disco

disco

2012. február 24., péntek

SARAGOSSA BAND

A német Saragossa Band karrierje 1976-ban kezdődött. Megváltozott felállással ugyan, de az új évezredben is aktív. Az 1980-as évek elején volt pályája csúcsán. Jó hangulatú, vidám dalai a karibi szigetvilág muzsikáját ötvözik az eurodisco dallamosságával, vagyis az együttes ugyanazt a sikerreceptet követte, mint például a Boney M., a Gibson Brothers és a Goombay Dance Band. Repertoárján saját dalok és feldolgozások egyaránt szerepelnek. Néhány ismert slágere: Big Bamboo (Ay Ay Ay); Zabadak; Rasta Man; Ginger Red; Agadou; Aiko, Aiko; Buona sera. 1981-ben nagy sikert aratott a Za Za Zabadak című albummal, amelyen régebbi és újabb slágereket dolgozott fel egyvelegek formájában. Többször fellépett Magyarországon is, például 2010. július 17-én Hajdúszoboszlón a Hungarospa Fürdőkarnevál sztárvendége volt.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Harry Karrer – ének (1977-től)
* Alfred Rudek – gitár, ének (1977–2003)
* Henry Whisky [Heinrich Wiesgickl] – dobok (1977–1992)
* George Klanthe – basszusgitár (1977–1991)
* Helmut Schiffner – billentyűs hangszerek (1977–1981)
* Thommy [Thomas] Brandner – ütős hangszerek (1977–1980)
* Alex [Alexandre] Diame (1977–1979)

Később csatlakoztak
* Pat Miles – ének (1979-1981)
* Viktoria Miles – ének (1979)
* Gloria Rennals – ének (1979–1981)
* Rose – ének (?–1982)
* Pit Troja [Peter Trojer] – ütős hangszerek (1980–1982)
* Andy Bielan – billentyűs hangszerek (1981-től)
* Evert van der Waal – ütős hangszerek (1982-től)
* Angela Watkins – ének (1982–1992)
* Wolfgang Gleixner – basszusgitár (1991–2004)
* Peter Brüstle (1992–1995)
* Gislene da Silva Sosa – ének (1992–1995)
* Jutta Niedhart – ének (1995–2004)
* Gitti Fischer – ének (2004-től)
* Marcus Escher – gitár (2004-től)
* Thomas Härtel – basszusgitár (2004-től)
* Gudrun Overhoff-Poppinga – ének (2004-től)
* Dusty Klaerl (?–?)


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Saragossa Band története 1976-ban kezdődött Münchenben, amely akkoriban az eurodisco egyik fellegvárának számított. A rendelkezésemre álló forrásokból sajnos nem derül ki, hogy a tagok egész pontosan hogyan találtak egymásra. Az együttes történetét ismertető, a sajtónak szánt hivatalos közlemény szerint egyik fellépésüket megtekintette Anthony Monn szerző-producer, aki akkortájt kezdte egyengetni Amanda Lear pályafutását is, később pedig olyan popsztárokkal dolgozott együtt, mint Fancy és az olasz Al Bano–Romina Power kettős. Monn fantáziát látott a csapatban, és együttműködést ajánlott. A Saragossa Band bemutatkozó kislemeze, a Big Bamboo (Ay Ay Ay) 1977 februárjában jelent meg, ezt az időpontot tekintik az együttes születésnapjának. A dalszöveg karibi papiamento dialektusban íródott. A Big Bamboo (Ay Ay Ay) hamar népszerűvé vált az európai diszkókban, és számos országban a slágerlistán is szép helyezést ért el. Az együttes következő felvételei ugyanolyan vidám, jó hangulatú, jól táncolható „bulizenék” voltak, mint a legelső szerzemény. 


Az 1978-as Malaika (Angyal) a legismertebb szuahéli dal feldolgozása, amely három évvel később a Boney M. előadásában szintén slágerré vált. 1979-ben Alex Diame kivált a Saragossa Bandből. Ugyanabban az évben megjelent az együttes 11 dalt tartalmazó debütáló albuma, amely az addigi slágerek hangzásvilágát követte. A kislemezre kimásolt Rasta Man a Saragossa Band egyik legnépszerűbb felvételének bizonyult. Az előadók felléptek vele a nyugatnémet Radio Bremen tévéadó Musikladen című műsorának 46. adásában, melyet 1979. május 17-én sugároztak először (ámbár nem valószínű, hogy jelen sorok írójának 15. születésnapja alkalmából). Nagy sikert arattak, talán azért is, mert kiadójuk, az Ariola a még látványosabb színpadi hatás érdekében két színes bőrű énekes-táncosnőt szerződtett az együttesbe Pat és Viktoria Miles személyében. Valamely oknál fogva Viktoria alig fél év múlva távozott is, helyét Gloria Rennals foglalta el. Az albumról kimásolt következő kislemez a Zabadak volt – a Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich 1967-es örökzöldjének feldolgozása –, amely szintén népszerűvé vált. 1980 márciusában Thomas Brandner távozott, hogy filmproducerként kezdjen új karriert. Helyére Pit Troja érkezett.


