disco

disco

2012. szeptember 8., szombat

SHEREE

Sheree (Egyesült Királyság, London, 1970. december 31.) angol énekesnő eredeti neve: Anna Garcia. Prince egyik múzsája volt, az amerikai szupersztár adta neki az Anna Fantastic nevet. Anna előtt tizennyolc éves korában csillant meg a sztárrá válás lehetősége, amikor Dieter Bohlen irányításával elkészült a Ronnie Talk to Russia! című diszkófelvétele. A kislemez és a maxi Sheree művésznéven került forgalomba. Bohlen azt tervezte, hogy felfedezettje lesz „az új C. C. Catch”, együttműködésüknek azonban egy kínos szexbotrány gyorsan véget vetett. 1994-ben Hollandiában jelent meg az énekesnő új maxija, immár Anna Garcia néven, de a kiadvány nem keltett különösebb figyelmet. 


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Az olasz–angol–spanyol származású Anna zenészcsaládba született: édesanyja énekesnő volt, nagybátyjai pedig különféle lokális együttesekben zenéltek a világ különböző pontjain. Ilyen családi háttér mellett érthető, hogy Anna nyitottá vált a legkülönbözőbb zenei irányzatokra, a Motown klasszikus sztárjaira éppúgy, mint a modernséget képviselő Madonnára. Hamar elhatározta, hogy ő maga is a könnyűzene területén próbál érvényesülni, a pop vagy az R & B jegyében. Tízéves korától kezdve szorgalmasan tanult énekelni és táncolni a Sylvia Youngról elnevezett híres londoni színiiskolában. Vonzó külseje jó ajánlólevélnek bizonyult a művészi pályán, mindazonáltal arra törekedett, hogy énekhangja, és ne szépsége miatt jusson lehetőségekhez. Különféle tehetségkutató versenyeken indult abban a reményben, hogy felfigyelnek rá. Nem is akárkinek akadt meg a szeme rajta: egy 1986-os londoni koncerten magával Prince-szel találkozott. A következő évben már a világsztár barátnőjeként élt az Egyesült Államokban, a Minnesota állambeli Minneapolisban. Prince előszeretettel támogatta szexis hölgyek popkarrierjét (Vanity, Sheila E., Apollonia: ki emlékszik még rájuk?), Anna pályafutásának előmozdítása érdekében azonban nem tett túl sokat. (Vagy nem ért el túl sokat?) 


A herceg és az ő hercegnője 
Nem tudni, Prince vajon azért nem törte-e magát Anna karrierjét illetően, mert nem tartotta elég tehetségesnek a barátnőjét, vagy egyszerűen csak meg akarta tartani magának, márpedig két sztár kapcsolata ritkán szokott tartós lenni. Múzsaként viszont tagadhatatlanul hatott rá, el is nevezte Anna Fantasticnak. Kedvese tizennyolcadik születésnapjára egy fekete galléros, rózsaszín kasmír kabátot ajándékozott Annának. Mondani sem kéne, hogy nem holmi konfekcióbóvliról volt szó: a csekély tizenötezer dollár értékű, kifejezetten egyedi tervezésű ruhadarab ujjára az Anna Fantastic nevet hímezték. Prince később szerelmesének ajánlotta a Pink Cashmere (Rózsaszín kasmír) című dalát is, amely 1993-ban jelent meg. Anna ihlette a Vicki Waiting című felvételt is (eredeti címe: Anna Waiting; a lány már említett 18. születésnapjára íródott), valamint a Batman (1989) című világsikerű film zeneanyagában hallható Lemon Crush című szerzeményt. (A címben szereplő koktél Anna kedvenc itala.) Prince volt a producere a Baywatchból ismert Carmen Electra 1993-as albumának, amelyen a Fantasia Erotica című dal Garcia szerzeménye. Anna mint énekesnő Prince kísérőegyüttese, a Madhouse The Dopamine Rush Suite című 18 perces felvételén hallatta hangját, a borítón Anna Garcia néven tüntették fel. 


Ronnie Oroszországhoz beszél! 
A Prince-korszakban kezdődött Anna kérészéletű szólókarrierje is. Az Arista Records szerződtette, ahol a Dieter Bohlen által írt Ronnie Talk to Russia! című dalt vették fel vele. Bohlen akkoriban már meglehetősen rossz viszonyban állt felfedezettjével, a holland C. C. Catchcsel, akitől még az általa adott művésznevet is megpróbálta peres úton elvenni. (Nem járt sikerrel.) Úgy vélte, Anna ideális alany a sztárgyártáshoz, belőle lehetne „az új C. C. Catch”. Még a holland vonal sem hiányzott, hiszen Anna gyerekkorában egy ideig Hollandiában élt. Bohlen a Sheree művésznevet adta az ifjú tehetségnek. A Ronnie Talk to Russia! az amerikai–szovjet közeledés popzenei lenyomata volt. A fiatalabbak legfeljebb csak a történelemkönyvekből tudhatják, hogy az USA egyik legeredményesebb elnöke, Ronald Reagan hivatali idejének kezdetén a hidegháború kiújulásának veszélye fenyegetett. Egy 1983. március 8-án az orlandói Sheraton Twin Towers hotelben tartott híres beszédében Reagan a Gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót. Úgynevezett „csillagháborús” politikájával az elnök aláásta a Szovjetunió stabilitását, mert költséges fegyverkezésbe kényszerítette a kommunista nagyhatalmat. Általában Reagant tartják a Szovjetunió legyőzőjének, aki egyetlen puskalövés nélkül nyerte meg a hidegháborút. A győzelemhez azonban kellett a másik oldalon álló fél, Mihail Gorbacsov pártfőtitkár is. A Szovjetunió történetének legfiatalabb főtitkára szakítani akart elődjei örökségével, és meghirdette a glasznoszty (nyitottság) és a peresztrojka (átalakulás) politikáját. Kitűnő kapcsolatokat alakított ki számos nyugati vezető politikussal, köztük Reagannel is. A két államférfi között idővel barátságnak mondható kapcsolat fejlődött ki. 1992-ben Gorbacsov elsőként kapta meg a Reaganről elnevezett Szabadság-díjat. 


