disco

disco

2012. december 5., szerda

BILLY OCEAN

Billy Ocean (Trinidad, Fyzabad, 1950. január 21.) angol énekes eredeti neve: Leslie Sebastian Charles. Zenész édesapjának köszönhetően már gyerekként a muzsika hatása alá került. Karrierje 1971-ben kezdődött, négy évvel később vette fel a Billy Ocean művésznevét. Első nagy slágere a Love Really Hurts Without You az 1970-es évek közepéről. Pályáján az 1980-as évek jelentették a csúcspontot. A Caribbean Queen (No More Love on the Run) előadásáért a legjobb R&B énekesnek járó Grammy-díjat vehette át 1985-ben. További nagy slágerei: Loverboy; Suddenly; Love Zone; When the Going Gets Tough, The Tough Get Going; There'll Be Sad Songs (To Make You Cry), Get Outta My Dreams, Get Into My Car. Az 1990-es évektől kezdve ritkábban szerepel a slágerlistákon, a brit, az európai és az amerikai közönség előtt azonban időről időre színpadra lép. Nemcsak énekesként, hanem zenészként is sokoldalú: gitározik, dobol és zongorázik. A kelet-londoni futballcsapat, a West Ham United FC lelkes szurkolója fiatalkora óta, valamint egy zenei iskola patrónusa.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Billy Ocean grenadai származású szülők gyermeke. Nyolcéves korában a család az angliai Romfordba (Nagy-Londoni régió) költözött. Mivel az édesapa zenész volt, Leslie (a későbbi Billy) már egészen korán a zene hatása alá került, és természetesnek tűnt, hogy egyszer majd atyja nyomdokaiba lép. Visszaemlékezései szerint boldog gyermekkora volt, mert pénzben ugyan nem igazán, szeretetben viszont annál inkább dúskált a testvéreivel. Kamaszkorában különféle londoni klubokban énekelt. Mellette szabóként dolgozott a hagyományos férfiszabóságairól nevezetes bevásárlóutca, a Saville Row egyik üzletében. Az angol Wikipédia szerint 1972-ben Les Charles néven jelent meg első kislemeze a Spark Recordsnál. A lemezcég on-line katalógusa viszont két 1971-es kislemezt is számon tart tőle. Ami biztos, hogy egyik kiadvány sem keltett számottevő visszhangot, ahogyan az 1974-es On the Run sem, amely Scorched Earth néven jelent meg. A kiadó úgy tervezte, ha sláger lesz a dalból, igazi együttest szervez ezen a néven, ám ezzel végül nem kellett vesződnie. Leslie úgy döntött, hogy egy hangzatosabb művésznevet választ. A kiadó olyasmiket javasolt, hogy Big Ben, Joshua vagy Sam Spade, Leslie azonban a Billy Oceant találta ki magának. A név eredetére kétféle magyarázat született: az egyik szerint Leslie akkoriban a stepney-i Ocean Estate-ben élt, innen származik a művésznév, a másik elmélet pedig a focirajongással hozza összefüggésbe a dolgot, Billy Trinidadban ugyanis az Ocean's Eleven csapatának szurkolt. 1975-ös kislemeze, a Love Really Hurts Without You már az új művésznéven jelent meg, amely szerencsét is hozott: az angol toplistán a második helyig jutott, és külföldön is Top 20-as slágerré vált. (Tíz évvel később a Bad Boys Blue feldolgozása újra divatba hozta az eredeti felvételt is.) A sikernek köszönhetően megjelent a fiatal énekes debütáló albuma, amelyről még két dalt másoltak kislemezre: a L. O. D. (Love On Delivery) (#19) és a Stop Me (If You've Heard It All Before) (#12) szintén felkerült az angol slágerlistára. 1977-ben jött egy újabb sláger, a csak kislemezen kiadott Red Light Spells Danger, amely – micsoda véletlen! – szintén második lett a brit slágerlistán. Ezt a dalt öt évvel később a kitűnő énekesnő, az Eruptionből kivált Precious Wilson dolgozta fel.


