disco

disco

2011. november 20., vasárnap

ABBA – 4/4: AZ EGYÜTTES UTÓÉLETE

Björn és Benny musicaljei
1983 elején Andersson és Ulvaeus a Jesus Christ Superstar szövegírójával, Tim Rice-szal kezdtek közös munkába. (Egy évtizeddel korábban Agnetha kedvező kritikákat kapott mint Mária Magdolna a híres rockopera svéd változatában.) Egy új musicalen dolgoztak, amelynek a Chess (Sakk) címet adták. Egy másik musical azonban hamarabb megvalósult, mégpedig a gyerekek számára írt Abbacadabra, amelyhez az ABBA 14 dalát használták fel. A mű eredetileg a Francia Televízió számára készült, szövegét a Les Misérables (A nyomorultak) című világsikerű francia musical szerzői, Alain és Daniel Boublil írták. (Korábban Alain Boublil írta a The Winner Takes It All francia szövegét Mireille Mathieu számára.) Az Abbacadabra sikert aratott, ezért Cameron Mackintosh szerette volna angol nyelven is előadni. David Wood és Don Black fordították le a francia szövegeket. Andersson és Ulvaeus szintén beszálltak a munkába, és az angol változathoz The Seeker címmel egy újabb dalt írtak. Az Abbacadabra brit premierje 1983. december 8-án volt a londoni a The Lyric Hammersmith Theatre színpadán. A musical nyolc héten keresztül ment telt házak mellett, noha a kritikusok véleménye nem volt egyértelműen lelkes. Az utolsó előadást 1984. január 21-én tartották.


1984 októberében megjelent a Chess zeneanyaga egy dupla albumon. Két dalt másoltak ki róla kislemezre. Az egyik a One Night in Bangkok (előadója Murray Head, aki Júdás szerepét énekelte a Jesus Christ Superstar eredeti nagylemezén), a másik az I Know Him So Well. Ez utóbbi Barbara Dickson és Elaine Paige duettje, később Barbra Streisand és Whitney Houston is műsorára tűzte. 1986 májusában tartották a Chess ősbemutatóját a londoni West Enden. A darab közel három évig szerepelt műsoron. Az 1988 áprilisában megtartott Broadway-premier fogadtatása viszont annyira kedvezőtlen volt, hogy a musical két hónapon belül lekerült az ottani repertoárról. A Chess azonban nem merült feledésbe, olykor-olykor bemutatják a világ különböző pontjain (Budapesten is játszották), nem is sikertelenül. 2003-ban Stockholmban egy svéd nyelvű verzió került színre, a Chess på svenska. Ebből az alkalomból a szerzők két új dallal egészítették ki a musicalt: Han är en man, han är ett barn (Ő egy férfi, ő egy gyerek); Glöm mig om du kan (Felejts el, ha tudsz). Andersson és Ulvaeus mesterművének egyébként nem a Chesst tartják, hanem a Kristina från Duvemåla című musicalt, amely Vilhelm Moberg A kivándorlók című négyrészes regénye alapján készült. A premiert 1995 októberében tartották Malmöben, az előadást Lars Rudolfsson rendezte. Stockholmban a Kristina från Duvemåla öt évig volt műsoron.


Björn és Benny újabb slágerei
A Chess és a Kristina från Duvemåla mellett Anderssonnak és Ulvaeusnak maradt elég ideje és energiája arra, hogy más előadókkal is együttműködjenek. Így például 1985-ben és 1987-ben a Gemini svéd duó két angol nyelvű nagylemezének producerei voltak. Ugyancsak 1987-ben Benny a svéd népzene által ihletett szólólemezt adott ki Klinga mina klockor (Csengess be!) címmel. A folytatás két évvel később következett, az album címe egy dátum: November 1989. Ezenkívül két slágert (Lassie, Älska míg) írt a Svédországban népszerű kabaré-kvartett, az Ainbusk Singers számára. Ő volt a producere a Josefin Nilsson együttes Shapes című angol nyelvű albumának, amelynek dalait Björnnel közösen írta. Ha ennyi nem lenne elég, említhetők még a filmzenéi, illetve saját együttese, a 2001-ben alapított BAO! (Benny Andersson Orchestra). A banda három nagy sikerű albumot adott ki 2001-ben, 2004-ben és 2007-ben. 2009-ben a BAO! egy tizennégy dalt tartalmazó válogatáslemezzel jelentkezett, amely a The Benny Andersson Band – The Story of a Heart címet kapta. Andersson nevéhez fűződik egy svéd könnyűzenei rekord is: a Helen Sjöholm számára írt Du är min man (Te vagy az emberem) című szerzeménye 2009. július 26-án már 264. hete szerepelt megszakítás nélkül a Svéd Rádió slágerlistáján. Sjöholm, Tommy Korberg és a BAO! 2007 októberében és novemberében két telt házas koncertet adott összesen tizennégyezer néző előtt.


