disco

disco

2012. június 23., szombat

RYAN PARIS

Ryan Paris (Olaszország, Róma, 1953. március 12.) olasz énekes, szerző, zenei producer és színész eredeti neve: Fabio Roscioli. 1983-ban vált ismertté Európa-szerte a Dolce Vita című dallal. Ennek sikerét ugyan nem tudta megismételni, mindazonáltal az új évezredben is aktív a szakmában. Nagy slágere időről időre megjelenik az aktuális popzenei hangzásnak megfelelően remixelve.


KARRIERTÖRTÉNET 
A mellékszereplő 
Fabio Roscioli egy festőművész fia. Az 1970-es években építészettel foglalkozott, és megtanult gitáron játszani. Közben a zeneelméletet is tanulmányozta, és persze különféle együttesekben is kipróbálta magát. A hetvenes évek második felében kisebb filmszerepeket kapott Alfredo Brescia nem túl nagy igényű sci-fijeiben: Battaglie negli spazi stellari (1977), Anno zero – guerra nello spazio (1977), La guerra dei robot (1978). Hamar kiderült azonban, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – az előnyös külső egyáltalán nem elegendő a filmvilágban való tartós érvényesüléshez. Ehhez figyelemre méltó színészi képességekre és/vagy egy (még jobb, ha több) befolyásos pártfogóra is szükség lenne, Fabio azonban egyikkel sem rendelkezett. Ennek ellenére szerencséje volt, hiszen a filmtörténet egyik legendás alkotója, Sergio Leone is dolgozott vele. Leone elsősorban spagettiwesternjeiről nevezetes, utolsó filmje, a Volt egyszer egy Amerika (1984) azonban egy gengsztereposz olyan főszereplőkkel, mint Robert De Niro, James Woods, Joe Pesci és Treat Williams. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Leonénak eszébe sem jutott volna Fabiót foglalkoztatni, a fiatalember viszont ismerte az egyik női szereplőt, aki talán nem bírt ellenállni a jóképű srác igéző kék szemének, és beajánlotta őt a produkcióba. Fabio egy gengsztert alakított. Vesztére a producerek túl hosszúnak találták az elkészült filmet, vágásokat követeltek, és emiatt a Rosciolival felvett jelenetek nagy része a vágószoba padlóján végezte. Szerepe annyira kicsire zsugorodott, hogy nevét fel sem tüntették a stáblistán. Az IMDB csupán a fentebb említett négy filmjéről tud. Saját honlapján Ryan hallgat a Brescia-féle sci-fikről, megemlít azonban olyan produkciókat, melyek szereplői között az IMDB nem tüntette fel őt. (Nem ez lenne a filmes adatbázis egyetlen hiányossága.) Ezek egyike René Clément pszichológia thrillerje, A gyerekfelügyelő (1975), amelyben Sydne Rome és Maria Schneider játszották a főszerepeket. A legendás spanyol táncosnőről és kurtizánról, Carolina Oteróról (1868–1965) forgatott La bella Otero (1984) eredetileg a televízió számára készült, a címszerepet a kiváló spanyol színésznő, Ángela Molina alakította. Túl a legnagyobb énekesi sikereken, Ryan 2008-ban újra felbukkant a filmvilágban, mégpedig Carles Congost La mala pintura című rövidfilmjében. 


Dolce vita 
Fabio 1982-ben írt néhány dalt, melyekkel szeretett volna részt venni az első olasz rockfesztiválon. Billentyűsét azonban behívták katonának, ezért sürgősen meg kellett találnia az utódját. A szerencse összehozta őt Pierluigi Giombinival, akinek rögvest megmutatta saját szerzeményeit. Olaszul énekelte őket, Giombini azonban közölte vele, hogy ő az angol nyelvű dalokat favorizálja. Mindjárt Fabio figyelmébe is ajánlotta két szerzeményét, melyek az olasz Top 10-ben szerepeltek: a Gazebo által előadott Masterpiece a második helyezett volt, Gary Low You Are a Danger című felvétele pedig az ötödik. Fabiónak tetszett, amit hallott, ezért előállt azzal a javaslattal, hogy megpróbálkozna egy angol nyelvű dal komponálásával is. Még aznap este megírta az új dalt, amelyet három nappal később mutatott meg Giombininak. Elkezdődött a közös munka, melynek során Pierluigi kibökte, hogy volna egy szerzeménye Fabio számára, de nem rockról lenne szó. Az ajánlott dal, a Dolce vita azonnal megtetszett a fiatal énekesnek. A szöveget Gazebo írta, akivel Roscioli csupán egyszer találkozott, ugyanis változtatni szeretett volna az egyik strófán. Más források úgy tudják, Giombini valójában Gazebo debütáló albumára komponálta a Dolce vitát, amely Freddy Naggiar producernek nem igazán tetszett, ezért végül mellőzték a dalt. (Mindazonáltal 1988-ban megjelent Gazebo verziója is.) A slágert – ez nyilván a címből is sejthető – Federico Fellini emlékezetes filmje, Az édes élet (La dolce vita, 1960) ihlette. Fabio verzióján közreműködött az új sztárjelölt akkori barátnője, Fiona Chapelle is. A szerelmespár az ágyban töltött édes órák részeként hosszasan tanakodott Fabio jövendőbeli művésznevén: a fiatalember keresztnévnek mindenképpen a Ryant akarta. Fiona vezetéknévnek a Berlint javasolta, mire Fabio rávágta, hogy legyen inkább Paris. (Budapest valószínűleg szóba sem került.)


