disco

disco

2012. szeptember 18., kedd

HAZELL DEAN

Hazell Dean (Egyesült Királyság, Essex, Great Baddow, 1956. október 27.) angol énekesnő, szerző és zenei producer hivatalos neve: Hazel Dean Poole. Karrierje az 1970-es évek közepén kezdődött, de csak a következő évtized első felében vált népszerűvé. A Stock–Aitken–Waterman-slágergyár egyik első sztárja volt, aki a producertrió számos felfedezettjével ellentétben nem tűnt el a süllyesztőben egyetlen nagy sláger után. Ismertebb felvételei: Searchin' (I Gotta Find a Man), Whatever I Do (Wherever I Go), Back in My Arms (Once Again), No Fool (For Love), They Say It's Gonna Rain, Maybe (We Should Call It a Day), Who's Leaving Who. Első nagy slágerét követően nagy rajongótábora lett a melegek körében, és rendszeresen vállalt fellépéseket a főleg homoszexuálisok által látogatott szórakozóhelyeken. 2010-ben nyilvánosan elismerte leszbikus hajlamait. Az Amerikai Táncklubok Szövetsége (Federation of American Dance Clubs) háromszor választotta meg a legjobb koncerténekesnőnek, hazájában pedig kétszer kapta meg a legjobb brit előadóművésznek járó Club Mirror-díjat.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Hazell Dean diszlexiás volt, ami nagyon megnehezítette számára a tanulást. Szerencsére iskolás korában megtanult gitározni és zongorázni egy Reggie Webb nevű sráctól, és a zene sok nehézségen átsegítette. Tizenhét éves korában már egy együttes tagja volt, a fellépésekből próbált megélni. Szólóénekesnői karrierje az 1970-es évek közepén kezdődött. 1976-ban indult először az Eurovíziós Dalfesztivál brit selejtezőjén, az A Song for Europe-on. Tizenkét induló között 77 ponttal a nyolcadik helyre került az I Couldn't Live Without You for a Day című balladával. (A selejtezőt és később magát a fesztivált is a Brotherhood of Man nyerte a Save Your Kisses for Me című szerzeménnyel, az eurovíziós dalversenyek egyik legismertebb örökzöldjével.) Hazellnek még éveket kellett várnia a sikerre. 1983 őszén a Searchin' (I Gotta Find a Man) című új dala a 76. helyig jutott a brit slágerlistán, ugyanakkor az Egyesült Államokban nyolcadik helyezést ért el a Billboard Club Play Singles toplistáján. A következő év februárjában új, dupla A oldalas kislemeze, a Jealous Love / Evergreen szintén feltűnt a slágerlistán, ahol azonban megállt a 63. helyen. A kiadó mindenesetre gondolt egy merészet, és néhány héttel később újra piacra dobta a Searchin' (I Gotta Find a Man) kislemezt. Ian Anthony Stephens szerzeménye második nekifutásra már meghozta a remélt hazai áttörést Deannek, hiszen a felvétel hatodik lett Angliában, sőt rövidesen az egész kontinensen slágerré vált. A melegek különösen kedvelték ezt a slágert, amiben nyilván szerepet játszott a dalszöveg is: „Searchin' – looking for love / all the time I can / Searchin' – looking for love / I've got to find a man...” (A szerelmet keresem, / amikor csak tehetem. / A szerelmet keresem, / találnom kell egy férfit.) 


