disco

disco

2011. október 28., péntek

FRANCESCO NAPOLI

Francesco Napoli (Olaszország, Milánó, 1962. február 26.) olasz énekes és zeneszerző teljes neve: Francesco Napolitano. (A német Wikipédia szerint 1958-ban született, a lengyel Wikipédia 1962-ről tud. A február 26-a nem képezi vita tárgyát.) Nemzetközi hírnevét a régi olasz slágerekből összeállított Balla… Balla! című egyvelegeinek köszönheti, melyeket az évek során többféle változatban is elénekelt. Repertoárjában olasz, francia, spanyol és német nyelvű dalok egyaránt megtalálhatók. Az 1990-es évektől kezdve népszerűsége főleg Olaszországra, Lengyelországra és a német nyelvterületre korlátozódott. Az új évezredben is készít friss felvételeket.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Francesco Napoli neve ellenére sem Nápolyban, hanem Milánóban született zeneszerető család gyermekeként. Már tizenéves korában tagja lett egy együttesnek, nem csupán a zeneszeretet, hanem a zsebpénz kiegészítése miatt is. Zenei tapasztalatai ellenére jogásznak készült. Az 1980-as évek elején azonban megnyert egy nápolyi énekversenyt, és a győzelem megváltoztatta az életét. Egy német tehetségkutató ügynök vendégszereplésre hívta az NSZK-ba, és a sikerek hatására a jogászi karrier helyett végleg az énekesi pályát választotta. 1982-ben jelent meg első kislemeze. Négy évvel későbbi felvétele, a Stai Con Me egyértelműen a Modern Talking You’re My Heart, You’re My Soul című slágerének hatását tükrözi. A nagy áttörés 1987-ben következett be a Balla… Balla! című egyveleggel. Ebben olyan emlékezetes olasz slágerek részleteit énekelte diszkózenei kísérettel, mint a Come Prima, a Cuando Calienta El Sol, a Preghero, az Una Lacrima Sul Viso, a Che Sara, az Azzurro, a Volare, a Quando, Quando, az O, Sole Mio és a Ciao, Ciao Bambina. 44 országban összesen 12 millió példány fogyott el a kislemezből, amely természetesen a slágerlistákra is felkerült. Ausztriában aratta a legnagyobb sikert: 22 hétig szerepelt a legnépszerűbb dalok között, és egészen a toplista csúcsáig jutott. Természetesen még abban az évben megjelent Francesco első albuma, rajta az újabb egyveleg, a Balla… Balla! Vol. 2, amely kislemezen 1988-ban került a boltokba. Ebben olyan régi slágerek csendülnek fel, mint a Buona Sera, a Marina, a Chariot (La Luna), az Una Festa Sui Prati, az Il Mondo, a Cin Cin (Cheat Cheat), a Tornero, az Arrivederci Roma és a La Lontananza, amely viszont csak a maxi változatban hallható. Az albumon szerepel Pino d’Angio Ma Quale Idea című 1980-as diszkóslágerének feldolgozása is. (E sorok írójának véleménye szerint azonban az eredeti verzió a jobb.) 


Mondo Magico
Francesco Napoli slágereiben az olasz könnyűzenére jellemző dallamosság dominált, ellentétben az italodisco jó néhány más sztárjával, akiknek a lemezein inkább a diszkóritmus került előtérbe. Ezt a receptet követte második albuma, a Magico is, amelyről a Mondo Magico című dal aratta a legnagyobb sikert. Amikor az italodisco kiment a divatból, Francesco Napoli neve is eltűnt a slágerlisták élvonalából, ám az énekes nem vonult vissza. Korábbi lemezeit ugyanis az NSZK-ban készítette, és a német közönség körében jelentős rajongótábora alakult ki. 1990-ben megjelent Ciao – Balla Italia! című albumán újabb egyveleget énekelt régi olasz dalokból, a következő évben kiadott kislemezén pedig híres egyvelegeiből hallható egy best of jellegű újabb egyveleg, amely a következő slágerekből állt: Buona sera, Come prima, Una casetta, Il Mondo, Cin, Cin, Che Sara, Ciao, Ciao, Bambina. 1995-ben két kislemezt is készített Bernd Meinunger producerrel, aki a Dschinghis Khan sikereinek egyik kovácsa volt. A német rajongók kitartó szeretetét Francesco egy német nyelvű albummal hálálta meg, amely 1997-ben került a boltokba. 1998-ban újra felmelegítette legnagyobb sikerét, és elkészítette a Balla 2000 című maxit, híres egyvelegének új hangszerelésű változatát. A következő esztendőben – természetesen Balla Balla címmel – megjelent legsikeresebb dalainak gyűjteménye.


