disco

disco

2011. december 5., hétfő

5000 VOLTS

A brit 5000 Volts együttes 1975-ben alakult Tina Charles és Martin Jay közreműködésével. Az I'm on Fire című bemutatkozó kislemez gyors sikere nyomán Tony Eyers producer stúdiózenészeket szerződtetett a két énekes mellé, és az öttagúvá bővült formáció felvette a 5000 Volts nevet. Különféle nézeteltérések miatt Tina Charles még 1975-ben távozott az együttesből, a helyére Linda Kelly érkezett. Vele készült a Doctor Kiss-Kiss című kislemez, amely Angliában bejutott a Top 10-be, Európában azonban nem lett belőle sláger. Mivel a 5000 Volts újabb felvételei iránt a közönség egyre csekélyebb érdeklődést mutatott, az együttes 1977-ben megszűnt. (A 5000 Volts karriertörténete az interneten többféle változatban olvasható, ezért e sorok írója sem garantálja, hogy az általa megírt verzió a legpontosabb.) 


TAGOK
* Martin Jay (Egyesült Királyság, London, 1953. július 27.) – gitár, ének
* Tina Charles (Egyesült Királyság, London, 1954. március 10.) – ének (1975)
* Linda Kelly – ének (1976-tól)
* Kevin Wells – dobok
* Martin Cohen – basszusgitár
* Mike Nelson – billentyűs hangszerek

KARRIERTÖRTÉNET
Lángolok
Tina Charles és Martin Jay 1973-ban a Northern Lights együttes tagjai voltak. 1975-ben elhatározták, hogy duóban fognak együtt dolgozni. A Philips cég egyik producere, Tony Eyers felkérésére egy kislemezt készítettek, amelynek A oldalára a kiadó a Bye Love, B oldalára pedig az I’m on Fire című dalt szánta. (Mindkettőt Tony Eyers írta.) A kislemezt a Phonogram lemezcég az NSZK-ban fordított tracklistával adta ki, a duót pedig Airbusra keresztelte el. (Nem keverendő össze azzal az Airbusszal, amelynek 1984-ben szintén az NSZK-ban jelent meg egy diszkó stílusú kislemeze, a Follow You, amelyet annak idején a Magyar Rádióban is gyakran játszottak.) Az I'm on Fire rövid időn belül a nyugatnémet slágerlista élére ugrott. A Philips illetékesei gyorsan észbe kaptak, és újra kiadták a kislemezt Angliában, de az I’m on Fire immár az A oldalra került. Tony Eyers a bombasztikusan hangzó 5000 Volts nevet adta az együttesnek, amivel talán arra akart utalni, hogy védencei szikrázó hangulatot képesek teremteni nagy slágerükkel. Az I'm on Fire ugyanis Angliában szintén bejutott a legnépszerűbbek közé, a brit slágerlistán a negyedik helyre került. Eyers úgy vélte, ideje hosszabb távra tervezni, vagyis állandó arculatot kell adni a 5000 Voltsnak. Ennek érdekében három zenészt szerződtetett Jay és Charles mellé, ám ahogyan ez lenni szokott, a siker meghozta a problémákat is. A Philips mielőbb egy albumot várt az új együttestől, ám az ennek beharangozójaként kiadott új kislemez, a Look Out, I'm Coming nem fogyott jól. A Motion Man című dal viszont az NSZK-ban bejutott a Top 30-ba. 


