disco

disco

2014. november 28., péntek

2 PLUS 1

A 2 plus 1 (2+1, Dwa plus Jeden) lengyel triót 1971-ben alapította Janusz Kruk gitáros és Elżbieta Dmoch énekesnő. A harmadik zenészt, Andrzej Rybińskit rövid időn belül Andrzej Krzysztofik váltotta fel. Kezdetben népzenét és popzenét játszottak, repertoárjuk később szintipop- és rockfelvételekkel bővült. Tíz stúdióalbumuk jelent meg, számos országban felléptek, és különféle szakmai és közönségdíjakat kaptak. Pályafutásának bő két évtizede alatt a 2 plus 1 az egyik legsikeresebb együttesnek számított Lengyelországban. 1976-től működött legsikeresebb felállása: Janusz Kruk, Elżbieta Dmoch és Cezary Szlązak. Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején népszerűsége Nyugat-Európára is kiterjedt (különösen az NSZK-ra), köszönhetően az angol nyelven előadott slágereknek, mint például az Easy Come, Easy Go, a Singapore és a Mama Chita. Janusz Kruk 1992-ben bekövetkezett halála a 2 plus 1 megszűnését jelentette. Hat évvel később Elżbieta és Cezary újjászervezte a 2 plus 1-et, ám az új felállás már nem trió, hanem előbb kvartett, majd kvintett lett.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Janusz Kruk [Lengyelország, Varsó, 1946. augusztus 7. – Varsó, 1992. június 18.] – ének, gitár (1971–1992)
* Elżbieta Dmoch [Varsó, 1951. szeptember 29.] – ének, fuvola (1971–1992, 1998–1999)
* Andrzej Rybiński [Lengyelország, Łódź, 1949. október 30.] – gitár, háttérvokál (1971)

Később csatlakoztak
* Andrzej Krzysztofik [1948. november 21.] – basszusgitár, harmonika, háttérvokál – (1971–1976)
* Cezary Szlązak [Varsó, 1947. február 21.] – szaxofon, klarinét, háttérvokál (1976–1992, 1998–1999)
* Bogusław Mietniowski – basszusgitár (1978–1989)
* Michał Król – gitár (1998–1999)
* Dariusz Sygitowicz – ütős hangszerek (1998–1999)
* Urszula Blaszyńska – ének (1999-től)
* Tomasz Kosiarkiewicz – billentyűs hangszerek (1999-től)
* Adam Blaszyński – ütős hangszerek (2009-től)

Ideiglenes háttérzenészek
* Adam Pilawa (zongora, hegedű) 
* Andrew Carter (ütős hangszerek) 
* Zbigniew Brzezinski (mellotron, hegedű, gitár) 
* Andrew Pawlik (basszusgitár, ének) 
* Peter Ross (ütős hangszerek)
* Andrzej Wójcik (ütős hangszerek)


KARRIERTÖRTÉNET
A megalakulástól az első sikerekig: 1971–1975
1971 januárjában Varsóban Janusz Kruk gitáros és Elżbieta Dmoch fuvolás-énekesnő együttest alapított, amelyhez csatlakozott a szintén gitáros Andrzej Rybiński. Az új trió szövetkezett az előadóművészként sem ismeretlen Katarzyna Gärtner szerzővel. Első fellépéseik helyszínéül a varsói Bristol Hotel szolgált. A formáció a Smak Miodu (A méz íze) nevet vette fel, de ezt rövidesen Maciej Pietrzyk („a lengyel Cseh Tamás”) javaslatára 2 plus 1-re (lengyelül: Dwa plus Jeden) változtatták. Ezen a néven léptek fel 1971 nyarán az Opoléban megrendezett nemzeti dalfesztiválon, ahol a Nie zmogła go kula című daluk díjat kapott. Ez a szereplés jelentette az első találkozást a nagyközönséggel és az első komoly visszajelzést, hiszen korábban a Bristol Hotel koncerttermének befogadóképessége sokkal korlátozottabb volt. A biztató kezdet ellenére Andrzej Rybiński még 1971-ben távozott, és Eliza Grochowiecka énekesnővel társulva megalapította az Andrzej i Eliza duót. Rybiński helyére Andrzej Krzysztofik érkezett. Az új felállás a Już nie będę taki głupi című dallal mutatkozott be a publikumnak a kołobrzegi fesztiválon. 

