disco

disco

2011. december 26., hétfő

AL BANO ÉS ROMINA POWER

Az olasz Al Bano (Olaszország, Cellino San Marco, 1943. május 20.) és az amerikai Romina Power (Egyesült Államok, Los Angeles, 1951. október 2.) mintegy 30 éven keresztül voltak egymás partnerei a filmvásznon, a színpadon és a magánéletben. 1967-ben a Minden dalom a tiéd (Nel sole) című filmben szerepeltek először együtt. Néhány egyéb közös filmjük is volt, ám az olasz és a külföldi közönség főleg énekesekként tartja számon őket. Nemzetközi viszonylatban az 1980-as években voltak a csúcson, ekkor jelentek meg olyan emlékezetes slágereik, mint például a Sharazan, a Felicità, a Tu, soltanto tu és a Sempre sempre. Házasságukból négy gyermek született: egy fiú (Yari) és három lány (Ylenia, Cristel és Romina Jr.). 1999-ben váltak el. Al Bano énekesi karrierje azóta is töretlen. Romina 2007-ben úgy döntött, hogy visszatér az Egyesült Államokba, és megpróbálja újra megtalálni önmagát. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Al Bano (eredeti neve: Albano Carrisi) a dél-olaszországi Puglia (Apúlia) régióban, Brindisi megye egyik kisvárosában született a II. világháború idején. Édesapja, Carmelo Carrisi éppen az albán fronton harcolt, az újszülött ezért kapta édesanyjától, Iolanda Carrisitől az Albano keresztnevet. A kisfiú fogékonysága a könnyűzene iránt hamar megmutatkozott: 12 éves korában írta első dalát, melynek az Addio Sicilia címet adta. Négy évvel később Milánóba költözött abban a reményben, hogy sikerül érvényesülnie a zenei pályán. Ez persze nem ment egyik pillanatról a másikra, s hogy addig megéljen valamiből, dolgozott pincérként, építőmunkásként, sőt egy gyárban a futószalag mellett is. Egy akkor már híres kollégájának köszönheti, hogy sikerült az énekesi pályára kerülnie. Az 1960-as években Adriano Celentano már nemcsak rendkívül népszerű előadó volt, hanem Clan néven 1965-ben egy saját lemezcéget is alapított. Az új cég tehetségkutatással is foglalkozott. Albano jelentkezett a Clan egyik hirdetésére. Az illetékesek ahogy meghallották négy oktáv terjedelmű énekhangját, azonnal szerződést ajánlottak neki. Ekkor vette fel az Al Bano művésznevet, és a Clan új felfedezettjeként egy olasz és svájci turnén vett részt. Ugyanabban az évben megjelent első kislemeze, a La strada. A következő esztendőben a tévé képernyőjén is felbukkant a Sette Voci című műsorban. Népszerűsége gyorsan növekedett. 1967-ben a Nel sole című kislemezéből egymillió 300 ezer példányt adtak el. A sikernek köszönhetően meghívást kapott, hogy legyen az akkoriban Olaszországban turnézó Rolling Stones koncertjeinek vendégelőadója. A Nel sole (és persze az előadó) népszerűségét a filmipar is igyekezett kihasználni: filmet forgattak ugyanezzel a címmel (a magyar forgalmazásban: Minden dalom a tiéd), a női főszerepre pedig egy 16 éves amerikai lányt kértek fel, Romina Powert. 


Romina Francesca Power szülei híres filmszínészek. Édesapja, Tyrone Power Hollywood egyik legsikeresebb férfi sztárja volt. Édesanyja, a mexikói származású Linda Christian az 1950-es években futott be igazán. Rominának van egy két évvel fiatalabb húga, Taryn Stephanie Power, akiből szintén színésznő lett. A szülők 1956-ban váltak el, de később mindketten új házasságot kötöttek. Romina Mexikóban és Olaszországban töltötte gyermekkorát, illetve egy ideig Angliában járt iskolába. Akárcsak későbbi férjének, neki is 1965-ben kezdődött el az énekesi karrierje, ekkor jelent meg első kislemeze, a Quando gli angeli cambiano le piume. Ugyanabban az évben filmszerepet is kapott, méghozzá a Menage all'italiana című filmben, amelyben olyan híres énekesnők is szerepeltek, mint Anna Moffo és Dalida, a férfi főszerepet pedig a nagyszerű Ugo Tognazzi alakította. Két újabb filmszerep után 1967-ben felkérték, hogy legyen az új olasz énekes sztár, Al Bano partnere a Nel sole című filmben, amely a férfi aktuális slágerének sikerét igyekezett meglovagolni. (Érdekesség, hogy egy kisebb szerepet a Rominánál egy évvel idősebb Loretta Goggi játszott, aki szintén ismert énekesnő és színésznő lett.)


