disco

disco

2013. április 11., csütörtök

MORY KANTÉ

Mory Kanté (Guinea, Kissidougou, 1950. március 29.) afrikai énekest és zenészt gyerekkora óta a zenei pályára képezték. 1988-ban világsikert aratott a Yé Ké Yé Ké című saját szerzeményével, amely minden idők legsikeresebb afrikai slágerének számít, kislemezen több mint egymillió példányban kelt el. Nemzetközi viszonylatban azóta keveset hallani róla, mindazonáltal mindmáig aktív a szakmában, legutóbbi albuma 2012-ben jelent meg. 2001-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) jószolgálati nagykövetévé választották. Mory Kanté többször adott koncertet Magyarországon is.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Mory Kanté egyes források szerint a Guinea déli részén fekvő Kissidougou-ban született, más források úgy tudják, a Kissidougou közelében található Albadaniában jött világra. A Kanté família Guinea legősibb griot (zenész történetmondó) családjának számít, amelynek zenei múltja a XIII. századig nyúlik vissza. A kedves papa, a 109 évet megélt El Hadj Djelifode potenciájával egész biztosan nem volt semmilyen probléma, Moryn kívül ugyanis még harminchét (!!) gyermeket nemzett. Az édesanya, Fatouma Kamissoko Maliból származott. A gyermeket az anyai nagyapa, Jali Mory Sanda Kamissoko után nevezték el. A családi legenda szerint a kis Mory előbb tanult meg balafonon (afrikai xilofon) játszani, mint beszélni. Ebből persze valószínűleg egy szó sem igaz, de kétségtelen, hogy a kisfiú örökölte a családra jellemző muzikalitást, és zenei képzése is igen korán elkezdődött. Tizenöt éves (más források szerint: hétéves) volt, amikor nagynénjéhez, a szintén griot Manamba Kamissokóhoz – a Mali International Ensemble tagjához – költözött Mali fővárosába, Bamakóba. Itt a legkülönbözőbb zenei irányzatokkal ismerkedhetett meg, mint például a kongói rumba, az angol és amerikai popzene, valamint a kubai mambo. Legjobban az amerikai R&B hatott rá. Első együttesében, az Apollóban gitáron játszott és énekelt: a formáció neve James Brown híres albuma, az 1963-as Live at the Apollo címére utalt. 


1971-ben gitárosként és balafonistaként csatlakozott Mali leghíresebb együtteséhez, az egy évvel korábban alakult Rail Bandhez, amelynek zenéje a hagyományos afrikai és a modern nyugati hangszerek (például az elektromos gitár) kombinációjára épült. 1973-ban távozott az együttes énekese, Salif Keita, és Mory lépett a helyébe. A Rail Band nyugat-afrikai turnéját követően Kanté 1976-ban Nigériában Voix d'or (Arany Hang) díjat kapott. Állítólag ekkoriban fedezte fel magának a korát (a hárfához hasonló afrikai pengetős hangszer), és autodidakta módon megtanult játszani rajta. 1977-ben kivált a Rail Bandből, elhagyta Bamakót, és Elefántcsontpart akkori fővárosában, Abidjanban telepedett le. Itt Les Milieus Branches néven megalapította saját együttesét, amely nem kevesebb, mint 35 zenészből állt. Céljuk az volt, hogy nyugati stílusú zenét – főleg funkyt – játsszanak alapvetően hagyományos afrikai hangszereken, mint a balafon, a kora, a dzsembé (afrikai dob) és a bolon (hárfaszerű hangszer). 1981-ben jelent meg első saját albuma, a Courougnegre. Karrierjének egyik jelentős állomása volt, amikor 1982-ben az abidjani Francia Kultúrcentrumban megrendezte azt az előadást, amelynek keretében egyszerre 75 tradicionális és modern zenész játszott együtt a színpadon. 1984-ben Franciaországba költözött, ahol rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert.