Már 1971-ben az üzletekbe került a 2 plus 1 első EP-je, rajta négy népzenei ihletésű dallal, melyek Janusz Kruk és Katarzyna Gärtner szerzeményei: Panna radosna / Spij, baju baju / Juz nie będę taki głupi / Nie zmogła go kula. A hazai sikerekre külföldön is felfigyeltek, és a triót vendégszerepelni hívták például Nyugat-Berlinbe és a Szovjetunióba. 1972-ben beindult a szekér: a Czerwone słoneczko és a Chodź, pomaluj mój świat című friss felvételek pillanatok alatt slágerré váltak, és a 2 plus 1 rajongói tábora dinamikusan növekedett. 1972 nyarán a triót a Sopoti Nemzetközi Dalfesztivál közönsége is láthatta. Novemberben az RCA Italiana számára dolgoztak, decemberben pedig kijött első albumuk, a Nowy wspaniały świat (Csodálatos új világ). A 13 dalt tartalmazó LP aranylemezzé vált (és még mondja valaki, hogy a 13 az szerencsétlen szám!), a fentebb már említett két sláger mellé pedig csatlakozott a Hej, dogonię lato és a Wstawaj, szkoda dnia. (Később az 1995-ös CD-verzión öt bónusztrack is helyet kapott, a 2001-es változat azonban úgy a borítót, mint a tracklistát tekintve hűen követte az 1972-es eredeti albumot.) Mondani sem kéne, hogy a különböző népszerűségi szavazásokon akkoriban rendre a 2 plus 1 lett a legjobb együttes, köszönhetően elsősorban lelkes tizenéves rajongóinak. 


A sikeres szakmai együttműködés során érzelmi kapcsolat alakult ki Elżbieta és Janusz között, s a szerelmespár 1973 márciusában házasságot kötött. A következő hónapban az együttes meghívást kapott a Disco című népszerű nyugatnémet tévéshow-ba. A Zjechaliśmy kapelą című dal hangzásvilága meglehetősen eltért a Nyugat-Európában akkoriban divatos mainstream popzenétől, mindazonáltal a német közönség jól fogadta. Június 2-án egy újabb fellépés következett az opolei dalfesztiválon, ahol a Codzienność az újságírók díját kapta. 1973-ban készült Henryk Sienkiewicz népszerű ifjúsági regényének kétrészes mozi-, és négyrészes tévéfilmváltozata, a Sivatagban, őserdőben (jelen sorok írójának egyik kamaszkori kedvence), amelyhez a 2 plus 1 írt egy dalt Gwiazda dnia címmel. 1974 tavaszán indult az a nyugati turné, melynek keretében a trió eljutott az Egyesült Államokba, Kanadába, Skóciába, Franciaországba, Svájcba és az NSZK-ba. 

Az együttes a Kołysanka matki című szerzeménnyel a Sopoti Nemzetközi Dalfesztiválon harmadik helyezést ért el. A mezőnyben fellépett a keletnémet Puhdys együttes is, amely később feldolgozta a lengyel kollégák versenydalát. A lengyel tévénézők a Piosenki z autografem című tévéműsorban láthatták a 2 plus 1-et – amely a Na luzie című dalt énekelte – más hazai sztárok társaságában. A Music Week brit szaklap a lengyel triót nevezte meg az esztendő sztárjaként. 1975-ben kelet-európai fellépések következtek az NDK-ban, a Szovjetunióban és Csehszlovákiában, de természetesen hazai koncertekre is sor került. 1975-ben jelent meg a formáció második albuma, a Wyspa dzieci, amelynek dalai a tizenévesek problémáiról szólnak. A 11 felvétel között szerepeltek a korábbról ismert slágerek (Gwiazda dnia, Kołysanka matki, Na luzie), melyek sora a címadó szerzeménnyel bővült. Nem maradt el sem a szakmai, sem a közönségsiker. A méltató kritikák kihangsúlyozták, hogy az új album egyértelműen az együttes művészi fejlődéséről tanúskodik: gazdagabb hangszerelés, szélesebb tematikai és zenei repertoár jellemzi, mint az előzőt.