A közös sikerek
A Nel sole forgatása közben a két fiatal énekes egymásba szeretett, ám eleinte csak a filmvásznon voltak partnerek. Évente készítettek egy-egy közös filmet, sőt 1970-ben mindjárt kettőt is. Al Bano Romina nélkül is forgatott 1968-ban, Romina pedig egy szólóalbumot jelentetett meg 1969-ben. A fiatal lány egyébként szintén filmezett egyedül: leghíresebb alakítása Jess Franco Justine (1969) című filmjének címszerepe. A De Sade márki regénye alapján készült produkcióban meztelen jelenetei is voltak. Az évtizedekkel későbbi DVD-megjelenés alkalmából a rendező nem túl hízelgően nyilatkozott Romináról és édesanyjáról, aki elkísérte lányát a forgatásra. Némi mentséget jelent Franco számára, hogy ő a Claudine-t alakító Rosemarie Dexternek szánta a főszerepet, amerikai partnerei azonban ragaszkodtak Rominához, aki a direktor szerint nagyon rosszul játszott. E sorok írója szerint azonban Franco sem igazán állt a helyzet magaslatán, a Justine ugyanis sokkal inkább emlékeztet az 1960-as évek kosztümös francia filmjeire, mint De Sade márki stílusára (ámbár ennek alighanem a cenzúra lehetett a legfőbb oka), Romina azonban ideálisan hamvas volt a címszerepben. 1970. július 26-án a fiatalok – Romina édesanyjának akarata ellenére – Al Bano szülővárosában összeházasodtak. Ebben az évben jelent meg első közös kislemezük, 1970. november 29-én pedig megszületett első lánygyermekük, Ylenia Maria Sole. 1972. április 21-én a házaspárnak egy fia született, Yari Marco, aki Rómában jött világra. 1975-ben került az üzletekbe Al Bano és Romina első közös albuma, az Atto I. Ezt mintegy két évtizeden át újabb és újabb nagylemezek követték, melyek egy részét olasz és spanyol nyelven egyaránt felvették. 1976-ban a We’ll Live It All Again című dallal Olaszországot képviselték az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol 69 ponttal 7. helyezést értek el. (A versenyt az angol Brotherhood of Man együttes nyerte a ma már örökzöldnek számító Save All Your Kisses for Me című számával.) A versenyszám később spanyol, francia és természetesen olasz nyelven is megjelent. 


Az 1980-as évtized különösen sikeres volt a házaspár számára. 1982-ben olasz rekordot állítottak fel azzal, hogy egyszerre négy dalukkal szerepeltek a slágerlistán. Ezek egyike a Felicità, amellyel részt vettek a San Remó-i Dalfesztiválon, ahol 2. helyezést értek el. (A versenyt Riccardo Fogli nyerte a Storie di tutti i giorni című szerzeménnyel.) A dal Németországban különösen sikeres lett: több mint hatmillió példányt adtak el a kislemezből, és elkészült a német verzió is, amelyen a Conny & Jean kettős énekelt. Két évvel később Al Bano és Romina újra beneveztek a San Remó-i Dalfesztiválra, amelyet a Ci sarà című slágerrel meg is nyertek. 1985-ben újra ők képviselték Olaszországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ez alkalommal a Magic Oh Magic című számmal. 78 ponttal ismét 7. helyezettek lettek. (A versenyt a norvég Bobbysocks! női duó nyerte a La det swinge című dallal.) A fesztivál hozta össze Rominát a féltestvérével, az apja harmadik házasságából született Tyrone Power Jr.-ral. Ugyanabban az esztendőben azonban még ennél is nagyobb családi öröm várt az énekesnőre, hiszen 1985. december 25-én megszületett harmadik gyermeke, Cristel Chiara. 1986-ban a házaspár a WEA lemezcéggel szerződött, és kiugró nemzetközi sikert ért el a Sempre sempre című új albumával. Ezen hallható újszülött kislányuk, Cristel hangja a Settembre című számban, a Lord Byron című felvételen pedig Tyrone Powert is megidézték, amint a nagy költő verséből mond egy rövid részletet. 


