disco

disco

2013. április 17., szerda

SHAKESPEAR’S SISTER

A brit Shakespear's Sister 1988-ban alakult, miután Siobhan Fahey énekesnő kivált korábbi együtteséből, a Bananaramából. Eredetileg szólistaként akart érvényesülni, új művésznevét a The Smiths egyik dalának címéből kölcsönözte. Mivel első kislemeze nem lett különösebben sikeres, ezért zenész férje javaslatára bevette a produkcióba Marcella Detroit amerikai énekesnőt is, aki addig a háttérben szerzőként vette ki a részét a munkából. A fúzió jelentős sikert aratott olyan dalokkal, mint például a You're History, az I Don't Care vagy a Stay, amely nyolc hétig vezette a brit toplistát, és ezzel rekordot állított fel. A színfalak mögött azonban megromlott a viszony Siobhan és Marcella között, ami 1993-ban szakításhoz vezetett. Fahey egyedül már nem tudta megismételni a korábbi sikereket, ezért a Shakespear's Sister 1996-ban megszűnt. 2004-ben az énekesnőnek sikerült megegyeznie korábbi kiadójával, és a Shakespear's Sister megint megjelent a könnyűzene porondján. Marcella nem tért vissza, és az újabb nagy sikerek is elmaradtak, a szűkebb rajongótábor azonban rendszeresen ritkaságok és friss felvételek birtokába juthat, elsősorban Fahey honlapján keresztül. 2013-at a Shakespear's Sister comebackjeként emlegetik, mivel ebben az évben új kiadványok, továbbá a klasszikus albumok remaszterizált és kibővített változatainak megjelenése várható.


TAGOK 
* Siobhan Fahey [Máire Siobhan Deirdre Fahey] (Írország, Dublin, 1958. szeptember 10.) – 1988–1996 és 2009-től 
* Marcella Detroit [Marcella Levy] (Egyesült Államok, Michigan, Detroit, 1952. június 21.) – 1989–1993

KARRIERTÖRTÉNET
Az előzmények 
A brit Bananarama együttest 1979-ben alapította három lány, akik „sírig tartó barátság”-ot fogadtak: Siobhan Fahey, Karen Woodward és Sara Dallin. A trió karrierje 1982-ben kezdett felfelé ívelni, és ez a periódus nagyjából 1989-ig tartott. 1986-ban a kortárs brit popzene slágergyárosai, Mike Stock, Matt Aitken és Pete Waterman (a SAW-trió) vette kézbe a Bananarama ügyeit. Nem is eredménytelenül, hiszen ekkoriban születtek meg a lányok olyan klasszikussá vált slágerei, mint a Venus, az I Heard a Rumour, a Love in the First Degree és az I Can Help It. Nemzetközi sikerek ide vagy oda, Siobhannek egyáltalán nem tetszett, hogy az underground formációként indult Bananarama zenéje kommersz europopba váltott át, és 1988-ban kivált a trióból. Ebben állítólag szerepet játszott az is, hogy Karen és Sara mellett egyre inkább háttérbe szorult. Fahey még 1987-ben feleségül ment a Eurythmics zenészéhez, Dave Stewarthoz, és abban bízott, hogy férje segítségével saját karriert építhet ki magának. Új művésznevét a The Smiths egyik 1985-ös felvétele, a Shakespeare's Sister címéből kölcsönözte. Porszem került azonban a gépezetbe, és végül Shakespear's Sister lett az énekesnőből. Fahey azt állította, csupán véletlen elírás történt, mindazonáltal ragaszkodott a helyesírási hibához, mert úgy gondolta, ebből az írásmódból már egyértelműen rá fognak gondolni, és nem a The Smiths dalára. Hozzátette azt is, hogy „Siobhan Fahey az anya, a testvér, a leány, és nem a művész. A művész a Shakespear's Sister.” Azt viszont jelen sorok írója teszi hozzá, hogy az új művésznévre valószínűleg azért is szükség volt, mert a Siobhan Fahey túlságosan kapcsolódott a Bananaramához. Az első helyesírási hibát egyébként újabbak követték, és a formáció neve azóta a legkülönfélébb írásmódokkal is megjelent már: Shakespears Sister, Shakespears Sisters, Shakespear’s Sisters stb. 


