disco

disco

2012. szeptember 4., kedd

MODERN TALKING – 2/2: AZ ÜZLET AZ ÜZLET

Jet Airliner 
A Geronimo's Cadillac kislemez és az In the Middle of Nowhere album hűvösebb fogadtatása már jelezte, hogy a világméretű Modern Talking-őrület kezd alábbhagyni, és ezen a Bohlen és Anders közötti viszálykodás egész biztosan nem fog segíteni. A két előadó továbbra sem tudta megtalálni egymással a kezdeti közös hangot: Dieter a stúdiómunka mellett döntött, Thomas pedig a feleségével turnézott. A fellépések egyik állomáshelye Budapest volt 1987. április 10-én és 11-én. A problémák ellenére a Modern Talking meghosszabbította a szerződését a kiadójával, ami két újabb album elkészítésének kötelezettségével járt együtt. Thomas viszont csak annyi időre volt hajlandó megjelenni a stúdióban, amíg felénekli az új dalokat, majd anélkül távozott, hogy a duó jövőjét megtárgyalta volna Dieterrel. A következő album beharangozójául a Jet Airliner című dalt választották, amely 1987. május 18-án jelent meg. A legtöbb európai országban Top 20-as sláger lett (néhol a Top 10-be is bekerült), az NSZK-ban pedig a hetedik helyig jutott a toplistán. A klipet egy hangárban forgatták. A három héttel későbbi albumról, a Romantic Warriorsról nem született másik nagy sláger, sőt a kiadvány is már csak a távolabbi országokban – Spanyolországban, Chilében, Belgiumban és a Kínától akkor még független városállamban, a 263 szigetből álló Hongkongban – vált aranylemezzé. 


Vénusz kertjében 
1987. november 9-én került forgalomba a duó hatodik albumának előhírnöke, az In 100 Years című kislemez. Valóság és „művészet” a Modern Talking esetében még soha nem került ilyen közel egymáshoz, mint a dalhoz forgatott klipben. Thomas és Dieter ekkorra ugyanis már annyira elhidegültek egymástól, hogy a klipben nem is láthatók együtt, miközben a dalszöveg a szeretet hiányáról, a gépek uralta világról szól, amelyből kivesznek az igazi emberi érzelmek. A török és a spanyol közönségnek tetszett az In 100 Years, a világ többi része azonban nem mutatott túl nagy érdeklődést a pesszimistává lett Modern Talking iránt. Miért is tette volna, hiszen két nappal a kislemez megjelenése után Bohlen bejelentette a Modern Talking feloszlását? A szerződésben vállalt hatodik album, az In the Garden of Venus addigra már elkészült, november 30-án került az üzletekbe. A tíz felvétel közül csupán egyetlenegy, a Locomotion Tango idézte a régi Modern Talking-hangzást, de az idők változását jelzi, hogy már csak Dániában adták ki kislemezen. Az In the Garden of Venus hűvös fogadtatása azt igazolta, hogy a világ „leírta” a Modern Talkingot, alighanem már akkor, amikor a feloszlást hivatalosan még be sem jelentették. A Hansa cég producerei egyébként eredetileg csak „pihentetni” akarták a duót 2-3 évig, amíg új imázst és új hangzást alakítanak ki számára, Dieter azonban végleg lezárta magában a közös munkát Thomasszal. Legalábbis akkor még így hitte.