1987-ben ismét gyarapodott a család: Al Bano szülővárosában világra jött a negyedik gyermek, Romina Iolanda. Ugyanabban az évben került az üzletekbe Európa-szerte a Libertà című LP, amely szintén nagy sikert aratott. A címadó dal kislemezen is megjelent. Ennek B oldalára az Abbi Fede című szerzemény került. Ez egy duett, amelyet Romina és elsőszülött lánya, Ylenia énekel. Két évvel később a Fragile című nagylemezen Romina a féltestvérével, Tyrone Power Jr-ral énekelt egy duettet. Az album címadó felvétele egyébként feldolgozás, amelynek eredetijét 1983-ban énekelte lemezre Vicky Leandros görög énekesnő. 1991-ben a házaspár ismét fellépett a San Remó-i Dalfesztiválon, az Oggi sposi című versenyszáma azonban nem került be a legjobb 3 közé. Ugyanezt a szerzeményt egyébként Tyrone Power Jr. is lemezre énekelte Just Married címmel. Al Bano és Romina Power művészi együttműködése kezdetének 25 éves jubileumára jelent meg az életüket ismertető Autoritratto dalla A alla R című kötet és az azonos című videó. 1992-ben Al Bano plágium vádjával beperelte világhírű kollégáját, Michael Jacksont. Azt állította, hogy a színes bőrű művész Dangerous című albumának egyik slágere, a Will You Be There valójában az öt évvel korábbi I cigni di Balaka című Al Bano-szám plagizálása. Az évekig elhúzódó ügyben a bíróság végül azt állapította meg, hogy valójában mindkét felvétel egy indiai népdal motívumain alapul. 


Családi dráma
A házaspárt 1994-ben súlyos csapás érte, amely közvetve hozzájárult közel három évtizedes házasságuk felbomlásához. Az év első napjaiban New Orleansban nyomtalanul eltűnt legidősebb lányuk, az akkor 23 éves Ylenia. Utoljára a város francia negyedében látták. A rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozni az ügyben, de semmilyen eredményt nem ért el. Január 31-én őrizetbe vették Alexander Masekala utcai zenészt, akit szemtanúk nem sokkal Ylenia eltűnése előtt a lánnyal együtt láttak a LeDale Hotelben. Rövid idő elteltével azonban szabadon engedték, mert nem sikerült bizonyítani, hogy bármilyen köze lenne Ylenia eltűnéséhez. Jelentkezett viszont egy biztonsági őr, aki azt állította, hogy látta, amint egy Ylenia személyleírásának megfelelő nő a Mississippi folyóba veti magát. Mivel a tetemet nem vetette partra a víz, és a kutatócsoport sem találta meg, ezért soha nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy Ylenia volt az öngyilkos nő. Az eltűnéssel kapcsolatban a bulvársajtó a legvadabb feltételezéseket tette közzé. A leggyakoribb teória az volt, hogy a lány emberrablás áldozata lett, noha a családnál soha nem jelentkeztek az emberrablók. Más verzió szerint a feltűnő szépségű lányt prostituáltnak adták el valahová a Távol-Keletre. Romina mind a mai napig hisz abban, hogy Ylenia életben van, és különösen az 1990-es évek közepén minden követ megmozgatott azért, hogy megtalálja a lányát. A hivatalos szervek tehetetlensége miatt az ezoterikus tanok képviselőibe vetette minden reményét. Jósokkal és látnokokkal találkozott, minden anyagi áldozatot vállalt, de Yleniát neki sem sikerült megtalálnia. 2006 novemberében az édesapa, Al Bano első ízben jelentette ki nyilvánosan, hogy elhiszi a biztonsági őr történetét, és beletörődött lánya elvesztésébe.


