disco

disco

2012. december 13., csütörtök

DAN HARTMAN

Dan Hartman (Egyesült Államok, Pennsylvania, Harrisburg, 1950. december 8. – Egyesült Államok, Connecticut, Westport, 1994. március 22.) amerikai énekes, zenész, szövegíró és lemezproducer teljes neve: Daniel Earl Hartman. Nemcsak komponált és énekelt, hanem több hangszeren is kiválóan játszott: szóló- és basszusgitáron, billentyűs hangszereken, dobokon. Karrierje 1963-ban kezdődött. A diszkókorszakban futott be olyan slágerekkel, mint az Instant Replay, a Relight My Fire és a This Is It. Az irányzat hanyatlása után sem került végleg süllyesztőbe, az 1980-as években is voltak még slágerei. Akkoriban több filmhez is írt betétdalokat. AIDS-szel összefüggő agytumorban hunyt el. 


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Dan Hartman szülei: Carl és Pauline Hartman. Két testvére volt, David (Dave) és Kathy. Dan hétéves korában kezdett zongorázni tanulni. Gyakran hallgatott különféle popzenei rádióállomásokat, és érdeklődése a klasszikus zene helyett egyre inkább a könnyűzene felé fordult. Tizenhárom évesen csatlakozott a The Legends együtteshez, amelyben bátyja, Dave gitározott. További tagok: Denny Woolridge (basszusgitár) és Ralph Schwartz (dobok). A The Legends soulzenekarként indult, de később átváltott rockra. Schwartz viszont utálta a rockot, ezért kilépett: Larry Sadler jött a helyére. Dan billentyűs hangszereken játszott, és számos dalt írt, ám egyikből sem lett sláger. A fellépéseken álbajuszt viselt, mert civilben egy banknál dolgozott, és úgy gondolta, a kétféle elfoglaltság nem passzol össze. Kitartóan küzdött azért, hogy együttesét befuttassa. Rendszeresen küldözgette a The Legends demóit a New York-i lemezcégeknek, és amikor megérkeztek az elutasító levelek, máris küldte a következő demót. 1971 decemberében a CBS-hez beküldött anyagra felfigyelt Edgar Winter, aki épp egy új együttes megalapításán fáradozott. Dant meghívták az Edgar Winter Groupba, és ő – zenésztársai támogatásával – elfogadta a felkérést. A formáció három albumán működött közre mint basszusgitáros, illetve a nevéhez fűződik az Edgar Winter Group egyik legnépszerűbb popslágere, az 1972-es Free Ride. 1976-ban kezdett szólókarrierbe, amelynek első állomásaként egy promóciós albumot adott ki Who Is Dan Hartman and Why Is Everyone Saying Wonderful Things About Him? (Ki az a Dan Hartman, és miért mondanak róla olyan szépeket?) címmel. Tulajdonképpen egy válogatáslemezről van szó, amely korábban az Edgar Winter Grouppal felvett dalokat is tartalmaz. Még ugyanabban az évben kijött az Images is, Hartman első igazi stúdióalbuma. A közreműködők között található az Edgar Winter Groupból maga Edgar Winter, valamint Ronnie Montrose és Rick Derringer, továbbá olyan vendégművészek, mint Clarence Clemons és Randy Brecker. A Thank You for the Good Times című felvételen Dan édesapja, Carl Hartman fütyül. 


Diszkósikerek 
Azok, akik 1963 és 1978 között együtt dolgoztak Dannel, megerősítették, hogy Hartman fogékony volt minden zenei stílusra. Hogy éppen a diszkóval fog egyértelműen befutni, az viszont alighanem sokakat meglepett. Az áttörést az 1978-ban kiadott album, az Instant Replay hozta meg, amelynek valamennyi felvételét Hartman írta és hangszerelte, és szinte mindegyik hangszeren saját maga játszott. A címadó felvétel vezette a Billboard dance slágerlistáját, az angol toplistán pedig a nyolcadik helyig jutott. Szaxofonon Edgar Winter, kongán Larry Washington játszott. Az LP-n közreműködött még Vinnie Cusano (Vinnie Vincent néven a Kiss együttes későbbi gitárosa) és G. E. Smith a Hall & Oates formációból. Népszerűnek bizonyult az 1979 elején megjelent kislemez, a This Is It is. Zenetörténeti érdekesség, hogy az Egyesült Államokban és Angliában az Instant Replay és a This Is It az egyik legelső maxilemez volt, amelyet piacra dobtak. Annyira új volt még akkoriban ez a formátum, hogy az Instant Replay brit kiadású maxiját 33-as fordulatszámmal kellett lejátszani. (A szabványos maxilemezek nagylemez méretűek ugyan, de 45-ös fordulatszámmal kell lejátszani őket, mint a hagyományos kislemezeket.) A harmadik kislemez, a Time and Space – elődjeivel ellentétben – nemcsak hogy nem került fel a slágerlistára, de kritikái sem voltak túl jók.