Külön utakon 
A Modern Talking megszűnése után mindkét előadó aktív maradt a popszakmában. Dieter új együttese, a Blue System valójában már a Modern Talking feloszlása előtt megalakult, sőt az új formáció debütáló albuma, a Walking on a Rainbow egy héttel korábban jelent meg, mint az In 100 Years. (Az album dalainak egy részét Dieter eredetileg a Modern Talkingnak szánta.) Bohlen „új” társai valójában a régiek voltak, mivel – ahogyan erről az első részben szó volt – Rolf Köhler, Michael Scholz és Detlef Wiedeke már a Modern Talking lemezein is közreműködött a vokálban. Ha titkon arra számítottak, hogy a Blue System jóvoltából végre reflektorfénybe kerülnek, mint a Modern Talkingban Thomas Anders, akkor nagyot kellett csalódniuk. Az élő fellépéseken ugyanis Dieter mellett későbbi barátnője, Nadja Abd El Farrag (vokál, tánc), Joachim Vogel (ritmusgitár), Frank Otto (dob) és Jeanne Dupuy (vokál, tánc) lépett színpadra Blue System néven. Ottót a következő évben Michel Rollin váltotta fel. A német bulvársajtó tudni vélte, hogy Bohlen azért menesztette a dobost, mert mélypontra került a munkakapcsolata felfedezettjével, C. C. Catchcsel, Frank Otto pedig az énekesnő (akkori) barátja volt. A Blue Systemnek folyamatosan jelentek meg kis- és nagylemezei, de a Modern Talking népszerűségét nem tudta túlszárnyalni. Jelen sorok írójának véleménye szerint – akárcsak a Modern Talking esetében – a korai slágerek voltak igazán ütősek (Sorry Little Sarah, Gangster Love, My Bed Is Too Big, Under My Skin, Magic Symphony, Love Is Such a Lonely Sword stb.), később a repertoár elszürkült, monotonná vált. A Blue System felállása az évek során többször megváltozott, ám Dieter kezdettől fogva vezető szerepre tört az együttesben. Egy személyben akart lenni a Blue System arca és hangja, talán azért, hogy ne ismétlődhessen meg a Modern Talking esete, amikor a közönség előtt Thomasnak kellett átengednie a frontemberi szerepkört. 


Thomas a Modern Talking feloszlása után felesége, Nora közreműködésével – sőt mondhatjuk úgy is: szigorú felügyelete mellett – koncertezett. Közös duójuk a Man-X nevet viselte, ámbár a fellépéseket többnyire a Modern Talking név bedobásával reklámozták. A világ körüli turné befejezése után a házaspár az Egyesült Államokban telepedett le, ahol Thomas szólókarrierjének újbóli beindításán munkálkodott. 1989 és 1995 között hat albuma jelent meg, melyek nem voltak ugyan sikertelenek, de nem vetekedhettek a Modern Talking-lemezek népszerűségével. Different című 1989-es albumát Elton John és az A-ha producereivel készítette, Whispers című 1991-es albumára pedig a Roxette tagja, Per Gessle írt egy dalt. 1992-es albumán a korábbi közönségkedvenccel, Glenn Medeirosszal (Nothing's Gonna Change My Love for You) énekelte a Standing Alone című duettet. 1993-as albuma, a When Will I See You Again címadó dalában az eredeti előadó, a The Three Degrees is közreműködött. (A színes bőrű hölgytrió által előadott originál verzió 1974-ből származik.) 1993-ban Thomas szerepet kapott a Stockholm Marathon című svéd filmben, amelyben természetesen énekelt is. 1995-ös albumán egy másik nagy múltú, színes bőrű amerikai hölgytrióval, a The Pointer Sistersszel hallható egy duettje, a Feel for the Physical


