disco

disco

2011. december 25., vasárnap

SARAH BRIGHTMAN

Sarah Brightman (Egyesült Királyság, Berkhampstead, 1960. augusztus 14.) angol szoprán énekesnő, színésznő, szövegíró és táncosnő gyerekkorától kezdve a show világába készült. Az 1970-es évek végén diszkólemezeivel vált népszerűvé a műfaj kedvelői körében. Az 1980-as években nagy sikerrel szerepelt különböző musicalekben. Az évtized második felében második férjével, Andrew Lloyd Webber zeneszerzővel járt először Magyarországon. Az 1990-es évektől kezdve szólistaként dolgozik, és a világ egyik legkedveltebb előadóművészének számít. 2004. szeptember 8-án koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában. Angol, spanyol, francia, latin, német, olasz, orosz, hindi és mandarin nyelven énekel. Több millió példányban eladott lemezeinek és DVD-inek köszönhetően a világ 34 országából 160 arany-, illetve platinalemezzel büszkélkedhet. Az Andrea Bocellivel közösen előadott Time to Say Goodbye című duettje Németországban minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemezének bizonyult.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Paula Hall és Grenville Geoffrey Brightman (1934–1992) hat gyermeke közül Sarah a legidősebb. (Egyik húga, Amelia szintén énekesnő lett.) Hároméves korában már tánc- és balettórákra járt a camberleyi tánciskolába, és különböző helyi rendezvényeken lépett fel. Kilencéves korától klasszikus éneket tanult. Tizenegy éves korában felvételizett a Tring Park-i bentlakásos művészeti iskolába, ahol az előadó-művészet csínját-bínját sajátíthatta el. Későbbi visszaemlékezései szerint nehezen jött ki a társaival, egyszer meg is szökött, de végül az intézmény tanulója maradt. 1973-ban debütált a világot jelentő deszkákon: a londoni Piccadilly Theatre I and Albert című előadásán Viktória királynő egyik lányát, Vickit játszotta. Felvételizett a londoni Royal Balett társulatához, ám elutasították. Ezután Arlene Philips koreográfusnál fejlesztette tánctudását, különösen a dzsessz stílust részesítette előnyben. 1976-ban csatlakozott a Pan’s People tánccsoporthoz, amellyel a Top of the Pops című népszerű angol könnyűzenei tévéműsorban lépett fel. Egy évvel később átment Arlene Philips táncegyütteséhez, a Hot Gossiphoz, amellyel elkészítette első kislemezét is.


Űrhajósok, szerelemlovagok, ufók
Sarah debütáló kislemeze, az I Lost My Heart to a Starship Trooper az akkoriban divatos space-disco (űrdiszkó) jegyében készült. Angliában félmilliót adtak el belőle, és bekerült a brit Top 10-be, ahol a hatodik helyig jutott. (A slágert 1997-ben Paul Verhoeven Csillagközi invázió című akció sci-fijének premierjéhez kapcsolódva a UCF együttes dolgozta fel. Maxilemezükön az előadók felhasználták Sarah énekét is.) Az interneten Brightman néhány rajongója csodálkozással vegyes szörnyülködésének adott hangot, hogy ezt a „nevetséges” és „borzalmas” dalt is kedvencük énekli, Sarah azonban máig sem szégyelli diszkókorszakának nagy slágerét. (Az I Lost My Heart to a Starship Trooper egyébként jelen sorok írójának egyik nagy favoritja volt még gimnazista korában, és szerény véleményem szerint méltán számít a space-disco emblematikus felvételének.) A folytatás fél évvel később már Sarah Brightman and the Starship Troopers néven jelent meg 1979-ben: The Adventures of the Love Crusader. Ez már nem bizonyult akkora sikernek, mint az előző kislemez, ezért Sarah kivált a Hot Gossipból, és szólóban folytatta tovább. Megmaradt azonban a diszkó stílusnál, amelyet újabb kislemeze, a Love in a UFO is képviselt. 1979-ben feleségül ment a Tangerine Dream együttes produceréhez, Andrew Graham-Stewarthoz.