Az ABBA visszavonulása után Björn évekig nem lépett zenészként a színpadra. 2005. július 16-án Västervikben egy zenei fesztivál alkalmából azonban újra összeállt első együttese, a Hootenanny Singers. Björn csatlakozott egykori társaihoz, és velük énekelte a Marianne című 1966-os slágerüket. Ulvaeus és Andersson természetesen kivették a részüket a Mamma Mia! musical elkészítéséből is, továbbá mindketten villanásnyi szereplést vállaltak a musical filmváltozatában. Benny a Dancing Queen jelenetében látható, természetesen mint zongorista, Björn pedig mint görög isten játszik egy lanton a vége főcím alatt. 2009 tavaszán Benny egy újabb kislemezt jelentetett meg, amelyen a tulajdonában lévő stockholmi hotel személyzete énekel. A dalhoz készült videó a személyzetet munka közben mutatja be. Björn és Benny az elmúlt években dalokat írt például Sissela Kyle, Anders Ekborg és Anne Sofie Von Otter részére.


Frida szólókarrierje
1982-ben Frida Párizsba költözött, ahol duettet énekelt Daniel Balavoine francia énekessel. Közös daluk, a Belle valójában az ABBA Arrival című instrumentális szerzeményének feldolgozása. A sikernek köszönhetően Andersson és Ulvaeus támogatásával angol nyelvű verzió is készült, a Time, amelyben Frida duettpartnere B. A. Robertson énekes-színész. Anni-Frid még 1982-ben felkérte Phil Collinst, a Genesis dobosát és énekesét, hogy legyen új szólóalbuma producere. A nagylemezről az I Know There’s Something Going On című dal lett a legnépszerűbb, amelyhez videoklip is készült. A kislemez vezette a francia, a belga, a svájci, és a Costa-Rica-i slágerlistát, Ausztriában, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Lengyelországban bekerült a Top 3-ba, az NSZK-ban, Olaszországban, Dél-Afrikában és Finnországban pedig a Top 10-be. Az Egyesült Államokban a tizenharmadik helyig jutott. A kislemez világszerte három és félmillió példányban kelt el, míg a Something’s Going On című albumból másfél millió fogyott. Ekkora üzleti sikert az ABBA egyetlen volt tagja sem ért el a visszavonulást követően. A Svéd Televízió egyórás dokumentumfilmben örökítette meg a nagylemez megszületésének folyamatát. A kamera előtt nemcsak Frida, Collins és a közreműködő zenészek nyilatkoztak, hanem Björn és Benny is. Két évvel később Anni-Frid újabb szólólemezt jelentetett meg. Ezen elénekelte Björn és Benny Slowly című szerzeményét is. A Shine című LP producere Steve Lillywhite volt. Az album Svédországban, Norvégiában és Belgiumban bejutott a Top 10-be, Hollandiában pedig a Top 20-ba.


1992-ben Frida elvállalta, hogy egy művészeket tömörítő svéd környezetvédő szervezet elnöke legyen. Ezt a tisztséget három évig töltötte be. Munkája részeként például nyári környezetvédő táborokat szervezett és finanszírozott szegény családból származó gyerekeknek. Művészként is népszerűsítette a környezetvédelem témáját: 1996 végén jelent meg a Deep Breaths című felvétele, amely nagy sikert aratott Skandináviában. Szilvia svéd királynő 50. születésnapja alkalmából Fridát felkérték, hogy az esemény nyilvános megünneplésén ismét énekelje el a Dancing Queent. Mint arról korábban szó volt, a slágert az ABBA először 1976-ban, Szilvia házasságkötése alkalmából adta elő nyilvánosan. Az énekesnő a The Real Group társaságában a cappella tett eleget a megtisztelő felkérésnek. Tíz évvel később, 2003-ban Dan Daniell svájci énekessel vette lemezre az I Have a Dream új verzióját. A Deep Purple egykori tagja, Jon Lord kifejezetten Frida számára írta a The Sun Will Shine Again című dalt, amelyet közösen vettek lemezre 2004-ben, és tévéfellépéseken népszerűsítettek.