Yé Ké Yé Ké 
Mory Kanté 1986-os albuma, a 10 Cola Nuts különösen kedvező fogadtatásra talált a francia közönség körében, jelölték a Victories de la Musique-díjra is. Az igazi nemzetközi sikert 1987-es saját szerzeménye, a Yé Ké Yé Ké hozta meg számára, amely a következő évben vezette a spanyol, a holland és a Eurochart slágerlistát, második volt Svájcban és az NSZK-ban, valamint szinte mindegyik fontosabb európai lemezpiacon bejutott a Top 10-be. A kislemez több mint egymillió példányban kelt el, és ennek köszönhetően mindmáig a Yé Ké Yé Ké a legsikeresebb és legnépszerűbb afrikai sláger. A dal eredeti változata már 1984-ben megjelent az À Paris című albumon, Kanté azonban nem volt tökéletesen elégedett vele. Gyorsított a tempón, és változtatott a hangszerelésen is: így született meg a ma már klasszikusnak számító verzió, amely az 1987-es Akwaba Beach című albumának húzóslágere volt. A BBC egyik műsorában azt mondták róla, hogy a mandinka kora és a fekete amerikai house zene fúzióját testesíti meg. A Yé Ké Yé Ké elhangzott A tűz útja című 1990-es indiai filmben is, amely oly nagy sikernek bizonyult a több száz milliós országban, hogy 2012-ben remake-et készítettek belőle. Egy másik Mory Kante-dal, a Tama – szintén az Akwaba Beach albumról – ihlette egy másik 1990-es indiai film, a Thanedaar egyik betétdalát is. 1991-ben – újfent Indiában – forgatták a Hum című filmet, amelynek nagy slágere, a Jumma Chumma De De a Tama zenei motívumain alapul, a főcímdalt pedig az Inch Allah című Mory Kante-felvétel inspirálta.


Az 1990-es évektől napjainkig 
1990-ben Mory Kanté és Khaled képviselte Franciaországot azon a nagyszabású szabadtéri zenei fesztiválon, amelyet a New York-i Central Parkban rendeztek többezres közönség előtt. Ugyanabban az évben a legendás harlemi Apolló Színházban is a New York-i közönség elé lépett, Touma című albumáért pedig aranylemezt vehetett át Franciaországban. Nem kevesebb, mint 130 griot adta elő a párizsi Grande Arche de la Défance 1991-es megnyitóján Kante szerzeményét, a Guineai szimfóniát. Ekkor határozta el, hogy megvalósítja régi álmát, és a mandinka kultúra megőrzése és népszerűsítése érdekében egy települést alapít Afrikában. Első lépésként földet vásárolt Guinea fővárosa, Conakry vonzáskörzetében, hogy majd itt épüljön fel az „álomfalu”, a zenei centrumnak szánt Nongo Village. Első lépésként egy stúdiót építettek, ahol Kanté 1993-ban egy új albumot készített, természetesen Nongo Village címmel. A kiadványt egy turnéval népszerűsítette, melynek keretében Európában és Kanadában koncertezett.