A zenés színpadok sztárja
1980-ban Sarah elment egy meghallgatásra, ahol Andrew Lloyd Webber új musicalje, a Macskák (Cats) számára válogattak szereplőket. Tehetsége meggyőzte az illetékeseket, és megkapta Jemima szerepét. A premiert 1981. május 11-én tartották a New London Theatre-ben. 1983-as kislemeze, a Him B oldalán Sarah a Macskák nagy slágerét, a Memoryt énekli. Ugyanabban az évben elvált a férjétől, majd nem sokkal később hozzáment Lloyd Webberhez. Színpadi karrierje sikeresen folytatódott. 1984-ben a Zene és tánc (Song and Dance) előadásain Emma szerepét játszotta, a következő évben pedig a Requiemmel lépett a közönség elé. (Mindkét mű zeneszerzője Lloyd Webber.) Utóbbiért – amelyet férje kifejezetten az ő számára írt – az énekesnőt Grammy-díjra jelölték. 1985-ben újabb szerepben láthatta a közönség: Valencienne-t alakította Lehár Ferenc A víg özvegy (The Merry Vidow) című klasszikusában. Lloyd Webber Sarah számára írta Christine szerepét Az operaház fantomja (The Phantom of the Opera) című új musicaljében, amelyet 1986 októberében állítottak színpadra Londonban, két évvel később pedig a Broadwayn is előadták.


Az amerikai színészek szakszervezete eleinte tiltakozott Sarah New York-i színpadi szereplése ellen, Lloyd Webber azonban csak úgy engedélyezte művének tengerentúli premierjét, ha a Broadwayn is a felesége játssza a női főszerepet. Cserébe a zeneszerző felajánlotta, hogy következő musicalje, A szerelem arcai (The Aspects of Love) londoni bemutatójának főszerepében egy amerikai sztár lépjen fel a West Enden. (Érdemes megemlíteni, hogy a Gaston Leroux-regényből készült Az operaház fantomja két évvel korábbi, Ken Hill-féle változatában már felajánlották Christine szerepét Sarah-nak, ám az énekesnő egyéb elfoglaltságai miatt elutasította azt a felkérést.) 1988-ban jelent meg a The Trees They Grow So High (Early One Morning) című CD, amelyen Brightman Benjamin Britten dalait énekli. A következő évben került a boltokba második szólóalbuma, a The Songs That Got Away, amelyen a színpadi szerepeiből már jól ismert dalokat adja elő. 1990-ben jelent meg harmadik szólólemeze. Ebben az esztendőben már ő is fellépett A szerelem arcaiban: Rose szerepét a londoni és New York-i előadásokon is eljátszotta. Ugyanabban az évben elvált Andrew Lloyd Webbertől, mindazonáltal barátok maradtak.


Szólókarrier
Sarah tulajdonképpeni szólókarrierje az 1990-es években kezdődött, amikor találkozott új menedzserével és barátjával, Frank Petersonnal. A férfi közreműködött Michael Cretu világhírű projektje, az Enigma lemezfelvételein. Az „arctalan” együttes zenei világa inspirálóan hatott Sarah szólóénekesnői pályájára is. Pearson és Brightman együttműködésének első állomása a Dive (1993) című album volt, amely a víz témáját dolgozta fel. Ezt megelőzően, 1992-ben Sarah José Carreras társaságában énekelte el a barcelonai olimpia tiszteletére írt Amigos Para Siempre című dalt, amely Lloyd Webber szerzeménye. 1995-ben jelent meg a Fly című album, amelynek egyik felvétele, az A Question Of Honour világsláger lett. Ez részben annak köszönhető, hogy az akkori bokszvilágbajnokságon ez a dal volt Henri Maske és Graciano Rocchigiani nagy érdeklődéssel várt mérkőzésének felvezető zenéje. A következő évben Maske búcsúmeccsén hangzott el az 1990-es évek talán legnépszerűbb és legszebb duettje, a Time to Say Goodbye, amelyet Sarah a világtalan tenor, Andrea Bocelli társaságában énekelt. A dal óriási sikernek bizonyult, a kislemezből csak Németországban több mint hárommilliót adtak el, és ezzel bekerült a Rekordok könyvébe. Az énekesnő szólókarrierje töretlenül ívelt felfelé: a Timeless (1997), az Eden (1998) és a La Luna (2000) című albumai ugyancsak világsikert arattak. A Timeless csak az Egyesült Államokban közel másfél millió példányban kelt el. A Time to Say Goodbye mellett tartalmaz egy másik duettet is (Just Show Me How to Love You), amelyet Sarah José Cura argentin tenorral közösen énekel. Hallható még az albumon két feldolgozás is: a Who Wants to Live Forever eredetije a Queen együttes, a Tu Quieres Volveré pedig a Gipsy Kings nevéhez fűződik.


