Angliában, ahol egyik sem került be a Top 10-be. Franciaországban azonban mindkét szerzemény listavezető volt, a Cambodia kislemez például több mint egymillió példányban kelt el. A Selecttel a Wilde család megpróbált előrébb lépni, és mind a hangszereléssel, mind a dalszövegekkel bebizonyítani, hogy Kim nem csupán szimpla slágerénekesnő, hanem olyan fiatal előadó, aki komoly témákról igényesen próbál énekelni. 

A közönség nagyon szerette volna őt mielőbb hallani élőben is, hiszen Kim elsősorban a médiának és főleg ügyesen elkészített videoklipjeinek köszönhette addigi hírnevét. Koncerteket viszont csak a második albuma után vállalt, ráadásul először külföldön. Joggal remélte mindenki, hogy az új sztár harmadik nagylemeze, a Catch as Catch Can legalább annyira sikeres lesz, mint az előző kettő. Ezek a remények nem voltak megalapozatlanok, hiszen a zenei anyag semmivel sem volt rosszabb, mint az előző lemezeké. A kislemezen is kiadott Dancing in the Dark volt Kim első olyan dala, amelyet nem édesapja és fivére írt, hanem Nicky Chinn (a legendás Chinn–Chapman-kettős egyik fele) és Paul Gurvitz. Ennek ellenére csak az önportrénak szánt Love Blonde ért el említésre méltó sikert. Igaz, a bukást már az 1982-es Child Come Away című kislemez is megelőlegezte, amely annyira hűvös fogadtatásban részesült, hogy rá sem került az új nagylemezre. A Catch as Catch Can bukása miatt a Wilde család a kiadóváltás mellett döntött, és Kim átszerződött az MCA Recordshoz.


Az MCA-korszak
Az új cégnél a Teases & Dares jelent meg először Kimtől, ám Angliában ez sem szerepelt túl jól. Európában azonban kedvezően fogadták, különösen az NSZK-ban, Franciaországban és a skandináv országokban. A The Second Time című kislemez bekerült a német Top 10-be, a hozzá készült videoklipet pedig felhasználták a népszerű tévésorozat, a Knight Rider egyik epizódjában, a Knight Racerben. Az LP második kislemeze, a The Touch ugyan megbukott, ám a Rage to Love váratlan sikert aratott, és Kim újra bekerült a brit Top 20-ba. A Teases & Dares egyik érdekessége, hogy Kim nemcsak mint énekesnő vett részt az elkészítésében, hanem szerzőként is. A Fit In és a Shangri-La című dalokat teljesen önállóan írta, a Thought It Was Goodbye-nak pedig a társszerzője volt Ricky és Marty Wilde mellett. 1983-ban, 1985-ben és 1986-ban az énekesnő európai koncertturnékon vett részt, és ebben az időszakban a kontinensen jóval népszerűbb volt, mint a hazájában. 1986-ban megjelent albuma, az Another Step eleinte nem indult túl jól a poppiacon. Az első kislemez, a Schoolgirl megbukott, Angliában ki sem adták. 

Annál nagyobb siker volt viszont a következő single, a You Keep Me Hangin' On, amelynek eredetijét a The Supremes énekelte 1966-ban. Állítólag Kim és fivére, Ricki oly kevéssé ismerték az eredeti felvételt, hogy gyakorlatilag nem feldolgozták, hanem szinte egy teljesen új dalt írtak belőle. Még a szövegén is változtattak. Az eredmény Kim pályafutásának legnagyobb slágere lett, amely vezette az amerikai Billboard slágerlistáját, továbbá listavezető volt még Kanadában, Ausztráliában és Norvégiában, számos más országban pedig a Top 5-ben szerepelt. Kim Wilde volt az ötödik angol énekesnő – Petula Clark, Lulu, Sheena Easton és Bonnie Tyler után – akinek sikerült az amerikai slágerlista élére kerülnie. Érdekes módon Franciaországban, ahol a fiatal popcsillag akkortájt különösen népszerű volt Laurent Voulzy Les nuits sans Kim Wilde (Éjszakák Kim Wilde nélkül) című dalának köszönhetően – amelyben Kim is énekel, sőt a videoklipben is feltűnik –, a You Keep Me Hangin' On csak a 19. helyig jutott. A siker 1987-ben is folytatódott olyan dalokkal, mint az Another Step (Closer to You) és a Rockin' Around the Christmas Tree. Mindkét felvétel duett: az első a jamaicai származású Juniorral készült, a második – amely jótékonysági céllal született – Mel Smith komikussal. Ez utóbbi kislemezt Mel & Kim néven forgalmazták, ami nem volt teljesen korrekt eljárás, mivel akkoriban egy népszerű angol női popduó már használta ugyanezt a nevet. A legelsőt leszámítva bármennyire sikeresek voltak egyébként az Another Step kislemezei, maga az album nem került fel a slágerlistákra.