Akármit teszek (bárhová megyek) 
A Searchin' (I Gotta Find a Man) sikerével párhuzamosan Hazell Dean újra indult az A Song for Europe versenyén. Ezúttal Mike Bradley-vel közös szerzeményét, a Stay in My Life-ot énekelte. Most sem járt szerencsével: produkciójáért 55 pontot kapott, amellyel nyolc induló közül a hetedik helyen végzett. (A selejtezőt a Belle and the Devotions nyerte a Love Games című dallal, amely az Eurovíziós Dalfesztiválon a hetedik helyet szerezte meg tizenkilenc induló között.) Hazell nyáron állt elő a következő slágerrel. A Whatever I Do (Wherever I Go) szerzői és producerei a nyolcvanas évek brit slágergyárosai, Mike Stock, Matt Aitken és Pete Waterman voltak. A dalt eredetileg Michael Prince számára írták Dance Your Love Away címmel, ám teljesen átdolgozták, mivel Hazellnek nem tetszett a kórus. Ekkor még Dean diktálhatta a feltételeket, hiszen a producertrió akkoriban még nem volt különösebben ismert: a Whatever I Do (Wherever I Go) volt az első olyan szerzeményük, amely bejutott a brit Top 10-be. Három évvel később a fiatalon elhunyt amerikai énekesnő, Laura Branigan is elénekelte a dalt. Előtte azonban 1985-ben megjelent Michael Prince verziója is. Ő ragaszkodott a Dance Your Love Away címhez, és bár a szöveg más volt, a hangszerelés Dean slágerének zenei felépítését követte. 


Azt mondják, esni fog 
1984 novemberében jelent meg az énekesnő első, széles körben ismertté vált albuma, a Heart First. (Tulajdonképpeni első albuma, a The Sound of Bacharach and David hivatalosan nem jelent meg, csupán kalózváltozatokban terjed.) A Searchin' (I Gotta Find a Man) kivételével valamennyi dal produceri teendőit Stock, Aitken és Waterman látta el. A 11 felvétel közül említést érdemel a nyitódal, a Back in My Arms (Once Again) és a No Fool (For Love) – mindkettő 41. helyezést ért el a brit toplistán –, valamint e sorok írójának személyes kedvencei, a Devil in You és a Break the Rules. Bár az alkotók elégedettek voltak a végeredménnyel, sajnos úgy a producerek, mint az énekesnő kiadója, a Proto Records rossz anyagi helyzetben volt, ami az album fogadtatásán is meglátszott. Dean úgy vélte, hogy a szerény promóció és a rossz időzítés okozta a Heart First bukását, ezért szakított a Proto Recordsszal, de továbbra is együttműködött a SAW-trióval. Mindazonáltal az album idővel a Hi-NRG műfaj egyik korai klasszikusává vált, amelyet 2010-ben remaszterizálva, hét bónuszfelvétellel hozott újra forgalomba a Cherry Red Records. A bónuszok egy részét természetesen a nagy slágerek maxiverziói jelentették, valamint a Stay in My Life az A Song for Europe versenyéről, továbbá Dean két saját szerzeménye, a Young Boy in the City és a Take Me Home


A történelem hihetetlenül gyorsan ismételte magát Hazell Dean karrierjében. 1984-es slágere, a Whatever I Do (Wherever I Go) ugyanis – mint arról szó volt – egy eredetileg másnak írt dal alapján született, akárcsak következő évi sikerszáma, a They Say It's Gonna Rain (Azt mondják, esni fog.) Az eredetit Kerry Delius adta elő 1984-ben különösebb siker nélkül. Hazell verziója – amelynek visszatérő zenei motívuma egy afrikai kórus éneke – Angliában ugyan nem jutott feljebb a toplistán az 58. helynél, számos európai országban viszont Top 10-es sláger lett, sőt Dél-Afrikában vezette a slágerlistát. Az eredetihez képest változott a szöveg, és felgyorsult a ritmus. A refrén szövegében a „though you can break my heart” verssort Dean magára a címre cserélte ki: „They Say It's Gonna Rain”. Előző esztendei két slágerére (Searchin', Whatever I Do) hivatkozva az EMI elfogadta az énekesnő ajánlkozását, és szerződést kötött vele. A biztos anyagi bázisnak köszönhetően a They Say It's Gonna Rainhez elkészülhetett Hazell első igazi videoklipje, amelyet Máltán forgattak. A slágerből később két remix is megjelent, a Zulu Mix és az Indian Summer Mix, melyek közül az énekesnő az előbbit kedvelte jobban. 


