disco

disco

2014. november 14., péntek

ROCKY M.

Rocky M. (NSZK, Düsseldorf, 1969. december 12.) német énekes eredeti neve: Raphael Van Dango. Az 1980-as évek második felének egyik tizenéves sztárja volt olyan slágereinek köszönhetően, mint a Fly with Me to Wonderland, a Disco Lady, a Look in My Heart, a Hot Love és a Rokoko. Az általa képviselt zenei stílus az évtized végén kiment a divatból, és Rocky M. neve is eltűnt a slágerlistákról. Az 1990-es évektől Van Dango néven jelennek meg újabb felvételei, ezek azonban nemzetközi viszonylatban nem annyira ismertek, mint a korábbi Rocky M.-dalok.


KARRIERTÖRTÉNET
Rocky M.
Raphael Van Dango édesapja szíriai, édesanyja libanoni származású: nekik köszönheti egzotikus arcvonásait. Mint oly sokan ebben a műfajban, ő is korán kezdett érdeklődni a zene iránt. Különböző tehetségkutató versenyeken indult, nem is eredménytelenül. Popkarrierje tizennégy éves korában kezdődött. Felvette a Rocky M. művésznevet, és az 1980-as évek második felében egyike lett a német nyelvterület tizenéves popkedvenceinek. Kissé feminin megjelenése Thomas Anders imázsára emlékeztetett, sérója pedig a fenti képen egyenesen C. C. Catchre. 1986-os debütáló kislemezei, a Disco Lady és a Fly with Me to Wonderland egész Európában jól szerepeltek a slágerlistákon, ámbár jelen sorok írójának egyik kedvence, a Turn to Me csak egy B-oldalas dal volt. Az 1986/87-es szezonban nemigen akadt olyan menő diszkó, ahol ne játszották volna Rocky M. slágereit. A Disco Forum zsűrije neki ítélte a Golden Star-díjat. Kezdettől fogva fontosnak tartotta a közönséggel való eleven kapcsolatot, ezért „élő” koncerteket éppúgy vállalt, mint televíziós szerepléseket. Olyan népszerű zenés német tévéshow-kban lépett fel, mint a WWF Club, a Formel Eins, a Spielbude és a ZDF Fernsehgarten. 1987-ben került a boltokba a Look in My Heart című kislemez, amely a legnagyobb favoritom Rocky M. repertoárjából. Annak ellenére, hogy egy róla szóló on-line életrajz szerint dalai a sikerlisták élén tanyáztak, és népszerűségére sem panaszkodhatott, a Rocky M.-időszakban mégsem jelent meg egyetlen albuma sem, csupán első korszaka lezárásaként dobtak piacra tőle egy válogatáslemezt. A 11 felvételt tartalmazó kiadványról éppen csak a fentebb említett két kedvencemet (Turn to Me, Look in My Heart) sikerült lehagyni. 


Van Dango 
Néhány csendesebb év után, 1992-ben Raphael újra hallatott magáról mint előadó. A Rocky M. művésznevet nevet immár saját családnevére, a Van Dangóra cserélte. Ez lehet annak szimbóluma is, hogy végleg maga mögött kívánta hagyni a „tinédzsersztár” imázst és a 80-as évek popzenéjét, de az sem elképzelhetetlen, hogy nem ő rendelkezett a Rocky M. név jogaival. A ZDF német tévécsatorna a kilencvenes évek elején a hatvanas évek hagyományos német táncdalfesztiváljainak felélesztésével próbálkozott. A Schlager 92 című élő adás helyszíne a böblingeni sportcsarnok volt, a műsort a veterán médiaszemélyiség, Dieter Thomas Heck vezette. Van Dango a Ruf mich nicht an című dallal versenyzett, melyet jó barátjával, az Ed Olegna művésznevet használó énekessel, Nino de Angelóval írt, és a holland Bo Shannon énekesnővel közösen adott elő. Eleinte szerencséjük volt, mert a 462 nevezett dal közül bekerültek a legjobb 25 közé, majd a következő elődöntőn a legjobb tízbe is. Végül az ötödik helyen végeztek 10 391 szavazattal. 102 szavazattal kaptak kevesebbet, mint a negyedik helyezett, az Erwin goes to Helgoland (10 493). A versenyt Hanne Heller nyerte a Schatz, ich will ja nicht meckern című dallal, melyre 32 014 szavazat érkezett. 