Az Instant Replay éppúgy a westporti The Schoolhouse-ban készült, mint az 1979-es Relight My Fire. Az új LP-vel Hartman célja az volt, hogy még többet nyújtson abból a zenei világból, amely előző albumát jellemezte. Az igazán nagy siker azonban elmaradt, a diszkó iránti érdeklődés ugyanis az Egyesült Államokban kezdett alábbhagyni. A Hands Down című nyitófelvételen maga Stevie Wonder harmonikázik, Edgar Winter szaxofonozik, és Hilly Michaels dobol. A közel tízperces egyveleg, a Vertigo – Relight My Fire vendégénekesnője Hartman jó barátja, Loleatta Holloway. A felvétel a Billboard Hot 100 slágerlistáján csupán a 105. helyig jutott, vezette viszont a dance slágerlistát. Kevés példa van arra, hogy egy dal a Billboard slágerlistáin ennyire szélsőséges helyezéseket ér el. Közel húsz évvel később felcsendült a diszkókorszakot felidéző 54 című 1998-as filmben is. 1993-ban – néhány hónappal Hartman halála előtt – jelent meg a Relight My Fire feldolgozása a divatos fiúegyüttes, a Take That előadásában, Lulu közreműködésével. Az új verzió vezette a brit toplistát, amelyre annak idején a Hartman-féle eredeti dal fel sem került. 


A nyolcvanas évek 
Az 1981-ben kiadott LP, az It Hurts to be in Love már nem a diszkó, hanem inkább a country jegyében készült, de a stílusváltás nem hozta meg a remélt sikert. A címadó dal egyébként Gene Pitney 1964-es slágerének feldolgozása. 1984-ben újra beindult Dan Hartman szekere. Az I Can Dream About You című szerzeménye Top 10-es sláger volt a Billboard három különböző toplistáján is, harmadik helyezett lett Ausztráliában, és a tizenharmadik helyig jutott Angliában. Népszerűségében nagy szerepet játszott, hogy elhangzott Walter Hill Ha eljönnek a bomberek (1984) című akciófilmjében is, ahol azonban Winston Ford énekelte. Éppen ezért a slágerhez kétféle klip is készült: az egyiket a film jeleneteiből állították össze, és az egyik szereplő, Stoney Jackson imitálta az éneklést Ford hangjára. A másik klipben is láthatók jelenetek a filmből, de Hartman is megjelenik benne mint csapos, aki megpróbál meghódítani egy ifjú hölgyet. Dan eredetileg a Hall & Oates formációnak szánta a dalt, amelyet Daryl Hall azzal utasított vissza, hogy nem szokták mások szerzeményeit játszani. (Húsz évvel később az Our Kind of Soul című Hall & Oates-albumra mégis felkerült az I Can Dream About You, ámbár a szövegén változtattak.) A filmdalnál is nagyobb sikert aratott a We Are the Young, amely az Instant Replay és a Relight My Fire után a harmadik olyan Dan Hartman-felvétel volt, amely vezette a Billboard dance slágerlistáját. Említésre méltó sikert ért el az 1984-es albumról a Second Nature című kislemez is.