2005-ben Anni-Frid betöltötte a 60. életévét. Ebből az alkalomból a Universal megjelentette a Frida Box Set című kiadványt, amely az énekesnő szólólemezei mellett egy DVD-t is tartalmaz. Ezen három és fél óra terjedelemben tekinthetők meg Frida szólókarrierjének legemlékezetesebb állomásai, köztük ritkaságnak számító archív felvételek. Az énekesnő 1992. augusztus 26-án feleségül ment Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen német herceghez, magánéletét azonban sajnos tragikus események kísérték. 1998. január 13-án egy autóbalesetben meghalt első házasságából született lánya, a 31 éves Ann-Lise Lotte. (Fridának egy fia is született első férjétől, Ragnar Fredrikssontól, akitől 1970-ben vált el. Másik két házasságából nem született gyermek.) A herceg 49 éves korában, 1999. október 29-én hunyt el nyirokrákban. Hercegnői rangja és hatalmas vagyona ellenére Frida nem él nagystílű életet, egy-egy fontosabb társadalmi vagy jótékonysági eseményen azonban továbbra is részt vesz.


Agnetha szólókarrierje
Az ABBA visszavonulása utáni első Agnetha-szólóalbum szintén 1983-ban jelent meg. A Wrap Your Arms around Me című LP-ről a trópusi hangulatot idéző The Heat Is On volt az első sláger, különösen Skandináviában és Nyugat-Európában. A nagylemez címadó felvétele, a lírai hangvételű Wrap Your Arms around Me vezette a belga és a dán slágerlistát, második volt Dél-Afrikában, bekerült a svéd és a holland Top 5-be, illetve a francia és a nyugatnémet Top 20-ba. Az amerikai közönség ízlésének a Can’t Shake Loose című dal felelt meg a legjobban, amely az Egyesült Államokban Top 30-as slágernek bizonyult. Az album összesen egymillió-kétszázezer példányban kelt el. 1985 márciusában került a boltokba az Eyes of a Woman című újabb szólóalbum, amely második lett a svéd albumlistán, és jól fogyott Európa többi országában is. Elsőként az I Won’t Let You Go című szerzeményt másolták ki róla kislemezre. Agnetha 1987-ben megjelent újabb szólóalbumának Peter Cetera, a Chicago együttes kulcsembere volt a producere. Erről az I Wasn't The One (Who Said Goodbye) című dal a Billboard slágerlistáján is szerepelt. Az LP nyolc héten át vezette a svéd albumlistát. Ennek ellenére a következő évben Agnetha visszavonult, és évekig nem adott ki újabb nagylemezt. 1990-ben férjhez ment Tomas Sonnenfeld sebészhez, ám három év múlva elváltak. Az énekesnő 1996-ban tűnt fel ismét a médiában. Megjelent önéletrajza, az As I Am, és egy válogatáslemeze, amelyen saját dalai mellett néhány ABBA-slágert is elénekelt. Aztán évekig ismét csend volt körülötte. 2004-ben újra nagy sikerrel tért vissza a könnyűzenei életbe. My Colouring Book című újabb szólólemeze rögtön az első helyre került a svéd albumlistán, és platinalemez vált belőle. (Ez a letöltések korában valóban figyelemre méltó siker!) A külföldi fogadtatásra sem lehetett panasz, hiszen Németországban a hatodik, az Egyesült Királyságban a tizenkettedik helyig jutott a toplistán. Finnországban az eladási példányszámoknak köszönhetően aranylemez vált belőle. Az If I Thought You'd Ever Change Your Mind című dal Agnetha legnépszerűbb szólóslágere lett Angliában, a kislemezlista tizenegyedik helyéig jutott. Ugyanez a dal második lett Svédországban, és természetesen slágerré vált a skandináv államokban és Nyugat-Európában. 2007 januárjában utoljára láthatta a stockholmi közönség a Mamma Mia! című színpadi musicalt. A búcsúpartin Agnetha Tommy Körberggel énekelt duettet. Az eseményen Björn és Benny szintén megjelent.