Karibi, európai és afrikai királynő 
Hiába aratott jelentős sikert a Red Light Spells Danger, csak 1980-ban jelent meg Billy Ocean második albuma, a City Limit. Erről az American Hearts, a Stay the Night és az Are You Ready leginkább a klubokban örvendett nagy népszerűségnek, a slágerlistákon nem szerepeltek túl jól. Igaz, az utolsó kettőt később feldolgozta La Toya Jackson, de ez sem jelentett sokat, ugyanis a népes és legendás Jackson-klán egyik legsikertelenebb tagjáról van szó. Az 1981-es album címadó felvétele, a Nights (Feel Like Getting Down) felkerült ugyan az amerikai Billboard R&B slágerlistájára, de meg is állt a 152. helyen. A fordulatot egy 1984-es felvétel hozta meg, amelyet háromféle címmel és az azokhoz igazított szöveggel is forgalomba hoztak: az African Queen, a European Queen és a Caribbean Queen közül az utóbbi aratta a legnagyobb sikert, hiszen a Billboard tematikus slágerlistái közül hármat is vezetett: Hot 100, Hot Dance Club Play, Hot Black Singles. Listavezető volt még Kanadában és Új-Zélandon, második helyezett Ausztráliában, hatodik Angliában és hetedik Írországban. A felvételért Ocean 1985-ben a legjobb férfi R&B énekesnek járó Grammy-díjat vehette át. Billy Ocean és Keith Diamond közös szerzeményének európai verziója, a European Queen főleg a német nyelvterületen futott jól: második volt az NSZK-ban, harmadik Svájcban és huszadik Ausztriában. A slágerhez kapcsolódó album, a Suddenly Ocean pályafutásának csúcspontját jelentette: Angliában aranylemez lett, az Egyesült Államokban kétszeres, Kanadában pedig háromszoros platinalemez. A kilenc felvétel közül még három jelent meg kislemezen: a Loverboy, a Suddenly és a Mystery Lady szintén nagy slágernek bizonyult világszerte. Az énekes egyike volt az 1985-ös nagyszabású, több helyszínen egy időben megtartott Live Aid-gála sztárjainak: Philadelphiában lépett színpadra, a Carribbean Queent és a Loverboyt adta elő. 


A Nílus gyöngye 
Bármilyen hihetetlen, a sikert lehetett még fokozni. Az 1986-os album, a Love Zone ugyanis még a Suddenlynél is jobban szerepelt a slágerlistákon, ámbár Kanadában „csak” kétszeres platinalemez lett. A kilenc dal közül a When the Going Gets Tough, The Tough Get Going aratta a legnagyobb sikert, szerzők: Wayne Brathwaite, Barry Eastmond, Robert John „Mutt” Lange és Billy Ocean. A felvétel elhangzott a Magyarországon is jól ismert kalandfilmben, A Nílus gyöngyében (1985), sőt a három főszereplő, Michael Douglas, Kathleen Turner és Danny DeVito a videoklipben is közreműködött, ámbár az éneklést csupán imitálták, a hangjuk valójában nem hallható a dalban. A klipet egyébként a BBC betiltotta, mivel a három filmsztár nem volt szakszervezeti tag. A When the Going Gets Tough, The Tough Get Going a világ számos országában a toplista élére került, például Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Hollandiában, Írországban, Norvégiában és Angliában. Második volt az NSZK-ban, Svájcban, Svédországban, valamint a Billboard Hot 100 és Hot Adult Contemporary slágerlistáin, de ahol nem került az első háromba, ott is Top 10-es dal volt. Az album felvételei közül említést érdemel még a címadó Love Zone, a Love Is Forever, a Bittersweet, illetve a There'll Be Sad Songs (To Make You Cry), amely ugyanolyan érzelemgazdag soulballada, mint a Suddenly, sikere viszont még annál is nagyobb volt. 