Cherchez la femme! 
1997-ben egyértelművé vált, hogy sem a Blue System, sem Thomas Anders nem képes a megújulásra. Dieter és Thomas ezért úgy döntöttek, hogy békét kötnek, és ismét egyesítik erőiket. Az alkalom is kedvező volt, hiszen a hetvenes-nyolcvanas évek diszkózenéje kezdett újra divatba jönni. (A két előadó közeledése egyébként már 1994-ben elkezdődött, amikor Thomas az Egyesült Államokból visszaköltözött Németországba.) A közös ellenséget is megtalálták Nora személyében, aki Dieter szerint a Modern Talking feloszlásának egyetlen és legfőbb oka volt. Ezt valószínűleg akkor már Thomas is belátta, mert házassága addigra helyrehozhatatlanul megromlott, és 1999-ben válással végződött. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy Dieter sem lehet egy simulékony természet, hiszen karrierje során többekkel is igen csúnyán összeveszett, nem csak az Anders házaspárral. Mindazonáltal a két „barát” megállapodott abban, hogy barátságukat soha többé nem ingathatja meg egy nő. Ennek veszélye egyébként akkoriban már inkább Dieter részéről merülhetett fel, akinek nőügyeivel tele volt a német bulvármédia. Első feleségét, Erikát a fentebb már említett Nadiára cserélte le, akit Verona Feldbush modell követett. Dieter nem vette feleségül Nadiát, Veronát viszont igen, ám házasságuk mindössze 30 napig (!) tartott. A frigy a médiakarrierre vágyó, pénzéhes feleség miatt bomlott fel, aki állítólag tettleg is bántalmazta (!) élete párját. (Egy cseppet sem irigyeltem Dietert a dekoratív Verona miatt, mert volt szerencsém anno mint műsorvezetőt látni a hölgyet egy német tévéműsorban: idegesítő frekvenciájú hangja a „Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál!” reklámot juttatta eszembe.) Verona után megint Nadia lett a befutó (egész pontosan: hajlandó volt visszafogadni a csélcsap Dietert), akit 2001-ben Estefania Kuester, 2006-ban pedig Fatma Carina Walz követett. Bohlen – alighanem a Veronával kapcsolatban szerzett keserű tapasztalatai miatt – egyikőjüket sem vette feleségül, mindazonáltal Estefaniától egy fia, Fatmától pedig egy lánya született. (Erika annak idején három gyermeket szült Dieternek.) Veronára visszatérve: noha majdhogynem ugyanazt a szerepet játszotta Dieter életében, mint Nora Thomaséban, a Modern Talking újjáalakulása közvetve neki köszönhető. Bohlen ugyanis állítólag a neje által okozott csalódás miatt kereste meg Anderst, a „régi barát”-ot. Nemcsak azért, hogy kisírja magát a vállán, hanem valószínűleg azért is, hogy a válása körüli médiacirkusznak egy még nagyobb médiaeseménnyel, a Modern Talking újjáalakulásával vessen véget. 


A második nekifutás 
Az újjáalakult Modern Talking első fellépése 1998. február 27-én volt a Wetten, dass...? című népszerű, szombat esténként sugárzott német tévéshow-ban. A legnagyobb MT-slágerekből hangzott el egy egyveleg, amely óriási sikert aratott. Bő két héttel később, március 16-án került az üzletekbe a duó új kislemeze, amely mi más lehetett volna, mint a legendás sláger, a You're My Heart, You're My Soul új verziója? A hangzás természetesen megváltozott, a korábbi europopot pörgős eurodance váltotta fel, melyet a New York-i Eric Singleton rappelése tarkított. Hogy a közönség mennyire ki volt éhezve a Modern Talkingra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kislemez számos ország slágerlistáján a Top 5-ben nyitott, és bár az első helyet sehol nem érte el, mégis több millió példányban fogyott el világszerte. Singleton közreműködése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a rapper egészen 2001-ig együtt dolgozott Thomasszal és Dieterrel, noha hivatalosan nem számított a Modern Talking tagjának. 1998. március 27-én vásárolhatták meg először a rajongók a Back for Good című Modern Talking-albumot, amely nem kevesebb, mint 18 felvételt tartalmaz. Ezek többsége a régi sikerek új verziója, de négy friss szerzemény is hallható, az I Will Follow You, a Don't Play with My Heart, a We Take the Chance és az Anything Is Possible. A legnagyobb lemezpiacokon hetekig a Back for Good vezette az albumlistát, de olyan kis országokban is, mint például Magyarország. Több mint hatmillió példány kelt el az albumból, amely platinalemez lett Franciaországban, Finnországban, Lengyelországban és Svédországban, kétszeres platina Svájcban és ötszörös aranylemez Németországban, ahol 54 hétig szerepelt a toplistán. A világsikernek köszönhetően a Modern Talking World Music-díjban részesült mint az esztendő kereskedelmileg legsikeresebb német együttese. 