A művészi fejlődés korszaka: 1976–1979
A 2 plus 1 1976-os EP-jéről az Odpłyniesz wielkim autem című dal aratta a legnagyobb sikert, It's No the Way to Say Goodbye címmel az NSZK-ban is kiadták. Ezután a művészek elhatározták, hogy egy szvitet írnak a nagy lengyel színészről, Zbigniew Cybulskiról, aki 1967-ben hunyt el egy tragikus vonatbalesetben. A szerzemény premierjére Opoléban került sor, a fogadtatás egyértelműen pozitív volt. Ugyanebben az évben távozott az együttesből Andrzej Krzysztofik. Utódja Cezary Szlązak lett, aki már korábban is dolgozott a formációval, de hivatalosan nem számított tagnak. A 2 plus 1 az Elżbieta–Janusz–Cezary-felállással érte el legnagyobb sikereit. 1977-ben gőzerővel dolgozott harmadik stúdióalbumán, amelyet teljes egészében Cybulski emlékének szenteltek. Az LP címe: Aktor (Színész), alapjául az előző évben előadott szvit szolgált. Az újabb dalok közül a Muzyka w serca wstąpi nam vált népszerűvé, mindazonáltal a Cybulski halálának tizedik évfordulójára kiadott album kereskedelmileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kritikusok ugyan dicsérték, de a közönség kevésbé honorálta, hogy a könnyedebb műfajok képviselőjeként elkönyvelt trió ezúttal nem törekedett a popularitásra. Ennek ellenére a 2 plus 1 az új repertoárral turnézott Lengyelországban, az NDK-ban és Csehszlovákiában, ahol a Cybulski-album Herec címmel került forgalomba. Egyébként azok sem csalódhattak az együttesben, akik a populárisabb dalokat favorizálták: nekik köszönhetően került fel a slágerlistákra az U kowala című friss szerzemény. Az NSZK-ban megjelent új kislemez, a Ring Me Up / Free Me szintén a slágeres hangzást képviselte. 

Az 1978 elején kiadott negyedik album, a Teatr na drodze a 2 plus 1-től megszokott könnyed pop-folk dalokat tartalmaz. Ezek egyike repertoárjuk talán legnépszerűbb darabja, a Windą do nieba, de szép sikert ért el a Romanse za grosz, a Ding-Dong és a Ballada łomżyńska is. Ez utóbbi vendégelőadója nem más, mint a világhírű Czesław Niemen. Az Aktorral ellentétben a Teatr na drodze kiugró kereskedelmi sikert aratott. Az esztendő nyarán a trió Kubában vendégszerepelt, ahol egy tévéműsor is készült velük. Az ottani közönség kedvéért La Habana mi amour címmel spanyolul adták elő legújabb dalukat, a California mon amourt. Nem hagyták ki a soron következő sopoti dalfesztivált sem, ahol a Windą do nieba és a Ding-Dong előadásáért kaptak díjat. Egy négy évvel korábbi taxibaleset ihlette a Taksówka Nr 5 című dalt, amely kizárólag kislemezen jelent meg, sorlemezen nem hallható. 1979 márciusában a 2 plus 1 újabb kubai meghívásnak tett eleget, és egy kéthetes koncertsorozatot adott a távoli szigetországban. Első lengyel előadóművészként egy kislemeze is megjelent ott, a Margarita / La Habana mi amour. Lengyelországban ezalatt kijött az ötödik stúdióalbum, az Irlandzki tancer (Ír táncos), amellyel a formáció megelőzte a kelta zene évekkel későbbi divatját. A 13 ír ballada átértelmezése lelkes kritikákat kapott. Egy promóciós film is készült az album népszerűsítésére ugyancsak Irlandzki tancer címmel, premierjét 1979 májusában tartották. Említsük meg azt is, hogy pályafutása során a trió több rádiófelvételt is készített, melyeket lemezen soha nem adtak ki. Ezek közül a Droga donikąd és a Cafe Magnolia a legismertebbek.