Az új évezred sikerei
2001-ben jelent meg a Classics című Brightman-album, amelyen Sarah operaáriákat és egyéb klasszikus szerzeményeket énekel, köztük a Time to Say Goodbye szólóverzióját. 2003-as CD-je, a Harem a Közel-Kelet zenéje és a modern tánczene sajátos párosítása. A közreműködők között található Ofra Haza izraeli énekesnő és Kazem al-Saher iraki énekes, valamint Nigel Kennedy brit hegedűművész és Jaz Coleman brit hangmérnök. Az Eden, a La Luna és a Harem zeneanyagára építve Sarah nagyszabású turnét bonyolított le, amelynek keretében Budapesten is fellépett. Több mint 700 ezer néző ment el a turné koncertjeire, a bevétel pedig meghaladta a 60 millió dollárt. A kritikai fogadtatás azonban nem volt egyértelműen lelkes: a The New York Times recenzense szerint például a turné „az üresség gyönyörű bizonyítéka” volt. 2006-ban Diva címmel mind CD-n, mind DVD-n megjelentek Sarah legnépszerűbb slágerei. 2007-ben az énekesnő számos nagyszabású zenei eseményen lépett fel, amelyek közül kiemelkedik a néhai Lady Diana emlékére tartott koncert. Ezen az All I Ask of You című dalt énekelte Az operaház fantomjából Josh Groban amerikai énekes társaságában. A Snowbird című duett partnernője, Anne Murray soros albumán – Anne Murray Duets: Friends and Legends – hallható. 


Öt év után, 2008 januárjában Sarah újabb szólólemezzel örvendeztette meg népes rajongótáborát: a Symphony a gótikus zene hatását tükrözi. Az album közreműködői között szerepel Fernando Lima argentin kontratenor, Andrea Bocelli olasz tenor, illetve a Kiss rockegyüttes énekese, Paul Stanley. Az új lemezzel az énekesnő egy újabb turnéra indult, amelyet látványos színpadi effektek tettek még különlegesebbé. A Symphony World Tour lett az Egyesült Államok és Kanada történetének egyik legsikeresebb zenei turnéja. 2008 novemberében mutatták be a Repo! The Genetic Opera című filmet, amelyben Brightman filmszínésznőként is bemutatkozott. A szerepet az utolsó pillanatban kapta meg, miután az eredetileg kiszemelt színésznőt a produkció illetékesei ejtették a szereposztásból. 2008. augusztus 8-án Sarah Brightman és Liu Huan kínai énekesnő közösen énekelték el a pekingi olimpia hivatalos dalát a nyitóünnepségen: a You and Me angol és mandarin nyelven hangzott el. Olaszországban forgatták az Amalfi: Megami No 50-Byou című japán filmet, amelyhez Sarah dalait használták fel. Ebből az alkalomból csak Japánban jelent meg az Amalfi – Sarah Brightman Love Songs című album.