1988-ban hozták forgalomba Kim legsikeresebb nagylemezét Close címmel, amelynek sikere még a debütáló albumét is felülmúlta. Négy dal lett belőle nagy sláger: Hey Mr. Heartache, You Came, Never Trust a Stranger, Four Letter Word. (Az utolsó három felvétel az angol kislemezlistán bejutott a Top 3-ba.) Az album nemcsak hogy bekerült a brit Top 10-be, hanem nyolc hónapon keresztül szerepelt a legnépszerűbbek között. A kiugró sikernek köszönhetően Michael Jackson Kimet kérte fel, hogy világ körüli turnéjának „előénekese” legyen. Az énekesnő 1990-es albuma, a Love Moves nem tudta megismételni a Close sikerét, és csak a skandináv országokban fogadták valóban kedvezően. Az It’s Here és a Can't Get Enough (Of Your Love) című szerzeményeket szánták „húzóslágerek”-nek, ám mindkét kislemez csupán szerényebb eladási példányszámot ért el. Kim abban az évben egy David Bowie-val közös koncertturnén igyekezett népszerűsíteni új lemezét.

A Love Is című 1992-es albumára Rick Nowels írt egy dalt Love Is Holy címmel. Nowels korábban olyan sztároknak komponált, mint Stevie Nicks és Madonna, ám a Love Is Holyval nem sikerült egy újabb világslágert alkotnia, ugyanis a kislemez egyetlen országban sem került be a Top 10-be. Nemzetközi sikert aratott viszont Kim első hivatalos válogatáslemeze, a The Singles Collection 1981–1993, amelyről egy új felvétel, az If I Can’t Have You is népszerűvé vált. A dal eredetijét Yvonne Elliman énekelte a Szombat esti láz (1977) című, ma már klasszikusnak számító diszkófilmben. A válogatáslemezt Kim egy nagyszabású turnéval népszerűsítette, melynek keretében Ausztráliában és Japánban is fellépett. A Now & Forever című 1995-ös albuma viszont megint bukásainak számát gyarapította. 1996 februárjában szerepet vállalt a Tommy című rockopera újabb színpadi változatában, amelyben egy esztendeig dolgozott. Ezután hozzálátott egy újabb nagylemez elkészítéséhez, de a munkát félbehagyta. Az MCA Records ugyanis a Universal fennhatósága alá került, és az ezzel kapcsolatos különféle problémák miatt Kim a leállás mellett döntött, amely végül öt évig tartott.


A retrósztár
2001. január 13-án Kim volt az egyik sztárvendég azon a jótékonysági gálán, amelyet az ABBA utánzataként létrejött Fabba együttes szervezett. A sikeren felbuzdulva az énekesnő visszatért a popvilágba, és 2001 novemberétől turnézni ment Európába. Az 1980-as éveket felidéző koncerteken lépett fel olyan kollégáival együtt, mint Belinda Carlisle, Paul Young, a The Human League, Howard Jones és a Five Star. Ugyanabban az évben Loved címmel egy újabb dalt énekelt lemezre, illetve megjelent még egy válogatáslemeze, amely Belgiumban kiemelkedő kereskedelmi sikert ért el. Újabb felvételei közül a 2003-ban megjelent Anyplace, Anywhere, Anytime vált a legnépszerűbbé, amelyet Nenával közösen készített. Német kolléganője szintén az 1980-as évek elején futott be, közös daluk eredetijét is ő énekelte Irgendwie, irgendwo, irgendwann címmel 1984-ben. Az Anyplace, Anywhere, Anytime bejutott a Top 10-be Németországban, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban és Hollandiában. 2006-ban Kim a német EMI-jal szerződött, ahol elsőként egyik nagy slágere, a You Came új verzióját készítette el. Németországban 1988 óta nem volt akkora slágere, mint a You Came 2006, amely más európai országokban is sikeresnek bizonyult.

