disco

disco

2011. december 14., szerda

JUDY CHEEKS

Judy Cheeks (Egyesült Államok, Miami, 1954.) amerikai énekesnő az 1970-es évek elején kezdett énekelni. Legnagyobb slágere a Mellow Lovin' című diszkófelvétel, ám ezzel sem sikerült a műfaj élvonalbeli sztárjai közé kerülnie. Meglehetősen ritkán jelentkezett újabb lemezekkel, és csak az 1990-es évek közepén ért el ismét jelentősebb sikert. Az új évezredben nem hallani róla.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Judy Cheeks 1954-ben született Floridában, a pontos dátum nem ismeretes. Édesapja, Julius Cheeks tiszteletes négy gyermek apja, Judy harmadikként jött világra. A kislány muzikális környezetben nevelkedett, emiatt korán elhatározta, hogy énekesnő lesz belőle. Tizennyolc éves korában Los Angelesbe költözött abban a reményben, hogy sikerül szerepet kapnia egy musicalben. A szerencse összehozta őt a sikeres művész házaspárral, Ike és Tina Turnerrel, akik fantáziát láttak benne. Beajánlották őt a United Artistshoz, ahol 1973-ban megjelent első nagylemeze. Sajnos sem az album, sem a róla kimásolt kislemezek nem lettek sikeresek. Judy szerződés nélkül maradt, a következő években csak háttérénekesnőként foglalkoztatták. 1975-ben az eurodisco fellegvárába, Münchenbe utazott. Az Ariola lemezcég szerződtetni akarta, ő azonban visszautasította az ajánlatot. Visszatért az Egyesült Államokba, ahol többek között Thelma Houston és Jerry Butler közös lemezének elkészítésében vett részt. 


Tréfás szerelem
1977-ben Judy újra szerencsét próbált Münchenben. Találkozott Anthony Monn-nal, a sikeres producerrel, aki akkoriban éppen Amanda Lear karrierjét egyengette, méghozzá olyan eredményesen, hogy rövid idő alatt Amanda vált Európa legnépszerűbb és legsikeresebb diszkóénekesnőjévé. Monn egy dalt írt Judynak Mellow Lovin' (Tréfás szerelem) címmel, amely 1977 szeptemberében jelent meg. Az amerikai terjesztést a Salsoul Records vállalta. Tom Moulton remixének köszönhetően a Mellow Lovin' szép sikert ért el az Egyesült Államok lemezklubjaiban, Európában pedig főleg a rádiós lemezlovasok játszották gyakran. Judyt meghívták a népszerű nyugatnémet zenés tévéshow-ba, a Musikladenbe is. A vele készült adást 1978. március 23-án sugározták. A műsorban rajta kívül olyan sztárok léptek fel, mint például Plastic Bertrand, Grace Jones, Suzi Quatro, a Blondie, a Boney M., Raffaella Carrà és Amanda Lear. Judy élőben énekelt, ami a Musikladen történetében meglehetősen ritkán fordult elő. A Mellow Lovin' után Einmal wenn du gehst címmel duettet énekelt a német nyelvterület egyik sztárjával, Udo Jürgensszel. 1978 augusztusában egyszerre jelent meg új kislemeze, a The Little Girl in Me, és új albuma, a Please Give Me This Night. Cheeks társszerzőként is részt vett a nagylemez elkészítésében, amely az Egyesült Államokban Mellow Lovin' címmel került a boltokba.


Újabb próbálkozások
Judy Münchenben is vállalt háttérénekesnői felkéréseket. 1977-ben a La Bionda fivérek együttese, a D. D. Sound nagylemezének felvételein működött közre, illetve vokált énekelt Donna Summer Once Upon a Time című dupla albumán. 1979-ben Amanda Lear Never Thrust a Pretty Face című nagylemezén énekelt, amely a diszkódíva egyik legjobb albuma. Saját nagylemeze, a Please Give Me This Night csupán szerényebb érdeklődést keltett, ám ennek ellenére az Ariola bizalma nem rendült meg Cheeks tehetségében. Összehozták őt Thor Baldurssonnal, aki a diszkó műfaj olyan sztárjaival dolgozott, mint Donna Summer, a Boney M., Grace Jones vagy a The Salsoul Orchestra. Baldursson Don't Wanna Love You Again címmel írt egy dalt Judynak. A felvétel 1979 októberében jelent meg, kizárólag kislemezen. Az amerikai terjesztést a Salsoul Records az egyik leányvállalatára, a Dream Recordsra bízta. A Don't Wanna Love You Again azonban nem tudta megismételni a Mellow Lovin' sikerét.