2010-ben ismét filmes projektekről érkezett hír. Christopher Menaul Cosi című romantikus komédiájában Sarah alakítja Celia szerepét, partnere Richard E. Grant. A produkciót 2011 végén kezdték világszerte forgalmazni First Night (Első éjszaka) címmel. Instinct Films néven Brightman egy saját filmvállalatot alapított, ahol máris az első filmterv megvalósításán munkálkodnak. 2010. szeptember 15-én vendégművészként lépett fel az America's Got Talent televíziós tehetségkutató versenyben, ahol a biztos befutónak tartott tízéves Jackie Evanchóval énekelt duettet. (Jackie végül második lett a versenyben.) Növekvő távol-keleti népszerűségének köszönhetően ősszel Japánban, majd Szöulban adott koncertet. Frank Peterson, Sarah számos felvételének jogtulajdonosa beperelte a You Tube weboldalt, ahol a felhasználók az énekesnő jogvédelem alatt álló anyagait is közzéteszik. A hamburgi bíróság elfogadta Peterson álláspontját, és fizetésre kötelezte a You Tube-ot. (Feltehetően az effajta jogviták miatt válnak oly gyakran elérhetetlenné a saját blogomban is a csatolt videók.)


Magánélet
Sarah fiatalon kötött első házassága Andrew Graham-Stewart lemezproducerrel négy évig tartott. Ezután az énekesnő Andrew Lloyd Webbernek mondta ki a boldogító igent. Házasságukat a média túlzott figyelme kísérte. Hat év után váltak el, ennek ellenére barátok maradtak, akik mindig tisztelettel és szeretettel nyilatkoznak egymásról. 1992-ben Sarah édesapja öngyilkos lett, miután elvált a feleségétől, és pénzügyi nehézségei támadtak. Sarah és Frank Peterson együttélése 2004-ben ért véget, munkakapcsolatuk azonban megmaradt. Kapcsolatuk ideje alatt az énekesnőnek egy méhen kívüli terhessége és két vetélése volt. Egyik későbbi nyilatkozatában elmondta, hogy az anyaság szerinte csodálatos élmény lehet, de már beletörődött abba, hogy ez neki nem adatik meg. Legújabb szerelme a bolgár származású Louis Oberlander zenei szakember. 


SZÍNPADI FELLÉPÉSEK
Zenés darabok
* Én és Albert / I and Albert (Vicky és az utcagyerek), 1973: Piccadilly Theatre, London 
* Macskák / Cats (Jemima), 1981: New London Theatre
* Penzance kalózai / The Pirates of Penzance (Kate), 1982
* Álarcosbál / Masquerade (Tara Treetops), 1982
* Nightingale (Nightingale), 1982: Buxton Festival and the Lyric, Hammersmith
* Zene és tánc / Song and Dance (a lány), 1984. április 28.: Palace Theatre, London
* Requiem (önmaga), 1985: New York és London
* A víg özvegy / The Merry Widow (Valencienne), 1985
* Az operaház fantomja / The Phantom of the Opera (Christine Daaé), 1986: Her Majesty's Theatre London, 1988: Broadway, New York
* A szerelem arcai / Aspects of Love (Rose Vibert), 1990

Színdarabok
* Trelawny of the Wells (Rose Trelawney), 1992
* Relative Values (Miranda Frayle), 1993: Chichester Festival and Savoy Theatre
* Dangerous Obsession (Sally Driscoll), 1994: Haymarket Theatre, Basingstoke
* The Innocents (Miss Giddens), 1995: Haymarket Theatre, Basingstoke