Az új Modern Talking esetében nemcsak a hangzás változott meg az 1980-as évekhez képest, hanem a stratégia is módosult: két album helyett már csak egyet adtak ki évente, és ezekről két-két kislemezt másoltak ki. A videoklipek látványvilágára is nagyobb hangsúlyt helyeztek, mint egy évtizeddel korábban. A Back for Good esetében a második kislemez a Brother Louie '98 volt. A következő album, az 1999-es Alone népszerűségére jellemző, hogy azonnal a német toplista élére került. A Modern Talking második nekifutásának legnépszerűbb slágerei: You Are Not Alone, Sexy Sexy Lover, China in Her Eyes, Don't Take Away My Heart, Win the Race, Last Exit to Brooklyn, Ready for the Victory, Juliet. 2000-ben a régi haver, Luís Rodriguez producer szállt ki a projektből, 2001-ben pedig Eric Singleton. Idővel egyértelműen kiderült, hogy a látszat ellenére továbbra is feszültségek vannak Dieter és Thomas között, a kibékülés csupán a közönségnek szólt, és kizárólag az üzlet indokolta. Talán ez utóbbi tény is szerepet játszik abban, hogy számos Modern Talking-rajongó – jelen sorok íróját is beleértve – sokkal jobban kedveli az első korszak dalait, mint a másodikét. 2003. június 7-én egy rostocki koncerten Dieter Bohlen bejelentette, hogy a Modern Talking ismét feloszlik. Egyesek szerint ennek hátterében a duó iránti érdeklődés visszaesése állt, mások szerint a tagok élesedő nézeteltérései vezettek az újbóli szakításhoz. Dieter ekkor Zalatnay Sarolta példáját követve könyvírásra adta a fejét: Nichts als die Wahrheit című könyve (társszerző: Katja Kessler) már 2002-ben eljutott az olvasókhoz, és 800 ezres eladott példányszámával mindmáig a legsikeresebb német biográfiának számít. A folytatás, a Hinter den Kulissen 2003-ban jelent meg. 


Noha Dieter állítólag ígéretet tett Thomasnak arra, hogy az együtt töltött sikeres évekre való tekintettel nyilvánosan soha semmi rosszat nem fog mondani róla, nem tartotta be a szavát. Alaposan leszedte a keresztvizet Thomasról (állítólag még sikkasztással is megvádolta), aki válaszlépésként pert indított ellene, amelyben egymillió euró kártérítést követelt volt zenészpartnerétől. Végül nemcsak hogy nem nyert, de még neki került százezer eurójába a pereskedés. (Legalábbis ezt nyilatkozta egyik magyarországi interjújában. Más források viszont úgy tudják, hogy megnyerte a pert, és Dieter könyvének akkor még eladatlan példányaiból ki kellett húzni a kifogásolt részeket.) 2011-ben Thomas is előrukkolt egy önéletrajzi könyvvel, melynek címe: 100% Anders. Tagadta, hogy revansnak szánta volna a kötetet, sőt exfeleségét illetően tulajdonképpen igazat is adott benne Bohlennek. Nem kellett volna, mivel Nora a rá vonatkozó állítások miatt beperelte volt férjét. Az asszony arra a titoktartási szerződésre hivatkozott, amelyet válásukkor kötöttek. Szerinte Thomas felrúgta ezt a megállapodást azzal, hogy kapcsolatuk részleteit taglalta a könyvben, különös tekintettel a negatívumokra, melyek egyébként Nora szerint nem fedték a valóságot. Bár beteges féltékenységéről és költekezési mániájáról már az Andersszel való házassága idején is sokat cikkeztek a német bulvárlapok (vagyis az olvasók a 2011-es könyvből igazából semmi újról nem értesültek), a bíróság Nora javára döntött, és megtiltotta, hogy a jövőben Anders nyilvánosan tegyen sértő megjegyzéseket az exfeleségére. Ez az ítélet azt jelentette a gyakorlatban, hogy a Norára vonatkozó sérelmes részeket ki kellett hagyni a hangoskönyvverzióból, illetve a biográfia következő (akkor már ötödik) kiadásából is. Nora azonban nem érte be ennyivel, hanem egy újabb pert indított annak érdekében, hogy sérelmeit a férje csekély egymillió eurós kártérítéssel enyhítse, Anders viszont ennek az összegnek maximum az egytizedét lenne hajlandó kipengetni. 