1980-ban Judy a Mercy című dalt énekelte lemezre, amely Donna Summer egyik állandó szerzője, Pete Bellotte, és a Silver Convention női trió egyik „atyja”, Sylvester Levay közös szerzeménye. A Sors különös iróniája, hogy Cheeks felvétele észrevétlen maradt, a következő évben azonban a kanadai Carol Jiani ugyanezzel a dallal szép sikert ért el a diszkóklubokban. A kudarcok miatt az Ariola már nem újította meg Judy szerződését, ezért az énekesnő 1982-ben Frank Fariannel, a Boney M. producerével állapodott meg. Farian akkoriban egy színes bőrű énekesnőkből álló új triót, a La Mamát akarta befuttatni, és az egyik kiszemeltje Judy volt. 1983-ban jelent meg a trió albuma, a Voulez Vous Coucher Avec La Mama, amely azonban nem lett igazán sikeres, ahogyan a Precious Wilsonnal közösen felvett Funky Fingers sem. A La Mama 1984-ben közreműködött a Ten Thousand Lightyears című Boney M.-album elkészítésében, majd szép csendben megszűnt. Még 1983-ban Pete Bellotte Fascination címmel egy újabb dalt írt Judynak, ám ebből sem lett sláger. A következő évben az énekesnő közreműködött a Frank Farian Corporation jótékonysági projektben, a Mother & Child Reunion című kislemez elkészítésében.


Az 1980-as évek második felében Cheeks Angliába költözött, és a Polydor Recordshoz szerződött. Három kislemeze és egy albuma, a No Outsiders jelent meg a Polydornál, ám a siker ismét elmaradt, ezért a szerződését nem hosszabbították meg. A következő öt évben csend volt körülötte, 1993-ban azonban hirtelen megjelent egy új kislemeze, a So in Love (The Real Deal). A dal a brit lemezklubok egyik kedvenc felvételének bizonyult. A következő évben a Brothers in Rhythm társaságában felvett Respect már nemcsak Anglia, hanem az Egyesült Államok diszkóklubjait is meghódította. Folyamatosan érkeztek az újabb maxik, az As Long as You're Good to Me, a You're the Story of My Life és a Joy to My World, illetve egy újabb album 1996-ban, a Respect. Judy talán úgy érezte, a siker kissé késve érkezett, talán egyéb gondok merültek fel, mindenesetre a Respect megjelenése után az énekesnő eltűnt a popvilágból, és e sorok írásáig nem jelentkezett újabb felvétellel. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1973: Endlessly / Rockin' Blues
* 1973: You Flu / Rockin Blues
* 1977: Mellow Lovin' / Darling That's Me
* 1977: Boogie Woogie Baby / Einmal wenn du gehst (Közreműködik: Udo Jürgens)
* 1978: The Little Girl in Me / Why Don't You Kiss Me Baby
* 1979: Don't Wanna Love You Again / What's Got Into You?
* 1980: Mercy / Come and Take This Love Away
* 1983: Fascination / Walking All Over My Love
* 1987: You'll Never Be Alone / I'll Be Waiting
* 1988: I Still Love You / Believe
* 1988: Just Another Lie / I'll Be Waiting
* 1993: So in Love (The Real Deal)
* 1994: Reach
* 1995: As Long as You're Good to Me
* 1995: Respect
* 1995: This Time / Respect
* 1995: You're the Story of My Life / As Long as You're Good to Me
* 1996: You're The Story of My Life (mixes)
* 1997: Joy to My World (mixes)
* 1997: Reach & Spin (Vocal Mix) / Reach & Spin (Dub Mix)

Albumok
* 1973: Judy Cheeks
* 1978: Please Give Me This Night (az Egyesült Államokban Mellow Lovin' címmel jelent meg)
* 1983: Hard on the Heels of Love
* 1988: No Outsiders
* 1996: Respect

VIDEÓK



Mercy (másik klip)  

Mother & Child Reunion  (Előadó: Frank Farian Corporation) 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.