Gyors siker, gyors feledés 
Az 1983 nyarán megjelent Dolce vita nagy sikert aratott egész Európában – egyes források szerint körülbelül négymillió, mások szerint mintegy ötmillió példány fogyott a kislemezből –, és úttörő szerepet játszott az italodisco divatjának elterjedésében. Ausztriában második volt, Németországban és Svájcban a harmadik, Angliában pedig az ötödik. Spanyolországban aranylemez, Dániában platinalemez lett belőle. Főleg a brit toplistás helyezés igazán figyelemre és tiszteletre méltó, mivel az európai popzene Angliában sohasem volt annyira népszerű, mint a kontinens országaiban. Ryan Paris egy csapásra sztárrá vált, de hogy az is maradjon, ahhoz legalább olyan nagy dobásra volt szükség, mint először. Teljesen kézenfekvő ötletnek tűnt tehát, hogy a következő dalt is Giombini és Gazebo írja, ám a Fall in Love sokkal szerényebb sikert aratott, mint a Dolce vita: az NSZK-ban például csak a 67. helyig jutott a toplistán, számos országban pedig még ennyi se jött össze. Paris úgy vélte, a sikertelenség leginkább azzal magyarázható, hogy még kezdő volt a szakmában, nem állt mögötte megfelelő menedzsment, bár azt is elismerte, hogy a Fall in Love nem volt annyira „ütős” szerzemény, mint a Dolce vita. Debütáló albumáról a Paris on My Mind, a Harry’s Bar és a Bluette szintén megjelent önálló kislemezen, de egyik sem keltett igazán nagy figyelmet, annak ellenére, hogy a szerző-produceri teendőket a Ryan által nagyra becsült Giombini látta el. Ő komponálta az 1988-as Besoin d'amour zenéjét is, amelyhez ezúttal nem Gazebo, hanem Bruno Kassar írt szöveget. A szerencse azonban ezúttal sem pártolt az énekes mellé. 


