disco

disco

2011. november 5., szombat

SADE

Sade (Nigéria, Ibadan, 1959. január 16.) nigériai származású énekesnő teljes neve: Helen Folasade Adu. Édesanyjával költözött Angliába, ahol az 1980-as évek első felében kezdődött el az énekesnői karrierje. Első nagylemeze, a Diamond Life kimagasló szakmai és közönségsikert aratott, akárcsak a következő évben kiadott Promise. Ezt követően azonban évek teltek el albumai megjelenése között. Állandó zenészekkel dolgozik, albumai valójában a Sade Band közös munkájának végeredményei, mindazonáltal a szélesebb közönség szólistaként tartja számon. A Sade Band zenéje leginkább a soul, a dzsessz és a popzene elemeiből építkezik. Sade mindig a zenei megújulásra törekedett, nem hajszolta a kereskedelmi sikereket, és megpróbált távol maradni a bulvármédiától. Álláspontja szerint lemezt készíteni nem az üzlet miatt érdemes, hanem akkor, ha az előadónak fontos mondanivalója van. Együttesével több rangos szakmai díjat kapott, többek között Grammy-díjat is. Néhány ismertebb dala: Smooth Operator, Your Love Is King, Paradise, The Sweetest Taboo, Love Is Stronger Than Pride, No Ordinary Love, Kiss of Life, Soldier of Love, Babyfather. 2011 júniusában bejelentették, hogy a nagy sikerre való tekintettel Sade újabb állomásokkal bővíti idei turnéja helyszíneit, és november 23-án koncertet ad a Budapest Sportarénában is.


AZ EGYÜTTES
* Sade Adu – ének
* Paul Spencer Denman – basszusgitár
* Andrew Hale – billentyűs hangszerek
* Stuart Colin Matthewman – szaxofon

KARRIERTÖRTÉNET
A gyermekkor
Sade édesapja a joruba származású Bisi Adu közgazdász és egyetemi tanár, édesanyja Anne Hayes angol ápolónő. A szülők akkor ismerkedtek meg egymással, amikor Bisi Adu még a London School of Economics and Political Science intézményében közgazdaságtant tanult. 1955-ben házasodtak össze, majd nem sokkal ezután Nigériába távoztak. Először egy fiuk született, Banji, majd 1959-ben világra jött a kislányuk, akinek a Folasade keresztnevet adták. A név jelentése: becsület a koronádnak. A gyereket azonban mindenki csak Sadénak szólította. Idővel a szülők házassága megromlott, és Anne Hayes a gyermekeivel együtt visszatért Angliába. Sade ekkor négyéves volt. A csonka család a Colchester közelében élő nagyszülőkhöz költözött. Hét évvel később az Essex megyében található tengerparti kisvárosban, Holland-on-Seaben telepedtek le. Sade már ekkoriban érdeklődött a könnyűzene iránt, különösen a soul előadóművészeit hallgatta szívesen. Kedvencei voltak Curtis Mayfield, Donny Hathaway és Bill Withers. Kamaszkorában hétvégenként a Finsbury Parkban lévő Rainbow színházban vállalt munkát, ahol egyszer a Jackson 5 adott koncertet. Nem is annyira a fellépő együttes, mint inkább a koncert összetett közönsége gyakorolt rá nagy hatást: tinédzserek, anyák a gyermekeikkel, idősebb emberek, feketék és fehérek. Elhatározta, hogyha egyszer belőle is előadóművész lesz, ennyire változatos közönségnek szeretne énekelni. Miután befejezte középiskolai tanulmányait, tizennyolc éves korában Londonba költözött. Ott a Central Saint Martins College of Art and Design hallgatójaként művészeti tanulmányokat folytatott, alkalmanként modellként is ténykedett. 