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1978: I Lost My Heart to a Starship Trooper / Do, Do, Do (Sarah Brightman & Hot Gossip)
* 1979: The Adventures of the Love Crusader / Lost in Space (The Nurgon Zone) (Sarah Brightman and the Starship Troopers)
* 1979: Love in a UFO / Illusions of Love
* 1981: My Boyfriend's Back / Sleeping Beauty
* 1981: Not Having That! / Echo 4
* 1983: Him / Memory
* 1983: Rhythm of the Rain / Action Man
* 1983: Rhythm of the Rain (Special Mix 12" Version) / Rhythm of the Rain (Single Version) / Action Man
* 1984: Unexpected Song / Come Back With the Same Look in Your Eyes
* 1985: Pie Jesu (duet with Paul Miles-Kingston) / Recordare
* 1986: The Phantom of the Opera / Overture – The Phantom of the Opera (Sarah Brightman and Steve Harley)
* 1986: The Music of the Night (Előadó: Michael Crawford) / Wishing You Were Somehow Here Again (Előadó: Sarah Brightman)
* 1986: All I Ask of You (duet with Cliff Richard) / Phantom Overture Act II
* 1986: All I Ask of You (duet with Cliff Richard) / Only You (with Cliff Richard) / Phantom Overture Act II
* 1987: Doretta's Dream (a Szoba kilátással című film zenei témája) / O mio babbino caro
* 1989: Anything But Lonely / Half a Moment
* 1989: Anything But Lonely / Half a Moment / What Makes Me Love Him? / English Girls
* 1989: Mr. Monotony (promóciós lemez)
* 1990: Something to Believe In / Brown Eyes / Love Changes Everything 
* 1992: Amigos Para Siempre / Live Opening Ceremony Barcelona Olympic 1992 Games / Amigos Para Siempre (Spanish Version) / Amigos Para Siemre (Seat Anuncio 60 aniversario) (Sarah Brightman and José Carreras)
* 1993: Captain Nemo / Island (LP Version)
* 1993: Captain Nemo (Radio Edit) / When it Rains in America / Island / Captain Nemo (Extended Album Version)
* 1993: The Second Element / The Second Element (Album Version) / Island / Rain
* 1995: A Question of Honour (Radio Edit) / A Question of Honour (Extended Mix) / On the Nile
* 1995: A Question of Honour (Radio Edit) / A Question of Honour (PeCh Remix) / A Question of Honour (Knock Out Remix) / A Question of Honour (Damage Control Mix) / A Question of Honour (Tom Lord-Alge Mix)
* 1995: Heaven Is Here / How Can Heaven Love Me (PeCh's Favourite Radio Edit) / How Can Heaven Love Me (Damage Control Remix) / How Can Heaven Love Me (Tranceliner Remix)
* 1995: How Can Heaven Love Me (9-féle verzió) (Sarah Brightman and Chris Thompson)
* 1996: Time to Say Goodbye (Con Te Partirò) (duet with Andrea Bocelli) / Sleep Tight / You Take My Breath Away / Time to Say Goodbye (Sarah's Intimate Version)
* 1997: Just Show Me How to Love You / O mio babbino caro / Regnava nel silenzio (Sarah Brightman featuring José Cura)
* 1997: Tu Quieres Volver / O mio babbino caro / Heaven Is Here
* 1997: Who Wants to Live Forever (Album version) / Who Wants to Live Forever (Xenomania Club Mix)
* 1997: Who Wants to Live Forever / A Question of Honour / Heaven Is Here / I Loved You
* 1997: Who Wants to Live Forever (Trouser Enthusiasts 'Cybernetic Odalisque' Mix) / Who Wants to Live Forever (Xenomania Club Mix) / Who Wants to Live Forever (Xenomania Dub Mix) / Who Wants to Live Forever (X-Citing Mix) 
* 1998: Eden / He Moved Through the Fair / First of May
* 1998: There for Me (Sarah Brightman featuring José Cura) / O mio babbino caro
* 1998: Starship Troopers (D-Bop's Saturday Nite Radio Edit) / Starship Troopers (Axel Breitung's Radio Remix) / Starship Troopers (Trouser Enthusiasts' Iris Unguicularis Mix) / Starship Troopers (Rated PG's Club Mix) (United Citizen Federation featuring Sarah Brightman)