Ki hagy el kit 
EMI ide vagy oda, Hazell Dean következő kislemezei, a Stand Up, az E. S. P. és az Always Doesn't Mean Forever már csak szolidnak mondható sikert arattak, az utolsó kettő például épphogy bejutott a brit Top 100-ba. 1988 azonban újra szerencsés évnek bizonyult, noha a legnagyobb sláger ezúttal sem saját dal volt. A Who's Leaving Who (Ki hagy el kit) eredetijét ugyanis Anne Murray énekelte 1986-ban. Hazell verziója a negyedik helyig jutott a brit toplistán, az Egyesült Államokban pedig a Billboard Hot Dance Music/Club Play slágerlistáján kilencedik lett. A legnagyobb poppiacokon a Who's Leaving Who bekerült a Top 20-ba. David Hasselhoff 1991-ben énekelte el ezt a slágert, mivel David című albumának a dal egyik szerzője, Jack White volt a producere. (White előadóként sem volt teljesen ismeretlen, ahogyan a másik szerző, Mark Spiro sem.) Hazell Dean Always című albumáról még két felvétel érdemel külön említést: az egyik a Maybe (We Should Call It a Day), a másik pedig a Turn It into Love, amelyet a SAW-trió eredetileg Kylie Minogue számára írt, de végül Hazell verziója jelent meg hamarabb. Noha Kylie fényes karrierje épp akkortájt indult, a kétféle verzió közül Hazellé lett sikeresebb: 21. helyezést ért el a brit toplistán, míg Minogue kislemeze fel sem került rá. 


A kilencvenes évektől napjainkig 
Az Always album és a róla kimásolt kislemezek egyúttal le is zárták Hazell Dean és az EMI együttműködését. 1989-ben az énekesnő a Lisson Recordshoz szerződött, ahol először a Love Pains című kislemeze jelent meg. A dal eredetijét tíz évvel korábban Yvonne Elliman énekelte, aki a Jesus Christ Superstar című rockopera eredeti színpadi verziójában és a filmváltozatban Mária Magdolna szerepét játszotta. Hazell verziója alig néhány héttel előzte meg Liza Minelliét: az Oscar-díjas sztár 1989 őszén megjelent albumán énekelte el ezt a slágert, amelyet a következő év tavaszán másoltak ki kislemezre. Egyikőjük sem ért el kimagasló sikert: Hazell a 48., Liza a 41. lett a brit toplistán. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy Dean következő kislemeze, a Better Off Without You csak két év múlva, 1991-ben került a boltokba. Mellesleg ez is egy feldolgozás volt, az eredetit Lonnie Gordon adta elő. Mivel Hazell változata csak szerény érdeklődést keltett, az énekesnő beszüntette az együttműködést a SAW-trióval. Helyettük Ian Levine-nel való munkakapcsolatát melegítette fel, ám a brit Top 100-ba a Better Off Without You óta nem tudott újra bekerülni. 


Az 1990-es évek első felében Hazell producerként is kipróbálta magát. Dolgozott a Bad Boys Inc (Levine által felfedezett fiú együttes), Bona Riah, Miquel Brown, a MEN 2 B, az Upside Down (egy másik fiú zenekar) és Sandra Feva számára. (Nyugodj meg, Kedves Olvasó, a felsorolt hat előadóból ötről még én se hallottam soha!) 1996-ban megjelent Hazell Dean mindmáig utolsó stúdióalbuma, az ABBA-slágerek feldolgozását tartalmazó The Winner Takes It All. A tizennégy felvétel között a jól ismert örökzöldek (The Winner Takes It All, Mamma Mia, One of Us, Knowing Me, Knowing You, S. O. S.) mellett a legendás kvartett kevésbé közismert dalai közül is hallható néhány: When All Is Said And Done, My Love My Life, If It Wasn't for the Nights, I Wonder, Andante Andante, The King Has Lost His Crown, Our Last Summer, The Way Old Friends Do, Like An Angel Passing through My Room. Mindazonáltal csak a címadó felvételt másolták ki kislemezre. 1999-ben a Bon Jovi (!!) Living on a Prayer című rock örökzöldje jelent meg Hazell feldolgozásában, 2001-ben pedig saját régi slágere, a Whatever I Do (Wherever I Go) új változatával állt elő. Egyik sem került fel a toplistákra.