A retrósztár
Újabb nagy slágerek híján Ryan Paris egyetlen igazi sikerszáma, a Dolce vita felmelegítésével próbálkozott. A remixet az ismert holland lemezlovas és producer, Ben Liebrand készítette. A taktika bevált: a Dolce vita ’90 ugyan nem vált akkora slágerré, mint az eredeti, mindazonáltal újra a toplisták élvonalába juttatta Ryant. 1994-es felvétele, a Mr. Jones Portugáliában és Spanyolországban platinalemez lett. A Dolce vita óta Ryan tevékenységi köre kiszélesedett: komponálással, szövegírással és producerkedéssel egyaránt foglalkozik. Egyáltalán nem keseredett el amiatt, hogy a világ csak „egyslágeres csoda”-ként (one hit wonder) emlékszik rá, mert ő maga szép emlékeket őriz a fellépéseiről. Különösen az olyan tévéshow-król, mint a brit Top of the Pops, a francia Champ-Élysées és a holland Radio Veronica, melyek világhírű kollégákkal való személyes találkozásokra adtak alkalmat. 2003-ban egy DJ-k számára alapított díjat kapott, 2007-ben pedig számos retrósztárral együtt végigturnézta Franciaországot az RFM Party 80 rendezvény keretében. 2009-ben a Dolce vita új változata, 2010-ben pedig az I Wanna Love You Once Again című felvétele számos internetes rádió Top 10-es listáján szerepelt. A legutolsó hírek szerint Ryan egy új albumon dolgozik, melynek megjelentetését 2013-ra ígéri. A retrósztár Németországban él, akárcsak holland származású exfelesége. Közös gyermekük – egy fiú – 1999-ben született. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1983: Dolce vita (Vocal) / Dolce vita (Instrumental) 
* 1983: Dolce vita (Part I – Vocal) (Extended Disco Mix) / Dolce vita (Part II – Instrumental) (Extended Disco Mix) 
* 1984: Fall in Love (Vocal Version) / Fall in Love (Instrumental Version) 
* 1984: Fall In Love (Vocal Version – Extended Club Mix) / Fall In Love (Instrumental Version – Extended Club Mix) 
* 1984: Paris on My Mind / Paris on My Mind (Instrumental Version) 
* 1985: Harry's Bar / Sweet Night 
* 1985: Bluette / Paris on My Mind 
* 1988: Besoin d'amour / Besoin d'amour (Instrumental Version) 
* 1990: Dolce vita (Downtown Club Mix) / Dolce vita (Uptown Sk'ouse Mix) / Dolce vita (Uptown Dolce-pella) 
* 1990: Dolce vita (Downtown Club Mix) / Dolce vita (Downtown Radio Edit) / Dolce vita (Uptown Sk'ouse Mix) / Dolce vita (Uptown Dolce-Pella) 
* 1990: Dolce vita (Downtown Club Mix) / Dolce vita (Downtown Radio Edit) / Dolce vita (Downtown Dub) / Dolce vita (Uptown Sk'ouse Mix) / Dolce vita (Uptown Dolce-Pella) 
* 1990: Dolce vita (Downtown Radio Edit) / Dolce vita (Uptown Radio Edit) 
* 1990: Dolce vita (Downtown Radio Edit) / Dolce vita (Uptown Radio Edit) / Dolce vita (Downtown Club Mix) / Dolce vita (Uptown Sk'ouse Mix) / Dolce vita (Uptown Dolce-Pella) / Dolce vita (Downtown Dub) 
* 1991: Dolce vita / Fall in Love 
* 1992: The Beat Goes On (Cappucino Version) / The Beat Goes On (Acappella) / The Beat Goes On (Love Unlimited Maxi Version) / The Beat Goes On (Radio Deva Version) 
* 1993: Don't Let Me Down (Extended Mix) / Don't Let Me Down (Euro Instrumental Mix) / Don't Let Me Down (Club Mix) / Don't Let Me Down (Euro Mix) 
* 1993: Don't Let Me Down (Extended Mix) / Don't Let Me Down (Club Mix) / Don't Let Me Down (Euro Mix) / Don't Let Me Down (Radio Mix) 
* 1993: Don't Let Me Down (Radio Version) / Don't Let Me Down (Extended Version) 
* 1994: Mr. Jones (Dance Version) / Mr. Jones (Instrumental Version) 
* 1995: Dolce vita (Cappuccino Disco Mix) / Dolce vita (Happy House) / Dolce vita (Mallorca Dance Mix) / Dolce vita (Mallorca Single Mix) 
* 1995: Dolce vita (Cappuccino Disco Mix) / Dolce vita (Happy House Mix) / Dolce vita (Mallorca Dance Mix) / Dolce vita (Mallorca Single Mix) / Dolce vita (Radio Cappuccino – Cappucci Mix) 
* 1995: Dolce vita (Mallorca Dance) / Dolce vita (Cappuccino Disco Mix) / Dolce vita (Mallorca Single Mix) 
* 1995: It’s My Life (Mix 1) / It’s My Life (Mix 2) / It’s My Life (Mix 3) (Gen 64 featuring Ryan Paris) (promóciós lemez) 
* 1997: Only for You (Alex Bresil) / Only for You (Instrumental) / Only for You (Giorgilli + Ambrosi Remix) / Only for You (Hard) (Favilli featuring Ryan Paris) 
* 1999: Dolce vita (Radio Edit) / Dolce vita (Club Mix) / Dolce vita (Happy Version) / Libertad (Live Bonus) / Dolce vita (Alternative Radio Edit) 
* 1999: Dolce vita (Extended Remix) / Dolce vita (Airplay Remix) / Sweet Life / Dolce vita (Original Mix) / Dolce vita (Original Remix) / Dolce vita (Break Construction Mix) 
* 1999: Dolce vita (Extended Remix) / Dolce vita (Airplay Remix ´99) / Sweet Life / Dolce vita (Original Mix) / Dolce vita (Original Remix) / Sweet Life (Break Construction Mix) 
* 2009: Dolce vita (TV Mix/ReMaster) / Dolce vita (Megamix/ReMaster) / Dolce vita (Radio/ReMaster) 
* 2010: I Wanna Love You Once Again (80s Dance Mix) / I Wanna Love You Once Again (Instrumental Version) / Besoin d'amour (Extended Version) / Dolce vita (Remake) 
* 2010: I Wanna Love You Once Again (Fox Mix) / I Wanna Love You Once Again (Best of Mix) 
* 2010: In Love Again (Gugge Mix) 
* 2010: In Love Again (TV Party Mix) / In Love Again (Club Party Mix) / In Love Again (Radio Party Mix) 
* 2012: Parisienne Girl (Eddy Remix) / Parisienne Girl (Original Vocal Mix) / Parisienne Girl (Eddy Remix – Instrumental) 
* 2012: Parisien Girl (Extended FIVE4IT Version) / Parisien Girl (Instrumental FIVE4IT Version) 

Album 
* 1984: Ryan Paris 

Válogatások 
* 2000: The Best of 
* 2000: I successi 
* 2002: Best of Ryan Paris 
* 2004: Don’t Let Me Down

VIDEÓK


Dolce vita (másik klip)


Fall in Love (másik klip)

Harry's Bar (csak zene!)

Besoin d'amour (csak zene!)

Dolce Vita (Downtown Club Mix)

Mr. Jones (csak zene!)

Parisienne Girl (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.