Az első dal
Iskolatársai biztatására kezdett énekelni, noha eleinte lámpaláza volt, amelyen csak két év múlva tudott felülkerekedni. Előbb az Arriva, majd a Pride együttessel lépett fel. Közben felfedezte, hogy a szövegírás épp oly örömet okoz neki, mint az éneklés. Sade és a Pride egyik tagja, Ray St. John 1982-ben közösen írták a Smooth Operator című dalt. A szerzemény egy jómódú férfiról szól, aki sikeres a nőknél, és alaposan ki is használja ezt a népszerűségét, anélkül, hogy valódi érzelmek vezérelnék. A két szerző közös munkájának nem lett folytatása, mert nem sokkal azután, hogy Sade csatlakozott a Pride-hoz, St. John kivált az együttesből. Pedig a dal felkeltette a tehetségkutató ügynökök figyelmét, és Sade több szerződésajánlatot kapott. Az énekesnő lojalitásból mindegyiket visszautasította, mert kizárólag őt akarták szerződtetni, a Pride zenészeit már nem. 1983-ban az Epic Records elfogadta Sade azon feltételét, hogy vele együtt a Pride három zenészét is szerződtessék: Paul Denman basszusgitárost, Andrew Hale billentyűst és Stuart Matthewman szaxofonost. Ahhoz viszont állítólag a lemezcég ragaszkodott, hogy a produkció fókuszában Sade álljon, ezért a Pride helyett az együttes a Sade Band nevet vette fel. Ennek túl sok gyakorlati jelentősége megítélésem szerint nem volt, mivel a lemezborítókon nem a Sade Band, hanem csupán a Sade név olvasható. A borítófotók is az énekesnőt ábrázolják, és a klipek is az ő egyéniségére épültek. Ezek után kissé igazságtalan, hogy egyes weboldalak szerzői a közönséget hibáztatják azért, mert sokan nem tudják, hogy a Sade név valójában nemcsak egy énekesnőt, hanem egy egész együttest jelent.


Gyémánt élet
Az Egyesült Királyságban 1984. július 28-án került a boltokba Sade debütáló albuma, a Diamond Life (Gyémánt élet), amelynek felvételi munkálatait még 1983-ban megkezdték a Power Plant Studiosban. Bő fél évvel később, 1985. február 23-án az amerikai közönség is megvehette a nagylemezt. A kilenc felvételt tartalmazó Diamond Life-nak eleinte nem volt túl nagy visszhangja. A fordulatot Sade és Stuart Matthewman közös szerzeménye, a Your Love Is King hozta meg, amely kislemezre kimásolva a brit slágerlista hatodik helyéig jutott. A Sade Band és különösen az énekesnő iránt hirtelen megnőtt az érdeklődés. A szaklapok elismerően írtak a nagylemezről, amely új színt hozott a könnyűzene világába, és mellesleg mindmáig az 1980-as évek egyik legjobb és legfontosabb albumának számít. Az énekesnő arcképe rangos magazinok címlapján tűnt fel, és hirtelen Sade lett az 1980-as évek egyik nőideálja: egzotikus, erotikus, gyönyörű, titokzatos és még tehetséges is. 

Az albumról említést érdemel még a When Am I Going to Make a Living (a második brit kislemez), a Hang On to Your Love (az első amerikai kislemez), valamint Timmy Thomas 1972-es örökzöldje, a Why Can’t We Live Together feldolgozása. A legelső dal, a Smooth Operator az album harmadik kislemezeként jelent meg. A Julian Temple által rendezett videoklipet (a teljes verzió több mint 8 perc hosszúságú!) 1985-ben két kategóriában jelölték az MTV Music Awardsra: a legjobb videoklip női szólistától (nesze neked Sade Band!) és a legjobb új előadóművész. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Diamond Life kazettaverziója eltér a nagylemeztől: a Smooth Operator 7 és fél perces verzióban hallható, amely tartalmazza az LP-ről lemaradt Snake Bite című szerzeményt, illetve van egy tizedik dal is, a Love Affair with Life. Az énekesnő egyébként akkoriban egyáltalán nem élt „gyémánt élet”-et. Barátjával, Robert Elms újságíróval egy fűtés nélküli lakásban éltek, ahol télen olyan hideg volt, hogy a vészkijárat melletti WC-ben megfagyott a víz. 


Ígéret
1985 végén került az üzletekbe Sade második albuma, a Promise (Ígéret). A cím az énekesnő rákbeteg édesapja, Bisi Adu egyik leveléből származik, amelyben többek között reményt ígért („promise to hope”) a lányának arra, hogy felgyógyul a betegségéből. Az LP-verzió 9 dalt tartalmaz, a kazettán és a CD-n viszont még két felvétel (You're Not the Man, Punch Drunk) kapott helyet. A Diamond Life-hoz hasonlóan a Promise is fokozatosan hódította meg a közönséget. A legnagyobb sikert a The Sweetest Taboo című dal aratta, amely Angliában csupán 31. lett a slágerlistán, az Egyesült Államokban viszont a Billboard három toplistáján is bejutott a legjobb 10 közé: Hot 100 (5. hely), Hot Black Singles (3. hely), Adult Contemporary (1. hely). Kedvező fogadtatásban részesült a Never as Good as the First Time és az Is It a Crime? című kislemez is. 

