disco

disco

2011. november 5., szombat

JEANETTE

Jeanette (London, 1951. október 10.) spanyol énekesnő teljes neve: Janette Anne Dimech. Tizenévesen kezdődött a karrierje. Az 1960-as évek közepén csatlakozott a Brenner’s Folk együtteshez, amely később felvette a Pic-Nic nevet. 1971-től szólóban énekel. Legnagyobb nemzetközi sikerét a Porque te vas című dallal érte el. Noha az 1980-as évek végétől nem jelent meg újabb stúdióalbuma, az új évezredben is vállal fellépéseket, 2010. május 8-án például Peruban adott koncertet.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Jeanette Londonban született, édesapja azonban Belga-Kongóból, édesanyja pedig a Kanári-szigetekről származik. A család a nagyszülők export-import vállalkozása miatt rövidesen az Egyesült Államokba költözött, előbb Chicagóba, majd Los Angelesbe. Jeanette itt töltötte gyermekkorát, amely szülei válásáig boldogan telt. A válás után édesanyja nem akart az Egyesült Államokban maradni, ezért gyermekeivel együtt hazájába, Spanyolországba költözött. (Az énekesnőnek egyes források szerint három fivére, más források szerint egy öccse és egy húga van.) Barcelonában telepedtek le, ahol Jeanette eleinte egy amerikai iskolába járt, ugyanis csak angolul beszélt. Összebarátkozott azonban a környékbeli gyerekekkel, és némi idő elteltével megtanulta a spanyol nyelvet is. 1965-ben már a spanyol tinédzserek mindennapos életét élte. Szerette a könnyűzenét, és mindig meghallgatta azokat a rádióműsorokat, amelyekben Bob Dylan, Donovan és a The Byrds felvételeit játszották. Ajándékba kapott egy olcsó gitárt, amelyen megtanult játszani, sőt írt három dalt is. Ezek egyike volt a Cállate, niña, amelyet két évvel később együttesével, a Pic-Nickel közösen énekelt lemezre.


Az első lépések a popvilágban
Jeanette az 1960-as évek közepén ismerkedett meg a Brenner’s Folk együttes tagjaival, akik egy gyógyszertár pincéjében próbáltak. Az egyik próbára magával vitte a gitárját, és elénekelte a fiúknak néhány saját szerzeményét. Meggyőző produkciójának köszönhetően a Brenner’s Folk énekesnője lett. Készítettek egy demót, amelyet eljuttattak a Barcelonai Rádióhoz. A demó megtetszett a rádió szakembereinek, akik az ismeretlen együttest beajánlották a Hispavox lemezcéghez. Itt jelent meg 1966-ban a Brenner’s Folk EP-je, amely a következő négy dalt tartalmazta: Daurat Oest, Ho se, Clara Lluna, Amor Perdut. Ezt követően a formáció felvette a Pic-Nic nevet. Zenésztársai közül Jeanette különösen Toti Soler gitárost és dalszerzőt kedvelte, mivel mindkettőjük zenei ízlését erőteljesen befolyásolta az amerikai könnyűzene. Toti megtanította a fiatal énekesnőt a komponálás fortélyaira. Együtt dolgozták át Jeanette első saját szerzeményét, a Cállate, niña című dalt. Ez került a Pic-Nic első, 1967-ben kiadott kislemezének „A” oldalára. A következő évben három újabb kislemezt készítettek, sőt megjelent a nagylemezük is, amelyen saját dalaik mellett Janis Ian és a Peter, Paul and Mary trió dalait énekelték. Különböző okokból a Pic-Nic 1969-ben feloszlott. Hárman (Toti Soler, Jordi Sabatés és Isidoro de Montaberry) egy új együttest alapítottak Om néven. Jeanette-et állítólag próbafelvételre hívta a fiatal lányok nagy rajongója, Roman Polanski filmrendező, az énekesnő azonban visszautasította a meghívást. Feleségül ment egy magyar emigránshoz, Kristóf Lászlóhoz, és vele együtt Bécsbe költözött, hogy ott szülje meg közös gyermeküket, Blythe-ot.


A szólista
A házaspár boldogan élt Ausztriában, ezért Jeanette eleinte vonakodva fogadta a Hispavox telefonon érkezett ajánlatát, hogy térjen vissza Spanyolországba, és kezdjen szólóénekesi karriert. Végül mégis elfogadta a felkérést, és 1970 nyarán megérkezett Barcelonába. A stúdiómunka nem indult túl jól, ugyanis az énekesnőnek egyáltalán nem tetszett a Soy rebelde című dal, amelyet egyébként Manuel Alejandro eredetileg egy Sola nevű mexikói énekesnőnek írt. Jeanette erről később így nyilatkozott: „Ami azt illeti, a Soy rebelde eleinte egy cseppet sem tetszett. Az én műfajom az a fajta népzene volt, amelyet a Pic-Nickel énekeltem, erre a Hispavox előállt ezzel a romantikus dallal, amely meglehetősen távol állt tőlem.” Manuel Alejandro viszont el volt ragadtatva Jeanette hangjától, ezért az énekesnő sem ellenkezett túl sokáig. A Soy rebelde lett a kezdő szólista első és egyik legnagyobb slágere, amely eleinte a spanyol nyelvterületen hódított, de később angol és francia nyelvű változatban is megjelent. A lemezborítóra azonban Janette helyett véletlenül Jeanette-t írtak, ezért ez a hibásan írt keresztnév lett az énekesnő művészneve.