Slágerré vált a Magyarországon is forgalmazott Break (1984) című filmhez komponált Heart of the Beat, amelyet Hartman és társszerzője, Charlie Midnight közösen adott elő 3V művésznéven. 1985-ben egy újabb filmdal következett, a Charlie Midnighttal közösen jegyzett Talking to the Wall, amely a John Travolta és Jamie Lee Curtis nevével fémjelzett Ingerlő idomok (1985) című romantikus drámához íródott. Sem a film, sem a dal nem aratott sikert. A szintén 1985-ös Fletch című vígjátékhoz – főszereplő: Chevy Chase – Hartman két dalt is írt: a Name of the Game saját szerzemény, a Fletch, Get Outta Town társszerzője ismét Charlie Midnight volt. A Waiting to See You a Borzasztó emberek (1986) című Danny De Vito-vígjáték egyik betétdalaként született meg, a Why Should I Worry? pedig az Olivér és társai (1988) című Walt Disney-filmhez készült. Mindkét dal társszerzője Charlie Midnight: az előbbit Hartman, az utóbbit Billy Joel énekelte. Dan 1989-es albuma, a New Green Clear Blue újabb stílusváltást jelentett: az élőben felvett dalok egyfajta zenés utazásra invitálnak a tudatalattiba. A szakmai fogadtatás kedvező volt, a kereskedelmi siker azonban elmaradt. 


A producer 
Hartman sokoldalú tehetségéből futotta arra is, hogy mások számára is komponáljon, illetve producerként ténykedjen. Az évek folyamán olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Tina Turner, Dusty Springfield, Joe Cocker, Bonnie Tyler, Paul Young, James Brown, Nona Hendryx, Holly Johnson, a Living in a Box, a Plasmatics és Steve Winwood. Különösen nagy sikert ért el James Brownnal: a számára írt Living in America – a társszerző újfent Charlie Midnight volt – tíz év után még egyszer (és utoljára) az amerikai slágerlista élvonalába röpítette a legendás énekest 1985-ben. A felvétel sikerét nagyban elősegítette, hogy elhangzott a Sylvester Stallone és Dolph Lundgren főszereplésével készült Rocky IV (1985) című filmben is. A dalt 1987-ben Grammy-díjra jelölték R&B kategóriában (vesztett a Sweet Love című Anita Baker-slágerrel szemben), James Brown viszont megkapta a legjobb R&B férfi énekesnek járó díjat. (A nők között Anita Baker győzött a Rapture című albumával.) A korábban már említett 1989-es albumát Hartman már nem a The Schoolhouse-ban, hanem a szintén westporti Multilevelben vette fel, amely haláláig egyben otthonául is szolgált. Utolsó két kislemeze és utolsó albuma, a Keep the Fire Burnin' – melyen korábban kiadatlan dalok kaptak helyet – már csak halála után jelentek meg. AIDS-szel összefüggő agytumorban hunyt el 1994 tavaszán, testét elhamvasztották.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1978: Instant Replay / Instant Replay (Replayed) 
* 1978: This Is It / Countdown 
* 1978: Time and Space / Double-O-Love 
* 1978: Countdown – This Is It / Instant Replay 
* 1978: Countdown – This Is It / Time and Space 
* 1979: Hands Down / Hands Down (Hands Up) 
* 1979: Boogie All Summer / Love Is a Natural 
* 1979: Relight My Fire / Hands Down 
* 1979: Free Ride / Vertigo / Relight My Fire (Progressive Instrumental Remix) (promóciós lemez)
* 1979: Relight My Fire / Vertigo 
* 1979: Relight My Fire / Vertigo / Relight My Fire (Progressive Instrumental) 
* 1979: Relight My Fire (The Historical 1979 Re-Mix) / Vertigo – Relight My Fire 
* 1979: Relight My Fire / Vertigo – Relight My Fire 
* 1979: Vertigo – Relight My Fire / Vertigo – Relight My Fire (Progressive Instrumental Remix) 
* 1980: Free Ride / Love Strong 
* 1980: Love Sensation / I've Been Loving You Too Long 
* 1980: Love Sensation / Dance What 'Cha Wanna 
* 1980: Love Sensation / Short End of the Stick 
* 1981: Heaven in Your Arms 
* 1981: It Hurts to be in Love / All I Need 
* 1983: Love Sensation (Vocal Version) / Love Sensation (Instrumental Version) / Love Sensation (Rough Mix) 
* 1983: Love Sensation / Love Sensation (Instrumental Version) / Love Sensation (Acappella) 
* 1984: I Can Dream About You (7:31) / I Can Dream About You (4:23) / I Can Dream About You (Instrumental) 