Tűnj el az álmaimból, ugorj a kocsimba 
A sikersorozat 1988-ban is folytatódott. Januárban került a boltokba az énekes hetedik stúdióalbuma, a Tear Down These Walls, amely aranylemez lett Angliában, platinalemez pedig az Egyesült Államokban és Kanadában. A húzósláger, a Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Tűnj el az álmaimból, ugorj a kocsimba) Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Írországban, Hollandiában és Norvégiában vezette a toplistát, az első helyig jutott a Billboard Hot 100 és Hot Black Singles slágerlistáján is, és szinte az összes nagyobb lemezpiacon bekerült a Top 5-be. A dalt állítólag Ringo Starr You're Sixteen című 1973-as slágerének egyik sora („You walked out of my dreams, and into my car”) ihlette. Nagy népszerűségében szerepet játszott a hozzá készült klip is, amelyben animáció keveredett élőszereplős jelenetekkel. A sikerekben gazdag 1980-as éveket Billy Ocean egy válogatásalbummal zárta, amely Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt platinalemez lett. Két új szerzemény is helyet kapott rajta, a Licence to Chill és az I Sleep Much Better (In Someone Else's Bed), melyeket kislemezre is kimásoltak, de nem arattak olyan nagy sikert, mint a válogatáslemez többi slágere a maguk idejében. 


A kilencvenes évektől napjainkig 
Az 1980-as évek jelentették Billy Ocean fénykorát. Bár a kilencvenes években, sőt az új évezredben sem tűnt el a közönség szeme elől, már nincsenek olyan zajos sikerei, mint annak idején. 1993-ban a Jive Records (Billy kiadója 1984-től) hozta ki az énekes nyolcadik albumát, amelyet Ocean régi csodálójával, R. Kellyvel együtt készített. A Time to Move On (Ideje továbblépni) címe nagy igazságot fogalmaz meg, és a továbblépés szakmailag sikerült is, a közönségsiker azonban elmaradt. Az albumhoz imázsváltás is kapcsolódik: 1993 óta Ocean rasztafrizurát visel. 1997-ben egy újabb válogatásalbum jelent meg a nevével: a L. I. F. E. (Love Is for Ever) aranylemez lett Angliában, és hetedik helyezést ért el a brit toplistán. A siker teljesen érthető, hiszen a 24 track tökéletes keresztmetszetét adja a sztár addigi pályafutásának. 2002-ben a londoni Westminster Egyetem a zene tiszteletbeli doktorává avatta Billy Oceant. Ő a londoni Tech Music Schools egyik patrónusa, aki rendszeresen felkeresi az intézményt, és előadásokat tart a hallgatóknak. 2004-ben, az eredeti megjelenés huszadik évfordulóján digitális kislemezként került forgalomba legnagyobb slágere, a Caribbean Queen, amely a Billboard toplistáján a 25. helyig jutott. 2007 októberében, több mint másfél évtized után Ocean ismét Angliában turnézott. A koncertsorozat a következő évben Ausztráliában és a Távol-Keleten folytatódott. Tizenhat év szünet után, 2009-ben a sztár egy újabb stúdióalbummal örvendeztette meg a rajongóit. Ők valószínűleg örültek is a Because I Love You megjelenésének, de ez nem volt elegendő a slágerlistára kerüléshez. 2010 áprilisában megint egy válogatásalbum került forgalomba, amelyet az énekes egy Angliára és Írországra kiterjedő turnéval népszerűsített. A 18 felvételt tartalmazó The Very Best of Billy Ocean tizenhetedik lett az angol slágerlistán. 2010. október 20-án Billy Ocean a fekete művészek számára 1996-ban alapított MOBO-díj átadásán életműdíjban részesült. 2012-ben sok egykori sztár (David Hasselhoff, Emma Bunton, Ronan Keating, Gary Barlow, Peter Andre) mellett cameoszerepet vállalt a Keith Lemon: The Film című brit vígjátékban. 