A nemzetközi karrier: 1979–1981
1979 nyarán elkészült a 2 plus 1 harmadik kislemeze a nyugatnémet piacra, rajta két pop-disco jellegű dallal: Easy Come, Easy Go / Calico Girl. Ezek már német szerzők nevéhez fűződnek. Az Easy Come, Easy Go Wolff-Eckehardt Stein és Wolfgang Jass szerzeménye, akik ugyanabban az évben kiugró nemzetközi sikert értek el a Goombay Dance Band számára írt Sun of Jamaica című dallal. A Calico Girl Bernd Dietrich, Gerd Grabowski (mint szólista G. G. Anderson néven ismert), Siegfried Michalsky és Timothy Touchton szerzeménye. Az Easy Come, Easy Go lett sikeresebb, a nyugatnémet toplistán a 40. helyig jutott, amit hajlamosak lennénk egy kézlegyintéssel elintézni, pedig saját akkori popsztárjaink (a Neoton Família és Szűcs Judit) ennyi eredményt sem értek el az NSZK-ban. A dal elhangzott a népszerű német könnyűzenei tévéshow, a Musikladen 49. adásának nyitányaként is. A műsort később cenzúrázva leadta a magyar tévé is, a Dschinghis Khan által előadott utolsó dal (Rocking Son of Dschinghis Khan) azonban kimaradt a hazai változatból. Elżbieta egyébként igencsak szexis volt a Musikladenben, hiszen áttetsző lila felsőjén keresztül egyértelműen kirajzolódtak a mellei, de ez az „egészséges erotika” egyébként is a műsor egyik jellemzője volt. Egyébiránt a keletnémetek sem maradtak le a diszkósláger élő verziójáról, ők az Ein Kessel Buntes (a magyar tévében: Zenés ajándékkosár) című műsorban láthatták a lengyel triót. Az Easy Come, Easy Go nyugatnémet sikere lehetővé tette az azonos című album elkészítését, amely német és amerikai vendégzenészek közreműködésével készült el. A 11 angol nyelvű felvétel közül a My Gipsy Lady, a More és a Singapore szintén slágerré vált. Az utóbbira még a távoli Japánban is „ráharaptak”, ahol hetedik lett az ottani toplistán. 

A nemzetközi könnyűzenei média az ABBA-val állította párhuzamba a lengyel triót, ami megtisztelő összehasonlítás ugyan, de értékéből valamennyit mégis levon az a tény, hogy az ABBA-hasonlat túl gyakori volt akkoriban a popbizniszben. (Anno a Neoton Famíliával kapcsolatban is elsütötték.) Ugye sejti a kedves olvasó, hogy most megint egy sopoti fellépésről fogok megemlékezni, ahol a 2 plus 1 immár sztárelőadóként lépett fel angol nyelvű dalaival? 1981 áprilisában mutatta be a lengyel állami televízió a Moje marzenia című zenés műsort, amely a sztártrió lengyel és külföldi slágereiből állt. Ugyanabban az évben a sok angol nyelvű dal között megjelent egy lengyel szerzemény is, az Iść w stronę słońca, amely a 2 plus 1 legnépszerűbb felvételei közé került. A nemzetközi könnyűzenei piacon egy újabb angol nyelvű album, a Warsaw Nights biztosította a trió helyét a popkedvencek között. Erről a Blue Lights of Pasadena és a Mama Chita aratták a legnagyobb sikert. Mivel az album fogadtatása az Easy Come, Easy Go LP népszerűségével vetekedett, teljesen érthetetlen, hogy miért nem adták ki mindmáig CD-n. Az 1981-es esztendőbe egyébiránt egy osztrák fellépés és egy többhetes amerikai turné is belefért. A nemzetközi siker azonban amilyen könnyen jött (easy come), olyan könnyen ment (easy go): 1981 decemberében Lengyelországban bevezették a szükségállapotot. A külföldi turnék lehetősége elillant, és a trió számára csak a lengyel piac maradt. Utolsó angol nyelvű dala, a Rocky Doctor a politikai helyzet miatt csak 1983-ban jelenhetett meg. 