* 1984: I Can Dream About You (Extended Remix) / I Can Dream About You (Jellybean Remix) 
* 1984: I Can Dream About You (Extended Mix) / I Can Dream About You (7" Version) / Instant Replay
* 1984: I Can Dream About You / Instant Replay 
* 1984: I Can Dream About You / I Can Dream About You (Instrumental) / Blue Shadows 
* 1984: We Are the Young (Club Version) / We Are the Young (Instrumental Version) / We Are the Young (LP Version) 
* 1984: We Are the Young (Club Version) / We Are the Young (Instrumental Version) / I'm Not a Rolling Stone 
* 1984: We Are the Young / I'm Not a Rolling Stone 
* 1984: Second Nature / I Can't Get Enough 
* 1984: The Name of the Game (Edit) / The Name of the Game (Instrumental Edit) 
* 1984: The Name of the Game (Extended Version) / The Name of the Game (Extended Instrumental Version) 
* 1985: Name of the Game (Extended Dance Version) / Name of the Game (Big Radio Edit) / Name of the Game (Big Dance Dub) 
* 1985: Second Nature (Extended Version) / Second Nature (Dub Version) / Second Nature (LP Version)
* 1985: Get Outta Town / I Can Dream About You (M & M Edit) 
* 1985: Fletch, Get Outta Town (Extended Dance Mix) / Fletch, Get Outta Town (7" Version) / Fletch, Get Outta Town (Dub Version) 
* 1986: Relight My Fire / Vertigo 
* 1986: Waiting to See You / Waiting to See You (Film to Dance Mix) 
* 1986: Waiting to See You / Waiting to See You (Film to Dance Mix) / Instant Replay (Album Version) / This Is It (Remix) 
* 1987: Love Sensation (Special Dutch House Mix) / Love Sensation (Album Version) 
* 1988: Instant Replay (Maxi Version) / Countdown – This Is It 
* 1988: Instant Replay / Vertigo – Relight My Fire 
* 1988: The Love You Take (Denise Lopez & Dan Hartman) 
* 1989: Love Sensation (The Ultimate Rave) / Dance What 'Cha Wanna 
* 1992: Love Sensation (Club Mix) / Love Sensation (After Hours Mix) / Love Sensation (Radio Edit) / Love Sensation (Unreleased Version) / Love Sensation (Original Mix) 
* 1994: Keep the Fire Burnin' (Dan Hartman starring Loleatta Holloway) 
* 1994: The Love in Your Eyes 
* 1995: Vertigo – Relight My Fire / Free Ride (12" Version) 
* 1998: Love Sensation / Dreamin' / Hit & Run 
* 2000: Instant Replay / Vertigo – Relight My Fire
* 2000: Love Sensation (Kamasutra Mixes) 
* 2003: Love Sensation (Original Shep Pettibone 12" Remix) / Love Sensation (Original Instrumental Dub) / Love Sensation (Acappella) 
* 2005: I Can Dream About You (5:56) / I Can Dream About You (7:31) 
* 2006: Love Sensation '06 
* 2006: Vertigo – Relight My Fire (Special Version) / Vertigo / Relight My Fire / Vertigo – Relight My Fire (Progressive Instrumental Remix) 
* 2007: Relight My Fire (Almighty Radio Mix) / Relight My Fire (Almighty Club Mix) / Relight My Fire (Almighty Dub) / Relight My Fire (Almighty Instrumental) 
* 2009: Love Sensation '09 (Felix Baumgartner Remix) 

Albumok 
* 1976: Images 
* 1978: Instant Replay 
* 1979: Relight My Fire 
* 1981: It Hurts to be in Love 
* 1984: I Can Dream About You 
* 1989: New Green Clear Blue 
* 1994: Keep the Fire Burnin' 

Válogatások 
* 1976: Who Is Dan Hartman and Why Is Everyone Saying Wonderful Things About Him? (promóciós lemez) 
* 1981: Dan Hartman 
* 2004: Superhits 

VIDEÓK

Instant Replay  

Instant Replay (másik videó)

This Is It   

Vertigo – Relight My Fire (Közreműködik: Loleatta Holloway) (csak zene!)

It Hurts to be in Love (csak zene!)

I Can Dream About You   

We Are the Young   

Talking to the Wall (részlet az Ingerlő idomok című filmből)

Fletch, Get Outta Town   

Keep the Fire Burnin' (Közreműködik: Loleatta Holloway) (csak zene!)

EGYÉB VIDEÓK

I Can Dream About You (Előadó: Winston Ford / Stoney Jackson)

Living in America (Előadó: James Brown)

Why Should I Worry? (Előadó: Billy Joel) (részlet az Olivér és társai című rajzfilmből)

Relight My Fire (Előadó: Take That featuring Lulu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.