Magánélet 
Billy Ocean 1975-ben nősült, felesége keresztneve Judy. A házaspárnak három gyermeke született: Cherie, Antony és Rachel. A Berkshire megyei Sunningdale-ben élnek. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1971: Nashville Rain / Never Is Such a Long Time (Les Charles néven) 
* 1971: Nashville Rain / Sun in My Morning (Les Charles néven) 
* 1972: Reach Out a Hand / Baby You've Got Something (Les Charles néven) 
* 1974: On the Run / Can You Feel It (Scorched Earth néven) 
* 1974: On the Run / Super Woman Super Lover (Scorched Earth néven) 
* 1975: Whose Little Girl Are You / Cream On the Top 
* 1975: Love Really Hurts Without You / You're Running Outa Fools 
* 1976: L. O. D. (Love On Delivery) / Mr Business Man 
* 1976: Stop Me (If You've Heard It All Before) / Let's Put Our Emotions in Motions 
* 1977: Red Light Spells Danger / Sweet Memories 
* 1978: Everything's Changed / Tell Him to Move Over 
* 1979: Are You Ready / Maybe Tonight 
* 1980: Are You Ready / Stay the Night 
* 1980: Stay the Night / What You Doing to Me 
* 1980: Nights (Feel Like Getting Down) / Everlasting Love 
* 1981: Nights (Feel Like Getting Down) / Are You Ready / Taking Chances 
* 1981: Stay the Night / Nights (Feel Like Getting Down) 
* 1981: American Hearts / My Love 
* 1981: Another Day Won't Matter (promóciós lemez) 
* 1982: Calypso Funkin' / City Limit 
* 1982: I Can’t Stop / Inner Feelings (promóciós lemez) 
* 1984: Mystery Lady / If I Should Lose You 
* 1984: Mystery Lady / African Queen (No More Love on the Run) 
* 1984: Mystery Lady (Extended Version) / Mystery Lady (Club Mix) / Suddenly 
* 1984: Mystery Lady / Suddenly 
* 1984: Loverboy (Extended Club Remix) / Loverboy (Single Version) / Loverboy (Dub Mix) 
* 1984: Loverboy (Extended Mix) / Loverboy (Dub Mix) 
* 1984: Loverboy / Loverboy (Dub Mix) 
* 1984: Loverboy / Love Really Hurts Without You 
* 1984: Loverboy / Nights (Feel Like Getting Down) / Loverboy (Dub Mix) 
* 1984: Suddenly / Lucky Man 
* 1984: European Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / European Queen (No More Love on the Run) (Instrumental Version) / European Queen (No More Love on the Run) (Album Version) 
* 1984: European Queen (No More Love on the Run) / European Queen (No More Love on the Run) (Instrumental Version)
* 1984: European Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / Carribean Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / African Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Instrumental) / Caribbean Queen (No More Love on the Run) (A Diamond Mix) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Mix1) / Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Mix2) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (New Extended Mix) / African Queen (No More Love on the Run) (New Extended Mix) / Dance Floor (Extended Mix) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / European Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / European Queen (No More Love on the Run) (Instrumental) 
* 1984: Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Special Mix) / Caribbean Queen (No More Love on the Run) (Instrumental) 
* 1984: There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) (Extended Version) / The Long And Winding Road / Suddenly / If I Should Lose You 
* 1985: There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) / If I Should Lose You 
* 1985: On the Run (The Battle Is Over) / Caribbean Disco (Instrumental) 
* 1985: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Extended Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Single Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Club Mix) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Instrumental) 
* 1985: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Extended Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Single Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Instrumental) 
* 1985: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Extended Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Single Version) / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Club Mix) 
* 1985: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Instrumental) 
* 1985: Suddenly / Lucky Man / Dance Mix / Sanny X Mix 
* 1985: Suddenly / Lucky Man / Caribbean Queen (Extended Version) / African Queen (Extended Version)
* 1985: Mystery Lady (Extended Version) / African Queen (Extended Version) / Caribbean Queen (Extended Version) 
* 1985: Mystery Lady (Extended Version) / Hit Mix '85 / If I Should Lose You 
* 1986: Love Really Hurts Without You (1986 Dance Mix) / Love Really Hurts Without You (Dub Mix) / Love Really Hurts Without You (1986 7" Mix) 
* 1986: Love Really Hurts Without You (The Cupid Mix) / Love Really Hurts Without You (Dub Mix) / Love Really Hurts Without You (1986 7" Mix) 
* 1986: Love Really Hurts Without You (1986 Dance Mix) / Love Really Hurts Without You (Instrumental)
* 1986: On the Run (The Battle Is Over) (Extended Re-Mix Version) / On the Run (The Battle Is Over) (Single Version) 
* 1986: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / Caribbean Queen 
* 1986: Love Zone / There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) 