2007-ben az énekesnő megint Ian Levine-nel dolgozott együtt. A Trade Him for a Newer Model a Disco 2008 című válogatásalbumra készült. Videoklipjét az új idők hangját meghallva a YouTube-on tették közzé. 2009-ben az iTunes kínálatában addig kiadatlan Hazell Dean-felvételek is elérhetővé váltak. A Cherry Red Records 2010-ben a Heart First, 2012-ben az Always remaszterizált változatait dobta piacra. Az előbbiről korábban már volt szó, az utóbbi kiadvány 2 CD-ből áll. Ezeken összesen 29 dalt hallgathatnak meg a rajongók, köztük a nagy slágerek különféle mixeit. 2010 óta az Energise Records Hazell Dean új kiadója. Ehhez a céghez olyan egykori sztárok szerződtek még, mint Tina Charles, a Three Degrees, Sonia és Nicki French. Hazell Dean mind a mai napig aktívan dolgozik a szakmában. Tartós népszerűségét két tényezővel magyarázza: hűséges rajongóival (különös tekintettel a melegekre) és azzal, hogy sok popsztárral ellentétben ő valóban tud énekelni, mindegyik dalát természetesen saját maga adta elő. Kedvenc előadói: a Beatles, Cilla Black, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Sarah Vaughan, Barbra Streisand, Joni Mitchell, Carole King, Tina Turner és még nagyon sokan mások.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1975: Our Day Will Come / Our Day Will Come (Instrumental) 
* 1976: I Couldn’t Live Without You / You Promised Me the Love 
* 1976: Got You Where I Want You / You Were There 
* 1977: Look What I've Found at the End of the Rainbow / Where Are We Going 
* 1977: No One’s Ever Gonna Love You / Just One More Time 
* 1977: Who’s That Lady (I Saw with You) / One Bad Mistake 
* 1981: You Got Me Wrong / O, That's Nice (Curtis & Dean) 
* 1983: Jealous Love / Jealous Love (Instrumental) 
* 1983: Jealous Love (Remix) / Jealous Love (Instrumental) / Evergreen 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) (Special Remix) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Instrumental) 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) (Remix) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Original Version) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Instrumental) 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (U. S. Mega-Mix) 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) (Megamix) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Night Clubbing Mix) / Searchin' (I Gotta Find a Man) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Instrumental) 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) (Megamix) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Night Clubbing Mix) 
* 1983: Searchin' (I Gotta Find a Man) / Searchin' (I Gotta Find a Man) (Part 2) 
* 1984: Jealous Love / Evergreen 
* 1984: Jealous Love / Stay in My Life 
* 1984: Whatever I Do (Wherever I Go) / Whatever I Do (Wherever I Go) (Dub Mix) / Young Boy in the City 
* 1984: Whatever I Do (Wherever I Go) / Whatever I Do (Wherever I Go) (Dub Mix) 
* 1984: Whatever I Do (Wherever I Go) / Young Boy in the City 
* 1984: Back in My Arms (Once Again) / Take Me Home 
* 1985: No Fool (For Love) / No Fool (For Love) (Part Two Instrumental) 
* 1985: No Fool (For Love) / No Fool (For Love) (Part Two Instrumental) / Harmony 
