disco

disco

2011. november 22., kedd

CHERRY LAINE

Cherry Laine (Jamaica, Saint Mary Parish, 1943. január 4.) jamaicai születésű énekesnő eredeti neve: Florence Mills. Az 1970-es évek második felében vált ismertté a diszkózene kedvelői körében. Legismertebb slágerei: Night in Chicago, Catch the Cat, Danny’s Disco. Gyakran össze szokták keverni a szintén színes bőrű Cheryl Lynn-nel, aki az amerikai diszkózene egyik csillaga volt nagyjából akkor, amikor Cherry Európában. Az eurodiscóval foglalkozó több orosz weboldal szerint Cherry Laine Sofia Ejangóval, a Chilly együttes kameruni születésű énekesnőjével azonos. Ezt az információt látszólag megerősíti az a tény, hogy Ejango 1979-ben, Cherry Laine legnagyobb szólósikerei után került a Chillybe. Ugyanakkor viszont a Cherry Laine-lemezeken hallható jellegzetes női hang a Chilly dalaiban csak igen ritkán hallható, valamint a Cherry Laine-lemezeken és klipeken látható hölgy nem tűnik azonosnak a Chilly-fotókon és tévés fellépéseken látható két énekesnő egyikével sem. (Ejango sajnos időközben elhunyt, Cherry azonban szerencsére még él.)


KARRIERTÖRTÉNET
Cherry Laine édesapja pap volt, édesanyja betegápoló. Hatévesen apja templomi kórusában énekelt, anyja kísérte orgonán. A család idővel Angliába költözött. A mama szerette volna, ha lánya ápolónő és bába lenne, Cherry tervei viszont egészen mások voltak. Szorgalmasan járta a londoni stúdiókat és színpadokat, készült az énekesi pályára. Szülei halála után az NSZK-ban telepedett le, ahol Bernt Moehrle zeneszerző és producer pártfogásával indult el a karrierje. Első kislemeze Everybody Knows It címmel jelent meg. A nagy áttörést az 1977-es Night in Chicago jelentette, amely egész Európában slágerré vált. A folytatás 1978-ban érkezett Catch the Cat címmel. Ez a dal Spanyolországban annyira sikeres volt, hogy állítólag 8 különböző feldolgozás készült belőle spanyol szöveggel, és mellesleg kétszeres aranylemez lett. Természetesen az album sem váratott magára sokat, 1979-ben adták ki I’m Hot címmel. A közreműködők között megtalálható Michael Cretu és a Supermaxból ismert Kurt Hauenstein is. Kissé meglepő módon az első két kislemezsiker, az Everybody Knows It és a Night in Chicago nem kerültek az albumra (ámbár az utóbbi a spanyol kiadáson megtalálható), amelyről a már említett Catch the Cat mellett a The Sea-Fare Folk és a Speed Freak Sam váltak slágerré. A The Sea-Fare Folk rövid részletet tartalmaz az ismert ír népdalból, A részeg tengerészből (What shall we do with the Drunken Sailor?), amelyet az 1980-as évek elején a holland Babe és a német Dschinghis Khan is műsorára tűzött. 

Cherry 1979-es kislemeze, a Danny’s Disco szintén sokszor szerepelt akkoriban a rádióállomások és a lemezklubok műsorán. A diszkózene hanyatlását azonban az énekesnő karrierje is megsínylette. Későbbi kislemezei már nem voltak igazán kelendőek, szerződése is lejárt, ezért nem készült újabb nagylemeze sem. 1986-ban a Jungle Lover Boy című maxival megkísérelt visszatérni a popzene élmezőnyébe. A dalt a diszkókban kedvelték is, ám ahhoz nem volt eléggé népszerű, hogy újra az élvonalba juttassa az előadóját. Cherry eltűnt a pop világából. Egyes internetes oldalak szerint még sikeres énekesnőként közreműködött Moehrle másik pártfogoltja, a Chilly együttes albumain, majd az 1980-as években a Pappy’ion nevű, kevésbé ismert formációhoz csatlakozott. (Erre vonatkozóan nem találhatók pontos adatok. A diszkóval foglalkozó weboldalakon azonban fellelhető egy olyan 1980-as lemez, amelyen a Pappy’ion a 1001 Nights (Ali Baba) című dalt énekli, és egyik szerzőként Cherry Laine-t tüntették fel.) 1993-ban maxi CD-n adták ki három legnépszerűbb felvételét abban a Golden-Dance-Classics sorozatban, amely a diszkózene fénykorának ma már ritkaságszámba menő slágereit teszi hozzáférhetővé kompaktlemezen a nosztalgiázni vágyó egykori rajongók számára. Az új évezredben Cherry Laine Spanyolországban él, és újra énekesnőként dolgozik.

DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben az osztrák slágerlistán elért legmagasabb helyezés.)

Kislemezek, maxik
* 1977: Everybody Knows It
* 1977: Night in Chicago / You Love Me in a Special Way
* 1978: Una Noche en Chicago (a Night In Chicago spanyol nyelvű változata)
* 1978: Catch the Cat / Come On and Sing (AUT #9)
* 1978: Coge Al Gato (a Catch the Cat spanyol nyelvű változata) / Ven Y Canta (a Come On and Sing spanyol nyelvű változata)
* 1979: The Sea-Fare Folk / You Are the Song (AUT #13)
* 1979: Danny’s Disco / I’m Hot
* 1980: No More Monday / Al Capone
* 1980: I’m Losing You / Easy Ride
* 1981: Waiting / Ooh I Like It
* 1986: Jungle Lover Boy
* 1993: Night in Chicago / The Sea-Fare Folk / Catch the Cat (a Golden-Dance-Classics sorozatban)
* 2005: Catch the Cat – Cherry Laine Mix 2005

Albumok
* 1979: I’m Hot
* 2007: Greatest Hits (válogatás)

VIDEÓK





Jungle Lover Boy (csak zene!)

Ali Baba (Előadó: Pappy'ion)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.