A reneszánsz
Az ABBA iránti érdeklődés az 1990-es évek elején kezdett ismét jelentősen megnövekedni. 1992-ben a brit Erasure duó négy ABBA-slágert dolgozott fel az ABBA-esque című EP-jén, amely nagy sikert aratott. A négy dalból (Take a Chance on Me, SOS, Lay All Your Love on Me, Voulez-Vous) háromhoz videoklip is készült. A Take a Chance on Me Erasure-klipje lényegében az eredeti ABBA-klip utánzata, ám mind a négy művészt az Erasure két tagja személyesítette meg. 1992 júniusában az ír U2 együttes Stockholmban adott koncertet. A zenekar az ABBA iránti tisztelete jeléül előadta a Dancing Queent, méghozzá úgy, hogy a színpadon Björn gitározott, és Benny ült a zongora mögött. Három hónappal később világszerte forgalomba került az ABBA Gold című új válogatáslemez, amely kiugró sikert ért el. Több mint huszonnyolcmillió példány kelt el belőle, és heteken át vezette a slágerlistákat a világ különböző pontjain. A következő évben az érdeklődök megvásárolhatták a More ABBA Gold – More ABBA Hits című újabb válogatást, amelyen a korábban kiadatlan I Am the City című dal is hallható. 1994-ben nemzetközi sikert aratott az a két ausztrál film, melyeknek soundtrackjében ABBA-slágerek is szerepelnek: a Muriel esküvője és a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai a magyar mozikba is eljutott. Ugyanabban az évben került az üzletekbe a négy CD-t tartalmazó Thank You for the Music című kiadvány. Ezen számos csemege hallható, mint például a Summer Night City intrós változata, a Thank You for the Music úgynevezett Doris Day-verziója (az amerikai színésznő egyébként nagy ABBA-rajongónak számít), az eredetileg a Super Trouper LP-re írt Put on Your White Sombrero, továbbá B oldalas felvételek, demók és egyéb kincsek a Polar Studios archívumából.


Az ABBA-slágereit az évek folyamán számos előadó feldolgozta, mint például Sinéad O’Connor, Stephen Gately, Tanita Tikaram, a Blancmange, Cliff Richard, Dionne Warwick, Peter Cetera, Yngwie Malmsten, a Westlife és az E-Rotic együttes. Az ABBA megalakulásának 25. évfordulójára jelent meg a tizenhét dalt tartalmazó ABBA: A Tribute című album, amelynek számos felvétele kifejezetten e kiadvány számára készült. Az 1999-ben kiadott ABBAMANIA című albumon olyan sztárok éneklik a kvartett slágereit, mint a Madness, a Culture Club, a The Corrs és a Steps. Svédország sem maradt ki az ünneplésből. Még 1998-ban B & B Concerts címmel nagyszabású koncertet szerveztek Björn és Benny tiszteletére azok a svéd előadók, akik az évek folyamán együtt dolgoztak a párossal. A tisztelgés Björn és Benny egész életművének szólt, nem csupán az ABBA-korszaknak. 1999-ben alakult meg a svéd ABBA Teens (később: A*Teens) együttes, amely a kvartett slágereit énekelte modern hangszerelésben. Az új csapat nemcsak az angol, hanem a spanyol nyelvű ABBA-repertoárból is válogatott.