A Promise vezette a brit és a svájci albumlistát, illetve a Billboard Hot 200 és Top R&B/Hip-Hop Albums listáit. Második lett az NSZK-ban, negyedik Svédországban és a Billboard Hot Jazz Albums listáján, hatodik pedig Ausztriában és Norvégiában. Négyszeres (!!) platinalemez lett az Egyesült Államokban, kétszeres platinalemezzé vált az Egyesült Királyságban és Kanadában, platina státusig jutott az NSZK-ban, Finnországban és Franciaországban. A Promise sikerének köszönhetően a Sade Band meghívást kapott a nagyszabású Live Aid segélykoncertre, amelyet 1985. július 13-án egyszerre rendeztek több világvárosban. Az együttes a londoni Wembley Stadionban lépett színpadra. Három dalt adott elő: Why Can’t We Live Together, Your Love Is King, Is It a Crime? Sade kisebb szerepet játszott Julian Temple (a Smooth Operator videoklipjének rendezője) Abszolút kezdők (1986) című zenés filmjében. A Magyarországon is bemutatott opusz nem lett igazán sikeres, noha olyan sztárok játszottak benne, mint David Bowie, James Fox és Patsy Kensit. Sade énekelte a Killer Blow című betétdalt.


További albumok
1988. május 14-én vásárolhatták meg először a brit rajongók Sade harmadik albumát, amely a Stronger than Pride (Erősebb a büszkeségnél) címet kapta. Négy dalt másoltak ki róla kislemezre, elsőként – még az album megjelenése előtt, április 2-án – a Love Is Stronger Than Pride címűt, e sorok írójának legnagyobb kedvencét az előadótól. További kislemezek: Paradise, Nothing Can Come Between Us, Turn My Back on You. A Stronger than Pride ugyan egyetlen országban sem vezette az albumlistát, mindazonáltal háromszoros platinalemez lett az Egyesült Államokban, kétszeres Franciaországban, egyszeres az Egyesült Királyságban, Kanadában, Hollandiában és Svájcban, az NSZK-ban pedig „csak” aranylemez. Négy évet kellett várni a negyedik albumra. 

A Love Deluxe (angliai megjelenés: 1992. november 11.) az Egyesült Államokban a Promise-hoz mérhető sikert aratott, hiszen négyszeres platinalemez lett. Kanadában és Franciaországban eljutott a platina státusig, a többi nagyobb piacon azonban ezúttal aranylemezzel kellett beérniük az előadóknak. A MAHASZ hivatalos slágerlistája szerint nálunk 38. volt Sade albuma, de talán jobb nem firtatni, kik jutottak magasabb pozíciókba. (Például a 33. helyen Sas József: Zsaru kabaré. No comment.) A nyitó felvétel, a No Ordinary Love 1994-ben Grammy-díjat kapott. Mellesleg elhangzott Adrian Lyne Tisztességtelen ajánlat (1993) című alkotásában is, amely ugyan világsikert aratott, e sorok írója szerint viszont csupán közhelyes giccs, a „nesze semmi, fogd meg jól!” jellegzetes mozgóképes darabja. További slágerek: Feel No Pain, Kiss of Life, Cherish the Day


Az új évezred
2000-ben, nyolc évi hallgatás után készült el Sade ötödik stúdióalbuma, a Lovers Rock. Ismét az amerikai siker volt a legnagyobb: harmadik hely a Billboard Hot 200 albumlistáján, valamint 3 millió 900 ezer eladott példány, ami háromszoros platinalemezt jelentett. (Valószínűleg csupán százezer darab hiányzott a négyszeres platináig.) A letöltések korában egy ilyen eladási példányszám igencsak tiszteletre méltó. Az album Kanadában kétszeres platina státusig jutott, egyszeres platina lett Németországban, Lengyelországban és Svédországban, valamint aranylemez a többi fontosabb lemezpiacon. 2002 elején Sade Grammy-díjat kapott a Lovers Rockért. A legnagyobb slágernek a By Your Side című szerzemény bizonyult, amelyet 2002-ben szintén jelöltek Grammy-díjra. Népszerűségében szerepet játszott az is, hogy elhangzott a Szex és New York című világsikerű tévésorozat egyik epizódjában. Angolszász nyelvterületen az esküvőkön gyakran mindmáig ez az első dal, amelyre táncolnak. Olyan hírességek lagziján is elhangzott, mint Jennie Garth és Peter Facinelli, valamint Dave Navarro és Carmen Electra. Slágerré vált a King of Sorrow című dal is. (Mindkettőhöz Sophie Muller rendezett klipet.) A The Sweetest Gift című felvételt az előadók a Rainbow Trust Children's Charity jótékonysági szervezetnek ajánlották, amely súlyos, sőt halálos beteg gyermekek ápolásával foglalkozik, megfelelő körülményeket teremtve a hozzátartozóknak ahhoz, hogy beteg gyermekük mellett maradhassanak. 2002-ben adták ki Sade koncertalbumát Lovers Live címmel, amelyet két kaliforniai koncert anyagából állítottak össze. A CD-verzió 13 dalt tartalmaz, a közel kétórás DVD-n viszont kétszer annyi felvétel kapott helyet.


