disco

disco

2012. február 18., szombat

RICCHI E POVERI

A Ricchi e Poveri (Gazdagok és szegények) olasz együttes 1967-ben alakult mint kvartett. 1971-ben vált igazán ismertté a San Remó-i Dalfesztiválon előadott Che sarà című dallal. Európában – így Magyarországon is – az 1980-as évek első felében volt különösen népszerű olyan slágereknek köszönhetően, mint a M’ innamoro di te, a Sarà perché ti amo, a Made in Italy, a Mamma Maria vagy a Voulez vous danser. 1981-ben az egyik énekesnő távozása miatt a kvartettből trió lett. Az együttes többször járt hazánkban, például 2007. október 12-én Budapesten lépett fel Milva és Umberto Tozzi társaságában, 2010. június 26-án Velencén pedig az Azzurro Party sztárvendége volt. A Ricchi e Poveri számos slágerének Cristiano Minellono és Dario Farina a szerzője.


TAGOK
* Franco Gatti (Genova, 1942. október 4.)
* Angelo Sotgiu (Trinità d'Agultu, 1946. február 22.)
* Angela Brambati (Genova, 1947. október 20.)
* Marina Occhiena (Genova, 1950. március 10.) – 1981-ben kivált

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Genovában született két barát, Franco Gatti és Angelo Sotgiu az 1960-as évek első felében tagja volt a Jets együttesnek (ez a formáció nem azonos a szintén genovai Jet együttessel!), amely 1963 és 1966 között négy kislemezt adott ki, és az olasz tévében is fellépett. A csapat 1966 végén oszlott fel, miután a harmadik tag, Gianni Belleno dobos távozott a trióból egy új együttes, a New Trolls kedvéért. Franco és Angelo elhatározták, hogy Angela Brambatival, az I Preistorici együttes énekesnőjével (aki akkoriban Sotgiu menyasszonya volt) és barátnőjével, Marina Occhienával az akkoriban igen sikeres The Mamas and the Papas mintájára egy új együttest alapítanak, amelyben valamennyien énekelni fognak. Névválasztásukat Angelo Sotgiu négy évtizeddel később a következő történettel magyarázta: „Amikor megalakultunk, felkerestünk egy producert. A találkozó végén azt javasolta, hogy menjünk el vacsorázni. Mivel nekünk nem volt pénzünk, ezért azt ajánlottuk, hogy menjünk el a rokonainkhoz. Ők viszont valójában nem léteztek, ezért végül nem ettünk semmit. Valamivel később, amikor már bizalmasabb kapcsolat alakult ki közöttünk, a producer megkérdezte, hogy miért nem ettünk akkor. Mi bevallottuk, hogy azért, mert féltünk, hogy nekünk kell majd kifizetnünk a számlát. Nem volt akkor semmink, szegények voltunk. A producer ekkor azt mondta, szellemileg, lelkileg gazdagok vagyunk, anyagilag viszont szegények. Így lettünk Gazdagok és szegények.”


Az első sikerek
A Ricchi e Poveri első nyilvános fellépésére 1968-ban került sor a Cantagiro elnevezésű nyári fesztiválon. Az együttes az Everlasting Love című világsláger olasz nyelvű változatát adta elő L’ultimo amore címmel. A dal kislemezen is megjelent, akárcsak a La mia libertà, amely egy Bee Gees-sláger feldolgozása. Az 1969-es kislemezükön hallható Era mercoledì már Sotgiu és Gatti szerzeménye. Az együttes 1970-ben indult először a San Remó-i Dalfesztiválon, ahol akkoriban még az volt a szokás, hogy egy dallal valójában ketten versenyeztek. A Ricchi e Poveri Nicola Di Barival közösen vett részt a versenyben a La prima cosa bella című szerzeménnyel, amelynek egyik szerzője maga Di Bari volt. A dal második helyezett lett az Adriano Celentano és Claudia Mori nevével fémjelzett, vitákat kiváltott Chi non lavora non fa l’amore mögött. (Érdemes megemlíteni a harmadik helyezettet is, a Sergio Endrigo és Iva Zanicchi által előadott L’Arca di Noe című slágert, amelynek magyar változatát Szécsi Pál énekelte.) 1970-ben jelent meg az együttes első albuma, amely tulajdonképpen az 1968-tól kislemezen kiadott dalokat gyűjtötte egybe. A 11 szerzemény között csupán két olyan van – az Oceano és a Fumo nero –, amelyek csak az albumon hallhatók, a kislemezekről pedig egyetlen B oldalas dal, a Quello che mi hai dato nem került rá a nagylemezre. 