Szent szív 
A Shakespear's Sister eredetileg úgy indult, mint Siobhan Fahey szólóprojektje. Az énekesnő Richard Feldman szerző-producerrel kezdett dolgozni új repertoárja kialakításán. Feldman a dalíráshoz igénybe vette az amerikai Marcella Levy segítségét is. Levy az 1970-es évektől jelen van a könnyűzenei életben, 1982-ben szólóalbuma is megjelent, de az igazán nagy sikerek elkerülték. Feldman azt javasolta munkatársnőjének, hogy vegyen fel egy hangzatos művésznevet: így lett Marcella Levyből Marcella Detroit. A Shakespear's Sister első kislemeze, a dupla A oldalas Break My Heart (You Really) / Heroine még 1988-ban megjelent. Siobhan úgy vélte, már ez az első két dal markánsan körvonalazta, mire számíthat tőle a közönség, mindazonáltal a kislemez nem aratott különösebb kereskedelmi sikert. Dave Stewart ekkor előállt azzal az ötlettel, hogy a Shakespear's Sister legyen inkább duó, mert Siobhan és Marcella ragyogóan kiegészítené egymást. Ebbe mindenki beleegyezett, még Fahey kiadója, a London Records is. Az ötlet egyébként bevált: a duó első kislemeze, az 1989 júliusában kiadott You're History a brit toplista hetedik helyéig jutott. Noha a klasszikussá vált borítón a két énekesnő hátulról és meztelenül látható, a legelső széria borítója csak Siobhant ábrázolta a dalhoz forgatott videoklip egyik jelenetében. Ezt a klipet egyébként Sophie Muller rendezte, akárcsak korábban a Break My Heart (You Really) és a Heroine klipjeit. Bő egy hónappal később, 1989. augusztus 28-án boltokba került a Shakespear's Sister debütáló albuma, a tizenhárom felvételt tartalmazó Sacred Heart (Szent szív), amely a brit albumlistán a harmadik helyig jutott. Bár a formáció ekkor már hivatalosan is duó volt, a borító elején csak Siobhan látható, csupán a dalszövegeket tartalmazó belső mellékleten látható egy fekete-fehér közös fotó. Két hónappal később újabb dalt másoltak kislemezre: a Run Silent azonban meg sem közelítette a You're History sikerét, ahogyan az 1990 márciusában piacra dobott Dirty Mind sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 


Hormonálisan a tiéd 
Nem sok jóval kecsegtetett a második album, a Hormonally Yours előhírnökeként 1991 októberében megjelent Goodbye Cruel World sem, amely megállt a brit toplista 32. helyén. Az újabb kislemez, a következő év januárjában forgalomba hozott Stay viszont átütő sikert aratott: vezette a brit, az ír és a svéd slágerlistát, második volt Svájcban, harmadik helyre került Németországban és Ausztráliában, és jól fogadták a világ többi pontján is, beleértve az Egyesült Államokat is. Az angol siker poptörténeti rekordnak számít, azelőtt ugyanis soha nem fordult elő, hogy egy női együttes felvétele nyolc hétig álljon a toplista élén. Kicsit ironikus, hogy bár a Shaespear's Sister Siobhan Fahey szólóprojektjeként indult, a duó legnagyobb slágerében mégis inkább Marcella Detroit énekhangja dominál. Mondani sem kéne, hogy a klipet ismét Sophie Muller rendezte, aki kiváló munkát végzett. Az ihletet a Cat-Women of the Moon című 1953-as amerikai film szolgáltatta. (A Hormonally Yours egyik trackjének a címe egyébként: Catwoman.) A Music Week szerint a Stay klipje lett 1993-ban a legjobb videó, és ugyanebben a kategóriában győzött a Brit Awards díjkiosztóján is. A Channel 4 tévéállomás később minden idők 100 legjobb klipje közé sorolta.


A klip az éjszakai égbolt képével indul, és a kékes, hideg színvilág jellemzi. Egy kórházi ágyon kómában fekszik egy fiatal férfi. (Őt Dave Evans játszotta, a Bananarama-tag Karen Woodward exbarátja.) Marcella ül a beteg mellett, és arról énekel neki, hogy ne hagyja el őt, maradjon vele. Váratlanul a magasban megjelenik a halál angyala (Siobhan), aki lefelé indul egy lépcsőn, miközben gúnyosan arról énekel Marcellának, hogy úgysem tudja megmenteni a szerelmesét, és jobban tenné, ha inkább önmagát mentené. Marcella kétségbeesetten kezdi ébresztgetni a fiatalembert, miközben Siobhan ördögi mosollyal az arcán közeledik, hogy magával vigye a férfit. A két nő tusakodni kezd egymással: szimbolikus értelemben Élet és Halál kel birokra a fiatalember lelkéért. Végül az Élet győzedelmeskedik, a fiatalember magához tér, a halál angyala pedig megvető mosollyal az arcán visszaindul oda, ahonnan jött. Egyszer úgyis ő fog győzni.


