disco

disco

2014. május 24., szombat

LISA

Lisa amerikai énekesnő és designer életéről kevés információ vált közismertté. Jelenlegi hivatalos neve: Lisa R. Fredenthal-Lee. Könnyűzenei karrierjét a The Nubs együttes tagjaként kezdte. 1982-ben jelent meg első szólófelvétele, a Jump Shout, amely a lemezklubokban figyelemre méltó sikert aratott. Magyarországon a Rocket to Your Heart című 1983-as slágere a legismertebb, amely a maga idejében gyakran elhangzott a Magyar Rádió könnyűzenei műsoraiban. Lisa zenéje a diszkó, a szintipop és a Hi-NRG stílusjegyeit ötvözi. A művésznő a kilencvenes évektől más területeken is bizonyította tehetségét. Tervezőművészi munkásságát az énekesi pályán elért eredményeinél is fontosabbnak tartja, és fáradhatatlanul keresi a tehetséges utánpótlást. Nagy sikerű tévésorozata is futott Don't Throw That Away! címmel, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy értéktelennek és feleslegesnek ítélt tárgyainkat nem muszáj reflexből szemétbe dobnunk, mert kreatív fantáziával megtalálhatjuk újrahasznosításuk lehetőségeit.


KARRIERTÖRTÉNET
Lisa születési adatai nem publikusak. Valószínűleg az 1950-es évek második felében vagy az 1960-as évek elején született Detroitban. Művészfamíliából származik, így természetes, hogy szülei ebbe az irányba terelgették. Lisa a San Francisco Art Institute-ban diplomázott szépművészetekből. Textiltervezőként például a Joe Boxer márka és a Bally International cég számára dolgozott. Énekesi karrierjét 1979-ben kezdte a The Nubs kvartettben, melynek ő volt az egyetlen nőtagja. 1980-ban hirtelen felvirágzott a meleg könnyűzenei élet San Franciscóban, a homoszexuálisok amerikai fellegvárában, és több olyan lemezcég (például a Moby Dick Records, a Megatone Records és a Hot Tracks) is színre lépett, amely ezt az igényt kívánta kielégíteni. A menő San Franciscó-i lemezlovas, John Hedges és Barry Blum írták Lisa első szólófelvételét Jump Shout címmel. A dal már 1981-ben szép sikert aratott a helyi diszkókban, és a következő év elején lemezen is megjelent. Lisa lett a Moby Dick Records egyik sztárja Carol Jiani és a Boys Town Gang mellett. A Jump Shout népszerűsége rövidesen túlnőtt az országhatáron, és Lisa neve Európában is ismertté vált. A sláger különféle remixei közül egyébként a Bill Motley és Craig Morey által készített verzió keltette a legnagyobb figyelmet. 


1983-ban jött ki Lisa első albuma, melynek borítóját az énekesnő és férje, Robert Lee tervezte. Robert társszerzőként is közreműködött a lemez elkészítésében, menedzserként pedig fellépéseket szervezett Lisa számára. Az album hat felvételének egyike természetesen a Jump Shout volt. Azonban a többi öt dal is népszerűvé vált a diszkókban, mindenekelőtt a Rocket to Your Heart, a Sex Dance és az I Thank You. Ez utóbbi egy régi Marvin Gaye-dal feldolgozása. Mindazonáltal a Rocket to Your Heart óriási népszerűségével az I Thank You sem vehette fel a versenyt, az előbbi ugyanis a második helyig jutott a Billboard Dance/Disco slágerlistáján, és platinalemez lett Mexikóban, ahol Lisának különösen nagy rajongótábora alakult ki. A debütáló album dalai még 1984-ben is jól futottak, így Lisa csak 1985-ben rukkolt elő egy újabb felvétellel. A Love Is Like an Itching in My Heart már a Fantasia Records Ltd. emblémája alatt került a boltokba. A Moby Dick Records ugyanis komoly átalakuláson esett át, személycserék történtek, és a változások következményeként Lisa és a cég útjai elváltak. Az énekesnő további karrierjének alakulásában a melegdiszkó olyan egyéniségei játszottak kulcsszerepet, mint Paul Parker és Ian Anthony Stephens. A team közös munkái közül említést érdemel még a The Flirts nagy slágere, a P.A.S.S.I.O.N. feldolgozása. Megfelelő promóció hiányában sajnos egyik kiadvány sem ért el számottevő sikert, ezért Lisa az 1980-as évek végén úgy döntött, felhagy az énekléssel, és visszatér a design világába. Többnyire Paul Parker meghívásait elfogadva olykor feltűnik a könnyűzene porondján is egy-egy fellépés erejéig. Több mint három évtizede boldogan él férjével, Roberttel: gyermekük is született. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1982: Jump Shout (Remix Version) / Jump Shout (Original Version) 
* 1982: Jump Shout (Special Remix) 
* 1983: Rocket to Your Heart / Jump Shout
* 1983: Rocket to Your Heart / Mandatory Love
* 1983: Sex Dance / Mandatory Love
* 1983: Rocket to Your Heart / Sex Dance
* 1983: Rocket to Your Heart (Directo Al Corazon) (Hot Tracks Remix) 
* 1983: Rocket to Your Heart / Rocket to Your Heart (Remix)
* 1984: Mandatory Love / Invisible Love
* 1984: Invisible Love (R.E.M.I.X.) / Sex Dance (R.E.M.I.X.) 
* 1984: Sex Dance / I Thank You
* 1985: Tempt Me / Love Is Like an Itching in My Heart – Love Suite (Remix) / Tempt Me (Instrumental) 
* 1985: Tempt Me / Tempt Me (Instrumental)
* 1985: Tempt Me / Love Is Like an Itching in My Heart (Remix) 
* 1985: Love Is Like an Itching in My Heart (Vocal Suite) / Love Is Like an Itching in My Heart (Instrumental Suite) 
* 1985: Love Is Like an Itching in My Heart (Vocal Suite) / Love Is Like an Itching in My Heart (Version Single) 
* 1986: Flashlight on a Disco Night / Rocket to Your Heart (Rofo / Lisa)
* 1986: Tempt Me (Extended Version) / Tempt Me (Instrumental Version) 
* 1987: Doin' It (Extended Hot Mix) / Doin' It (Hot Single Mix) / Doin' It (Bonus Instrumental) (Lisa and The Plain Truth)
* 1987: Doin' It (Extended Hot Mix) / Doin' It (Hot Single Mix) (Lisa and The Plain Truth)
* 1987: Doin' It (Extended Version) / Doin' It (Instrumental) (Lisa and The Plain Truth)
* 1987: Jump Shout (Special Disconet R.E.M.I.X) / Jump Shout (Original Version) / Jump Shout (Remix Version) 
* 1993: Rocket to Your Heart (Hot Tracks Mix) / Rocket to Your Heart (Original Mix) / Jump Shout / Invisible Love 
* 1993: P.A.S.S.I.O.N. / Can't Stop the Feeling 

Albumok
* 1983: Lisa
* 1992: Jump Shout (válogatás)
* 1996: The Best of Lisa: Jump Shout (válogatás)

VIDEÓK

Jump Shout (csak zene!)


Rocket to Your Heart (Remix) (csak zene!)



Mandatory Love (csak zene!)

Tempt Me (Lisa featuring Paul Parker)


P.A.S.S.I.O.N. (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.