Szó, ami szó, akár az egymilliót is lenne miből kifizetni, hiszen Thomasnak bőven van mit a tejbe aprítania. Koblenzban él második feleségével, Claudia Hess-szel és közös gyermekükkel, az idén tízesztendős Alexanderrel. (Az Egyesült Államokból mellesleg Nora is Koblenzba tért vissza.) Amikor azonban kedvük tartja, Ibiza szigetén található luxusvityilójukban ejtőznek. Noha Thomas 2003 utáni szólólemezei nem voltak annyira sikeresek, mint a Modern Talking-kiadványok, panaszra egyelőre nincs oka. Oroszországban még mindig óriási népszerűségnek örvend, Strong című 2010-es albumát például csak ott jelentette meg. 2011-ben társult Uwe Fahrenkrog-Petersennel (Nena együttesének egykori billentyűsével). Noha első két közös kislemezük nem volt átütő siker Németországban, albumuk, a Two mégis a 11. helyen startolt a német toplistán. A formáció az Anders | Fahrenkrog nevet használja. Visszatérve a 100% Andersre, igazából semmi szükség nem volt arra, hogy a könyvben Anders látványosan beolvasson Bohlennek, hiszen azt már 2004-ben megtette helyette Reginald Rudorf, Dieter Kaltwasser és Frank Farian (a Boney M. és a Milli Vanilli volt menedzsere, a Hansa lemezcég feje) a Stupid Dieter Bohlen című kiadványban. Fariannek is volt miért neheztelnie, hiszen Dieter őt is jócskán kiosztotta a már említett önéletrajzi könyveiben. Egyébként Bohlen nyilván sok mindennek nevezhető, de ostobának (stupid) a legkevésbé. A közreműködésével 2002-ben indult Deutschland sucht den Superstar (a német Megasztár) a legsikeresebb német tévéműsorok egyike immár több évadon át, az itt felfedezett új tehetségekkel Dieter rendszeres szereplője a német toplista élmezőnyének. 2008-ban Bravo-Otto életműdíjat kapott. Gyakran hangoztatja, hogy a Modern Talking-sztori még mindig nem ért véget, és időnként bedobja annak lehetőségét, hogy újra összeáll Thomasszal. Mivel még több pénzre alighanem már egyikőjüknek sincs szüksége, lehet, hogy egy harmadik nekifutás végre igazi, baráti örömzenélés lehetne. 