Mondani sem kéne, hogy a Stay megérdemelt sikerét követően óriási érdeklődés fogadta a Shakespear's Sister új albumát: a 12 felvételt tartalmazó Hormonally Yours (megjelenés: 1992. február 18.) kétszeres platinalemez lett az Egyesült Királyságban, továbbá aranylemez Németországban és Svájcban. A furcsa cím (magyarul: Hormonálisan a tiéd) állítólag arra utal, hogy mindkét énekesnő a stúdiómunka közben tudta meg, hogy állapotos. A kritikusok kihangsúlyozták, hogy Marcella és Siobhan hangja tökéletesen kiegészíti egymást, igényes a zene, a szöveg pedig úgy érzelemgazdag, hogy sohasem giccses. Siobhan nyilván örömmel olvasta azokat a kritikákat, melyek kiemelték, hogy a Shakespear's Sister minden szempontból figyelemreméltóbb és színvonalasabb produkció, mint a Bananarama. A Stay sikerét a duó nem tudta felülmúlni, de a következő kislemezek, az I Don't Care és a Hello (Turn Your Radio On) fogadtatására sem lehetett panasz. Két évvel később a The Bates német punkegyüttes a Hello feldolgozásával debütált, és tulajdonképpen nagyobb sikert ért el vele, mint az eredeti előadó. Majdnem egy évvel a Hormonally Yours megjelenése után, 1993 februárjában hozták forgalomba az album utolsó kislemezét: a My 16th Apology szép csendben megbukott, hiszen az anyai örömöket élvező énekesnők nem tudtak aktívan részt venni a kiadvány népszerűsítésében. Még nagyobb gondot jelentett azonban az a tény, hogy Siobhan és Marcella között megromlott a viszony, és 1993-ban a Shakespear's Sister mint duó megszűnt létezni. 


Elbocsátó szép üzenet 
Eleinte arról volt szó, hogy csak rövid ideig szünetel a Shakespear's Sister, amíg Marcella befejezi második szólóalbumát, Siobhan pedig a családjának szenteli magát néhány hónapra. Fahey viszont úgy döntött, hogy véget vet a Marcellával való együttműködésnek. Nem tudni, hogy miért, de elhatározását személyesen nem közölte vele. Detroit akkor értesült arról, hogy nincs már szükség rá, amikor az 1993-as Ivor Novello-díjak átadásán – ahol mellesleg a Hormonally Yours győzött az egyik kategóriában – Siobhan nem jelent meg, férjével viszont üzenetet küldött, melyet a díj átvételekor olvastak fel. Ebben Siobhan minden jót kívánt kolléganőjének a jövőre nézve. A két énekesnő azóta nem találkozott és nem is beszélt egymással. Azt pletykálták, hogy Siobhan nem tudta megbocsátani partnernőjének a Stay kiugró sikerét, mivel azon a felvételen Marcella énekhangja dominált. Állítólag annak idején még azt is megpróbálta megakadályozni, hogy kislemezre másolják ki a dalt, ám ebben végül a kiadó akarata érvényesült. Fahey a színfalak mögött azzal vádolta kolléganőjét, hogy ki akarja sajátítani magának a Shakespear's Sistert. Detroit mindazonáltal abban a hitben volt, hogy a konfliktusokat sikerült megnyugtatóan tisztázni, ezért érték hideg zuhanyként az ominózus díjátadón történtek. Ennek ellenére úgy gondolja, a közös munka sok örömet is jelentett, ezért nem gondol haraggal Siobhanre, és a legjobbakat kívánja neki két évtized után is.