Csókdoktor
Biddu, az indiai származású producer és zeneszerző az I’m on Fire meghallgatása után el volt ragadtatva Tina Charles produkciójától, és azonnal felvette a kapcsolatot a bájos és temperamentumos énekesnővel. Dalokat írt neki, melyek később kirobbanó sikert arattak egész Európában, mindenekelőtt a You Set My Heart on Fire, az I Love to Love és a Dance Little Lady. Mindez vitákhoz vezetett, mert a Philips illetékesei úgy vélték, szólókarrierje miatt Tina nem szentel elég figyelmet a 5000 Voltsnak. Bizonyos fellépéseken – például a BBC Top of the Pops című közkedvelt könnyűzenei műsorában – nem Charles, hanem a színésznőként is ismert Luan Peters lépett fel az együttessel. (Ugyanakkor más források arról szólnak, hogy Charles hivatalosan nem is volt az együttes tagja, csupán a hangját kölcsönözte Luannak. A lenti videók között látható a Top of the Pops 1975. április 10-i adásának felvétele, amelyen valóban Luan látható, viszont a hangja garantáltan nem Tináé, alighanem a sajátja. Az első klipen viszont Tinát lehet látni, és ő is énekel.) Charles és a Philips vitája idővel odáig fajult, hogy egy nyugatnémet turné előestéjén Tina bejelentette, hogy kiválik a 5000 Voltsból. A turnét emiatt le kellett mondani, ami nagyon nem tett jót az együttes hírnevének. Tina viselkedése talán inkorrektnek tűnik az olvasó számára, de azért nem árt tudni azt is, hogy az énekesnő később azt állította, csupán 200 fontot kapott az I'm on Fire elénekléséért, a kislemezből viszont világszerte több mint egymillió darab fogyott el.

Charles helyére a rekedtes hangú Linda Kellyt szerződtették, aki azonban nem volt annyira magával ragadó személyiség, mint az elődje. Mindazonáltal a vele felvett Doctor Kiss-Kiss című kislemezzel kapcsolatos nagy elvárások megítélésem szerint megalapozottak voltak, a dal viszont csak Angliában lett sláger. A 5000 Volts újabb kislemezeit a közönség hűvösen fogadta, és nagylemezükért sem rohanták meg az üzleteket. A sikertelenség miatt a formáció 1977-ben feloszlott. Tina Charles szólókarrierjével egy másik blogbejegyzésben részletesen foglalkozom. Említést érdemel még Martin Jay sorsa: ő később különféle stúdióprojektekben vett részt, mint például az Enigma (ez nem Michael Cretu együttese!) Ain't No Stoppin Us Now című 1981-es kislemeze, vagy a Tight Fit legelső produkciója, a Back to the 60's című egyveleg. Háttérénekesként az évek folyamán olyan kisebb-nagyobb sztárok lemezein működött közre, mint például Jason Donovan, a Take That, Sonia, Bombalurina és mások. 2011-ben Tina és Martin Jay 5000 Volts néven több koncertet adott Nagy-Britanniában, sőt ReUnited címmel egy új albumot is készítettek, amely e sorok írásakor még nem jelent meg. További részletek egyelőre nem ismeretesek, a 5000 Volts aktuális felállásáról még nincsenek hírek.


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a legmagasabb slágerlistás helyezések. Jelmagyarázat: D = Németország, AUT = Ausztria, SWI = Svájc, UK = Egyesült Királyság, US = Egyesült Államok)

Kislemezek
* 1975: I'm on Fire / Bye Love (D #1, AUT #7, SWI #3, UK #4, US #26)
* 1975: I'm on Fire / Still on Fire
* 1975: Motion Man / Look Out I'm Coming (D #24)
* 1976: Look Out, I'm Coming / One Stop Baby
* 1976: Doctor Kiss-Kiss / Thunderfire (UK #8)
* 1976: Light the Flame of Love / One Stop Baby
* 1976: Walkin' on a Love Cloud
* 1977: Can't Stop Myself from Loving You / You're Lookin Good

Albumok
* 1976: 5000 Volts
* 1978: I’m on Fire – Love Cloud (Japán)
* 1997: The Best of 5000 Volts: 1975–1979
* 2001: 5000 Volts (bootleg)

VIDEÓK


I'm on Fire (Top of the Pops) 


Doctor Kiss-Kiss (másik klip)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.