Mamma Mia! – A musicaltől a filmig
1999. április 6-án mutatták be a londoni Prince Edward Színházban a Mamma Mia! című musicalt, amelynek ötlete bő másfél évtizeddel korábban merült fel. Judy Craymer kreatív producer 1983-ban, a Chess megszületésének időszakában találkozott Björnnel és Bennyvel. Craymert a The Winner Takes It All döbbentette rá arra, hogy az ABBA-slágerekben rejlő lehetőségeket a színházi világban is érdemes lenne kiaknázni. Anderssont és Ulvaeust egyáltalán nem hozta lázba az ötlet, mindazonáltal nem zárkóztak el tőle. 1997-ben a producer a tettek mezejére lépett. Megbízta Catherine Johnson brit színpadi szerzőt, hogy írjon egy történetet, amely alkalmas lehet arra, hogy ABBA-dalok körítéséül szolgáljon. Johnson a Gina Lollobrigida nevével fémjelzett nagy sikerű amerikai vígjáték, a Jó estét, Mrs. Campbell! (1968) alapötletét vette kölcsön. A Mamma Mia! története egy negyvenes éveiben járó, egyedülálló nőről szól, aki lányával együtt egy hotelt vezet egy görög szigeten. A lányka éppen az esküvőjére készül, de fogalma sincs arról, hogy anyja egykori udvarlói közül ki az édesapja, ezért a mama tudtán kívül meghívja a három lehetséges apukát az esküvőre. Az anya ugyanakkor viszont két régi barátnőjét invitálja meg ugyanerre az eseményre. Mondani sem kell, hogy a történet végére minden megoldódik. Hogy ez a valóságban is így legyen, ahhoz Björn és Benny nyújtott értékes segítséget. Segítettek a dalok kiválasztásában, egyúttal áthangszerelték azokat a színpadi igényeknek megfelelően. Frida anyagilag támogatta a musical megszületését, és személyes megjelenésével emelte a premierek fényét. Agnetha a 2005-ös stockholmi bemutatót, illetve az ottani záró előadást tüntette ki a jelenlétével. A Mamma Mia! című musicalt láthatta a New York-i Broadway közönsége, továbbá bemutatták például Torontóban, Bostonban, Las Vegasban és persze Ausztráliában is. Budapesten hét előadást tartottak 2007. október 24-e és 28-a között a Papp László Budapest Sportarénában. A szerzők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak olyan helyekre lehessen jegyeket értékesíteni, ahonnan teljes értékű élményben részesülhet minden néző. A Mamma Mia! hatalmas sikere miatt még 1999-ben újra piacra dobták az ABBA Gold válogatásalbumot, amely ismét az eladási listák élvonalába került.


2004-ben, az ABBA győzelmének 30. évfordulóján az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjét Isztambulban tartották. Ebből az alkalomból bemutatták az Our Last Video Ever című összeállítást, amelyben az ABBA mind a négy tagja megjelent. Jeleneteiket azonban külön-külön vették fel. Az anyagot később DVD-n is forgalomba hozták, ám az ABBA-tagok kérésére új címmel (The Last Video) látták el. 2006 márciusában a magyar Tv2 kereskedelmi csatorna Megasztár című tehetségkutató versenye harmadik szériájának egyik elődöntőjében a tíz versenyző ABBA- és Boney M.-slágereket adott elő. Az ötlet nem lett volna rossz, de sajnos a zsűri és a tíz előadó szinte egymást licitálták túl a fanyalgásban. Noha e sorok írójának véleménye szerint igen harmatos produkciókat hallhatott a közönség aznap este, némelyikre a T. Zsűri nem átallott olyasfajta marhaságokat mondani, hogy „jobb, mint az eredeti”. (A zsűri effajta kijelentései ha nem is a hozzáértésüket, de a hallásukat számomra alaposan megkérdőjelezték.) Maguk a versenyzők pedig szerénytelenül úgy vélték, a hiba nem bennük, hanem az eredeti előadókban és dalokban voltak, amelyek „nem jelentettek igazi kihívást”. (Értsd: nem lehetett öncélúan trillázgatni, frazírozni, „hajlítgatni” bennük, mint mondjuk a Mariah Carey-féle dalok esetében.) Ennek ellenére – a későbbi győztest is beleértve – aznap este egyikőjüknek sem sikerült a produkciójával az eredetit legalább megközelítő teljesítményt nyújtania. (Számomra a mélypontot a csatolt videók között is megtekinthető produkció jelentette, amely helyenként fülsértően hamis.)


