disco

disco

2012. január 31., kedd

RIGHT SAID FRED

Az angol Right Said Fred együttest 1989-ben alapította Richard és Fred Fairbrass. A formáció neve Bernard Cribbins 1962-es slágerének címéből származik. 1990-ben csatlakozott hozzájuk jó barátjuk, Rob Manzoli. A Right Said Fred az 1990-es évek elején volt különösen népszerű olyan slágerekkel, mint az I’m Too Sexy, a Don’t Talk Just Kiss, a Deeply Dippy és a Hands Up (4 Lovers). A Fairbrass fivérek fénykorukban meztelenül pózoltak a Playgirl magazin számára. (Rob Manzoli nem kívánt vetkőzni, bár némelyik fotón ő is látható.) 1996-ban Manzoli kivált a trióból, és a Right Said Fred csak 5 évvel később hallatott magáról ismét. Az együttes különösen a homoszexuálisok körében örvend nagy népszerűségnek, hiszen Richard Fairbrass nyíltan vállalja biszexuális hajlamait. (Öccse heteroszexuális beállítottságú.) 2007-ben egy moszkvai melegjogi megmozduláson vettek részt, ahol az ellentáborból néhányan rájuk támadtak. Richard az arcán megsérült, Fredet szintén inzultálták.


TAGOK
* Richard Fairbrass [Richard Peter John Fairbrass] (Egyesült Királyság, Kingston upon Thames, 1953. szeptember 22.)
* Fred Fairbrass [Christopher Bernard Fairbrass] (Egyesült Királyság, Dartford, Kent, 1963. november 2.)
* Rob Manzoli (London, 1954. január 29.) – 1990-től 1996-ig volt az együttes tagja

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Richard és Fred épp hogy befejezték iskolai tanulmányaikat, máris belevetették magukat a könnyűzenei életbe. The Actors néven végigturnézták egész Angliát a Suicide nevű New York-i elektronikus duóval. Játszottak a Joy Divisionnel, és dolgoztak Mick Jaggerrel is. Fred Bob Dylannel, Richard pedig David Bowie-val lépett fel közösen. 1988-ban duójuk felvette a Trash, Flash and Money nevet, majd áttelepültek New Yorkba. A keleti parton turnéztak, nem is sikertelenül, hiszen az EMI szerződtette őket. Ennek ellenére 1989-ben visszatértek Londonba, ahol újra nevet változtattak: Bernard Cribbins 1962-es slágere nyomán felvették a Right Said Fred nevet. A következő évben csatlakozott hozzájuk jó barátjuk, Rob Manzoli. A trió hozzálátott a slágergyártáshoz, melynek eredményeként 1991. július 15-én egy új cégnél, a Tugnál megjelent első kislemezük, az I’m Too Sexy. A dal egy önelégült divatmodellről szól, hogy mi minden teszi őt szexivé. A kalapjától a kocsiján át a macskájáig sok minden szóba kerül, különösen a trikója. („I'm too sexy for my shirt / too sexy for my shirt / So sexy it hurts…”) Az I’m Too Sexy hat hétig szerepelt a londoni slágerlista második helyén, megdöntve ezzel a Dr. Hook & The Medicine Show 1976-os, öt héten át tartó rekordját, melyet A Little Bit More című felvétellel állítottak fel. Ami egyébként nem sikerült Angliában, az összejött az Egyesült Államokban, ahol a The Beatles után a Right Said Fred volt az első olyan angol együttes, amely már a debütáló kislemezével vezette az amerikai toplistát. Az I’m Too Sexy további 31 országban lett listavezető. Ma már az 1990-es évek egyik popzenei örökzöldjének számít, noha az új évezredben az amerikai Blender zenei magazin minden idők 50 legrosszabb felvétele között a 49. helyre sorolta. E lista milyenségéről egyébként elég annyit tudni, hogy előttük a The Beatles (Ob-la-di, Ob-la-da), mögöttük pedig Celine Dion (My Heart Will Go On) szerepel, de az illusztris társaságban képviselteti magát többek között Meat Loaf, a Simon & Garfunkel duó, Billy Joel, az R. E. M., Whitney Houston, a The Doors, a Genesis és Madonna is. (Az első hely a Starship együttes We Built This City című 1985-ös slágerének jutott.)


