disco

disco

2012. június 2., szombat

SAPHIR

A nyugatnémet Saphir együttes Walter Gerke és Mick Hannes producerek kezdeményezésére jött létre. A három férfi énekesből álló trió 1985-ben mutatkozott be a Shot in the Night című diszkófelvétellel. A következő évben további kislemezei és egy albuma jelent meg. A trió dalai közül különösen az I Feel Good (I Feel Fine), az I Am Alive és a The Witch-Queen of New Orleans vált népszerűvé a rajongók körében. A sikerek ellenére a Saphir hamar megszűnt. Egyetlen hivatalos válogatáslemeze az új évezredben Magyarországon jelent meg.


TAGOK
* Frank Niedeggen – vokál
* Arno Krause (Kräuse?) – ének
* Pierro Copertino (Coupertino?) – vokál

KARRIERTÖRTÉNET 
Az előzmények 
A Saphir létrejötte Michael (Mike) Hannes (1951. július 15.) és Walter Gerke producereknek köszönhető. Mindketten régi motorosok a szakmában: Hannes az 1969-ben alakult Franz K. együttesben gitározott, Gerkének pedig 1976-ban két szólókislemeze jelent meg az EMI Electrolánál: Großstadtmädchen / Rock'N'Roll (Ich gab dir meine schönste Zeit), Me and The Bankdirector's Daughter / Mit Zwei Paar Jeans. Az első két dalt önállóan komponálta, a másik kettőt már Hannesszel közösen. A világháló információiból nem derül ki sem az, hogy vajon ez volt-e az első közös munkájuk, sem az, hogy egyáltalán miként találtak egymásra. Ami egészen biztos, hogy 1979-ben átvették az akkor már másfél évtizede sikerrel működő német slágerzenekar, a Die Flippers karrierjének intézését. Gerke 1980-ban egy hölggyel társult Capuccino néven, a duónak azonban csak egyetlen kislemeze jelent meg, az I Got No Choice / Marrakesch. (Utóbbinak semmi köze a Goombay Dance Band azonos című slágeréhez.) A Hannes–Gerke-slágergyárból feltétlenül említést érdemel Christopher Stone 1980-as kislemeze, a Shotgun Angel, amely abból a korszakból egyike azon kevés kedvencemnek, amelyik még mindig nincs meg a gyűjteményemben. A páros legnagyobb sztárja azonban kétségtelenül a macedón származású Ibo (Ibrahim Bekirović) volt, akivel 1984-ben kezdtek dolgozni, és sikert sikerre halmoztak a hagyományos német slágerzenét kedvelők körében. A gyümölcsöző együttműködésnek Ibo tragikus halála vetett véget: 2000. október 18-án Ausztriában meghalt egy karambolban. Az általa vezetett kisbusz frontálisan ütközött egy kamionnal, amely megcsúszott az úton, és így került át az énekes sávjába. Ibo a helyszínen életét vesztette. 39 éves volt, két kislány maradt utána árván. (Ausztria veszélyes ország a popsztároknak: mint blogom olvasói nyilván tudják, a London Boys is Ausztriában halt meg egy karambolban, és autóbalesetben vesztette életét az osztrák világsztár, Falco is: igaz, ő nem a hazájában, hanem a Dominikai Köztársaságban.)


Tökéletes kombináció 
1985-ben Gerke és Hannes egy új együttest indított el a siker útján. A formáció a Saphir nevet vette fel. A három férfi énekesnek csupán a keresztnevét tüntették fel a Perfect Combination albumon: Frank, Pierro és Arno. A klipeken ugyan mindannyian énekelnek és zenélnek, ám valószínű, hogy a hangszereken valójában mások játszottak. Az album borítója szerint a doboknál Wolfgang Pentinghaus ült, a billentyűs hangszereken Reiner Burmann, gitáron pedig természetesen Mick Hannes játszott. Háttérénekesek: Walter Gerke, Mick Hannes, Molly Schreiber és Werner Peters. A Saphir első kislemeze 1985-ben jelent meg Shot in the Night címmel, és az 1980-as évek popzenéjének valószínűleg nincs olyan rajongója, aki ne ismerné ezt a dalt. 1986-ban egy feldolgozás következett, a The Witch-Queen of New Orleans, amelynek eredetijét az amerikai Redbone együttes készítette 1971-ben. A refrénben ismétlődő „Marie, Marie, da voodoo veau / She's the witch queen (ahhhh) of New Orlea-eans” verssor egy valós személyre utal: Marie Laveau (1782–1881) New Orleans leghíresebb voodoo papnője volt, ámbár a köznyelvben egyszerűen csak boszorkányként emlegették. Ugyancsak 1986-ban még két Saphir-kislemez is megjelent, az I Feel Good (I Feel Fine) és az I Am Alive. (Ez utóbbit 1991-ben Ibo is lemezre énekelte Spieglein, Spieglein an der Wand címmel, 2008-ban pedig a Lazard dance változata aratott sikert.) Perfect Combination címmel jelent meg a Saphir első és egyetlen albuma. A tíz felvétel között természetesen helyet kaptak a kislemezekről már ismert dalok. A már említett I Feel Good (I Feel Fine) a reggae hatását tükrözi, a Little Rock – mint a címéből is sejthető – a (populáris) rockzene felé kacsint, a Through Your Eyes pedig olyan, akár egy Beatles-ballada. (E sorok írójának kedvence az említetteken kívül a Storms of Love.) Mondani sem kéne, hogy a The Witch-Queen of New Orleans kivételével valamennyi felvétel Hannes és Gerke szerzeménye. Noha a Saphir-kiadványok nem voltak sikertelenek, az együttes karrierje mégis gyorsan véget ért, ami talán a producerek egyéb irányú elfoglaltságaival magyarázható. Egyikőjük sem vonult vissza, sőt Hannes amolyan öreg rockerként még 2012-ben is fellépett az újjáalakult Franz K.-val. 2011-ben Hargitay Gábor összeállításában jelent meg egy 13 számból álló, hivatalos Saphir-válogatás, a bónusz (14.) felvétel az I Am Alive instrumentális változata. NaszP italo- és eurodiscorajongó információi szerint Arno ma már nyugdíjas elektronikai szakember, Pierro egy fodrászszalont nyitott, Frank pedig olykor még zenélget.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1985: Shot in the Night (Extended Remix) / Shot in the Night (7" Version) / Shot in the Night (Instrumental Version) 
* 1985: Shot in the Night / Shot in the Night (Instrumental Version) 
* 1986: I Feel Good (I Feel Fine) (Extended Version 12") / I Feel Good (I Feel Fine) (Instrumental) 
* 1986: I Feel Good (I Feel Fine) / I Feel Good (I Feel Fine) (Instrumental) 
* 1986: I Am Alive (Extended Remix) / I Am Alive (Instrumental Version) / I Am Alive (7" Version) 
* 1986: I Am Alive / I Am Alive (Instrumental Version) 
* 1986: The Witch-Queen of New Orleans (Special Witch-Mix) / Little Rock 
* 1986: The Witch-Queen of New Orleans / Little Rock 

Albumok 
* 1986: Perfect Combination 
* 2006: Perfect Combination (nem hivatalos, remaszterizált orosz kiadás 6 bónuszfelvétellel) 
* 2011: Best of Saphir (válogatás) 

VIDEÓK 

Storms of Love (csak zene!)

FELDOLGOZÁSOK

Spieglein, Spieglein an der Wand (Előadó: Ibo) (csak zene!)

I Am Alive (Előadó: Lazard)