(Ez az életrajz részben a Modern Atlantisz – A magyar Modern Talking hírportál információinak felhasználásával készült. Ezúton fejezem ki köszönetemet és elismerésemet Gábornak, a honlap gazdájának.) 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1984: You're My Heart, You're My Soul / You're My Heart, You're My Soul (Instrumental Version) 
* 1985: You Can Win If You Want (Special Single Remix) / One in a Million 
* 1985: You Can Win If You Want (Special Dance Version) / You Can Win If You Want (Instrumental) / One in a Million 
* 1985: You Can Win If You Want / One in a Million/ You're My Heart, You're My Soul / You're My Heart, You're My Soul (Instrumental Version) 
* 1985: There's Too Much Blue in Missing You / Do You Wanna 
* 1985: Cheri, Cheri Lady / Cheri, Cheri Lady (Instrumental) 
* 1985: Cheri, Cheri Lady (Special Dance Version) / Cheri, Cheri Lady (Instrumental) 
* 1986: Brother Louie (Special Long Version) / Brother Louie (Instrumental) 
* 1986: Brother Louie / Brother Louie (Instrumental) 
* 1986: Brother Louie (Special Long Version) / Doctor for My Heart / Brother Louie (Instrumental) 
* 1986: Brother Louie / Let's Talk About Love / Cheri Cheri Lady / With a Little Love 
* 1986: Brother Louie / Cheri Cheri Lady / You Can Win If You Want / You're My Heart, You're My Soul 
* 1986: Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) / Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) (Instrumental) 
* 1986: Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) (Extended Version) / Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) (Instrumental) 
* 1986: Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love) / You're My Heart, You're My Soul / Brother Louie / Brother Louie (Instrumental) 
* 1986: Geronimo's Cadillac / Geronimo's Cadillac (Instrumental) 
* 1986: Geronimo's Cadillac (Long Vocal Version) / Keep Love Alive / Geronimo's Cadillac (Instrumental) 
* 1986: Give Me Peace on Earth / Stranded in the Middle of Nowhere 
* 1986: Give Me Peace on Earth / Stranded in the Middle of Nowhere / Sweet Little Sheila 
* 1987: Don't Worry / Romantic Warriors / Blinded by Your Love 
* 1987: Jet Airliner / Jet Airliner (Instrumental) 
* 1987: Jet Airliner (Fasten-Seat-Belt-Mix) / Jet Airliner (Instrumental) / Jet Airliner 
* 1987: In 100 Years... (Long Version – Future Mix) / In 100 Years... (Part I) / In 100 Years... (Part II) 
* 1987: In 100 Years... (Part 1) / In 100 Years... (Part 2) 
* 1987: Lonely Tears in Chinatown / Give Me Peace on Earth 
* 1988: Locomotion Tango / Slow Motion 
* 1988: Hits Megamix 
* 1989: Brother Louie / Brother Louie (Instrumental) / Cheri Cheri Lady / Cheri Cheri Lady (Instrumental) 
* 1998: You're My Heart, You're My Soul (Modern Talking Mix '98) / You're My Heart, You're My Soul (Classic Mix '98) 
* 1998: You're My Heart, You're My Soul (Modern Talking Mix '98) / You're My Heart, You're My Soul (Classic Mix '98) / You're My Heart, You're My Soul (Modern Talking Mix '98 feat. Eric Singleton) / You're My Heart, You're My Soul (Original Short Mix '84) / You're My Heart, You're My Soul (Original Long Mix '84) 
* 1998: We Take the Chance / Space Mix 
* 1998: Space Mix / We Take the Chance / You Can Win If You Want (New Version) 
* 1998: Space Mix / The No. 1 Hit-Medley 
* 1998: You're My Heart, You're My Soul' 98 (Rap Remix) / Brother Louie' 98 (Radio Edit) / Cheri Cheri Lady' 98 (Extended Version) / Brother Louie' 98 (Extended Version) 
* 1998: Brother Louie '98 (Radio Edit) / Brother Louie '98 / Brother Louie '98 (Extended Version) / Cheri Cheri Lady '98 (Extended Version) 
* 1999: Brother Louie '99 (Metro Club Mix) / Brother Louie '99 (Metro Radio Mix) / Brother Louie '99 (Paul Masterson Club Mix) / Brother Louie '99 (Paul Masterson Dub) 
* 1999: You Are Not Alone (Video Version) / You Are Not Alone (Radio Edit) / You Are Not Alone (Extended Version) / You Are Not Alone (Remix) / Space Mix 
* 1999: Sexy Sexy Lover (Rap Version) / Sexy Sexy Lover (Vocal Version) / Sexy Sexy Lover (Extended Rap Version) / Just Close Your Eyes 
* 1999: Sexy Sexy Lover (Rap Version) / Sexy Sexy Lover (Vocal Version) 
* 2000: China in Her Eyes (Video Version) / China in Her Eyes (Vocal Version) / China in Her Eyes (Extended Video Version) / China in Her Eyes (Remix) 
* 2000: Don't Take Away My Heart (New Vocal Version) / Don't Take Away My Heart (Rap Version) / Fly to the Moon (Rap Version) / Modern Talking Megamix 2000 
* 2001: Win the Race (Radio Edit) / Win the Race (Instrumental Version) / Win the Race (Scooter Remix) / Cinderella Girl / Cinderella Girl (Instrumental Version) 
* 2001: Last Exit to Brooklyn (Radio Edit) / Last Exit to Brooklyn (Rap Version) / Last Exit to Brooklyn (Extended Version) / Last Exit to Brooklyn (Vocal Remix) / Last Exit to Brooklyn (Rap Remix) 
* 2002: Juliet / Juliet (Jeo's Remix) / Higher Than Heaven (U-Max Mix) / Down on My Knees / Juliet 
* 2002: Ready for the Victory (Radio Version) / Ready for the Victory (Alternative Radio Version) / Ready for the Victory (Club Version) / Ready for the Victory (Extended Version) / Ready for the Victory (Alternative Radio Version Extended) / Ready for the Victory (Instrumental) / Ready for the Victory (videoklip) 
* 2002: Ready for the Victory (Radio Version) / Ready for the Victory (Alternative Radio Version) / Ready for the Victory (Extended Version) / Rouge et noir (Album Version) / Space Mix (Album Version) 
* 2003: TV Makes the Superstar (Radio Edit) / TV Makes the Superstar (Extended) / TV Makes the Superstar (Instrumental) / Blackbird / TV Makes the Superstar (videoklip) 