Párizsban Griot d'or (Arany Griot) díjat kapott, a francia–afrikai rádióállomás, az Africa No. 1. pedig a Kilimandzsáró-díjat ítélte neki. Miközben a világot járta, hogy a mandinka kultúrát népszerűsítse, Nongo Village kezdett kiépülni, és a helyi lakosság róla nevezte el a települést. A Yé Ké Yé Ké időközben a könnyűzene örökzöldjévé érett, számos remix készült belőle, az egyik, az úgynevezett HardFloor Mix elhangzott A part című 2000-ben bemutatott amerikai filmben is. Állítólag maga a főszerepet játszó világsztár, Leonardo DiCaprio kért erre engedélyt a zenésztől. Tamala című albumának megjelenése alkalmából Mory Kanté egy nagyszabású turnét bonyolított le: 48 koncertet adott 15 európai országban, valamint Dél-Afrikában és Marokkóban. 2004-es albuma, a Sabou visszatérést jelentett akusztikus zenei gyökereihez. 2012-ben jelent meg eddigi utolsó albuma, a La Guinéenne (A guineai nő), amely tisztelgés Afrika és Guinea előtt, a címadó felvétel pedig a guineai nők dicséretét zengi. Ők azok, akik Kanté szerint gyakran szorulnak háttérbe, sőt olykor az áldozat szerepébe kényszerülnek, pedig nélkülük nemcsak az élet, de a fejlődés is elképzelhetetlen.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1987: Yeke Yeke (Remix) / Akwaba Beach / Yeke Yeke (Single Version) 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (Mory's House Remix) / Akwaba Beach / Yé Ké Yé Ké (The French Remix) 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (French Remix) / Yé Ké Yé Ké (Afro Acid Mix) / Yé Ké Yé Ké (Mory's House Version) / Yé Ké Yé Ké (French Edit) / Akwaba Beach 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (The Afro Acid Remix) / Akwaba Beach / Yé Ké Yé Ké (The French Remix) 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (Extended Remix) / Akwaba Beach / Yé Ké Yé Ké (Mory's House Remix) / Yé Ké Yé Ké (7'' Version) 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (Extended Remix) / Akwaba Beach / Yé Ké Yé Ké (Remix) (promóciós lemez)
* 1987: Yé Ké Yé Ké / Akwaba Beach 
* 1987: Yé Ké Yé Ké (The Afro Acid Remix) / Akwaba Beach 
* 1987: Tama (The Deepest Africa Mix) / Inch' Allah / Tama 
* 1988: Tama (The Deepest Africa Mix) / Ye Ke Ye Ke (The Afro Acid Remix) / Inch' Allah 
* 1988: Tama (The Deepest Africa Mix) / Ye Ke Ye Ke (The Afro Acid Remix) / Inch' Allah / Tama (Single Version) 
* 1988: Tama (The Gold Coast Mix) / Inch' Allah 
* 1988: Tama / Inch' Allah 
* 1988: Tama (Gold Coast Remix) / Tama (Single Version) / Tama / Deni 
* 1988: Yé Ké Yé Ké (Martyn Young Remix) 5:25 / Akwaba Beach / Yé Ké Yé Ké (Martyn Young Remix) 3:44 
* 1988: Deni / Africa 2000 
* 1988: Africa 2000 / Deni / Deni (Extended Mix) 
* 1990: Bankiero (Techno Roots Mix) / Bankiero (Short Techno Roots Mix) / Bankiero (Dub Roots) 
* 1990: Bankiero (Long Disco Version) / Bankiero (Short Disco Version) / Bankiero (Dub Roots) 
* 1990: Bankiero / Sanfing 
* 1990: Bankiero (Single Version) / Bankiero (Long Disco Version) / Bankiero (Short Disco Version) / Bankiero (Dub Roots) 
* 1990: Mankene (Remix – Long Version) / Mankene (Remix – Short Version) / Chill Out! 
* 1990: Mankene (Single) / Mankene (Remix – Long Version) / Mankene (Remix – Short Version) / Chill Out! 
* 1992: Ye Ke Ye Ke / Ye Ke Ye Ke (Mory's House Remix) / Don't Walk Away / Stop Your Fussin (Mory Kanté / Toni Childs) (promóciós lemez) 
* 1993: La Tension / Sima / La Tension (Disco D's on the Mix) / La Tension (Sud African Mix) 
* 1993: La Tension (Disco D's on the Mix) / La Tension (Bibi's Hi-Tech Mix) / La Tension (Sub-African Mix) / La Tension (Sub-African Beats) / La Tension (Super Zdar Bros 2 Bonus Mix) (promóciós lemez)
* 1993: La Tension (Vocal Mix) / La Tension (Mastermix) / La Tension (Apple Crumble Mix) / La Tension (Bass & Drums Mix) (promóciós lemez)
* 1993: La Tension (Disco D'S on the Mix) / La Tension (Version Single) (promóciós lemez) 