Az új zenei irányvonal: 1982–1987
A lengyel és az angol Wikipédia szerint a 2 plus 1 1982-ben társult Andrzej Mogielnicki zeneszerzővel, ám valójában már az 1978-as Taksówka Nr 5 / Z popiołu i wosku kislemez is közös munka volt. Az együttműködés 1982-es eredményeként került a boltokba a Kalkuta nocą / Obłędu chcę című kislemez. Ezek a dalok már az új hullám hatását tükrözik, és egy újabb imázsváltás előhírnökeit jelentették. 1983-ban a trió ismét az opolei nemzeti dalfesztiválon lépett fel, ahol avantgárd műsoruk gerincét készülő új albumuk dalai alkották. A kritikusok és a közönség kedvezően fogadták az arculatváltást, különösen a tinédzserek. A nyolcadik stúdióalbum, a Bez limitu dalai a rock és a szintipop sajátos egyvelegeként hatottak. A siker nem maradt el, a slágerlistákon a pörgős rocknóta, a Nic nie boli és a Requiem dla samej siebie című szintipopballada szerepelt a legjobban. A tracklistáról említést érdemel a futurisztikus XXI wiek (Dla wszystkich nas) és a Superszczur, amelyet a könnyűzenei média olykor „antikommunista himnusz”-ként emleget, noha a direkt politizálás egyébiránt nem volt jellemző a trióra. A Bez limitu elragadtatott kritikákban részesült, és magas eladási példányszámainak köszönhetően aranylemezzé vált. A 2 plus 1 ezzel az albumával bebizonyította, hogy megállja a helyét bármelyik zenei műfajban, és eredményesen folytatni tudja az előző évtizedben megkezdett karrierjét. A nyolcvanas évek lengyel könnyűzenéjét a rock határozta meg, és az azok az 1970-es években feltűnt popsztárok, akik nem tudtak vagy nem akartak átváltani erre a stílusra, kiestek a nagyközönség kegyeiből.

1984 februárjában a trió a Varsói Kongresszusi Központban adott koncertet, és itt vehette át két korábbi albuma, az Easy Come, Easy Go és a Bez limitu aranylemezeit. A műsort a lengyel televízió is közvetítette. A következő album beharangozójaként a Wielki mały człowiek című kislemez jelent meg, amely jól szerepelt a slágerlistákon, és a 2 plus 1 örökzöldjeinek számát gyarapította. Maciej Zembaty és John Porter személyében újabb alkotótársak tűntek fel a színen, akik tevékeny részt vállaltak a kilencedik stúdióalbum, a Video elkészítésében. A lemez 1985-ben jutott el a közönséghez. A Bez limitu nyomdokain haladt úgy zeneileg, mint a fogadtatást illetően. A rock és a szintipop mellett azonban a new romantic stílus is képviseltette magát. A legnépszerűbb dalok: Koszmar, Video és Chińskie latawce. Ez utóbbi sláger angol nyelvű sorait Porter énekli. Ahogyan pár éve az Irlandzki tancer esetében történt, a Video népszerűsítésére is külön tévéműsor készült. Ugyanabban az évben Cezary Szlązak szólókislemezt adott ki, de mivel a Bezpłatny kurs / Inne życie, inny nem aratott számottevő sikert, ezért fel is adta önállósodási törekvéseit. Az 1980-as évek második felében a 2 plus 1 korábbi aktivitása mérséklődött. 1986-ban például csak egy válogatáslemeze jelent meg, a Greatest Hits Live, ritkán koncertezett, és a televízióban is csak elvétve tűnt fel. 1987-ben Janusz különféle színházi produkciók számára komponált. Házassága egy másik nő miatt válságba került. Elżbietát állítólag hideg zuhanyként érte ez a fordulat. Mindennek ellenére a házaspár 1989-ben elvált ugyan, ám Janusz és Elżbieta barátok maradtak. 


Az utolsó stúdióalbum és a feloszlás: 1988–1997
A magánéleti válság ellenére a 2 plus 1 nem szűnt meg. Ocalić coś című új felvétele rendhagyó módon nem kislemezen, hanem egy különböző előadók dalaiból készített válogatásalbumon (Całuj gorąco) debütált. A művészek a privát problémákban való elmerülés vagy a dicső múlton való merengés helyett előre néztek, és ötleteket gyűjtöttek következő albumukhoz. Ehhez az ismert lengyel szövegíró, Jacek Cygan segítségét is igénybe vették, ő írta a dalszövegek többségét. A lengyel tévénézők a Premie i premiery című műsorban kaptak ízelítőt az albumból, amely 1989-ben jelent meg Antidotum (Ellenméreg) címmel, a pop-rock jegyében. A hangzásvilág nem sokban különbözött a legutóbbi két albumétól, ennek ellenére a siker ezúttal szerényebb volt. Csupán az Ocalę Cię, a Chłodnym okiem és a Niech w Tobie gra coś pięknie című dalok tűntek fel a slágerlistákon.