* 1986: Love Zone (Extended Version) / There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) (7" Version) / Love Zone (Instrumental) / Love Zone (Album Version) 
* 1986: Bittersweet (Extended Mix) / Bittersweet (Album Mix) / Special Mix 
* 1986: Bittersweet (Extended Version) / Bittersweet (Album Version) / Bittersweet (Instrumental Version) / Bittersweet (7'' Mix) 
* 1986: Bittersweet (Extended Version) / Bittersweet (Instrumental Version) / Bittersweet (Album Version)
* 1986: Bittersweet / Bittersweet (Instrumental Version) 
* 1986: Love Is Forever / Suddenly / Loverboy 
* 1986: Love Is Forever / Suddenly 
* 1986: Love Is Forever / Dancefloor 
* 1986: Love Zone / Love Zone (Instrumental) 
* 1986: Love Zone (Extended Version) / Love Zone (Instrumental Version) / Love Zone (Album Version)
* 1986: Hold On Brother (Club Mix) / Hold On Brother (Dub Mix) 
* 1986: Hold On Brother (Club Mix) / Hold On Brother (Dub Mix) / Hold On Brother (Radio Mix) 
* 1986: When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going (Instrumental) / Mystery Lady / Suddenly 
* 1987: Love Really Hurts Without You (1986 Dance Mix) / Love Really Hurts Without You (Dub Mix)
* 1987: Love Really Hurts Without You (Cupid Mix) / Love Really Hurts Without You (1987 Remix By Phil Harding) 
* 1987: Red Light (Spells Danger) / On The Run 
* 1987: Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Extended Version) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (7" Version) / Showdown 
* 1987: Get Outta My Dreams, Get Into My Car / Showdown 
* 1988: Get Outta My Dreams, Get Into My Car (AA Remix) / US-Mega Mix / Bittersweet / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / Caribbean Queen (No More Love on the Run) 
* 1988: Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Extended Version) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Instrumental Version) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (7" Version) / Showdown 
* 1988: Get Outta My Dreams, Get Into My Car (AA Remix) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (7" Version) / Showdown 
* 1988: Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Extended Version) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (Instrumental Version) / Get Outta My Dreams, Get Into My Car (7" Version) / Showdown / Special Mix / Bittersweet / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / Caribbean Queen (No More Love on the Run) 
* 1988: The Colour of Love / It's Never Too Late to Try 
* 1988: The Colour of Love / The Colour of Love (Instrumental) 
* 1988: The Colour of Love / Suddenly / Get Outta My Dreams, Get Into My Car / When The Going Gets Tough, The Tough Get Going 
* 1988: Stand & Deliver (Extended Version) / Pleasure / Loverboy (Extended Club Remix) 
* 1988: Stand & Deliver / Pleasure 
* 1988: Tear Down These Walls (Special Extended Mix) / Tear Down These Walls (Single Version) / Tear Down These Walls (Club Mix) / Tear Down These Walls (Instrumental Version) / Without You 
* 1989: Love Really Hurts Without You / Love Really Hurts Without You (12") / Red Light / Red Light (12") 
* 1989: Licence to Chill / Pleasure 
* 1989: Licence to Chill (Extended Version) / Pleasure / Licence to Chill (7" Version) 
* 1989: Licence to Chill (Extended Version) / Licence to Chill (7" Version) / Licence to Chill (Instrumental) / Pleasure 
* 1989: Licence to Chill (7'' Version) / Licence to Chill (12'' Version) / Pleasure 
* 1989: I Sleep Much Better (In Someone Else's Bed) (Extended Version) / I Sleep Much Better (In Someone Else's Bed) (7" Version With Rap) / I Sleep Much Better (In Someone Else's Bed) (7" Version Without Rap) / I Sleep Much Better (In Someone Else's Bed) (Instrumental) / Gun for Hire 
* 1993: Pressure (U.S. Radio Edit) / Pressure (Mr Lee's Radio Dance Mix) / Pressure (U.K. 12" Extended Mix) / On Your Knees 
* 1993: Pressure (Extended Club Mix) / Pressure (Sparse Mix) / Pressure (Dub Mix) 
* 1993: Pick Up the Pieces (Put It Back) (Reese Club Riot Mix) / Pick Up the Pieces (Put It Back) (Original Mix) / Pick Up the Pieces (Put It Back) (Reese Renaissance Dub Workout) / Pick Up the Pieces (Put It Back) (Kevin Saunderson Radio Mix) 
* 1993: Pick Up The Pieces (Put It Back) (Original Mix) / Pick Up The Pieces (Put It Back) (Kevin Saunderson Radio Mix) / Pick Up The Pieces (Put It Back) (Reese Renaissance Dub Workout) / Pick Up The Pieces (Put It Back) (Reese Club Riot Mix) / Pick Up The Pieces (Put It Back) (Reese Instrumental Dub) 
* 1993: Everything's So Different Without You / When the Going Gets Tough (Club Mix) / Time to Move On 
* 1994: Love Really Hurts Without You '94 (Club Mix) / Love Really Hurts Without You '94 (Classic Mix) / Love Really Hurts Without You '94 (Single Version) 
* 1997: Everything's So Different Without You / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going / Suddenly / Love Really Hurts Without You 
* 1997: Everything's So Different Without You / When the Going Gets Tough, The Tough Get Going 
* 2003: Baby Can I Hold You? (promóciós lemez) 
* 2009: Because I Love You (promóciós lemez) 
* 2009: Can't Take It (promóciós lemez) 
* 2010: Question Is (promóciós lemez) 