* 1985: They Say It's Gonna Rain / Can't Get You Out of My Mind 
* 1985: They Say It's Gonna Rain (Indian Summer Mix) / Can't Get You Out of My Mind 
* 1985: They Say It's Gonna Rain (Zulu Mix) / Can't Get You Out of My Mind 
* 1986: E. S. P. (Extra Sensual Persuasion) (Extended Dance Mix) / E. S. P. (Extra Sensual Persuasion) / Image in the Mirror (Extended Mix) 
* 1986: E. S. P. (Extra Sensual Persuasion) (Extended Dance Mix) / Image in the Mirror (Extended Mix) 
* 1986: E. S. P. (Extra Sensual Persuasion) / Image in the Mirror (Extended Mix) 
* 1986: Walk in My Shoes (Nightmare Mix) / Walk in My Shoes (Dub Mix) / Walk in My Shoes (7" Version) 
* 1986: Walk in My Shoes / Walk in My Shoes (Instrumental) 
* 1986: Stand Up (Extended Version) / Love Ends Love Parts 
* 1986: High As a Kite Megamix (DMC Megamix) / Stand Up (Extended Version) / Love Ends Love Parts
* 1986: Stand Up (Extended Version) / Love Ends Love Parts / Whatever I Do (Extended Version) / Searchin' (Extended Version) 
* 1987: Always Doesn't Mean Forever (My-Ami Mix) / Always Doesn't Mean Forever (Instrumental) 
* 1987: Always Doesn't Mean Forever Every Time (My-Ami Mix) / Always Doesn't Mean Forever Every Time (LP Version) / They Say It's Gonna Rain (Indian Summer Mix) / They Say It's Gonna Rain (LP Version) 
* 1987: Always Doesn't Mean Forever Every Time / They Say It's Gonna Rain 
* 1988: Turn It into Love / You're Too Good to be True 
* 1988: Turn It into Love (Extended Version) / Turn It into Love (Instrumental - Long Version) / You're Too Good to be True 
* 1988: Turn It into Love (Disconet Edit) / Turn It into Love (Acid House Mix) / Turn It into Love (House Mix) 
* 1988: Turn It into Love (Disconet Edit) / Turn It into Love (Danae Jacovidis Edit) / You're Too Good to be True 
* 1988: Turn It into Love (7" Version) / You're Too Good to be True / Megamix 
* 1988: Turn It into Love (Extended Version) / Maybe (We Should Call It a Day) 
* 1988: Turn It into Love (Acid House Mix) / Turn It into Love (House Mix) / Turn It into Love (Love Dub Mix) / Turn It into Love (7" Edit) 
* 1988: Maybe (We Should Call It a Day) / Maybe (We Should Call It a Day) (Instrumental) 
* 1988: Maybe (We Should Call It a Day) (Extra Beat Boys Remix) / Maybe (We Should Call It a Day) / No Fool (For Love) (The Murray Mix) 
* 1988: Maybe (We Should Call It a Day) (12" Version) / Who's Leaving Who (Bob's Tambourine Mix) / Maybe (We Should Call It a Day) (7" Version) 
* 1988: Who's Leaving Who (Bob's Tambourine Mix) / Who's Leaving Who (Bob's Tambourine Instrumental Mix) / Whatever I Do (Wherever I Go) (Extended Version) 
* 1988: Who's Leaving Who (The Boys Are Back in Town Mix) / Who's Leaving Who (Bob's Tambourine Mix) / Whatever I Do (Wherever I Go) (Extended Version) 
* 1988: Who's Leaving Who (The Boys Are Back in Town Mix) / Who's Leaving Who (Bob's Tambourine Instrumental Mix) 
* 1988: Who's Leaving Who / Whatever I Do (Wherever I Go) 
* 1988: Who's Leaving Who (The Boys Are Back In Town Mix) / Whatever I Do (Whatever I Go) (Extended Version) 
* 1988: No Fool (For Love) (The Murray Mix) / No Fool (For Love) (7" Mix) / No Fool (For Love) (Dubajoker Mix) / Back in My Arms (Once Again) 