Az 1980-as évek
Ahogyan lenni szokott, a siker feszültségeket is szült, melyek következményeként Helmut Schiffner 1981 januárjában kilépett az együttesből. Utódját Andy Bielan személyében találták meg. Talán még le se csillapodtak a kedélyek, Pat és Gloria is távozott, hogy szólóban próbáljanak érvényesülni. (Tudomásom szerint szólistaként egyikük sem ért el számottevő eredményeket.) A slágergyártás mindazonáltal az 1980-as évek elején sem szűnt meg, sőt az együttes akkor ért pályafutása csúcsára. Ez már csak azért is szép teljesítménynek számít, mert az eurodisco akkoriban kezdett kimenni a divatból, és a közönség egyre kevesebb érdeklődést tanúsított a műfaj korábban oly népszerű csillagainak új felvételei iránt. A Saragossa Band repertoárja ebben az időszakban a Ginger Red, az Agadou és a Pas pleureur (Please No More Crying) című slágerekkel bővült. 1981 különösen jó év volt az együttes számára. Megjelent az Agadou című válogatáslemeze – tíz legnépszerűbb felvételének gyűjteménye –, valamint új stúdióalbuma, a Za Za Zabadak. Ezen két, egyenként bő 20 perces, rendkívül jó hangulatú egyveleg található, amelyeket a csapat az 1960-as, 1970-es évek legnépszerűbb világslágereiből készített. Természetesen az előadók legsikeresebb saját dalaikat sem felejtették el felidézni. 


A Za Za Zabadak több mint 250 ezer eladott példányszámának köszönhetően az együttes első aranylemeze lett, teljesen érthető tehát, hogy 1982-ben következett az utánpótlás, a Das Neue Große Za Za Zabadak. 1982 vége felé újabb tagcserékre került sor. Ment Pit Troja és Rose, érkezett Evert van der Waal és Angela Watkins. Ugyancsak 1982-ben a Saragossa Band két kislemezt is piacra dobott. Az egyik az Aiko Aiko című tradicionális dal átirata volt, amelyet nem sokkal később a The Belle Stars és Pia Zadora is feldolgozott. A másik kislemez slágere a Mañana címet kapta. 1983-ban Have a Good Time címmel került az üzletekbe az együttes következő albuma. Ez már nem egyveleglemez volt, hanem újra önálló dalok gyűjteménye. A címadó szerzemény mellett a Mosquito, a Tropical Rain és a Wigwam is bekerült a lemezklubok és a popzenével foglalkozó rádióállomások műsoraiba. A Wigwam egyébként egy 1970-es Bob Dylan-dal feldolgozása, a Saragossa Bandtől szokatlan módon instrumentális kivitelben, vagyis vokál nélkül. A Have a Good Time album legnépszerűbb felvételének azonban kétségtelenül a Buona sera bizonyult, amely a brit slágerlistán is felbukkant. A csapat 1984-ben Afric Simone Playa Blanca című slágerét dolgozta fel. Mivel a zenészek az eredeti felvételből csak a dallamot vették át, és ahhoz írtak egy új szöveget, ezért a címet is megváltoztatták: a Playa Blancából Moonlight and Dancing lett. Ez a kislemez volt a Saragossa Band fénykorának utolsó sikerszáma. 


A kilencvenes évektől napjainkig
Az együttes ugyan nem szűnt meg, ám a Moonlight and Dancinget követő lemezeivel – köztük az egyvelegdivatot feléleszteni próbáló Die Superparty – Dance with the Saragossa Band című albummal, amelyen kizárólag aktuális slágereket adott elő – már nem tudta megismételni korábbi sikereit. Mivel a Saragossa Band mindig is sokat turnézott – ez egyébként a diszkósztárokra kevésbé volt jellemző –, pályája további részében a koncertekre helyezte a hangsúlyt. Mindig vonzott akkora közönséget, hogy megjelenhetett egy-egy újabb albuma. 1991-ben a régi motorost, George Klanthét Wolfgang Gleixner váltotta fel. 1992 ismét a tagcserék éve volt. Heinrich Wiesgickl áprilisban távozott, Angela Watkins augusztusban. Wiesgickl 1997 augusztusában, mindössze 43 éves korában elhunyt. A könnyűzenében a Saragossa Band feltűnése óta sokszor megváltozott a divat, és napjainkban az időről időre átalakuló csapat már éppúgy nem tartozik a diszkó műfaj meghatározó sztárjai közé, ahogyan a Boney M., az Ottawan és a Baccara utódegyüttesei, vagy a szintén átszerveződött Goombay Dance Band és a Dschinghis Khan sem. Az új évezredben a Saragossa Band különböző kisebb-nagyobb nosztalgiakoncertek szívesen látott fellépője, és persze a házibulikon mostanság is előkerül valamelyik lemeze. 2002-ben egy tizenkét napos koncertsorozatot adott Magyarország nagyobb városaiban. 