Albumok 
* 1976: Billy Ocean 
* 1980: City Limit 
* 1981: Nights (Feel Like Getting Down) 
* 1982: Inner Feelings 
* 1983: Red Lights Spells Danger (EP) 
* 1984: Suddenly 
* 1986: Emotions in Motion 
* 1986: Love Zone 
* 1987: Red Light 
* 1988: Tear Down These Walls 
* 1993: Time to Move On 
* 2009: Because I Love You 


Válogatások 
* 1986: In Motion – The Collection 
* 1988: The Billy Ocean Collection 
* 1988: The 12" Mixes 
* 1989: Greatest Hits 
* 1989: Rock Fever (Billy Ocean and Ike & Tina Turner) 
* 1991: The Collection – 1976–1991 (15 Years...The Story Continues) 
* 1991: The Best of Billy Ocean (2 CD) 
* 1993: Love Really Hurts Without You 
* 1995: Legends 
* 1996: Love Really Hurts Without You (nem azonos az 1993-as albummal) 
* 1997: L. I. F. E. (Love Is for Ever) 
* 1999: On the Run 
* 2002: The Billy Ocean Collection (nem azonos az 1988-as albummal) 
* 2003: Let's Get Back Together – The Love Songs of Billy Ocean 
* 2004: Ultimate Collection 
* 2005: Light Up the World with Sunshine 
* 2005: The Best of Billy Ocean 
* 2007: Collections 
* 2008: Super Hits 
* 2010: The Very Best of Billy Ocean 

VHS, Laserdisc 
* 1989: Greatest Hits 
* 1989: Tear Down These Hits 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.