A következő évben a Ricchi e Poveri ismét benevezett a San Remó-i Dalfesztiválra, méghozzá a Che sarà című dallal. Társelőadója ezúttal José Feliciano volt. (A versenydal magyar verzióját Mit remélsz? címmel Kovács Kati adta elő.) Végeredmény: egy újabb második helyezés. A Sors iróniája, hogy a versenyt előző évi társelőadójuk, Nicola Di Bari nyerte a Nadával előadott Il cuore è uno zingaro című slágerrel. (Magyar nyelven Koós János vitte sikerre A szívem egy vándorcigány címmel.) A Ricchi e Poveri 1971-ben két albumot is kiadott. Az egyik, a Che sarà az új felvételeit tartalmazza, míg a másik, a Con l'aiuto del signore az addig megjelent kislemezek gyűjteménye, ráadásként a Luigi Lopez által írt Ciao Duca című szerzeménnyel. 1972-ben ismét San Remo következett, ahol az együttes az Un diadema di ciliegie című dallal versenyzett. Ekkor már nem volt társelőadója, de aligha ezzel magyarázható, hogy csak a 11. helyet sikerült megszereznie. (Az előző évi győztes, Nicola Di Bari viszont 1972-ben is diadalmaskodott, mégpedig az I giorni dell'arcobaleno című slágerrel.) 1973-ban a Ricchi e Poveri negyedik lett San Remóban a Dolce frutto című dallal. Ugyanebben az esztendőben Bulgáriában egy koncertlemeze jelent meg. Részt vett az Un disco per l’estate című rádiós dalfesztiválon is a Piccolo amore mio című dallal, de a döntőbe nem került be. Több szerencséje volt a Canzonissima című televíziós táncdalfesztiválon, ahol 2. helyezést ért el a Penso sorrido e canto című szerzeménnyel. (A versenyt Gigliola Cinquetti nyerte az Alle porte del sole című slágerével.)


További olasz sikerek
1974-ben a Ricchi e Poveri a Teatro Music Hall elnevezésű produkcióban vett részt, amellyel végigturnézta Olaszországot. A műsorban az énekesek külön-külön is felléptek. Angelo és Franco például a színes bőrű Nadia és Antonella Cocconcellivel együtt lépett színpadra: a két hölgy (mellesleg ikrek) a korszak népszerű revüsztárja volt, akárcsak a Kessler nővérek. Nagy sikere volt Angela műsorszámának is: az énekesnő Liza Minelli alakját idézte meg a Kabaré című világhírű filmmusicalből. Az együttest a televízió különféle szórakoztató műsoraiba is meghívták, így például fellépett a Foto di gruppo, a No, no Nanette és a Tante scuse című műsorban. 1976-ban a Ricchi e Poveri egy angol nyelvű kislemezt adott ki, és újra részt vett a San Remó-i Dalfesztiválon, ahol karrierjének legrosszabb eredményét, 13. helyezést ért el. Ugyanabban az évben Angela megszülte a kisfiát, aki a Luca nevet kapta. A kvartett Walter Chiari turnéjának vendégelőadójaként beutazta egész Itáliát. 1978-ban a Ricchi e Poveri képviselte Olaszországot a Párizsban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. Questo amore című versenydala 53 ponttal a 12. helyezett lett. 1980-ban jelent meg a Come eravamo című nagylemeze, amelynek számos dala Toto Cutugno szerzeménye. Ez az LP volt a Ricchi e Poveri utolsó albuma kvartettként. A két énekesnő között ugyanis ellentétek keletkeztek, melyek következményeként Marina Occhiena 1981-ben kivált az együttesből, és megpróbált szólóban érvényesülni.