Miért hagytál el?
Manuel Alejandro és José Luis Perales a romantikus vonalat követve komponáltak újabb dalokat Jeanette számára, hiszen meglátásuk szerint az énekesnő hangjához a lágyabb, érzelmesebb szerzemények illettek a legjobban. Perales 1974-ben írta a Porque te vas (Miért hagytál el?) című dalt, a kislemez azonban nem keltett különösebb figyelmet. Már-már úgy tűnt, mindörökre feledésbe merül, amikor a világhírű spanyol filmrendező, Carlos Saura felhasználta a Nevelj hollót! (Cría cuervos, 1976) című drámája kísérőzenéjéhez. A Geraldine Chaplin (Saura akkori élettársa) főszereplésével készült alkotás jelentős nemzetközi sikert aratott: Cannes-ban elnyerte a zsűri különdíját, jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjra, nem beszélve egyéb spanyol és nemzetközi díjakról és jelölésekről. A film sikere a dalt is népszerűvé tette, főleg a német nyelvterületen, de megszerette a francia, sőt a japán közönség is. A Porque te vas felkerült az osztrák, a svájci és a nyugatnémet slágerlistára, utóbbit több hétig vezette. Aztán megint kissé feledésbe merült, az új évezredben azonban újra felfedezték: az újabb keletű feldolgozások közül a magyar közönség alighanem a Masterboy 2000-es verzióját ismeri a legjobban.

Sajnos Jeanette egyéb dalait megkésve sem fedezte fel a külföldi közönség. 1979-ben a nyugatnémet Dschinghis Khan állandó szerzői, Ralph Siegel és Bernd Meinunger írtak számára egy dalt Little Man from Japan címmel. A diszkókban és a rádióállomások könnyűzenei műsoraiban sokat játszották, mégsem lett belőle akkora sláger, mint két évvel később Aneka hasonló hangvételű Japanese Boy című felvételéből. 1981-ben jelent meg pályafutásának talán legjobb albuma, a Corazón de poeta. Akkoriban azonban már Európa-szerte a brit new wave volt a legdivatosabb zenei irányzat, a romantikus popzene Spanyolországban sem számított túlságosan kelendő portékának. Mindazonáltal az LP három dala is felkerült a spanyol slágerlistára: Corazón de Poeta, Frente a frente, Un día es un día. Nemzetközi viszonylatban azonban Jeanette neve szép lassan feledésbe merült, az 1980-as évek végétől már nem is jelent meg újabb stúdióalbuma. Maga az énekesnő nem vonult vissza, rendszeresen színpadra lép nemcsak Spanyolországban, hanem Latin-Amerikában is. 2001-ben Raphael társaságában énekelte el a Baccara Yes Sir, I Can Boogie című örökzöldjét. 2011-re jelentették be régóta várt új albumát, ám e sorok írásakor a kiadsvány még nem jutott el az üzletekbe.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1971: Soy rebelde / Oye mamá, oye papá
* 1972: Soy rebelde / Oye mamá, oye papá / Estoy triste / No digas nada (EP)
* 1972: Estoy triste / No digas nada
* 1973: Palabras, promesas / Debajo del platanero
* 1974: Porque te vas / Seguiré Amando
* 1974: Vengo de un sueño de amor / Noches de samba
* 1975: Hoy nos hemos dicho adiós / El mundo con amor
* 1976: Il me plait bien ton frère / No digas nada
* 1976: Je suis triste / L'inconnu qui m'aimera
* 1976: Soy rebelde / Estoy triste
* 1977: Todo es nuevo / Pequeña preciosa
* 1977: Tzeinerlin' (Porque voy a cambiar) / Vengo de un sueño de amor
* 1978: Don't Say Goodnight to a Lady of Spain / Tzeinerlin'
* 1978: No digas buenas noches / Heaven, Please, Don't Let It Rain Tonight
* 1978: Voy a tener un niño / De mujer a mujer
* 1979: Little Man from Japan / Las brisas
* 1980: Valley of Love / Summer Holiday
* 1981: Corazón de poeta / Comiénzame a vivir
* 1981: Frente a frente / Cuando estoy con él
* 1981: Sorrow / A Heart So Warm and So Tender
* 1982: El muchacho de los ojos tristes / Toda la noche oliendo a ti
* 1983: Con qué derecho / No me fio más
* 1983: Reluz / Más de cien sentidos
* 1984: Amiga mía / Baila conmigo
* 1984: Ojos en el sol / Buenas noches
* 1989: China / Por nada del mundo
* 1989: Loca por la música / Sinceridad
* 2001: Yes Sir, I Can Boogie (promóciós lemez)

Albumok
* 1973: Palabras, promesas
* 1976: Porque te vas
* 1977: Jeanette
* 1977: Todo es nuevo
* 1981: Corazón de poeta
* 1983: Reluz
* 1984: Ojos en el sol
* 1989: Loca por la música

Válogatások
* 1995: Sus más lindas canciones
* 1996: Sigo rebelde
* 2001: Soy rebelde
* 2001: Todas sus grabaciones en Discos Hispavox, con Pic-Nic y en solitario (1967–1976)
* 2004: 15 de Coleccion
* 2005: 20 éxitos originales
* 2008: Lo esencial

VIDEÓK





Little Man from Japan (csak zene!)

Yes Sir, I Can Boogie (Raphael y Jeanette)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.