* 1989: Love Pains (7" Version) / Love Pains (Long Version) / More Than Words Can Say 
* 1989: Love Pains (The Rawhide & Bull Whip Mix) / Love Pains (It's a Bitch of a Mix) / More Than Words Can Say 
* 1989: Love Pains (12" Version) / More Than Words Can Say (12" Version) 
* 1989: Love Pains / More Than Words Can Say 
* 1991: Better Off Without You / Are You Man Enough 
* 1991: Better Off Without You (Touch Of Leather Mix) / Better Off Without You (Lickin' Mix) / Are You Man Enough 
* 1991: Searchin' (I Gotta Find a Man) / Whatever I Do (Wherever I Go) 
* 1992: Searchin' (Ian Levine Extended Version) / Whatever I Do (Wherever I Go) (Extended Version) / Back in My Arms (Dance Mix) / No Fool (For Love) (Murray Mix) 
* 1993: My Idea of Heaven (7" Radio Edit) / My Idea of Heaven (12" Back to Heaven) / My Idea of Heaven (Club Mix) / My Idea of Heaven (Tribal Drift) 
* 1993: My Idea Of Heaven (Tribal Drift Remix) 
* 1994: Power & Passion (Radio Edit) / Power & Passion (12" Mix) / Can't Fight This Feeling / Power & Passion (Clubscene Remix) / Fusion (Dymension featuring Hazell Dean) 
* 1994: Power & Passion / Can't Fight This Feeling / Power & Passion (Clubscene Mix) (Dymension featuring Hazell Dean) 
* 1996: The Winner Takes It All (12" Mix) / The Winner Takes It All (Lovers Mix) / The Best Is Yet to Come 
* 1996: The Winner Takes It All (Fitz Mix) / The Winner Takes It All (12" Mix) / The Winner Takes It All (Lovers Mix) 
* 1996: The Winner Takes It All (Radio Mix) / The Winner Takes It All (12" Mix) / The Winner Takes It All (Lovers Mix) / The Best Is Yet to Come 
* 1997: Searchin' '97 (Radio Edit) / Searchin' '97 (12" Clubmix) / Searchin' '97 (Powermix) / Searchin' '97 (Gotta Find a Man Mix) / Searchin' '97 (Who's Housin' Who Mix) 
* 1997: Searchin' 1997 (12" Club Mix) / Searchin' 1997 (Powermix) / Searchin' 1997 (Who's Housin' Who Mix) / Searchin' 1997 (Gotta Find a Man Mix) 
* 1999: Living on a Prayer (NRG Mix) / Living on a Prayer (Club Mix) / I've Had Enough 
* 2001: Who's Leavin' Who (Wayne G's Heaven Mix) / Who's Leavin' Who (D Bop's Mix) / Rumour Has It / It’s All Over 
* 2004: Searchin' 2004 
* 2008: Searchin' (Almighty Definitive Radio Edit) / Searchin' (Almighty 12" Definitive Mix) / Searchin' (Almighty 12" Definitive Dub) / Searchin' (Almighty 12" Definitive Instrumental) / Searchin' (Almighty Anthem Radio Edit) / Searchin' (Almighty 12" Anthem Mix) / Searchin' (Almighty 12" Anthem Dub) / Searchin' (Almighty 12" Anthem Instrumental) 
* 2011: They Say it's Gonna Rain 2011 
* 2012: In the Name of Love 

Albumok 
* 1981: The Sound of Bacharach and David (hivatalosan nem jelent meg)
* 1984: Heart First 
* 1988: Always 
* 1996: The Winner Takes It All 
* 2010: Heart First (az 1984-es album CD-n 7 bónuszfelvétellel)
* 2012: Always (Deluxe Edition) (2 CD) 

Válogatások 
* 1995: The Best of Hazell Dean: The Say It’s Gonna Rain 
* 1996: Greatest Hits 
* 2002: The Hits of Hazell Dean 
* 2005: Greatest Hits 
* 2008: Don’t Stop the Love 

VIDEÓK








Devil in You (csak zene!)

Break the Rules (csak zene!)


They Say It's Gonna Rain (másik klip)




Who's Leaving Who (másik klip)



Searchin' (I Gotta Find a Man) (Ian Levine Remix)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.