Nemzetközi sikerek
Bármilyen furcsán hangzik is, Marina távozása után indult be igazán a Ricchi e Poveri nemzetközi karrierje. Az együttes az 1980-as évek első felében Európa-szerte kiugró népszerűségnek örvendett. 1981-ben újra részt vett a San Remó-i Dalfesztiválon. Noha a Sarà perché ti amo című versenydala csak 5. helyezést ért el, mégis hatalmas sláger lett, csak Franciaországban több mint egymillió példányt adtak el belőle. (A fesztivált egyébként Alice és a Per Elisa nyerte. A 2. helyen szintén egy énekesnő, Loretta Goggi végzett a Maledetta Primavera című dallal.) Olyan slágerek következtek ezután, mint a lírai húrokat pengető M’ innamoro di te és a Piccolo Amore, illetve a felhőtlen vidámságot árasztó Made in Italy és a Mamma Maria, amelyet később Magyarországon Korda György és Balázs Klári tűzött műsorára. A Voulez vous danser című 1983-as album slágereit – Acapulco, Hasta la vista, Cosa sei, Ciao Italy Ciao Amore, Voulez vous danser – szintén sokat hallhatta a magyar közönség a rádió könnyűzenei műsoraiban és a lemezklubokban. 1985-ben a Ricchi e Poveri a Se m'innamoro című dallal nevezett be a San Remó-i Dalfesztiválra. Ezúttal diadalmaskodott, noha e sorok írójának véleménye szerint négy évvel korábban a Sarà perché ti amo jobban megérdemelte volna a győzelmet. 


Az 1980-as évek második felétől kezdve a Ricchi e Poveri újabb dalai nemzetközi viszonylatban már csekélyebb érdeklődést keltettek, mint a korábbiak. Az együttes népszerűsége azonban nem esett vissza jelentősen, a vasfüggöny mögötti országokban például még az új évezredben is nagy sikert arat a koncertjeivel. Magyarországon is többször fellépett. 2009-ben az olasz melegszervezetek a Ricchi e Poveri fesztiválnyertes dala, a Se m'innamoro címét választották mottóul ahhoz a felvonuláshoz, amellyel az aktuális San Remó-i Dalfesztivál szerintük melegellenes versenyszáma, a Luca era gay (Luca meleg volt) ellen tiltakoztak. (Giuseppe Povia szerzeménye a szerző előadásában második lett.) A vitatott sláger szövege egy olyan fiúról szól, aki „kigyógyult” a homoszexualitásából. Povia cáfolta, hogy Lucát saját magáról mintázta volna, noha korábban azt állította, hogy ő is „megtért homoszexuális”. A botrány kapcsán Al Bano szintén nyilatkozott a témában, ám szavaival egy csöppet sem lett népszerűbb a melegek körében. A közkedvelt slágerénekes ugyanis a melegfelvonulások beszüntetését indítványozta, és azt mondta, ideje lenne, hogy a homoszexuálisok felhagyjanak „Szodoma és Gomorra fitogtatásával”, és visszatérjenek rejtekhelyeikre, ahonnan előmerészkedtek. 


SAN REMÓ-I FELLÉPÉSEK
* 1970: La prima cosa bella (2. hely)
* 1971: Che sarà (2. hely)
* 1972: Un diadema di ciliegie (11. hely)
* 1973: Dolce frutto (4. hely)
* 1976: Due storie di musicanti (13. hely)
* 1981: Sarà perché ti amo (5. hely)
* 1985: Se m'innamoro (1. hely)
* 1987: Canzone d'amore (7. hely)
* 1988: Nascerà Gesù (9. hely)
* 1989: Chi voglio sei tu (8. hely)
* 1990: Buona giornata (8. hely)
* 1992: Così lontani (nem került a döntőbe)