2008-ban film készült a Mamma Mia! című musicalből, igazi sztárszereposztással. A főszerepeket Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård és Colin Firth játszották, partnereik: Amanda Seyfried, Julie Walters, Christine Baranski és Dominic Cooper. Huszonnégy ABBA-sláger hangzik el a filmben, de a filmzenealbumon csak tizenhét hallható. Ez a kiadvány egyébként a filmpremiert követően vezette az amerikai Billboard soundtrack-listáját. Ez azért ironikus, mert az eredeti ABBA egyetlen nagylemeze sem volt listavezető az Egyesült Államokban. Björn és Benny a film szereplői közül különösen Meryl Streeptől voltak elragadtatva, aki szerintük „egy csoda”. Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy az éneklés egyik szereplőnek sem erőssége, magával ragadó egyéniségük, tehetségük azonban feledtette énekhangjuk fogyatékosságait. Érdekesség, hogy a női főszerepre Michelle Pfeiffer mellett esélyes volt Olivia Newton-John is, aki ugyancsak indult azon az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet az ABBA nyert. A producerek egyébként szerették volna, ha Andersson és Ulvaeus egy új dalt írnak a filmhez, ők azonban elutasították ezt a felkérést. A film 2008. június 8-án tartott stockholmi bemutatóján a négy ABBA-tag hosszú idő után először újra együtt jelent meg. Az újságírók kérdésére megerősítették, hogy soha többé nem áll szándékukban közösen újra színpadra lépni, bár természetesen továbbra is kölcsönös tiszteletet éreznek egymás iránt. A Mamma Mia! film bemutatója alkalmából újra (immáron harmadszor!) forgalomba hozták az ABBA Gold válogatásalbumot, és a siker ezúttal sem maradt el. Benny később kijelentette, hogy boldoggá teszi őket ugyan a Mamma Mia! sikere, ennek ellenére nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a tervezett folytatásban további ABBA-dalokat használjanak fel.