Újra egyedül 
A Shakespear's Sister 1996 júniusában hallatott magáról ismét: az I Can Drive című kislemez 30. lett a brit slágerlistán. A London Records viszont már nem látott fantáziát Siobhanben, ezért a kislemezt külföldön forgalomba se hozta, sőt elállt a harmadik album megjelentetésétől is. Fahey távozott a kiadótól, és évekig tartó huzavona vette kezdetét. Ez idő alatt a Shakespear's Sister jószerivel feledésbe is merült. Ráadásul az énekesnő magánélete sem alakult túl jól: kénytelen volt beismerni, hogy pszichés problémái vannak, 1996-ban pedig elvált Dave Stewarttól. (A házaspárnak két fia van, Sam és Django James, akik azóta szintén a könnyűzene területén próbálnak érvényesülni.) Siobhan előbb 1998-ban, majd 2002-ben kis időre visszatért a Bananaramához. A második comeback évében szólókislemezt jelentetett meg Bitter Pill címmel, amely éppúgy nem aratott sikert, mint a három évvel későbbi Pulsatron és a Bad Blood. 2004-ben sikerült megszereznie harmadik albumának minden jogát a London Recordstól, és a következő év áprilisában megjelentette az anyagot saját honlapjáról letölthető formában. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az album annak idején nem az I Can Drive szerényebb fogadtatása miatt nem jelenhetett meg, hanem azért, mert vele egyetértésben a kiadó túl alternatívnak találta azt egy közel negyvenéves énekesnőtől. 


Az újabb nekifutás 
A Shakespear's Sister 2004-ben válogatásalbumot adott ki, amely nemcsak a nagy slágereket tartalmazta, hanem ritkaságokat és addig kiadatlan dalokat is. A CD-hez egy DVD-t is mellékeltek, melyen a formáció legemlékezetesebb klipjei és tévéfellépései tekinthetők meg. Nem kis meglepetésre a következő évben egy újabb válogatásalbum is a boltokba került, amely azonban a slágerek helyett a ritkaságokra koncentrált. Szó volt arról, hogy ehhez a kiadványhoz kapcsolódóan megjelenik Fahey szólóalbuma, a Bad Blood is, de ez végül elmaradt. Az anyag 2009-ben Shakespear's Sister néven jutott el a közönséghez Siobhan saját kiadója, az SF Records forgalmazásában. Időközben nemcsak az előadó neve, hanem az album címe is megváltozott: Songs from the Red Room. A tizennégy track közül három (Bitter Pill, Pulsatron, Black Blood) már évekkel korábban megjelent. A negyedik kislemezt It's a Trip címmel 2010 áprilisában hozták forgalomba. Az akusztikus verzió kizárólag Fahey honlapján keresztül volt elérhető. 


Az It's a Trip megjelenését követően a Shakespear's Sister turnéra ment, amelynek Liverpool volt az első állomása. 2011 februárjában bejelentették, hogy hamarosan CD-t és DVD-t adnak ki a koncertek anyagából, ám ez a kiadvány azóta sem született meg. A Shakespear's Sister Facebook-oldalán később megjelent egy olyan információ, hogy a megjelenés 2013-ban várható. Mindazonáltal a rajongók 2011-ben sem maradtak koncertlemez nélkül: korlátozott ideig elérhető volt Siobhan honlapján a Shakespear's Sister 1992-es koncertjéről felvett anyag, melyet a BBC Radio rögzített, és rövidített változatban még abban az évben le is adott. Aki az újdonságokra volt kíváncsi, az 2011 márciusában letölthette Siobhan honlapjáról a hat felvételt tartalmazó The Red Room Session EP-t. 2011 novemberében a Cosmic Dancer című új album ismét Siobhan honlapján keresztül jutott el először a rajongókhoz, a következő hónapban azonban hagyományos CD-n is megjelent. Az „új” jelzőt persze nem kell teljesen komolyan venni, hiszen a 15 track nagyobb része feldolgozás vagy korábbi dalok akusztikus változata. Az anyag elkészítésében az énekesnő egyik fia, Sam is részt vett.