Az elhidegülés
1995-ben Al Bano és Romina Power még közös albumot adott ki Emozionale címmel, de Ylenia tragédiája nem szorosabbá tette a kapcsolatukat, hanem inkább szétválasztotta őket. 1996-ban már külön utakon jártak. Al Bano egyedül lépett fel a San Remó-i Dalfesztiválon, ahol az È la mia vita című dallal 7. helyezést ért el. Romina is felvett egy dalt fia, Yari segítségével, de a szerzemény végül nem jelent meg. Az asszony hosszabb szünet után visszatért a felvevőgép elé, és Kabir Bedi partnereként kis szerepet játszott a Sandokan visszatér című minisorozatban. Egy 2004-es interjúban azt nyilatkozta, hogy Al Bano 1996-ban végső soron elárulta őt. 1997-ben egy olyan Al Bano-album jelent meg, amelyen Romina már nem működött közre: a Concerto Classico című nagylemezen komolyzenei klasszikusok hallhatók popzenei felfogásban. A CD hatalmas sikert aratott, rövid időn belül dupla platinaalbum lett. A következő évben Romina könyvet adott ki az édesapjáról, akiről az évek során méltatlan híresztelések terjedtek el, így például az, hogy a filmsztár három házassága ellenére is valójában homo- vagy legalábbis biszexuális volt. 1999-ben Al Bano az Oggi magazinban publikált nyílt levélben jelentette be, hogy ő és Romina külön költöznek. Még ugyanabban az esztendőben elváltak. A hír megdöbbentette az olasz közvéleményt: állítólag még a Vatikánból is érkezett arra vonatkozó kérés, hogy a házaspár jól fontolja meg ezt a döntést. Al Bano később arról nyilatkozott a médiának, hogy mindig kitartott Romina mellett, akkor is, amikor a felesége megcsalta őt, illetve amikor kábítószerekkel próbálkozott, mert igazi olasz férfiként egyáltalán nem akart volna elválni.


Külön utakon
Al Bano a szülővárosában maradt, Romina pedig Rómába költözött. A férfi külföldi koncertturnéra indult, amelynek keretében fellépett az Egyesült Államokban, Oroszországban, Görögországban, Spanyolországban, Dél-Amerikában, Ausztriában és Németországban. Természetesen Olaszországban is koncertezett. Hírnevét felhasználta a kábítószer elleni harc és a környezetvédelem megsegítésére. Volare címmel egy új albumot is megjelentetett. Romina elvállalta a Per tutta la vita című tévéshow vezetését. 2000-ben kiadta a Ho Sognato Don Chisciotte című regényét, amelyet eltűnt lányának, Yleniának ajánlott. Ugyanebben az évben Velencében megrendezte első kiállítását a festményeiből. 2001-ben színházi fellépést vállalt, méghozzá a Vagina-monológok című nagy feltűnést keltett darabban. 


Volt feleségéhez hasonlóan Al Bano is emléket állított az édesapjának, de nem könyv, hanem egy film formájában, amelyet 2000-ben forgattak Nel cuore del padre címmel. Ugyanebben az évben fellépett az Eurovíziós Dalfesztiválon: a Svájc színeiben versenyző Jane Bogaert évekkel korábban Al Bano háttérénekese volt, és a sztár ezen a fesztiválon szívességből ugyanezt a szerepkört vállalta. 2001-ben új szerelmi kapcsolatot kezdeményezett. Partnernője az Yleniánál is fiatalabb olasz tévés személyiség, Loredana Lecciso volt, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Yasmine még ugyanabban az évben megszületett, Albano Jr. (becenevén: Bido) pedig a következő esztendőben. Ennek ellenére a szülők kapcsolata 2005-ben véget ért. Abban az évben Al Bano egyik lányával, Romina Jr-ral együtt szerepelt a L’isola dei famosi című tévéműsorban, amely tulajdonképpen a Celeb vagyok, ments ki innen! olasz változata volt. Énekesi karrierje mind a mai napig töretlen, lemezei világszerte mintegy 165 millió példányban fogytak el. 2006 novemberében È la mia vita címmel kiadta az önéletrajzi regényét. 