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1968: L’ultimo amore / Un amore così grande
* 1968: La mia libertà / Quello che mi hai dato
* 1969: Si fa chiara la notte / Era mercoledì
* 1970: Primo sole primo fiore / C’era lei
* 1970: La prima cosa bella / Due gocce d’acqua
* 1970: In questa città / Un immagine
* 1971: Che sarà / Ma la mia strada sarà breve
* 1971: Amici miei / Con l’aiuto del Signore
* 1971: Limpido fiume del sud / Addio Mamma Addio Papà
* 1971: L’amore è una cosa meravigliosa / Due gocce d’acqua
* 1972: Un diadema di ciliege / Anche tu
* 1972: Una musica / Il fantasma
* 1973: Sinceramente / Penso sorrido e canto
* 1973: Dolce frutto / Grazie mille
* 1973: Piccolo amore mio / Dolce è la mano
* 1973: Penso sorrido e canto / Sinceramente
* 1974: Non pensarci più / Amore sbagliato
* 1974: Povera bimba / Torno da te
* 1974: La figlia di un raggio di sole / Pomeriggio d’estate
* 1975: Coriandoli su di noi / Giorno e notte
* 1976: L’orto degli animali / La vecchina
* 1976: Bao coccodè miao / Il mio canto
* 1976: Storia di una gatta / La città dei desideri
* 1976: Love will come / Wonderland
* 1978: Questo amore / Anima e Vogue
* 1979: Mama / Torno da te
* 1980: Adios mi amor / La estacion del amor
* 1980: E no, e no / La stagione dell’amore
* 1981: M’ innamoro di te / Alla faccia di Belzebù
* 1981: Sarà perché ti amo / Bello l’amore
* 1982: Me enamoro de ti / En la cara de Belzebù
* 1982: Made in Italy / Questa sera
* 1982: Esta noche / Cherri Cherri
* 1982: Serà porque te amo / Super Amor
* 1982: Piccolo amore / Perchè ci vuole l’amore
* 1983: Ciao Italy Ciao Amore / Un altro amore
* 1983: Amar asi / Venecia
* 1983: Mamma Maria / Malentendido
* 1983: Mamma Maria / Malinteso
* 1983: Come vorrei / Stasera canto
* 1983: Cosa sei / Amarsi un po’
* 1983: Voulez vous danser / Acapulco
* 1983: Voulez vous danser / Cosa sei
* 1983: Ciao Italy Ciao Amore / Un altra lui un altra lei
* 1983: Piccolo amore / Fortissimo
* 1984: Hasta la vista / Acapulco
* 1985: Si me enamoro / Mami Mami
* 1985: Se m’innamoro / Mami Mami
* 1986: Dimmi quando / Vento caldo
* 1987: Lascia libero il cielo / C’è che luna c’è che mare
* 1987: Canzone d’amore / Canzone d’amore (strumentale)
* 1988: Cocco bello Africa / Pubblicità
* 1989: Chi voglio sei tu / Lasciami provare un’emozione
* 1990: Buona giornata / Se mi innamoro
* 1990: Chi voglio sei tu / Lasciami provare un’emozione / Chi voglio sei tu (instrumental version)
* 1999: Ciao ciao (radio version) / Made in Italy / Ciao ciao (album version)
* 2000: The Dance EP


Albumok
* 1970: Ricchi e Poveri
* 1970: L'altra faccia dei Ricchi e Poveri
* 1971: Che sarà
* 1972: Un diadema di successi
* 1973: Concerto live (koncertfelvétel, bolgár kiadás)
* 1974: Ricchi e Poveri con Penso, sorrido e canto
* 1976: I musicanti
* 1978: Questo amore
* 1980: Come eravamo (az utolsó album kvartettként)
* 1980: La estación del amor (a Come eravamo spanyol nyelvű változata)
* 1981: E penso a te
* 1982: Me enamoro de ti (az E penso a te spanyol nyelvű változata)
* 1982: I think of you (az E penso a te angol nyelvű változata, bolgár kiadás)
* 1982: Mamma Maria
* 1982: Mamma Maria (spanyol nyelvű változat)
* 1983: Voulez vous danser
* 1983: Voulez vous danser (spanyol kiadás)
* 1983: Sarà perché ti amo (az E penso a te új kiadása)
* 1986: Dimmi quando
* 1987: Pubblicità
* 1988: Nascerà Gesù
* 1990: Buona giornata e...
* 1990: Una domenica con te
* 1992: Allegro Italiano


Válogatások
* 1971: Con l'aiuto del signore
* 1976: Ricchi & Poveri
* 1978: Ricchi & Poveri
* 1980: Una musica (az 1978-as Ricchi & Poveri spanyol változata)
* 1983: Ieri e oggi
* 1987: Canzoni d'amore
* 1988: Ricchi & Poveri
* 1994: I grandi successi
* 1994: I più grandi successi
* 1994: Los grandes exitos (spanyol kiadás)
* 1999: Parla col cuore (+ 6 kiadatlan dal)
* 1999: Friends (amerikai kiadás)
* 2001: I grandi successi originali
* 2003: Ricchi & Poveri (az 1978-as album CD-n)
* 2004: Music Farm Compilation (+ 3 új dal)
* 2006: I Ricchi e Poveri (Gold Italia Collection)

VIDEÓK

L’ultimo amore  (Részletek a Le sorelle című filmből)




Dolce frutto (Ricchi e Poveri & Quartetto Cetra) 










Made in Italy (másik klip)  



Mamma Maria (másik klip) 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.