* 1994: Mogo Djolo (Ambush Vocal Mix) / Mogo Djolo (Ambush Vocal Edit) / Mogo Djolo (Ambush Instrumental Mix) / Mogo Djolo (Dub Vocal Mix) / Yeke Yeke (Martyn Young Mix) / Mogo Djolo (Dub Instrumental Mix) 
* 1994: Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Dub) 
* 1995: Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Dub) / Yeke Yeke (Afroacid Mix) 
* 1995: Yeke Yeke (Afroacid Edit) / Yeke Yeke (Hardfloor Remix) 
* 1995: Yeke Yeke (Afroacid Edit) / Yeke Yeke (Hardfloor Edit) / Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Mogo Djolo (Ambush Vocal Mix) 
* 1995: Yéké Yéké (Hardfloor Edit) / Yéké Yéké (Hardfloor Mix) / Yéké Yéké (Hardfloor Dub) / Mogo Djolo (Dub Vocal Mix)
* 1995: Yéké Yéké (Hardfloor Edit) / Yéké Yéké (Hardfloor Dub) 
* 1996: Yeke Yeke (Klubbheads Mega Blast) / Yeke Yeke (Greatski's Tribal Dub Mix) 
* 1996: Yeke Yeke (Klubbheads Mega Blast) / Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Dub)
* 1996: Yeke Yeke (Hardfloor Edit) / Yeke Yeke (Klubbheads Mega Blast) / Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Yeke Yeke (Greatski's Tribal Dub Mix) 
* 1996: Totebola / Mariage 
* 2001: Dimini (Matty's II Deep Allstar Radio Edit) / Dimini (Matty's II Deep Allstar Mix) / Dimini (II Deep Allstar Instrumental Track) / Dimini (Matty's Soulflower Mix) 
* 2001: Dimini (Matty's II Deep Allstar Mix) / Dimini (Matty's Soulflower Mix) / Dimini (Matty's Soulflower Mix Dub) 
* 2005: Yeke Yeke (Friday Night Mix) / Yeke Yeke (Saturday Night Mix) 
* 2005: Yeke (Vox) / Yeke (Dub) 
* 2005: Yeke Yeke (French Mix) / Yeke Yeke (Greatski's Tribal Dub Mix) / Yeke Yeke ("Afro Acid" Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Dub Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Mix) / Yeke Yeke (Mory's House Mix) / Yeke Yeke (Klubbheads "Mega Blast" Mix) / Yeke Yeke (Electroclash Dub Mix) 
* 2006: Yeke Yeke (Simon Nedeczky Tribal Mix) 
* 2006: Narama (Radio Edit) / Narama (Original Mix) / Narama (Jurgen Vries Remix) / Narama (Dale Corderoy Remix) / Narama (Sheriff Remix) / Narama (MDE Alternative Elektro Remix) (DT8 Project featuring Mory Kanté) 
* 2006: Narama (Original Mix) / Narama (Jurgen Vries Remix) (DT8 Project featuring Mory Kanté) 
* 2006: Narama (Corderoy Ambient Remake) (DT8 Project featuring Mory Kanté) 
* 2006: Narama (Original Mix) / Narama (Jurgen Vries Mix) / Narama (Dale Corderoy Mix) / Narama (Sheriff Mix) / Narama (MDE Mix) (DT8 Project featuring Mory Kanté) 
* 2008: Yeke Yeke (Jakob Carrison Remix) 
* 2008: Yeke Yeke (STFU Remix) 
* 2008: Yeke Yeke (Afro Acid Mix) / Yeke Yeke (Hardfloor Dub Mix) 
* 2009: Yeke Yeke (10th Year Anniversary Mix) / Yeke Yeke (Afro Acid Remix) 
* 2009: Yeke Yeke (Remix by Simon Nedeczky) 
* 2011: Yeke Yeke 2011 (11-féle mix) (promóciós lemez) (Mory Kanté vs. Loverush UK!) 
* 2011: Yeke Yeke 2011 (14-féle mix) (Mory Kanté vs. Loverush UK!) 
* 2011: Yeke Yeke 2011 (15-féle mix) (Mory Kanté vs. Loverush UK!) 
* 2011: Yeke Yeke 2011 (DJ Raymundo's I Love Eivissa Mix) / Yeke Yeke 2011 (Soul Conspiracy Mix) / Yeke Yeke 2011 (DJ Silence Mix) (Mory Kanté vs. Loverush UK!) 
* 2011: Yeke Yeke 2011 (Robbie Rivera Mix) / Yeke Yeke 2011 (Loverush UK! Mix) (Mory Kanté vs. Loverush UK!) 


Albumok 
* 1981: Courougnegre 
* 1982: N'Diarabi 
* 1984: À Paris 
* 1986: 10 Cola Nuts 
* 1987: Akwaba Beach 
* 1988: Salif Keita & Mory Kante (Rail Band featuring Salif Keita & Mory Kante) 
* 1990: Touma 
* 1993: Nongo Village 
* 1996: Tatebola 
* 2001: Tamala – Le Voyageur 
* 2004: Sabou 
* 2006: Classic Titles (Rail Band featuring Mory Kante) 
* 2012: La Guinéenne 

Válogatás
* 2002: Best of Mory Kante 

VIDEÓK 

Yé Ké Yé Ké

Tama

Inch Allah (csak zene!)

Deni (csak zene!)

Bankiero

Mogo Djolo (csak zene!)

Yeke Yeke (HardFloor Mix)

Nafiya

Yeke Yeke 2011 (Mory Kanté vs. Loverush UK!)

La Guinéenne (csak zene!)

FELDOLGOZÁSOK

Tama Tama (részlet a Thanedaar című filmből)

Jumma Chumma De De (részlet a Hum című filmből)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.