2007-ben ismét benevezett a San Remó-i Dalfesztiválra. Nel Perdono című versenydala – amelynek egyik szerzője a fia, Yari – 2. helyezett lett. 2008-ban Massimo Ferrarese közreműködésével készítette el a Dai il meglio di te... című albumát. Ugyanazon év novemberében – csupán két évvel az È la mia vita után – újabb önéletrajzot adott ki. A Con la musica nel cuore című kötethez az olvasók egy CD-t is ajándékba kaptak, természetesen a sztár dalaival. 2009-ben újabb San Remó-i fellépés következett, ám a L'amore è sempre amore című dal nem került be a legjobb 3 közé. Al Bano 2010. április 23-án Budapesten, a Papp László Sportarénában adott volna koncertet. Az Eyjafjöll izlandi vulkán kitörése következtében bizonytalanná vált légi közlekedés miatt azonban az időpontot június 1-jére módosították, a helyszín pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lett. Az esős időjárás meghiúsította a szabadtéri koncertet, amelyet végül a Kongresszusi Központban tartottak meg. Az énekes magyar duettpartnere Zséda volt, akivel három dalt énekelt. A koncertet megelőző sajtótájékoztatón Al Bano beszélt volt feleségéről, Romináról is, aki gyönyörű korszakot jelentett az életében, ám „megunta a zenét és az olaszt is” (?? – A szerző).


Romina 2005-ben zsűritag volt az olasz televízió Ballando con le Stelle című műsorában, amely lényegében a magyar Szombat esti láz olasz megfelelője volt. 2006-ban és 2007-ben kiállításokat rendezett a festményeiből: főleg a milánói tárlatnak támadt jelentős visszhangja. 2006-ban az Upaya című filmmel mint rendező mutatkozott be. 2007-ben házat vásárolt az Egyesült Államok egyik arizonai kisvárosában, Sedonában. Bejelentette, hogy a továbbiakban ott kíván élni, és elhagyja Olaszországot. Távozása kapcsán nagy érdeklődést kiváltott interjút adott a Diva e donna című olasz magazinnak. „Visszatérek Amerikába, hogy újra megtaláljam a gyökereimet és személyiségem legjobb oldalát. […] Számomra az az igazi szabadság, ha nem ismernek fel az utcán. Fel akarok oldódni, meg akarok újulni, hogy újjászülethessek” – nyilatkozta a lap riporterének. Azt is kijelentette, hogy véleménye szerint Itáliában nem tudta magát elfogadtatni sem mint festőművész, sem mint író, és énekesnőként is Al Bano árnyékában létezett. Az olasz olvasók egy része igazságtalannak érezte a művésznő szavait, hiszen több mint négy évtizeden keresztül élt Olaszországban, ahol megkülönböztetett szeretettel vették körül a rajongók. 2007-ben Romina kis szerepet vállalt Abel Ferrara Go Go Tales című filmjében, amelyben Willem Dafoe, Bob Hoskins, Matthew Modine és Asia Argento partnere volt.


AL BANO-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1965: La strada / Devo dirti di no
* 1966: Quando in cielo il sole chiude gli occhi / La compagnia del larallala
* 1966: Io di notte / Bianca di luna
* 1967: Nel sole / Pensieri
* 1967: L'oro del mondo / Io ho te
* 1968: La siepe / Caro, caro amore
* 1968: Il ragazzo che sorride / Musica
* 1969: Mattino / Vecchio Sam
* 1969: Pensando a te / Sensazione
* 1969: Mezzanotte d’Amore / Mirella
* 1970: Il Suo Volto Il Suo Sorriso / Nel Silenzio
* 1970: Core ’Ngrato / O’Marenariello
* 1970: Na sera e maggio / Anema e core
* 1970: Ave Maria / Il sogno di un bimbo
* 1970: Bianco Natale / Mille Cherubini in coro
* 1971: E il sole dorme tra le braccia della notte / Umiltà
* 1971: 13, storia d'oggi / Il prato dell'amore
* 1971: Mamma Rosa / La zappa picca pane
* 1972: La casa dell’amore / Mezzo cuore
* 1972: Nel mondo pulito dei fiori / Prima di dormire
* 1972: Addio Alla Madre / Aria Te Sciroccu
* 1973: La canzone di Maria / Risveglio
* 1973: Storia di noi due / Lettera per te 
* 1974: In Controluce / Angeli Senza Paradiso
* 1974: Angelo di strada / Mieru mieru
* 1974: Il pianto degli ulivi / Evasione o realtà
* 1978: O sole mio / Bianca di luna
* 1979: Granada / A las siete
* 1987: L’oro del mondo / Io ho te
* 2004: Che sarà / Nel sole
* 2004: Sempre Sempre / Che sarà / Felicità
* 2004: Felicità (duett Francine Jordival)
* 2006: Caminando por la calle (közreműködik: Sandy Marton)
* 2007: Mai mai mai (promóciós lemez)

