disco

disco

2011. november 14., hétfő

RIGHEIRA

A Righeira olasz duó 1981-ben alakult. Két évvel később vált híressé a Vamos a la playa című dallal. Ezt követően minden évben előállt egy-egy nyári slágerrel: Hey Mama, L'estate sta finendo, Innamoratissimo (tu che fai battere forte il mio cuore), Oasi in città. 1988-ban a duó megszűnt, majd a tagok néhány év múlva újra összeálltak.


TAGOK
* Michael Righeira [Stefano Rota] (Torinó, 1961. október 1.)
* Johnson Righeira [Stefano Righi] (Torinó, 1960. szeptember 9.)

KARRIERTÖRTÉNET
Menjünk a tengerpartra!
A két Stefano – Rota és Righi – együtt járt középiskolába, ahol testnevelő tanáruk adta nekik a Michael és Johnson beceneveket. 1981-ben popzenei duót alapítottak Righeira néven, ámbár elsőként Johnsonnak jelent meg egy önálló kislemeze, a Bianca surf. A következő évben az eurodisco meghatározó személyiségeivel, a La Bionda fivérekkel kezdtek közösen dolgozni. Stefano Righi és Carmelo La Bionda együtt írták a Vamos a la playa (Menjünk a tengerpartra!) című dalt, amely 1983 nyarának egyik legnépszerűbb európai slágere lett. A fülbemászó dallam a diszkófelvételek szokásos csacskaságai helyett elgondolkodtató szöveggel párosul, amely az atombomba veszélyeire figyelmeztet, mely a tengerpartok élővilágát is súlyosan károsítaná. Hét hétig vezette az olasz slágerlistát, és más európai országokban is bejutott a Top 10-be. Noha mind a Righeira duó, mind pedig a La Bionda fivérek olasz nemzetiségűek, a Vamos a la playa szövege mégis spanyol nyelvű. (A duó későbbi felvételei között is akadnak spanyol nyelvű dalok, valószínűleg azért, mert a spanyol nyelvterület mindig is jelentős piaca volt a könnyűzenének.) A slágert ugyanabban az évben a belga Lou and the Hollywood Bananas is lemezre énekelte. Még 1983-ban megjelent a No tengo dinero című újabb Righeira-kislemez is, amely szintén sikeresnek bizonyult, bár elődjének népszerűségét nem tudta túlszárnyalni. Az együttes nevét viselő debütáló albumról főleg a rádióállomások lemezlovasai játszották a Luciano serra pilota című dalt, amelyet Goffredo Alessandrini 1938-ban bemutatott azonos című propagandafilmje ihletett. A mű a Mussolini-korszak egyik legnépszerűbb mozgóképének számított. 


A Righeira 1984-ben bukkant fel újra a slágerlistákon a Hey Mama című dallal, amely a Vamos a la playához hasonlóan spanyol és olasz nyelvű változatban egyaránt elkészült. 1985-ben az esztendő legnépszerűbb olasz slágerét szállította L'estate sta finendo (Véget ért a nyár) címmel. A közönséget egyáltalán nem zavarta, hogy a dal nyár elején jelent meg, a cím mégis a nyarat búcsúztatta. A Righeira ezzel a dallal vett részt a Festivalbar elnevezésű televíziós dalversenyen, amelyet meg is nyert. 1986-ban a fiúk beneveztek a San Remó-i Dalfesztiválra is, ám az Innamoratissimo (tu che fai battere forte il mio cuore) című versenydaluk csupán a tizenötödik helyen végzett. Ugyanabban az évben került az üzletekbe az Italians a go-go című kislemezük, illetve második albumuk, a Bambini Forever. Sergio Corbucci 1987-ben bemutatott Rimini, Rimini című filmjében két Righeira-dal is elhangzik: az egyik a L'estate sta finendo, a másik a kifejezetten ehhez a produkcióhoz írt Rimini Splash Down. 1988-ban a Compañero című kislemez megjelenését követően a Righeira bejelentette a feloszlását.


A feloszlástól az újjáalakulásig
1989-ben Johnson ismét szólófelvételt adott ki, méghozzá Pino Daniele Yes I Know My Way című slágerének acid stílusú feldolgozását. Az 1990-es évek első felében a Righeira fiúk producerként ténykedtek. Michael a Gloria Mundi, Johnson pedig a Montefiori Cocktail együttessel dolgozott. 1992-ben Uno, Zero, Centomila címmel megjelentettek egy újabb Righeira-albumot, amely azonban nem lett igazán sikeres. 2001-ben új változatban adták ki a Vamos a la playa című slágerüket. 2007-ben elkészült negyedik albumuk, a Mondovisione. Az olasz közönség kedvezően fogadta, nemzetközi viszonylatban azonban nem sok vizet zavart. Ugyanabban az évben Johnson Righeira egy szólóalbumot is megjelentetett. Az Ex Punk, Ora Venduto című kiadványon hallható legelső dala, a Bianca surf punkverziója, illetve a L'estate sta finendo új változata is. 2008-ban bemutatták a Tanzen mit Righeira című dokumentumfilmet a duó karrierjéről. 25 évvel a L'estate sta finendo fesztiválgyőzelme után, 2010 nyarán az együttes bejelentette, hogy újabb feldolgozást készít legnépszerűbb slágeréből. A felvétel Afo4 feat. Righeira néven jelent meg. 2011-ben viszont a Righeira közreműködött az alternatív rockot játszó Subsonica La funzione című felvételének elkészítésében.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1983: Vamos a la playa / Playa – Dub
* 1983: No tengo dinero / Dinero Scratch
* 1983: Tanzen mit Righeira (Logic Remix) / Tanzen mit Righeira (Break Version)
* 1983: No tengo dinero / Tanzen mit Righeira (promóciós lemez)
* 1984: Baila con Righeira / No tengo dinero (Dinero Scratch) (promóciós lemez)
* 1984: Hey Mama (Spanish Versión) / Hey Mama (Italian Versión)
* 1985: L'estate sta finendo / Prima dell'estate
* 1986: Italians a go-go / Oasi in citta
* 1986: Bambini Forever / Arruinado
* 1986: Innamoratissimo (tu che fai battere forte il mio cuore) / Gli parlerò di te
* 1987: Adelante / Bambini Forever
* 1987: Oasi In Città / Oasi In Città (Soft Mix)
* 1988: Compañero / Compañero (The Other Version)
* 1989: Garageamos / Adalas Omaet
* 1990: Ferragosto / Dimmi di no
* 1992: Uno, Zero, Centomila
* 1995: Vamos a la playa / No tengo dinero
* 2001: Vamos a la playa (7-féle mix)
* 2001: Vamos a la playa (4-féle mix)
* 2007: La Musica Electronica / Futurista
* 2010: L'estate sta finendo (Afo4 featuring Righeira)
* 2011: La funzione (Subsonica featuring Righeira)

Albumok
* 1983: Righeira
* 1986: Bambini Forever
* 1992: Uno, Zero, Centomila
* 2007: Mondovisione

Válogatások
* 1989: Vamos a la playa
* 2002: The Best

VIDEÓK






Italians a go-go (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.