A sikerektől a feloszlásig
1991 novemberében jött a következő sláger, a Don’t Talk Just Kiss, amelyben a háttérvokált az amerikai Jocelyn Brown énekli. A dal Európában és az Egyesült Államokban egyaránt sikert aratott, az I’m Too Sexy népszerűségét azonban nem múlta felül. Angliában 1992. március 9-én jelent meg a trió harmadik kislemeze, a Deeply Dippy. Ezzel végre sikerült az angol toplista élére kerülniük, leszorítva a Shakespears Sister Stay című balladáját az első helyről, amelyet a női duó slágere két hónapig foglalt el. A kislemezzel párhuzamosan jelent meg a Right Said Fred első albuma, az Up, amely az albumlistán vette át a vezetést, és közel egy évig szerepelt a brit Top 40-ben. Több mint hétmilliót adtak el belőle világszerte, és ennek köszönhetően platinalemezzé vált. Az album 10 felvétele közül a Those Simple Things szintén megjelent kislemezen. A dupla A oldalas kiadvány másik felén a The Lovin’ Spoonful Daydream című 1966-os slágerének feldolgozása hallható, amely azonban nem került rá az albumra. A Right Said Fred 1992-ben Európában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában turnézott. A zenészek két Ivor Novello-díjat vehettek át az I’m Too Sexy és a Deeply Dippy című dalaikért. 1993 februárjában került a boltokba a Stick It Out című jótékonysági kislemezük, amelyet barátaik társaságában vettek fel. A dal negyedik helyezést ért el az angol toplistán. Néhány hónappal később megjelent a trió második albuma, a Sex and Travel, amelynek Angliában szerény visszhangja volt csupán, akárcsak a kislemezre kimásolt három dalnak: Hands Up (4 Lovers), Bumped, Wonderman. Harmadik albumuk, a Smashing! saját lemezcégük, a Happy Valley gondozásában került forgalomba 1996-ban. Erről a Big Time és a Living on a Dream című dalokat másolták ki kislemezre, a kiadványt pedig az együttes egy újabb nagyszabású turnéval népszerűsítette. Még ugyanabban az évben a Fairbrass fivérek és Manzoli útjai szétváltak. Közös lemezcégükön megosztoztak, majd a Right Said Fred évekre eltűnt a popvilágból.