Albumok, válogatások
* 1967: Nel sole
* 1968: Il ragazzo che sorride 
* 1969: Pensando a te
* 1970: A cavallo di due stili
* 1970: Serie gigantes de la cancion
* 1972: 1972
* 1973: Su cara su sonrisa
* 1974: Antologia
* 1978: Ricordi nel sole
* 1984: Al Bano
* 1987: Al Bano en espanol
* 1987: Caro caro amore
* 1989: Personale di Al Bano
* 1996: Nel sole
* 1996: The best of Al Bano
* 1997: Concerto classico
* 1999: Volare
* 1999: Grazie
* 1999: Il nuovo concerto
* 2001: Canto al sole
* 2001: Al Bano
* 2001: Collezione
* 2001: Le più belle canzoni
* 2002: Le più belle canzoni
* 2002: Carrisi canta Caruso
* 2003: I grandi successi di Al Bano
* 2004: Viva classico
* 2004: La mia Italia
* 2004: Made in Italy
* 2004: Buon Natale – Italienische Weihnachten mit Al Bano Carrisi
* 2004: Buon Natale – An italian Christmas with Al Bano Carrisi
* 2005: Le radici del cielo
* 2005: Ti parlo del sud
* 2005: Buon Natale – Religio – L'anima del mondo
* 2006: Collezione italiana
* 2006: Il mio Sanremo
* 2006: Le più belle canzoni di Al Bano
* 2006: Felicita' – The new collection
* 2006: Le più belle canzoni di Al Bano
* 2007: The Best Platinum Collection
* 2007: Tutto Al Bano – Ancora in volo
* 2007: Cercami nel cuore della gente
* 2008: Dai il meglio di te...
* 2008: Con la musica nel cuore
* 2009: L'amore è sempre amore
* 2009: The Platinum Collection
* 2009: Dialogo
* 2010: Nel sole - Concerto dal vivo... e non solo
* 2010: Cara terra mia
* 2010: The Great Italian Songbook
* 2011: Amanda è libera

Maxi CD-k
* 1996: È la mia vita
* 1997: Dormi
* 1997: Verso il sole
* 1998: Va pensiero
* 1999: Volare
* 2000: Piazza grande (a modo mio)
* 2001: Canto al sole
* 2001: È come musica
* 2004: Nel sole
* 2004: La mia Italia
* 2006: Sei la mia luce / Tu per sempre


ROMINA POWER-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1965: Quando gli angeli cambiano le piume / Apri quell'ombrello
* 1969: Acqua di mare / Messaggio
* 1969: La mia solitudine / Un canto d'amore
* 1970: Armonia / Io sono per il sabato
* 1972: Nostalgia / Un pensiero
* 1973: Con un paio di Blue Jeans / I’ve Had Enough
* 1973: Fragile storia d'amore / Un sentimento
* 1974: E le comete si distesero nel blu / Le sirene, le balene, etc...
* 1976: Non due / Un uomo diventato amore
* 1979: U.S.America / All'infinito
* 1979: Laverne and Shirley / Waltz for Laverne
* 1981: Il ballo del qua qua / Paolino Maialino

Albumok
* 1969: 12 canzoni e una poesia
* 1974: Ascolta, ti racconto di un amore
* 1974: Con un paio di Blue Jeans


KÖZÖS DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1970: Storia di due innamorati / Quel poco che ho
* 1972: Taca Taca Banda / Notti di seta
* 1975: Dialogo / Amore nel 2000
* 1976: We’ll Live It All Again / Na Na Na
* 1976: T'aimer encore une fois
* 1976: Des nuits entières / Sognando Copacabana
* 1977: Prima notte d’amore / Il covo delle Aquile
* 1977: Enlacés sur le sable / Na Na Na
* 1979: Et je suis à toi / Ore 10
* 1981: Sharazan / Prima notte d’amore
* 1982: Felicità / Arrivederci A Bahia
* 1982: Tu, soltanto tu (mi hai fatto innamorare) / Parigi è bella com' è
* 1983: Che Angelo Sei / Perché
* 1984: Ci sarà / Quando l'amore se ne va
* 1984: Magic Oh Magic / It’s Forever
* 1984: Al ritmo di beguine / L’amore è
* 1985: Canzone blu / Grazie
* 1986: Sempre sempre / Saranda-Okinawa
* 1987: Nostalgia canaglia / Caro amore
* 1987: Libertà / Abbi Fede
* 1988: Fragile / Non voglio perderti
* 1988: Makassar / Quando si ama
* 1989: Donna / Nessun dorma
* 1989: Carra terra mia / A Miracle
* 1989: Carra terra mia / Fragile
* 1990: Donna per amore (non piangere) / Libertà
* 1990: Bussa ancora / Commesso viaggiatore
* 1990: Fotografia / Nessun dorma
* 1991: Oggi sposi / Dialogo