Tíz évvel a Lovers Rock után jelent meg Sade következő albuma, a Soldier of Love. A munka Peter Gabriel stúdiójában, a Real Worldben folyt. A megváltozott fogyasztói szokásoknak megfelelően nem kislemezen, hanem az interneten (az előadó weboldalán) debütált az első dal, maga a címadó felvétel. A megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhető az is, hogy a lemezeladási példányszámok alacsonyabbak voltak, mint a korábbi albumok esetében, mindazonáltal a fogadtatás összességében elsöprőnek mondható. Az album ugyanis rögtön a Billboard Hot 200 albumlista élén startolt, az angol albumlistán pedig a negyedik helyről indult. Ilyen kedvező startpozíciókra korábban nem volt példa Sade karrierjében. A Soldier of Love a kétszeres platina státust Franciaország és Oroszország mellett épp Magyarországon érte el, a többi országban pedig gyémánt-, platina- vagy aranylemez vált belőle. Az énekesnő a Soldier of Love kapcsán így magyarázta az albumok megjelenése közötti hosszú szüneteket: „Csak akkor készítek lemezt, ha úgy érzem, el szeretnék mondani valamit, és nem azért, hogy eladjak valamit. Sade nem egy termék.” A címadó felvétel mellett a Babyfather című dal aratott nagy sikert. Mindkettőhöz újfent Sophie Muller rendezett videoklipet, és mindkét dalt jelölték Grammy-díjra: a Soldier of Love R&B kategóriában győzött is, a Babyfather popkategóriában viszont alulmaradt a Train Hey, Soul Sister című felvételével szemben. 2011. május 3-án került az üzletekbe Sade legfrissebb válogatásalbuma, a The Ultimate Collection. A 29 felvételt tartalmazó dupla CD nem csupán a nagy slágereket tartalmazza, hanem korábban ki nem adott dalokat is: Still in Love with You, Love Is Found, I Would Never Have Guessed, The Moon And The Sky (Remix). Ez utóbbi elkészítésében az ismert rapper, Jay-Z is közreműködött. 