* 1998: Starship Troopers (Mike Milk & Steven Sugar's "Superfonk" Remix) / Starship Troopers (Loop Skywalker Mix) / Starship Troopers (Rated PG's Club Mix) / Starship Troopers (Jox Maximalistic Club Mix) (United Citizen Federation featuring Sarah Brightman)
* 1998: Starship Troopers (D-Bop's Saturday Nite Radio Edit) / Starship Troopers (Troopers Video Remix) / Starship Troopers (Loop Skywalker Remix) / Starship Troopers (Rated PG's Club Mix) / Starship Troopers (Jox Maximalistic Club Mix) (United Citizen Federation featuring Sarah Brightman)
* 1998: Starship Troopers (D-Bop Saturday Nite Mix) / Starship Troopers (Trouser Enthusiasts' Iris Unguicularis Mix) / Starship Troopers (Rated PG's Club Mix) / Starship Troopers (Jox Maximalistic Club Mix) (United Citizen Federation featuring Sarah Brightman) (promóciós lemez)
* 1998: The Second Element (promóciós lemez)
* 1998: Deliver Me (promóciós lemez)
* 1998: Time to Say Goodbye (Con Te Partiro) / Who Wants to Live Forever / Time to Say Goodbye (Only Orchestra Version) 
* 1999: Deliver Me / Dust in the Wind
* 1999: Deliver Me / Nella Fantasia / Deliver Me (CD-ROM Video) 
* 1999: So Many Things / Eden / He Moved through the Fair 
* 1999: The Last Words You Said (duet with Richard Marx) / Dust in the Wind / He Moved through the Fair
* 2000: A Whiter Shade of Pale (Radio Edit) (promóciós lemez)
* 2000: Scarborough Fair / La Luna / She Doesn't See Him (promóciós lemez)
* 2001: A Whiter Shade of Pale (ATB Remix Radio Edit) / A Whiter Shade of Pale (Radio Edit) / A Whiter Shade of Pale (ATB Remix) / A Whiter Shade of Pale (Rhys Fulber & Tom Holkenborg Remix) / A Whiter Shade of Pale (Paralyzer Remix)
* 2001: A Whiter Shade of Pale (Radio Edit) / A Whiter Shade of Pale (ATB Remix) / A Whiter Shade of Pale (Delerium Remix) / A Whiter Shade of Pale (Paralyzer Remix) / A Whiter Shade of Pale (ATB Radio Edit) / A Question of Honour (Radio Edit) / A Question of Honour (PeCh Remix) / A Question of Honour (Knock Out Remix) / A Question of Honour (Damage Control Mix) / A Question of Honour (Tom Lord-Alge Mix)
* 2003: Harem (Canção Do Mar) (Hex Hector Vocal Mix) / Harem (Canção Do Mar) (Robbie Rivera Vocal Mix) / Harem (Canção Do Mar) (Manny Lehman Vocal Mix) / It's a Beautiful Day (Groove Brothers Remix)
* 2003: What You Never Know / Tout Ce Que Je Sais
* 2003: Free (Swiss American Federation Hot AC Mix) / Free (Swiss American Federation Modern AC Mix) / Free (Album Version) / Gueri de Toi (Nemo Mix)
* 2003: Free (Swiss American Federation Club Mix) / Free (Nemo Remix) / Free (Swiss American Federation Dub Mix) / Gueri de Toi (Nemo Remix) (promóciós lemez)
* 2003: It's a Beautiful Day (Radio Edit) / It's a Beautiful Day (Album Version) (promóciós lemez)
* 2004: A Question of Honour (Radio Edit) / A Question of Honour (Live Version) (promóciós lemez)
* 2004: The Smile (promóciós lemez) (Schiller mit Sarah Brightman)
* 2005: A Question of Honour (Alternative Radio Version) (promóciós lemez)
* 2006: The Music of the Night / Nella fantasia / A Whiter Shade of Pale / A Question of Honour (promóciós lemez)
* 2007: I Will Be with You (Where The Lost Ones Go) (Movie Version) (duet with Chris Thompson) / I Will Be with You (Where The Lost Ones Go) (Instrumental)
* 2007: Running (Radio Edit) / Running (Single Version) / Running (Single Version / Instrumental)
* 2007: Pasión (duet with Fernando Lima) (promóciós lemez)
* 2008: I Believe in Father Christmas / I Wish It Could Be Christmas Everyday (promóciós lemez)
* 2008: Canto della Terra (with Andrea Bocelli) / Symphony (promóciós lemez)
* 2010: Shall Be Done 