Albumok, válogatások
* 1975: Atto I
* 1975: Dialogo
* 1976: Des nuits entières
* 1978: 1978
* 1978: Qualcosa tra noi
* 1978: Si tu estas… hay amor
* 1979: Aria pura
* 1979: Momentos
* 1981: Sharazan
* 1982: Felicità
* 1982: Felicidad
* 1982: Ieri e oggi
* 1982: Al Bano e Romina Power
* 1982: Che angelo sei
* 1982: Que Ángel Será
* 1982: 13 + 3
* 1982: Profili musicali
* 1983: Al Bano e Romina Power Collection
* 1983: Amore mio
* 1984: The Golden Orpheus Festival 1984
* 1984: Dialogo
* 1985: Effetto amore
* 1986: Sempre Sempre
* 1986: Siempre Siempre
* 1987: Libertà
* 1987: Libertad
* 1987: Romantica
* 1988: Fragile
* 1990: Fotografia di un momento
* 1990: Corriere di Natale
* 1991: Weihnachten bei uns zu Hause
* 1991: Navidad Ha Llegado
* 1991: Vincerai
* 1991: Vencerás
* 1993: Notte e giorno
* 1995: Emozionale
* 1995: Amor Sagrado
* 1996: Ancora
* 1996: Storia di due innamorati
* 2003: Al Bano & Romina Power (Flashback – I Grandi Successi Originali)
* 2005: Le più belle canzoni di Al Bano & Romina Power
* 2006: Albano & Romina Power (Flashback Collection)
* 2006: Albano & Romina Power (Gold Italia Collection)
* 2007: Nostalgia canaglia
* 2008: Le nostre emozioni
* 2009: Al Bano & Romina Power (Flashback – I Grandi Successi Originali)
* 2009: Collections

AL BANO-FILMOGRÁFIA
* 1967: Minden dalom a tiéd (Nel sole) 
* 1968: Il ragazzo che sorride
* 1968: L'oro del mondo
* 1969: Il suo nome è Donna Rosa
* 1969: Pensando a te
* 1970: Angeli senza paradiso
* 1970: Mezzanotte d'amore
* 1983: Champagne in paradiso


ROMINA POWER-FILMOGRÁFIA
* 1965: Menage all'italiana
* 1966: Das gewisse Etwas der Frauen
* 1967: Assicurasi vergine
* 1967: Minden dalom a tiéd (Nel sole) 
* 1968: L'oro del mondo
* 1968: Vingt-quatre heures de la vie d'une femme
* 1969: Femmine insaziabili
* 1969: Il suo nome è Donna Rosa
* 1969: Las trompetas del apocalipsis
* 1969: Marquis de Sade: Justine
* 1969: Nero Wolfe: Circuito chiuso (tévéfilm) 
* 1969: Pensando a te
* 1970: Angeli senza paradiso
* 1970: Mezzanotte d'amore
* 1975: La signora Ava (tévéfilm) 
* 1981: Fantastico 2 (tévésorozat)
* 1983: Champagne in paradiso
* 1996: Sandokan visszatér (Il ritorno di Sandokan) (tévésorozat)
* 2007: Go Go Tales

VIDEÓKFelicità  (másik klip)

Abbi Fede (Romina Power & Ylenia)

 

2 megjegyzés:

  1. Nagy köszönet a részletes leírásért, szép munka! Ha lehetséges, jó lenne a következő évek eseményeivel bővíteni frissíteni az oldalt!


    VálaszTörlés
  2. MOST EGYÜTT KONCERTEZNEK, DE EZT CSAK A YouTube-ON LÁTOM.MI VAN VELÜK ?NAGYON SZERETEM ŐKET,

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.