2009. január 22-én Agnetha és Frida együtt jelentek meg azon a svéd könnyűzenei gálán, amelyen mindketten életműdíjat kaptak. Mindketten megköszönték az elismerést és rajongóik kitartó szeretetét. Együttes megjelenésükkel egyúttal cáfolni kívánták azt a régi keletű pletykát is, hogy valójában soha nem voltak jó barátnők. 2009. november 25-én nyilvánosságra került az a felmérés, amely szerint a brit közönség leginkább az ABBA-t szeretné újra színpadon látni. 2010. január 27-én ABBAWORLD címmel Londonban nyitottak meg egy nagyszabású kiállítást, amely a kvartett karrierjének legfontosabb állomásait és relikviáit mutatja be. 2010. március 15-én az ABBA-t beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame hírességei közé. A ceremóniát a New York-i Waldorf Astoria Hotelben tartották, az együttest Anni-Frid és Benny képviselte. 2010 szeptemberében Björn és Benny élesen bírálták a Dán Néppártot, miután a szervezet kampánycélokra használta fel a svéd együttes Dancing Queen című slágerét, megváltoztatott szöveggel. A két zenész kijelentette, hogy mindig is tartózkodtak attól, hogy zenéjüket a politikával kapcsolják össze, és ezen a szemléletükön a Dán Néppárt kedvéért sem kívánnak változtatni. A Universal Kiadó később közleményben tudatta, hogy az incidensből végül nem lett pereskedés, mert a felek peren kívül megegyeztek.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1971: Hey Musikant / Was die Liebe sagt
* 1972: En hälsning till våra parkarrangörer (promóciós kislemez)
* 1972: En Karusell / Att finnas till
* 1972: People Need Love / Merry-Go-Round
* 1972: He Is Your Brother / Santa Rosa
* 1973: Ring, Ring (Swedish Version) / Åh, vilka tider
* 1973: Ring, Ring (German Version) / Wer im Wartesaal der Liebe steht
* 1973: Ring, Ring / She’s My Kind of Girl
* 1973: Ring, Ring / Rock’n’Roll Band
* 1973: Ring Ring (Bara Du Slog En Signal) / Åh, vilka tider
* 1973: Love Isn’t Easy (But It Sure Is Hard Enough) / I Am Just a Girl
* 1973: Nina, Pretty Ballerina / I Am Just a Girl
* 1973: Nina, Pretty Ballerina / He Is Your Brother
* 1973: Rock’n’Roll Band / Another Town, Another Train
* 1973: Another Town, Another Train / Wer im Wartesaal der Liebe steht
* 1974: Waterloo / Watch Out
* 1974: Waterloo (Swedish Version) / Honey Honey (Swedish Version)
* 1974: Waterloo (German Version) / Watch Out
* 1974: Waterloo (French Version) / Gonna Sing You My Lovesong
* 1974: Honey Honey / King Kong Song
* 1974: Honey Honey / Ring, Ring
* 1974: Honey Honey / Hasta Mañana
* 1974: So Long / I’ve Been Waiting for You
* 1974: Hasta Mañana / Watch Out
* 1974: Hasta Mañana / Honey Honey
* 1975: I Do I Do I Do I Do I Do / Rock Me
* 1975: SOS / Man in Trouble
* 1975: Mamma Mia / Intermezzo No. 1.
* 1975: I’ve Been Waiting for You / King Kong Song
* 1975: Bang-A-Boomerang / SOS
* 1975: Bang-A-Boomerang / Intermezzo No. 1.
* 1976: Fernando / Hey Hey Helen
* 1976: Fernando / Tropical Loveland
* 1976: Dancing Queen / That’s Me
* 1976: Money Money Money / Crazy World
* 1976: Rock Me
* 1976: Dum Dum Diddle / Tiger
* 1977: Knowing Me, Knowing You / Happy Hawaii
* 1977: Conociendome, Conociendote / Money Money Money
* 1977: The Name of the Game / I Wonder (Departure)
* 1977: ABBA Live 77
* 1977: That’s Me / Money Money Money
* 1977: King Kong Song
* 1978: Take a Chance on Me / I’m a Marionette
* 1978: Eagle / Thank You for the Music
* 1978: One Man, One Woman / Eagle (Edited Version)
* 1978: Summer Night City / Medley (Pick a Bale of Cotton – On Top of Old Smokey – Midnight Special)
* 1978: Move On / Mamma Mia
* 1979: Chiquitita / Lovelight
* 1979: Chiquitita (Spanish Version) / Lovelight
* 1979: Chiquitita (Castellano Version) / Lovelight
* 1979: Estoy Soñando / As Good As New
* 1979: Does Your Mother Know / Kisses of Fire
* 1979: As Good As New / I Have a Dream
* 1979: Voulez-Vous / Angeleyes
* 1979: Voulez-Vous / Does Your Mother Know
* 1979: Sång Till Görel
* 1979: Angeleyes / Voulez-Vous
* 1979: Gimme! Gimme! Gimme! (A Man after Midnight) / The King Has Lost His Crown
* 1979: I Have a Dream / Take a Chance on Me (Live)
* 1980: Gracias Por La Música / ¡Dame! ¡Dame! ¡Dame
* 1980: The Winner Takes It All / Elaine
* 1980: Super Trouper / The Piper
* 1980: Andante Andante / The Piper
* 1980: Happy New Year (stereo) / Happy New Year (mono) 
* 1980: Felicidad / Super Trouper
* 1981: On And On And On / Lay All Your Love on Me
* 1981: Lay All Your Love on Me / On And On And On
* 1981: One of Us / Should I Laugh or Cry
* 1981: Hovas Vittne / Tivedshambo
* 1982: Head Over Heels / The Visitors
* 1982: When All Is Said and Done / Should I Laugh or Cry
* 1982: When All Is Said and Done / Soldiers
* 1982: No Hay A Quien Culpar
* 1982: The Visitors / Head Over Heels
* 1982: The Day Before You Came / Cassandra
* 1982: Se Me Está Escapando
* 1982: Under Attack / You Owe Me One
* 1983: Thank You for the Music / Our Last Summer
* 1984: Thank You for the Music / Medley (Pick a Bale of Cotton – On Top of Old Smokey – Midnight Special)
* 1987: Dancing Queen / Fernando
* 1987: Take a Chance on Me / Chiquitita
* 1988: Waterloo / Mamma Mia
* 1992: Dancing Queen 1992 / Lay All Your Love on Me
* 1992: Voulez-Vous
* 1994: Dream World
* 1996: Put on Your White Sombrero / Dream World / ¡Dame! ¡Dame! ¡Dame
* 1999: Happy New Year / The Way Old Friends Do
* 2001: SOS
* 2004: Waterloo 2004 / Watch Out
* 2004: Waterloo 2004 (promóciós kislemez)
* 2008: Happy New Year
* 2008: Mamma Mia
* 2008: Dancing Queen
* 2008: Honey Honey 