2012 januárjában Siobhan honlapján vált elérhetővé a Rarities, amely címének megfelelően ritkaságok gyűjteménye. Az albumot viszont úgy hirdették, mint a The Red Room Sessions EP kibővített változatát, noha arról valójában csak két felvételt vettek át. A Rarities utolsó trackje nem kis meglepetésre a Bananarama-korszak legnagyobb slágere, a Venus volt. 2012 nyarán Siobhan bejelentette, hogy a következő évben a Shakespear's Sistertől több új megjelenés is várható. Így például a Sacred Heart és a Hormonally Yours remaszterizált változata, melyekhez DVD is társul majd. Állítólag valamilyen formában Marcella is részt vesz az újrakiadások előkészítésében. 2013-ra várható a két évvel korábbra ígért koncertalbum is, valamint egy Greatest Hits-DVD, amely 1988-tól 2010-ig tekinti át a Shakespear's Sister pályafutását. 2012-ben az Amazonon és az iTuneson keresztül újra elérhetővé vált a formáció néhány korábbi lemeze, melyek korábban Siobhan honlapjáról csak korlátozott ideig voltak letölthetők. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1988: Break My Heart (You Really) / Heroine 
* 1988: Break My Heart (You Really) (Extended Version) / Heroine (Extended Version) / Break My Heart (You Really) (Acidic Mix) 
* 1988: Break My Heart (You Really) (The Shep Pettibone House Mix) / Heroine (Heavenly Remix) / Break My Heart (You Really) (Dub Mix) 
* 1988: Break My Heart (You Really) (Shep Pettibone 'House Mix') / Break My Heart (You Really) (Seven Inch Version) / Heroine (Extended Version) 
* 1988: Break My Heart (Copa Mix) / Break My Heart (Break My Dub) / Break My Heart (Instrumental) / Break My Heart (Yesterday, Today Mix) / Run Silent (Revolution Mix) 
* 1988: Break My Heart (You Really) (Shep Pettibone House Mix) / Break My Heart (You Really) (Seven Inch Version) / Break My Heart (You Really) (Dub Mix) / You Made Me Come to This 
* 1988: Break My Heart (You Really) (The Shep Pettibone House Mix) / Break My Heart (You Really) (Dub Mix) / Pretty Boy (promóciós lemez) 
* 1989: Break My Heart (Radio Mix) / Break My Heart (LP Version) / Break My Heart (Copa Mix)
* 1989: Heroine / Heroine (Novella Version) / Dirty Mind / Heroine (Live) / Dirty Mind (Live) 
* 1989: Heroine (Extended Version) / Heroine (LP Version) / Heroine (Live in Leningrad) / Dirty Mind (Live in Leningrad) 
* 1989: Run Silent / Mr. Wrong / Run Silent (The Run Deep Mix) 
* 1989: Run Silent (Revolution Remix) / Run Silent (Revolution Dub) / Mr. Wrong 
* 1989: Run Silent / Mr. Wrong 
* 1989: You're History / Dirty Mind (Live in Leningrad) 
* 1989: You're History (Voodoo Remix) / You're History (7" Edit) / Dirty Mind (Live in Leningrad) 
* 1989: You're History (Voodoo Remix) / You're History (Maximized Version) / You're History (7" Mix)
* 1989: You're History (Maxmized Version) / Heroine (Live in Leningrad) / Dirty Mind (Live in Leningrad)
* 1989: You're History (Edit) / You're History (promóciós lemez) 
* 1990: Dirty Mind (1990 Version) / Electric Moon / Dirty Mind (Extended 1990 Version) 
* 1990: Dirty Mind (E-Zee Remix) / Run Silent (Revolution Remix) 
* 1990: Dirty Mind (1990 Version) / Dirty Mind 
* 1991: Stay / Stay (LP Version) / The Trouble With Andre 
* 1991: Stay / Stay (LP Version) / The Trouble With Andre / Excerpts from the Forthcoming Album, Hormonally Yours 
* 1991: Stay (Radio Mix) / The Trouble With Andre 
* 1991: Goodbye Cruel World / Black Sky 
* 1991: Goodbye Cruel World / Black Sky (LP Version) / Black Sky (The Black Widow Mix) / Black Sky (The Black Dub) 
* 1991: Goodbye Cruel World / Black Sky (The Black Widow Mix) / You're History 
* 1991: Black Sky (Dub Extravaganza Part One) / Black Sky (Dub Extravaganza Part Two) 
* 1991: Black Sky (The Black Widow Mix) / Black Sky (The Black Dub) / Black Sky (LP Version) (promóciós lemez) 