Újabb albuma, a Never Say Never 8 új dalt és 5 remixet tartalmaz. A CD a német nyelvterületen, továbbá Franciaországban és Belgiumban fogyott kiemelkedően jól. Ennek köszönhetően további három dalt másoltak ki róla kislemezre: Perfect Girl, Together We Belong, Baby Obey Me. 2007-ben újabb turnéra indult, amelyről azért érdemes megemlékezni, mert 1994 óta nem adott önálló koncertet, csupán vendégsztárként lépett fel különböző rendezvényeken. 2009 szeptemberében a svéd Fibes, Oh Fibes! rockegyüttessel készített közös kislemezt. A következő évben ismét kiadót váltott, ahol 2010 augusztusában új kis- és nagylemeze jelent meg. 2010. október 2-án Kim a budapesti Papp László Sportarénában lépett fel Boy George, Nik Kershaw, Rick Astley és Paul Young társaságában. 2011. augusztus 26-án Németországban jelent meg az énekesnő tizenkettedik stúdióalbuma, a Snapshots, amely kizárólag feldolgozásokat tartalmaz. A tracklista valóban elég impozáns, néhány tétel (zárójelben az eredeti előadó neve): It's Alright (East 17), In Between Days (The Cure), About You Now (Sugababes), Sleeping Satellite (Tasmin Archer), To France (Mike Oldfield), A Little Respect (Erasure), Remember Me (Diana Ross), Anyone Who Had a Heart (Dionne Warwick), Wonderful Life (Black), Kooks (David Bowie). Mindazonáltal e sorok írója úgy véli, hogy például a To France előadásával Kim túlvállalta magát.


Magánélet
1996. szeptember 1-jén Kim feleségül ment ahhoz a Hal Fowlerhez, akivel a Tommy színpadi változatában játszott együtt. 1998. január 3-án megszületett első gyermekük, Harry Tristan. 2000. január 13-án jött világra második gyermekük, Rose Elisabeth. Kim egyik öccse, Marty Jr. nővére példáján felbuzdulva szintén kertészként szerzett nevet magának, húga, Roxanne pedig Kylie Minogue egyik háttérénekesnője volt.

Díjak
* 1981: Golden Otto (A legjobb énekesnő, NSZK)
* 1981: Rockbjörnen (A legjobb énekesnő, Svédország)
* 1982: Silver Otto (A második legjobb énekesnő, NSZK)
* 1983: BRIT Awards (A legjobb női szólista, Egyesült Királyság)
* 1983: Silver Otto (A második legjobb énekesnő, NSZK)
* 1984: Golden Otto (A legjobb énekesnő, NSZK)
* 1988: European Platinum Award (A legtöbb eladott nagylemezzel rendelkező európai énekesnő, a díjat a német Sandrával együtt kapta)
* 1990: Diamond Award (Hollandia)
* 1993: Bambi-díj a The Singles Collection című albumért (Németország)
* 1996: RSH-GOLD Female Classic of 1995 (Németország)