Stúdióalbumok
* 1973: Ring Ring
* 1974: Waterloo
* 1975: ABBA
* 1976: Arrival
* 1978: The Album
* 1979: Voulez-Vous
* 1980: Super Trouper
* 1981: The Visitors


Válogatások
* 1975: Greatest Hits
* 1975: Pop Power – The Fantastic ABBA
* 1976: The Best of ABBA
* 1976: The Very Best of ABBA
* 1976: 16 ABBA Hits
* 1979: Greatest Hits Vol. 2.
* 1980: The Magic of ABBA
* 1980: Gracias Por La Música (spanyol nyelvű dalok)
* 1981: A wie ABBA
* 1982: The Singles – The First Ten Years
* 1984: I Love ABBA
* 1986: ABBA Live
* 1986: ABBA The Hits
* 1988: ABBA The Hits 2
* 1988: ABBA The Hits 3
* 1989: ABBA The Love Songs
* 1992: ABBA Gold – Greatest Hits
* 1993: More ABBA Gold – More ABBA Hits
* 1994: Thank You for the Music (4 CD-Box)
* 1996: ABBA – Arrival, Ring, Ring…
* 1997: Forever Gold (2 CD)
* 1999: Forever Gold
* 1999: ABBA – The Complete Singles Collection (2 CD)
* 2002: ABBA – The Name of the Game
* 2002: The Definitive Collection (2 CD)
* 2004: The ABBA Story
* 2005: ABBA – 18 Hits
* 2005: Classic ABBA
* 2005: The Complete Studio Recordings ( 9 CD + 2 DVD)
* 2006: ABBA – Number Ones
* 2008: ABBA – The Albums (9 CD)
* 2008: ABBA Gold – Complete Edition (az ABBA Gold és a More ABBA Gold közös kiadványban)


DVD-k
* 1999: The Winner Takes It All – The ABBA Story
* 2002: The Definitive Collection
* 2003: ABBA Gold – Greatest Hits
* 2004: ABBA – In Concert
* 2004: The Last Video
* 2004: Super Trouper – 30 Jahre ABBA
* 2005: ABBA – The Movie (2 DVD-s változatban is megjelent)
* 2005: ABBA – Music in Review (2 DVD)
* 2006: ABBA – 16 Hits
* 2006: ABBA – Number Ones
* 2006: ABBA – World’s Greatest Albums: Arrival
* 2007: ABBA: Arrival (Deluxe Edition: CD + DVD)
* 2007: ABBA: The Album (Deluxe Edition: CD + DVD)
* 2008: ABBA: Thank You for the Music – Collector’s Limited Edition (2 DVD)
* 2008: ABBA – The Dancing Queen Collection
* 2009: ABBA in Japan

VIDEÓK

One Night in Bangkok (Előadó: Murray Head)

I Know Him So Well  (Előadó: Barbara Dickson és Elaine Paige)

L'enfant do (Részlet az Abbacadabra című tévémusicalből)   

Du måste finnas  (Részlet a Kristina från Duvemåla című musicalből. Előadó: Helen Sjöholm)

Du är min man (Előadó: Helen Sjöholm, a BAO és Tommy Körberg)


Dancing Queen (Előadó: Frida és a The Real Group)

The Sun Will Shine Again (Előadó: Frida és Jon Lord)

The Heat Is On (Előadó: Agnetha Fältskog)

Wrap Your Arms around Me (Előadó: Agnetha Fältskog)

I Stand Alone (Előadó: Agnetha Fältskog)

Take a Chance on Me  (Előadó: Erasure)

Lay All Your Love on Me (Előadó: Erasure)

Mamma Mia  (Részlet a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai című filmből. Előadó: ABBA)

The Winner Takes It All (Előadó: E-Rotic)

Gimme! Gimme! Gimme! (Előadó: A*Teens)

SOS (Előadó: Puskás Peti)

Mamma Mia! – Le musical (a francia előadás reklámfilmje)

Money, Money, Money (Részlet a Mamma Mia! című filmből. Előadó: Meryl Streep és mások)

Put on Your White Sombrero (Előadó: ABBA)

The Way Old Friends Do (Előadó: ABBA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.