A 2 plus 1 a lemez megjelenését követően amerikai turnéra kapott meghívást. Az egyik koncerten Janusz Kruk – akinél már korábban szívproblémák jelentkeztek – elájult a színpadon. A trió ekkor úgy döntött, hogy szünetet tart a karrierjében. Miután elhagyhatta a kórházat, Janusz újra a színházi világban aktivizálta magát. Az együttes 1990-ben a Nocny Klub Jedynki című műsorban megint a nyilvánosság elé lépett, és előadta két friss dalát: Ameryka Cię zje és Margarita. 1991-ben a Sonic Records válogatáslemezt hozott forgalomba a 2 plus 1-től, sőt CD-n kihozta az első albumát is, amely mellesleg az első lengyel könnyűzenei CD volt. 1992. június 18-án Janusz szívrohamban elhunyt. Elżbietát porig sújtotta volt férje halála, és úgy határozott, nemcsak a nyilvánosság elől vonul vissza, hanem a művészi pályát is feladja. A következő tíz évet egy kis faluban, Gładków-ban töltötte. A 2 plus 1 neve ebben az egy évtizedben a Sonic Records által kihozott újabb válogatásalbumoknak köszönhetően sem ment feledésbe.


A visszatérés: 1997-től napjainkig
1998 őszén Elżbieta és Cezary elhatározták, hogy aktivizálják a 2 plus 1-et. Két új zenész (Michał Król, Dariusz Sygitowicz) csatlakozásával azonban nem trió, hanem kvartett jött létre, ennek ellenére a 2 plus 1-ből nem lett 2 plus 2. Az első fellépésre egy varsói iskolában került sor, majd a formáció egy Gnieznóban rendezett koncerten lépett színpadra. A közönség nagy tetszéssel és még nagyobb szeretettel fogadta régi kedvenceit, és ennek köszönhetően egy diadalmenetnek beillő hazai turnéra kerülhetett sor. A régi rajongókhoz újabbak csatlakoztak, és a nagy érdeklődés miatt az előre meghirdetett turnéállomásokat új helyszínekkel kellett kibővíteni. Elżbieta a Dozwolone od lat 40 című tévéműsor vendégeként nyilatkozott emlékeiről és terveiről. Szóba került egy új album készítése is. 1999-ben a Szansa na sukces című tévéshow szereplői a 2 plus 1 slágereit adták elő, és a műsorban maga a kvartett is fellépett. Ez volt a formáció utolsó televíziós szereplése. A sikeres visszatérés ellenére Elżbieta felülvizsgálta a jövőre vonatkozó terveit, és a 2 plus 1 másodjára is megszűnt. Cezary Szlązak ekkor egy saját együttest alapított, melyet saját magáról Cezary Szlązak Groupnak nevezett el. 

Az új évezredben már nemcsak a Sonic Records, hanem más cégek is piacra dobtak 2 plus 1-válogatásalbumokat. 2002-ben Łomżában tizenéves fiatalok vitték színpadra az Iść w stronę słońca című zenés darabot, melyet a 2 plus 1-nek ajánlottak, és a zenekar repertoárjából válogatták a betétdalokat. Egyetlen közös dal erejéig Elżbieta Dmoch is színpadra lépett. 2005-ben a TVN lengyel tévécsatorna sugározta az Uwaga! című műsor azon epizódját, melyet a 2 plus 1 karrierjének szenteltek. Az adás nagy visszhangot váltott ki, a tévénézők meghökkenve értesültek arról, hogy Elżbieta jelenleg kifejezetten nehéz körülmények között él. 2005 őszén került az üzletekbe a 2 Plus 1: Interpretacje 2005 című maxilemez, amely az együttes négy örökzöldjét tartalmazza más előadók feldolgozásában. Három év múlva a TVN Style a Taka miłość się nie zdarza című sorozatának egyik epizódja Elżbieta Dmoch és Janusz Kruk pályafutását dolgozta fel. A műsor a két művész szerelmi kapcsolatára fókuszált, és a pár számos barátját megszólaltatta. Néhány hónappal később Elżbieta megjelent a 2 plus 1 rajongóinak egyik varsói találkozóján, ahol válaszolt a feltett kérdésekre, sőt néhány dalt is elénekelt a résztvevőkkel közösen. Cezary Szlązak időközben újjáélesztette a 2 plus 1-et. Mivel Elżbieta nem kívánt csatlakozni hozzá, Urszula Blaszyńska lett az új énekesnő. Jelen sorok írásakor a 2 plus 1 kvintettként működik, tagjai: Cezary Szlązak, Urszula Blaszyńska, Michał Król, Tomasz Kosiarkiewicz és Adam Blaszyński.