A szex vajon mi? 
A nagypolitika által biztosított ingyenreklám mellett kapóra jött az is, hogy Anna-Sheree világhírű szeretője, Prince évekkel korábban már írt egy Ronnie Talk to Russia című, nem egész kétperces számot, amely a Controversy című 1981-es albumán hallható. Sokan azt hitték, Sheree felvétele e régi Prince-dal feldolgozása, ám valójában csak címazonosságról van szó. A Ronnie Talk to Russia! a diszkókban nem volt ugyan sikertelen, összességében azonban nem sok vizet zavart. Az esély persze megvolt arra, hogy a későbbi dalokkal Sheree valóban nagy sztárrá váljon, ám az énekesnő egy törökországi fellépést követően szexuális zaklatással vádolta Bohlent, és követelte szerződésük felbontását. Egy Modern Talking-koncerten lépett fel az előprogramban, és állítása szerint szállodai szobájában Dieter közeledni akart hozzá. Mivel visszautasította a szexuális kapcsolatot, kénytelen volt a szálloda halljában éjszakázni, mert nem kapott másik szobát. Hogy elkerüljék a még nagyobb botrányt, az Arista Records és Bohlen beleegyeztek a szerződés felbontásába. Dieter hírhedten nagy nőfalónak számít, vagyis a dolog akár igaz is lehet. Anna valamiért egész biztosan neheztel rá, mivel a saját maga által írt on-line életrajzaiban sem Bohlent, sem az általa komponált dalt nem említi. 

Az angol Wikipédia szerint az énekesnő 15 éves volt az incidens idején, ez az állítás azonban egész biztosan nem fedi a valóságot. (Mellesleg a jelen életrajz megírása és publikálása között eltelt néhány hétben az angol Wikipédiáról eltávolították a szexbotrányról szóló részt Anna életrajzából.) Ami biztos, hogy Anna elfogadta a német Playboy felkérését, és pózolt a magazin számára. Mivel énekesnői karrierjére (legalábbis Németországban) a Bohlen-botrány után keresztet vethetett, a továbbiakban a modellkedésre fektette a hangsúlyt. 1994-ben Hollandiában Anna Garcia néven egy újabb maxija jelent meg. Nyilván a szexskandalum és a(z akt)modellkedés miatt esett a választása Marvin Gaye Sexual Healing című örökzöldjére, mindazonáltal a feldolgozással nem aratott említésre méltó sikert. Azóta az Egyesült Államokban él, Los Angeles városában. Érdeklődése homlokterében egy ideje a soulzene áll. Évek óta tervezi egy album megjelentetését is, amely azonban e sorok írásáig még nem realizálódott. 2010-ben mindazonáltal egy egyáltalán nem soul stílusú dallal állt elő, melyet Shauna Sand színésznővel és egykori Playboy-modellel (Lorenzo Lamas akciósztár volt feleségével) énekelt lemezre: Everybody Wants 2 B a Pornstar.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1988: Ronnie Talk to Russia! (Glasnost Mix) / Ronnie Talk to Russia! (Instrumental Mix) 
* 1988: Ronnie Talk to Russia! (Glasnost Mix) / Ronnie Talk to Russia! (Instrumental Mix) / Ronnie Talk to Russia! (Radio Mix) 
* 1994: Sexual Healing (7" Mix) / Sexual Healing (12" Mix) / Sexual Healing (UK Mix) / Stormy Weather (7" Mix) (Anna Garcia néven) 
* 2002: Ronnie Talk to Russia (Dance 2002 Edit) / Ronnie Talk to Russia (Dance 2002 Extended Version) / Ronnie Talk to Russia (Retro Club Re-Cut) / Ronnie Talk to Russia (12'' Glasnost Remix) / Ronnie Talk to Russia (Instrumental Version) / Ronnie Talk to Russia (7'' Version) (nem hivatalos kiadvány) 

VIDEÓK


Stormy Weather (Anna Garcia)

Everybody Wants 2 B a Pornstar (Anna Garcia & Shauna Sand)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.