DISZKOGRÁFIA
(A pontos Diszkográfia összeállítását megnehezíti, hogy az internet különböző helyein – az együttes honlapját is beleértve – hiányos a zenekar lemezeinek listája, illetve teljesen azonos tartalmú albumok különböző címekkel is megjelentek az évek folyamán.)

Kislemezek, maxik
(Zárójelben az osztrák slágerlistás helyezések.)

* 1977: Big Bamboo (Ay Ay Ay) / I Like It
* 1977: Disco Boogie Boogie / Goumbé Bou Bakhe
* 1978: Malaika / Reggae Feeling
* 1979: Rasta Man / Destiny (#2)
* 1979: Zabadak / Samba Ole, Rumba OK (#8)
* 1980: Zabadak / Big Bamboo (Ay Ay Ay) / Rasta Man
* 1980: Ginger Red / Eden’s Door
* 1981: Pas pleureur (Please No More Crying) / Going Up, Going Down (#19)
* 1981: Agadou / Holiday Nights (#5)
* 1982: Aiko Aiko / Roof on My Head (#15)
* 1982: Dance with the Saragossa Band on 45 (Part II) / Dance with the Saragossa Band on 45 (Part V)
* 1982: Dance with the Saragossa Band Part VII – Soul Party / Dance with the Saragossa Band Part XI – Soul Party
* 1982: Mañana / Surabaya
* 1983: Wigwam / Tropical Rain
* 1983: I Know, I Know / If I Ever Come to Heaven
* 1983: Buona Sera / Alright, Everybody Ask for More
* 1984: Moonlight and Dancing / Take Me to the Voodoo Night
* 1985: That’s What We Like / Have a Good Time
* 1990: Carneval in Rio (Salsa-Samba-Rumba-Calypso-Mix) / Pump up the Trabbi (Zweitakt-Mix)
* 1992: Rain & Sun (Radio Raggae Fox Version) / Rain & Sun (Extended Raggae Fox Version) / Rain & Sun (Extended Swing Fox Version) / Rain & Sun (Radio Swing Fox Version)
* 1993: Coconut Medley
* 1993: Rasta Man (Radio Cut) / Coconut Medley (Extended Radio Version) / Rasta Man (Maxi Cut)
* 1997: Der Zabadak Hit Mix
* 2002: Loco Loco
* 2004: Rastaman (Radio Cut) / Rastaman (Raggamix) / Rastaman (Partyraggamix) / Rastaman (Partymix) / Feel It in My Heart (DeeJayz United Clubmix) (DJ the Wave feat. Saragossa Band) (#16)


Albumok, válogatások
* 1979: Saragossa
* 1981: Matchless
* 1981: Agadou (válogatás)
* 1981: Za Za Zabadak (Das Totale Za Za Zabadak címmel is megjelent)
* 1982: Das Neue Große Za Za Zabadak
* 1983: Have a Good Time
* 1987: Die Superparty – Dance with the Saragossa Band
* 1991: Zabadak – Die Superparty mit der Saragossa Band
* 1991: Das totale Za Za Zabadak (az 1981-es és 1982-es Za Za Zabadak-albumok dupla CD-n)
* 1993: Saragossa (az 1979-es album CD-n)
* 1995: The Best of Saragossa Band (válogatás)
* 1997: Agadou (válogatás, nem azonos az 1981-es kiadvánnyal)
* 1997: Big Bamboo: Let’s Dance with the Saragossa Band
* 1997: Fly Away
* 1999: Das Super Za Za Zabadak
* 2001: It’s Party Time
* 2005: Party Mix
* 2005: Happy Mix
* 2005: Happy Party
* 2007: Best of (válogatás)
* 2007: Star Edition (válogatás)
* 2007: Party Mix
* 2007: Happy Birthday! (válogatás, 3 CD)
* 2007: Cool Night

VIDEÓK


Malaika (csak zene!)


Rasta Man (másik klip)


Zabadak (másik klip)
Agadou (másik klip)
Mañana (csak zene!)

Wigwam (csak zene!)

Tropical Rain (csak zene!)

Buona Sera (csak zene!)