Magánélet
Sade igyekszik távol maradni a bulvármédiától, magánéletéről éppen ezért ritkán beszél, és keveset árul el. 1989-ben házasságot kötött Carlos Pliego spanyol filmrendezővel. Hat év múlva elváltak, mivel életformájukat nem tudták összeegyeztetni. Az énekesnő a következő évben viszonyt kezdett egy jamaicai zenésszel, akitől lánya született, Ila. Az új évezredben egy angliai kisvárosban, Stroudban él új barátjával, Iannal. Természetesen velük van Sade lánya, Ila, sőt Ian fia, Jack is. Az énekesnőt 2002-ben a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatával (OBE) tüntették ki az angol könnyűzene területén folytatott kimagasló munkássága elismeréseként.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1984: Your Love Is King / Love Affair with Life
* 1984: Your Love Is King / Smooth Operator / Snake Bite / Love Affair with Life
* 1984: Your Love Is King / Cherry Pie
* 1984: When Am I Going to Make a Living / Should I Love You
* 1984: When Am I Going to Make a Living / Why Can't We Live Together / Should I Love You
* 1984: Smooth Operator / Spirit
* 1984: Smooth Operator / Red Eye / Spirit
* 1984: Hang On to Your Love / Should I Love You
* 1984: Hang On to Your Love (Long Version) / Hang On to Your Love (Short Version)
* 1984: Hang On to Your Love (U.S. Remix) / Should I Love You / Why Can't We Live Together
* 1985: The Sweetest Taboo / You're Not the Man
* 1985: Is It a Crime? / Punch Drunk
* 1985: Is It a Crime? / Wired / Punch Drunk
* 1986: Never as Good as the First Time / Keep Hanging On
* 1988: Love Is Stronger Than Pride / Super Bien Total
* 1988: Nothing Can Come Between Us / Make Some Room
* 1988: Nothing Can Come Between Us / Make Some Room (Extended Version) / You're Not the Man
* 1988: Paradise (Extended Remix) / Hang On to Your Love (U.S. Remix) / Keep Hanging On (Live) / Paradise (Instrumental)
* 1988: Paradise (Remix) / Super Bien Total
* 1988: Paradise (Extended Mix) / Super Bien Total (Extended Mix) / Paradise (Extra Beats)
* 1988: Paradise (Remix) / Paradise (Instrumental) / Paradise (Extra Beats)
* 1988: Paradise (Extended Remix) / Paradise (7" Edit)
* 1988: Paradise (Remix) / Paradise (Instrumental)
* 1988: Turn My Back on You (remix) / Keep Looking
* 1988: Turn My Back on You (Extended Re-Mix) / Turn My Back on You (Heff's Mix) / Keep Looking
* 1988: Paradise / Turn My Back on You / Keep Looking / Give It Up
* 1989: Haunt Me / Make Some Room
* 1992: Paradise (Ronin Remix) / Paradise (Drums and Sade) / Paradise (Instrumental)
* 1992: Feel No Pain / Love Is Stronger Than Pride (Mad Professor Remix)
* 1992: Feel No Pain / Love Is Stronger Than Pride (Mad Professor Remix) / Feel No Pain (Version)
* 1992: Feel No Pain (Nellee Hooper Remix) / Feel No Pain (Album Version) / Love Is Stronger Than Pride (Mad Professor Remix) / Feel No Pain (Nellee's Bonus Beats)
* 1992: Feel No Pain (Nellee Hooper Remix) / Feel No Pain (Album Version) / Love Is Stronger Than Pride (Mad Professor Remix) / Feel No Pain (Nellee's Bonus Beats)
* 1992: No Ordinary Love / Paradise (Remix)
* 1992: No Ordinary Love / Paradise (Remix) / No Ordinary Love (Album Version)
* 1992: No Ordinary Love (Album Version) / Paradise (Remix) / Paradise (Drums and Sade)
* 1992: Kiss of Life / Room 55 / Kiss of Life (Album Version)
* 1992: Kiss of Life / Room 55
* 1993: Cherish the Day (Sade Remix Short Version) / Cherish the Day (Ronin Remix)
* 1993: Cherish the Day (Sade Remix Long Version) / Cherish the Day (Ronin Remix) / Cherish the Day (Pal Joey Remix) / Cherish the Day (Sade Remix Short Version)
* 1993: Cherish the Day (Sade Remix Long Version) / Cherish the Day (Sade Remix Short Version) / Cherish the Day (Sade Remix Radio Edit) / Cherish the Day (Ronin Remix) / Cherish the Day (Pal Joey Remix)
* 1993: Cherish the Day (Sade Remix) / Cherish the Day (Ronin Remix) / Cherish the Day (Pal Joey Remix) / Feel No Pain (Nellee Hooper Remix) / No Ordinary Love (Album Version)
* 1994: Pearls
* 2000: By Your Side / By Your Side (The Neptunes Remix) / By Your Side (Yard Mix 1) / By Your Side (Reggae Mix 1) 
* 2000: By Your Side (Ben Watt Lazy Dog Remix) (promóciós lemez)
* 2000: By Your Side (Neptunes Remix) / By Your Side
* 2001: King of Sorrow (Radio Version) / King of Sorrow (Guru Remix)
* 2001: King of Sorrow (Guru Remix) / King of Sorrow (FLC Remix) / King of Sorrow (Cottonbelly Remix) / King of Sorrow (Radio Edit)
* 2001: The Queen of Sorrow (Ben Watt Mix) (promóciós lemez)
* 2002: Smooth Operator / The Sweetest Taboo (promóciós lemez)
* 2005: Smooth Operator / Smooth Operator (Long Version) / Smooth Operator (Short Version)
* 2010: Soldier of Love (Radio Edit) / Soldier of Love (Album Version)
* 2010: Babyfather
* 2010: Moon & Skyy (Vocal) / Moon & Skyy (Instrumental)
* 2011: Still in Love with You


Albumok
* 1984: Diamond Life
* 1985: Promise
* 1988: Stronger than Pride
* 1992: Love Deluxe
* 2000: Lovers Rock
* 2002: Lovers Live
* 2010: Soldier of Love

Válogatások
* 1994: The Best of Sade
* 1999: The Remix Deluxe
* 2002: Star Series
* 2006: The Remixes – Best of Sade
* 2011: The Ultimate Collection 

VIDEÓK
















2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia!

      Kösz az elismerést. Mindig nagyon örülök, ha egy-egy régebbi, általam már-már elfeledett írásomra is kapok pozitív visszajelzést. Ilyenkor mindig röstellem, hogy ezeket a régi szövegeket nem frissítem fel naprakészre, de sajnos ez már meghaladná a lehetőségeimet.

      Üdv!

      Arnold

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.