Német újjászületés
2000-ben a testvérek a berlini BMG lemezcéghez szerződtek. A következő évben új kislemezük jelent meg You’re My Mate címmel, melynek elkészítésében Myke Gray gitáros is részt vett. (Bizonyos források Manzoli utódjaként emlékeznek meg róla, mások szerint nem csatlakozott ténylegesen a Fairbrass fivérekhez.) A dal egész Európában népszerűvé vált: Németországban negyedik helyezést ért el a slágerlistán, Angliában pedig bejutott a Top 20-ba. 2002-ben a You’re My Mate lett a dél-afrikai rögbiválogatott hivatalos himnusza. Aranylemezzé vált a Fredhead című újabb album is, amely a német albumlistán rögtön a második helyről indult, és 2001 nyarán végig a Top 20-ban maradt. A következő évben hasonló sikert ért el a Stand Up című album és a Stand Up (For The Champions) című kislemez is: mindkettő bejutott a német Top 10-be, a kislemez pedig vezette a japán slágerlistát. Nem maradt el a sportvilág érdeklődése sem: az amerikaifoci-liga, az NFL számos csapata vette kölcsön a dalt, amelyet a 2010-es foci-vb-hez is felhasználtak. 2004 és 2006 között a Right Said Fred Németországban adott koncerteket, a Fairbrass fivérek voltak például Nena turnéjának sztárvendégei. A 2006-os labdarúgó-vb megnyitóünnepségén kétszázezer ember előtt léptek fel a Brandenburgi kapunál. 2007-ben visszatértek Angliába, hogy ott készítsék el a celebvilágot kiparodizáló I'm a Celebrity című új albumukat, amelyről a címadó dal kislemezen is megjelent. (Kritizáló szándékuk élét némileg tompítja, hogy maguk is aktív résztvevői a celebvilágnak, 2007-ben például beneveztek a Celeb vagyok, ments ki innnen! angol változatának soron következő szezonjára, de végül nem kerültek be a játékba.) Lényegében visszatértek első kislemezük, az I’m Too Sexy tematikájához, éppen ezért régi slágerük új változata is felkerült a celeb témájú albumra. Sexy Bum című 2009-es felvételük hivatalosan is letölthető volt. Az új dal 2009-ben kiadott válogatáslemezük előhírnökeként jelent meg. 2009 szeptemberében a watfordi Saracens FC rögbicsapata számára feldolgozták a Stand Up (For The Champions) című slágerüket, amely új címet kapott: Stand Up (For The Saracens). 2011. május 1-jétől a rajongók a Right Said Fred nyolcadik stúdióalbumának örvendezhettek, ráadásul a kiadványt a Night of the Living Fred elnevezésű turné népszerűsítette. Az örvendezésre és a népszerűsítésre szükség is volt, mert az album kifejezetten negatív szakkritikákat kapott.