* 1992: Black Sky (Dub Extravaganza Part 2) / Goodbye Cruel World (Bio Remix) / Stay (Andre Betts 12" Remix) 
* 1992: Goodbye Cruel World / Moonchild 
* 1992: Goodbye Cruel World / Moonchild / Stay (Acoustic Version) 
* 1992: Goodbye Cruel World / Moonchild / Are We in Love Yet 
* 1992: Goodbye Cruel World / Stay (Acoustic Version) / Black Sky (The Green Eyed Dub) / Break My Heart (You Really) (Acidic Mix) 
* 1992: Stay / Remember My Name / Cat Woman – Goodbye Cruel World – I Don't Care 
* 1992: Stay (LP Version) / Dirty Mind (E-Zee Remix) / Run Silent (Revolution Remix) / Excerpts from the Forthcoming Album, Hormonally Yours 
* 1992: Stay (Acoustic Version) / Stay (LP Version) 
* 1992: Stay (promóciós lemez) 
* 1992: I Don't Care (7" Remix) / Remember My Name 
* 1992: I Don't Care (Radio Edit) / I Don't Care (7" Remix) 
* 1992: I Don't Care (Radio Edit) / I Don't Care (7" Remix) / I Don't Care (Henley Board Mix) / Catwoman / Remember My Name 
* 1992: I Don't Care (Radio Edit) / Stay (Acoustic Version) 
* 1992: I Don't Care (7" Remix) / I Don't Care (Henley Board Mix) / I Don't Care (LP Version) / Remember My Name 
* 1992: I Don't Care (Radio Edit) / Catwoman (BBC) / I Don't Care (BBC) / You're History (Voodoo Mix) 
* 1992: I Don't Care (Radio Edit) / I Don't Care (Alternate Radio Edit) / I Don't Care (LP Version) 
* 1992: I Don't Care (LP Version) / I Don't Care (Live Radio One Version) / Catwoman (LP Version) / Catwoman (Live Radio One Version) 
* 1992: Hello (Turn Your Radio On) (7" Version) / Hello (Turn Your Radio On) (Alternative Piano Mix) / Goodbye Cruel World (BTO Remix) / Stay (Andre Betts Remix) 
* 1992: Hello (Turn Your Radio On) / Black Sky (Dub Extravaganza Part 2) / Goodbye Cruel World (BTO Remix) / Stay (Andre Betts 12" Remix) 
* 1992: Hello (Turn Your Radio On) (7" Version) / Hello (Turn Your Radio On) (Alternative Piano Mix) / Hello (Turn Your Radio On) (Album Version) / Stay (Andre Betts Remix) 
* 1992: Hello (Turn Your Radio On) / Stay (Andre Betts Remix) 
* 1992: Hello (Turn Your Radio On) (7" Version) (promóciós lemez) 
* 1993: My 16th Apology / Catwoman 
* 1993: My 16th Apology / Catwoman (Live) / Hot Love (Live) / Dirty Mind (Live) 
* 1996: I Can Drive / Oh No, It's Micheal 
* 1996: I Can Drive / Oh No, It's Micheal / Suddenly 
* 2010: It’s a Trip (Album Version) / It’s a Trip (Smalltown Boy Mix) / It’s a Trip (Bis Club Mix) / It’s a Trip (Punx Soundcheck Mix) / It’s a Trip (Apollo 440 Mix) / It’s a Trip (Lord And Master Early Dawn Mix) / It’s a Trip (Bis Radio Mix) / It’s a Trip (Stems Mix) / C U Tonight (Demo) / Dedication / Heroine (Gully's Ingestion Mix) 
* 1996: I Can Drive (Pull Down Your Pants Mix) / I Can Drive (Pull Down Your Pants Dub) / I Can Drive (Roger Weed Mix) 
* 2011: Dancing Barefoot (Album Version) / Oh No, It's Michael (Album Version) / Fial F for Freedom (Album Version) / A Man in Uniform (Alternative Version) 
* 2011: Do I Scare You? (Radio Edit) / Do I Scare You? (Album Version) / Do I Scare You? (Extended Version) / Do I Scare You? (Alternate Version) / Do I Scare You? (Indian Strings Mix) / Can U Wait That Long (Album Version) / I Never Could Sing Anyway (Alternate Version) / Suddenly (Alternate Edit) (Shakespear’s Sister and Billy Mackenzie) 
* 2011: Really Saying Something / A Loaded Gun 


EP-k 
* 2011: The Red Room Sessions 
* 2013: Cherchez la femme 

Albumok 
* 1989: Sacred Heart 
* 1992: Hormonally Yours 
* 2004: #3 
* 2009: Songs from the Red Room 
* 2011: Live 1992 
* 2012: Cosmic Dancer 

Válogatások 
* 2004: Best of 
* 2005: Long Live the Queens! 
* 2012: Remixes 

VHS, DVD 
* 1989: Sacred Heart 
* 1992: Hormonally Yours 
* 2010: S.F.T.R.R: Videos 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.