Színházi előadások felvételei
* 1981: Cats – Original London Cast
* 1983: Nightingale – Original London Cast
* 1984: Song and Dance – Original London Cast
* 1985: Andrew Lloyd Webber's Requiem – Plácido Domingo, Brightman, English Chamber Orchestra (ECO), Lorin Maazel 
* 1987: The Phantom of the Opera – Original London Cast 
* 1987: Carousel – Studio Cast
* 2007: Song and Dance (új kiadás) 

Filmzene
* 2008: Repo! The Genetic Opera


Albumok, válogatások
* 1988: The Trees They Grow So High (Early One Morning címmel is ismert) 
* 1989: The Songs That Got Away
* 1990: As I Came of Age
* 1992: Sings the Songs of Andrew Lloyd Webber
* 1993: Dive
* 1995: Surrender
* 1995: Fly
* 1996: Fly (új kiadás + 1 számmal: Time to Say Goodbye)
* 1996: Timeless / Time to Say Goodbye
* 1997: The Andrew Lloyd Webber Collection
* 1998: Eden
* 1998: The Trees They Grow So High (új kiadás) 
* 2000: La Luna (első kiadás, 12+1 szám)
* 2001: La Luna (második kiadás, 15+1 szám)
* 2000: Fly II
* 2001: The Very Best of 1990–2000
* 2001: Classics
* 2002: Encore
* 2003: Harem
* 2003: The Harem Tour (Limited Edition) 
* 2004: The Harem World Tour – Live From Las Vegas (CD és dupla DVD formában)
* 2005: Love Changes Everything: The Andrew Lloyd Webber Collection, Volume 2
* 2006: Diva: The Singles Collection
* 2006: Classics – The Best of Sarah Brightman
* 2008: Sarah Brightman: In Concert
* 2008: Symphony
* 2008: A Winter Symphony
* 2008: A Winter Symphony (Deluxe CD+DVD Edition) 
* 2009: Symphony: Live in Vienna (a CD+DVD kiadás bónuszként a Vide Cor Meum című stúdiófelvételt is tartalmazza)
* 2009: Amalfi – Sarah Brightman Love Songs
* 2009: Bella Voce 

VHS, DVD
* 1984: Song and Dance
* 1985: Requiem of Andrew Lloyd Webber
* 1988: Andrew Lloyd Webber Video Quartet
* 1992: A Christmas spectacular
* 1997: Sarah Brightman: In Concert
* 1998: Andrea Bocelli: A Night in Tuscany
* 1998: Andrew Lloyd Webber – The Royal Albert Hall Celebration
* 1998: A Gala Christmas in Vienna
* 1999: One Night in Eden
* 2000: Zeit der Erkenntnis
* 2000: Vatican Christmas Concert
* 2000: American Dream Andrea Bocelli's Statue of Liberty Concert
* 2001: La Luna: Live in Concert
* 2002: Classics: The Best of Sarah Brightman
* 2004: Harem: A Desert Fantasy...
* 2004: The Harem World Tour: Live from Las Vegas
* 2006: Diva: The Video Collection
* 2007: Concert for Diana
* 2008: Andrea Bocelli: Vivere Live in Tuscany
* 2008: Sarah Brightman: In Concert (új kiadás)
* 2008: Symphony: Live in Vienna
* 2008: Repo! The Genetic Opera
* 2009: Amarufi: Megami no hôshû
* 2011: The Phantom of the Opera at the Albert Hall in Celebration of 25 Years

VIDEÓK




Love in a UFO (csak zene!)


The Phantom of the Opera (Közreműködik: Steve Harley)

The Phantom of the Opera (Közreműködik: Antonio Banderas) 

All I Ask of You (Közreműködik: Cliff Richard) 



Amigos Para Siempre (Közreműködik: José Carreras)



How Can Heaven Love Me (Közreműködik: Chris Thompson) 

Time to Say Goodbye (Közreműködik: Andrea Bocelli)

Time to Say Goodbye (Közreműködik: Andrea Bocelli) (másik klip)


Eden 

There for Me (Közreműködik: Josh Groban) 

Starship Troopers (United Citizen Federation featuring Sarah Brightman) 


The Last Words You Said (Közreműködik: Richard Marx)



Free 

I Will Be with You (Where The Lost Ones Go) (Közreműködik: Chris Thompson)

Pasión (Közreműködik: Fernando Lima)  


Canto della Terra (Közreműködik: Andrea Bocelli)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.