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1981: Kids in America / Tuning in Tuning On
* 1981: Chequered Love / Shane
* 1981: Water on Glass / Boys
* 1981: Cambodia / Watching for Shapes
* 1982: Ego / Words Fell Down
* 1982: Bitter Is Better / Boys
* 1982: View from a Bridge / Take Me Tonight
* 1982: Child Come Away / Just Another Guy
* 1983: Love Blonde / Can You Hear It
* 1983: Dancing in the Dark / Back Street Driver
* 1984: House of Salome / Sing It Out for Love
* 1984: The Second Time / Lovers on a Beach
* 1984: The Touch / Shangri-La
* 1984: Go for It (Extended Dance Version) / Go for It (Dub Version)
* 1985: Rage to Love / Putty in Your Hands
* 1986: You Keep Me Hangin' On / Loving You
* 1986: Schoolgirl / Songs About Love
* 1987: Say You Really Want Me / Don't Say Nothing's Changed
* 1987: Another Step (Closer to You) / Hold Back (Kim Wilde and Junior)
* 1988: Hey Mister Heartache / Tell Me Where You Are
* 1988: You Came / Stone
* 1988: Never Trust a Stranger / Wotcha Gonna Do
* 1989: Four Letter Word / She Hasn't Got Time for You ('88)
* 1989: Love in the Natural Way / You'll Be the One Who'll Lose
* 1989: Kids in America / Cambodia
* 1990: Can't Get Enough (Of Your Love) (Extended Version) / Can't Get Enough (Of Your Love) (7" Version) / Someday
* 1990: I Can't Say Goodbye (Edit) / Sanjazz Megamix / I Can't Say Goodbye
* 1990: World in Perfect Harmony (Extended Version) / Can't Get Enough (Of Your Love) (Remix Version) / World in Perfect Harmony (7" Version)
* 1990: It's Here / Virtual World
* 1990: Time (Extended Version) / Someday / Time
* 1992: Love Is Holy / Birthday Song
* 1992: Heart Over Mind / I've Found a Reason / Heart Over Mind (Extended Version) / Touched by Your Magic (Extended Version)
* 1992: Million Miles Away / Million Miles Away (Club Mix) / Try Again / The Light of the Moon (Belongs to Me)
* 1992: Who Do You Think You Are? (7" Version) / Who Do You Think You Are? (Extended Version) / I've Found a Reason
* 1993: If I Can't Have You (Kelsey Mix) (Remix – Phil Kelsey) / If I Can't Have You (Dub Mix) / If I Can't Have You (Extended Version) / Never Felt So Alive
* 1993: In My Life (West End 7") / In My Life (West End 12" Remix) / In My Life (West End D'oomy Dub) / If I Can Have You (Made in Japan)
* 1994: Kids in America 94 (Cappella Mix) / Kids in America 94 (Extension Mix) / Kids in America (Album Version)
* 1995: This I Swear / Heaven
* 1995: Breakin' Away (Radio Mix) / Breakin' Away (Original 12" Mix) / Breakin' Away (Matt Darey Vocal Mix) / Staying With My Baby
* 1996: Shame (Jupiter's Radio Mix) / Shame (Matt Darey's Vocal Mix) / Shame (T-Empo's Club Mix) / Hypnotise (Album Version)
* 2001: Loved / Kids in America (D-Bop's Bright Lights Mix) / View From a Bridge (Raw Remix)
* 2002: Born to Be Wild (Special Arabian Radio Mix) / Born to Be Wild (Radio Mix) / Born to Be Wild (Chillout Mix) / All About Me
* 2003: Anyplace, Anywhere, Anytime (Nena feat. Kim Wilde)
* 2006: You Came (2006) / Maybe I'm Crazy
* 2006: Perfect Girl (Radio Edit) / European Soul (Acoustic Version)
* 2006: Friday Night Kids (Original) / Friday Night Kids (Yves Larock Remix) (Major Boys vs. Kim Wilde)
* 2007: Baby Obey Me (feat. Ill Inspecta) / Baby Obey Me (2006) / Enjoy the Silence (Live) / Kids in America (Live)
* 2007: Together We Belong (Radio Edit) / Together We Belong (Album Version) / Tu Me Vas Si Bien / Because You Came (You Came 2006 French Version) / I Fly
* 2009: Run to You (Fibes, Oh Fibes! feat. Kim Wilde)
* 2010: Lights Down Low / Snakes & Ladders
* 2010: Real Life
* 2011: It's Alright / Sleeping Satellite
* 2011: To France


Albumok
* 1981: Kim Wilde
* 1982: Select
* 1983: Catch as Catch Can
* 1984: Teases & Dares
* 1985: Trio Collection (az első három sorlemez együtt)
* 1986: Another Step
* 1988: Close
* 1990: Love Moves
* 1992: Love Is
* 1995: Now & Forever
* 2006: Never Say Never
* 2010: Come Out and Play
* 2011: Snapshots

Válogatások
* 1984: The Very Best of Kim Wilde
* 1987: You Keep Me Hangin' On
* 1989: You Came
* 1993: The Remix Collection
* 1993: Love Blonde – The Best of Kim Wilde
* 1993: The Singles Collection 1981–1993
* 1996: Centenary Collection – The Best of Kim Wilde
* 1996: The Gold Collection – Greatest Hits
* 1996: The Singles Collection
* 1996: The Best of Kim Wilde
* 1996: Greatest Hits
* 1997: Premium Gold Collection
* 1998: More of the Best
* 1998: Original Gold (2 CD)
* 2000: Best of the 80's
* 2000: The Divine
* 2001: Rough & Tough
* 2001: You Keep Me Hangin' On
* 2001: The Collection
* 2001: The Very Best of Kim Wilde
* 2004: Best of Kim Wilde (2 album egy CD-n: Kim Wilde / Select)
* 2005: The Ultra Selection
* 2005: Kim Wilde
* 2006: The Hits Collection
* 2008: Platinum

VHS
* 1984: The Video Music Collection
* 1986: Another Step – The Video Singles
* 1989: Kim Wilde

VIDEÓK





Cambodia  (másik klip)


View from a Bridge (másik klip)

Words Fell Down (csak zene!)

Take Me Tonight (csak zene!)

Chaos at the Airport (csak zene!)




House of Salome (csak zene!)

Stay Awhile (csak zene!)















Anyplace, Anywhere, Anytime (Nena featuring Kim Wilde)



2 megjegyzés:

  1. Imádtam őt, még ma is sírok a Cambodia c. szám hallatán.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is az egyik kedvencem volt Kim az 1980-as években, hiszen végre egy korosztályombeli sztárért rajonghattam. A legutóbbi albuma ugyan nem igazán tetszik, ám számos nagy slágerét ma is szívesen meghallgatom, köztük a Cambodiát is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.