Moszkvai incidens
2007. május 27-én a moszkvai Vörös téren melegfelvonulással emlékeztek meg arról, hogy 14 évvel korábban törölték a homoszexualitást mint bűncselekményt az orosz büntetőjogból. A Right Said Fred az esti zenés show-ra kapott meghívást mint fellépő, ám a szervezők felkérték őket arra, hogy vegyenek részt a délutáni gyűlésen is. A Fairbrass fivérek később azt állították, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást a rendezvényről. Így például nem tudtak arról, hogy a megmozdulást a rendőrség nem engedélyezte, és valójában egy melegfelvonulásról van szó, nem pedig a polgári jogokról és a szólásszabadságról, ahogyan arról őket a szervezők tájékoztatták. A térre érkező testvéreket azonnal megrohanták a riporterek. Váratlanul egy férfi verekedte át magát az újságírókon keresztül, és ököllel Richard arcába vágott. A fivérek megpróbáltak távozni, ám a rendőrök megakadályozták őket ebben. A kialakult káoszban Richardot még három-négy alkalommal arcon ütötték, Fredet pedig rángatták és rugdosták. Végül sikerült kiszabadulniuk a veszélyes helyzetből, ám támadóik üldözőbe vették őket. Két rendőr kelt a védelmükre, és elfogták az egyik támadót. A testvéreket végül az egyik szervező kocsival menekítette ki a térről.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1991: I'm Too Sexy / I'm Too Sexy (Instrumental)
* 1991: Don't Talk Just Kiss / Don't Talk Just Kiss (Instrumental)
* 1992: Deeply Dippy (Single Mix) / Deeply Dubby (Single Mix)
* 1992: Those Simple Things / Daydream
* 1992: Love for All Seasons (7" Edit) / Love for All Seasons (Monster Club Mix) / Love for All Seasons (Macca at Work Mix) / Love for All Seasons (Deep Undercover Mix)
* 1993: Stick It Out (Comic Relief) / Stick It Out (Aerobic Mix)
* 1993: Bumped (Radio Version) / Bumped (Aschun Mix) / Bumped (City Mix) / Turn Me On (Re-Wrap Version)
* 1993: Hands Up (4 Lovers) (7" Mix) / Hands Up (4 Lovers) (The Morning Mix) / Hands Up (4 Lovers) (The Radio/Club Mix) / Bingo
* 1994: Dance, Dance, Dance (Under the Moon) (Radio Edit) / Dance, Dance, Dance (Under the Moon) (Jungle-Mix) / Dance, Dance, Dance (Under the Moon) (Double-Corona-Mix)
* 1994: Wonderman (7" Version) / Wonderman (12" Edit) / Wonderman (Acapella) / Wonderman (12" Backing Track Un-Edited) / Wonderman (7" Alternative Lead Vocal)
* 1995: Living on a Dream (Edit) / Living on a Dream (Alex Party Dream Mix) / Living on a Dream (Party Faithful Dub) / Living on a Dream (G Club Mix) / Living on a Dream (Party Faithful Mix) / Living on a Dream (Extended)
* 1996: Everybody Loves Me / Everybody Loves Me (Party Faithful Mix) / Everybody Loves Me (Piano Mix) / Living on a Dream (Full Monty Mix)
* 1996: Big Time (Radio Edit) / Big Time (G Club Huge Time Mix) / Big Time (Joe T. Vannelli World Dubby Mix) / Big Time (Joe T. Vannelli Corvette Mix) / Big Time (Da Loops Boomarama Mix)
* 2001: You're My Mate / Love Song
* 2001: MoJive (Radio Edit) / MoJive (Video AC-Koma/Blue PM Mix) / MoJive (AC Koma RMX) / Insatiable You
* 2001: Lovesong / You're My Mate (Amigo Mix) / Lovesong (Dance Drive Mix) / Lovesong (Synth Mix) / Lovesong (Commander Tom Mix)
* 2002: Stand Up (For the Champions) (Radio Edit) / Stand Up (For the Champions) (Single Edit) / Stand Up (For the Champions) (Extended Mix) / Stand Up (For the Champions) (Blue PM RMX) / Stand Up (For the Champions) (Razzio Club Mix by Pierre Deutschmann)
* 2002: I Love You (But I Don't Like You) (SH 101 Radio Mix) / I Love You (But I Don't Like You) (Yanou's Mix) / I Love You (But I Don't Like You) (Yanou's Club Mix) / Don't Talk Just Kiss (DJs@Work Remix)
* 2003: We Are the Freds (Radio Edit) / We Are the Freds (Acoutic Mix) / Sweet Wonderful You / We Are the Freds (Video) / Studio in London (Video)
* 2003: We Are the Champs / Sweet Wonderful You / We Are the Freds (Acoustic Mix)
* 2004: The Wizard (feat. Doris Dubinsky) / The Wizard (Acoustic Version)
* 2005: Where Do You Go to My Lovely? (Radio Edit) / Where Do You Go to My Lovely? (Xmas Mix) / Where Do You Go to My Lovely? (Beer Killer Mix) / Jump Start / Where Do You Go to My Lovely? (Video)
* 2007: I'm Too Sexy 2007 (Tastemakers Radio Mix) / I'm Too Sexy 2007 (Tropicana Radio Mix) / I'm Too Sexy 2007 (Tastemakers 12 inch) / I'm Too Sexy 2007 (Liquid Nation's New York Pussy Club) / I'm Too Sexy 2007 (Soul Corporation Remix) / I'm Too Sexy (Original Mix) (2006 Version)
* 2009: I'm a Celebrity (Rhythm Mix) / I'm a Celebrity (Pop Mix)
* 2009: Sexy Bum / Sexy Bum (Extended Mix) / Sexy Bum (Club Edit) / Sexy Bum (Dance Mix)
* 2009: Right on the Kisser
* 2010: Stand Up (For the Champions) (feat. Höhner)


Albumok, válogatások
* 1992: Up
* 1993: Sex and Travel
* 1996: Smashing!
* 2001: Fredhead
* 2002: Stand Up
* 2004: Introducing (válogatás)
* 2006: For Sale
* 2008: I'm a Celebrity
* 2009: Hits (válogatás)
* 2011: Stop the World

VIDEÓK


Don't Talk Just Kiss (featuring Jocelyn Brown)














The Wizard (featuring Doris Dubinsky) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.