VÁLOGATOTT DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1971: Panna radosna / Śpij, baju baju
* 1974: Na luzie / Lato na urodziny 
* 1974: Kolędy / Lada dzień przyjdą święta
* 1975: Gdzieś w sercu na dnie / Song rodziców
* 1975: Na naszym piętrze nowina / Bez pieniędzy
* 1975: Schlafe ein und fang die Träume / Sei so frei 
* 1975: Wyspa dzieci / Bez pieniędzy
* 1976: A ty się z tego śmiej / Urodzeni nad Wisłą 
* 1976: It's No the Way to Say Goodbye / Outing
* 1977: Ring Me Up / Free Me
* 1978: California Mon Amour / Podobny do ludzi 
* 1978: Orkiestra Klownów / Oszczędzaj serce
* 1978: Ding-dong / Windą do nieba
* 1978: Ding-dong / W ringo graj ze mną
* 1978: Taksówka Nr 5 / Z popiołu i wosku
* 1979: Easy Come, Easy Go / Calico Girl
* 1980: Mama Chita / Singapore
* 1980: Singapore / Easy Come, Easy Go
* 1980: Allah Inch' Allah / More
* 1981: Blue Lights of Pasadena / I'll See You Around
* 1981: Hurry Home (Hurricane) / Warsaw Nights
* 1981: Iść w stronę słońca
* 1981: Lady Runaway / Man of Mystery
* 1982: Kalkuta nocą / Obłędu chcę
* 1983: Krach / XXI wiek
* 1983: Rocky Doctor / Bang Bang Tambourine
* 1984: Mały wielki człowiek / Cudzy ogień nie grzeje 
* 1985: Koszmar / Chińskie latawce
* 1985: Video / Samo życie
* 1986: Orły do boju / Trochę nadziei na wygraną

EP-k
* 1971: 2+1 [Panna radosna / Spij, baju baju / Juz nie będę taki głupi / Nie zmogła go kula]
* 1974: Two Plus One [The Mother's Lullaby (Kołysanka Matki) / There Was No Bullet (Nie Zmogła Go Kula) / I'll Catch The Summer (Hej, Dogonię Lato)]
* 1976: Dwa Plus Jeden [Odpłyniesz wielkim autem / Miłość narcyza / Śpiewanki, malowanki / Oj, biedne panny]


Albumok
* 1972: Nowy wspaniały świat
* 1975: Wyspa dzieci 
* 1977: Aktor
* 1978: Teatr na drodze 
* 1979: Irlandzki tancerz
* 1980: Easy Come, Easy Go
* 1981: Warsaw Nights
* 1983: Bez limitu
* 1985: Video
* 1989: Antidotum

Válogatások
* 1986: Greatest Hits Live
* 1991: 21 Greatest Hits
* 1997: Greatest Hits Vol. 2
* 1998: Gold
* 1999: Easy Come, Easy Go, Warsaw Nights ...And More
* 1999: Złote przeboje
* 2004: Wielki mały człowiek
* 2004: Chodź, pomaluj mój świat / Iść w stronę słońca / Windą do nieba i inne hity

LENGYEL NYELVŰ VIDEÓK

Nie zmogła go kula (csak zene!)
Hej, dogonię lato (csak zene!)

U kowala (csak zene!)


Kalkuta nocą (csak zene!)Ocalę Cię (csak zene!)

ANGOL NYELVŰ VIDEÓK


Calico Girl (csak zene!)Warsaw Nights (csak zene!)


Mama Chita (csak zene!)

Rocky Doctor (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.