Bo és Raphael duója 1993-ban is kiadott egy kislemezt Eisblick címmel, majd újra csendesebb évek következtek. Ez idő alatt Van Dango a kollégái számára hangszerelt. Az új évezredben szólistaként tért vissza, a ZYX-szel kötött szerződést. Noha a cég specialitása az italodisco, Raphael mégsem a diszkókorszakából ismert Rocky M., hanem a kevésbé bejáratott Van Dango nevet használta. Új dalai, a Giganten és a Was wirklich zählt egyes vélemények szerint a hagyományos német slágerzene megújulásának bizonyítékai. 2001 nyarán végre megjelenhetett első és mindmáig egyetlen sorlemeze, a Tausend Gesichter (Ezerarcú), amelynek ő az egyik producere is. A 18 track között táncorientált felvételeket éppúgy találhatunk, mint érzelemgazdag balladákat. A címbeli ezerarcúság Raphael zenei repertoárjának sokszínűségére utal, hiszen a rocktól a popig, a reggae-től a dzsesszen át a hagyományos slágerzenéig sokféle stílust próbál képviselni és elfogadtatni koncertjei közönségével. Aktívan jótékonykodik, például az SOS gyermekfalvak megsegítése érdekében már több fellépést is vállalt. Kedves és közvetlen előadóművész, a hazug, képmutató és felszínes embereket azonban igyekszik elkerülni. Szeretetteljes kapcsolatot ápol édesanyjával, és rajong az arab konyháért. 2014-ben egyik legnagyobb slágere, a Fly with Me to Wonderland új verzióival jelentkezett. Mivel idén még csak 45 éves, zenei karrierjét egyáltalán nem tekinthetjük lezártnak.


ROCKY M-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1986: Disco Lady / Disco Lady (Instrumental)
* 1986: Disco Lady (Special DJ-Mix) / Disco Lady
* 1986: Fly with Me to Wonderland / Turn to Me
* 1987: Fly with Me to Wonderland / Fly with Me to Wonderland (Radio Edit)
* 1987: Look in My Heart (Maxi-Version) / Look in My Heart / An Angel Passed My Way
* 1987: An Angel Passed My Way / Look in My Heart
* 1987: Hot Love / Can't Get Enough
* 1988: Rokoko (Power Mix) / Rokoko / Shoot
* 1988: Rokoko / Shoot
* 1989: Burning Heart / Fail with Another Boy
* 1989: Fail with Another Boy / Welcome to Lambada Rockys Dance Machine / Burning Heart
* 2014: Fly with Me to Wonderland (2014) / Fly with Me to Wonderland (2014 Dj-Mix) (MP3)

Válogatás
* 1989: The Best of Rocky M.

VAN DANGO-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1992: Ruf mich nicht an / Alles nur, weil ich dich Liebe
* 1993: Eisblick / 100.000 Mal
* 2000: Remix Giganten (Der Kurze) / Wo bist du, wenn ich träume (Radio Edit) / Wo bist du, wenn ich träume (Maxi Version) / Remix Giganten (Der Lange) / Maxi Radio Mix Giganten
* 2000: Was wirklich zählt (Radio Edit) / Was wirklich zählt (Der Elementare Mix) / Wie Feuer und Eis (Radio Edit) / Und jeden Tag
* 2001: Wasser wird zu Wein (Radio Edit) / Wasser wird zu Wein (Extended Mix) / Erinnerung
* 2001: Wie Feuer und Eis (Radio Remix) / Wie Feuer und Eis (Maxi Version) / Was wirklich zählt (Abtanz Remix) / Wie Feuer und Eis (Party Mix) / Was wirklich zählt (Extended Mix)

Album
* 2001: Tausend Gesichter 

ROCKY M.-VIDEÓK

Disco Lady (csak zene!) 

Disco Lady (Italo-Dance Instrumental)


Turn to Me (csak zene!)

Look in My Heart (csak zene!)


VAN DANGO-VIDEÓK

Ruf mich nicht an (egyperces felkonferálással!)

Eisblick (csak zene!)

Was wirklich zählt (csak zene!)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Tony!
    Ez ismét egy hiánypótló, szenzációs bejegyzés. Azt hittem, Rocky M. teljesen eltűnt - de ezek szerint erről szó sincs.
    Nekem is a Look In My Heart a nagy kedvencem - emlékeim szerint egy moziban hallottam először, valamikor 1988 környékén (?)
    Barátsággal üdvözöllek
    Gyuri a West Germany Blogról :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyuri!

      Köszönöm az elismerést. Én is csak akkor szembesültem azzal, hogy Rocky M. még aktív (ha nem is ezen a néven), amikor hozzáláttam az életrajzához.
      Az utóbbi időben sajnos kevesebb időm jut a blogra, és ilyenkor csak olyan előadókkal tudok foglalkozni, akikről azt hiszem, gyorsan meg tudom írni az életrajzukat. Olyankor érnek a meglepetések, mert kiderül, hogy a delikvens karrierje nem is olyan rövid, mint azt hittem. :))

      Boldog Új Évet Kívánok!

      Tony

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.