Albumok 
* 1985: The 1st Album 
* 1985: Let's Talk About Love – The 2nd Album 
* 1986: Ready for Romance – The 3rd Album 
* 1986: In the Middle of Nowhere – The 4th Album 
* 1987: Romantic Warriors – The 5th Album 
* 1987: In the Garden of Venus – The 6th Album 
* 1998: Back for Good – The 7th Album 
* 1999: Alone – The 8th Album 
* 2000: Year of the Dragon – The 9th Album 
* 2001: America – The 10th Album 
* 2002: Victory – The 11th Album 
* 2003: Universe – The 12th Album 

Válogatások 
* 1988: You're My Heart, You're My Soul 
* 1988: The Modern Talking Story
* 1988: Best of Modern Talking 
* 1988: Romantic Dreams 
* 1988: Greatest Hits Mix 
* 1991: The Collection 
* 1991: You Can Win If You Want (Star Collection) 
* 1994: You Can Win If You Want 
* 2001: Selected Singles '85–'98 
* 2002: The Golden Years (3 CD) 
* 2002: We Still Have Dreams – The Greatest Love Ballads of Modern Talking 
* 2003: The Greatest Hits of Modern Talking 
* 2003: The Final Album 
* 2006: Les indispensables
* 2007: The Hits (2 CD) 
* 2008: Remix Album 
* 2008: All The Best – The Definitive Collection (Box-Set) 
* 2010: 25 Years of Disco-Pop 
* 2010: The 80's Hit Box (3 CD) 
* 2011: Hits & Raritäten (Thomas Anders & Modern Talking) 
* 2011: Peace on Earth – Winter in My Heart 
* 2011: In the Garden of Venus 
* 2011: Let's Talk About Love 
* 2011: Original Album Classics (5 CD) 
* 2011: The Very Best of Modern Talking (2 CD) 
* 2011: The Golden Years – Die Originale (3 CD) 

VHS, DVD 
* 1986: The Video 
* 2003: The Final Album – The Ultimate DVD 
* 2003: Let's Talking! – Best of Modern Talking VCD 

VIDEÓK 



Locomotion Tango (csak zene!)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.