Az új évezred
2002-ben Napoli a Lady Fantasy című saját szerzeményével bejutott a spanyol Top 10-be. (A felvételnek semmi köze Max Him azonos című 1985-ös slágeréhez.) Híres dalai mindig is népszerűek voltak a(z egykori) szocialista országokban, és az új évezred második felében Francesco személyesen is eljutott a keleti blokkba. 2006-ban ugyanis a lengyel Musicland ügynökség kötött szerződést vele, a lengyel közönség pedig a sztároknak kijáró ovációval fogadta. Hamarosan Romániából is felkérések érkeztek. Napoli örömmel adott koncertet többek között Bukarestben, valamint Mamaiában és Constanţában. Megismerkedett a román könnyűzenei élet néhány képviselőjével, sőt a Distinto együttessel és az énekesnő Iannával közös lemezt is készített. 2010 júniusában került a boltokba az Esistere – le mie Emozioni című új album, amelyen Ianna mellett egy másik énekesnő, Laura del Conte is közreműködött. A dalokat Berlinben, Londonban és Düsseldorfban vették fel. A felvételek sokszínűsége Napoli sokoldalúságát bizonyítja. Az albumot az énekes egy nagyszabású európai turnéval népszerűsítette, amelynek főbb állomásai a következő országok voltak: Németország, Románia, Oroszország, Svájc és Ausztria. A turné másik két fellépője, Umberto Tozzi és a Ricchi e Poveri szintén az 1980-as évek olasz popzenéjét képviselte.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1982: Arrivederci / Tesoro mio
* 1984: Luna Tu / Io me ne andro'
* 1986: Stai Con Me / Bambina Che Sará
* 1987: Balla… Balla! (12" Version) / Balla… Balla! (Radio Edit)
* 1987: Balla… Balla (Italian Hit Connection) / Balla
* 1987: Balla… Balla (Italian Hit Connection) / Balla / Stay the Night
* 1987: Balla... Balla! Italian Hit Connection Vol. 2 / Piano, Piano (promóciós lemez)
* 1987: Ma Quale Idea (Strange Idea Mix) / Bambina Che Sara
* 1987: Ma Quale Idea (Strange Idea Mix) / Bambina Che Sara / Balla (Bonus Beats)
* 1987: Ma Quale Idea (Single Version) / Bambina Che Sara / Balla (Bonus Beats) / Ma Quale Idea (Strange Idea Mix)
* 1988: Balla… Balla! Vol. 2 – Italian Hit Connection (Single Version) / Piano, Piano (Mistasax Version) / Luna Tu / Balla… Balla! Vol. 2 – Italian Hit Connection (Maxi Version) / Je Donnerai Tout (Piano, Piano Version Française)
* 1988: Balla… Balla! Vol. 2 – Italian Hit Connection / Luna Tu
* 1988: Mondo Magico (Classic Version) / Santa Lucia / Mondo Magico (Instrumental Version)
* 1988: Mondo Magico (Radio Edit) / Santa Lucia / Mondo Magico (Classic Version) / Mondo Magico (Instrumental Version)
* 1989: Si... Cara Mia Si (Single Version) / Si... Cara Mia Si (Maxi Version) / Viva L'Amore / Casanova / Si... Cara Mia Si (Instrumental)
* 1990: Balla Balla Mega Party Mix – Balla ... Balla Vol. 3
* 1990: Ila Ila (Radio Version) / Ila Ila (Maxi Version) / Ana Maria / Sempre Tu
* 1990: Santa Lucia – Ciao (Mare-Mix) / Balla... Balla Vol. 3 (Party-Mix) / Santa Lucia - Ciao (Radio Version) 
* 1990: Santa Lucia – Ciao (Mare-Mix) / Balla... Balla Vol. 3 (Party-Mix)
* 1991: Domani / Oh, Oh, Oh / Best of Balla Balla
* 1992: Arriba / Vai Con Lui
* 1992: Arriba (7" Mix) / Arriba (12" Mix) / Vai Con Lui
* 1992: Questa Notte / Tiritomba / Vai Con Lui (Aeroporto Mix)
* 1995: Bellami (Radio Version) / Bellami (Album Version)
* 1995: Leila / Leila (Karaoke Version) / Bellami (Album Version)
* 1996: Vincerai (Radio Cut) / Vincerai (Long Version) / Vincerai (Enjoy The Race – Instrumental) / Vincerai (Race Nation – Spezial Motormix)
* 1998: Balla 2000 (Radio Edit) / Balla 2000 (Long Version) / Balla Balla (Original Version)
* 2001: Lady Fantasy (Dance Radio Mix) / Lady Fantasy (Radio Version) / Lady Fantasy (Fox Mix) / Lady Fantasy (Extended Mix)
* 2002: Gente Che Vá (Soft Mix) / Gente Che Vá (Pop Mix) / Gente Che Vá (Instrumental)
* 2003: Stella (Radio Version) / Stella (Club Mix) / Stella (Extended Club Mix) / Mama (Radio Version) / Stella (Karaoke Version)
* 2010: Come ho fatto (Duet with Ianna) / E ti sento / Una notte italiana (Francesco Napoli & Friends)

Albumok, válogatások 
* 1987: Balla... – The First Dance
* 1988: Magico
* 1990: Ciao – Balla Italia!
* 1992: Arriva
* 1995: Bellami
* 1997: Komm mit!
* 1999: Balla Balla (válogatás)
* 2005: Balla Balla: The Very Best of Francesco Napoli (válogatás)
* 2010: Esistere – le mie Emozioni

VIDEÓK  







Come ho fatto (Közreműködik: Ianna) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.