disco

disco

2014. július 25., péntek

CAMARO’S GANG

A Camaro’s Gang egy olasz kalózrádió saját kiadója, a Superradio Records projektje volt. Az italodiscóért rajongó zenészek alapították, és barátaik segítettek a felvételek elkészítésében. A formáció első és legismertebb slágere, az 1982-es Ali Shuffle egy öt évvel korábbi Alvin Cash-dal feldolgozása. 1985-ben jelent meg a Camaro’s Gang egyetlen albuma, a Decamerone. 1986-ban az együttes megszűnt, húsz évvel később azonban egy korlátozott példányszámban kiadott mixalbum váratlan sikerének köszönhetően újjáalakult. Az eredeti tagok egyike, Alessandro Novaga Camaro’s néven is készített néhány felvételt, ám netes források szerint ezek függetlenek a Camaro’s Gang tevékenységétől.


TAGOK ÉS KÖZREMŰKÖDŐK
Az eredeti felállás
* Barry Mason (billentyűs hangszerek, ének)
* Capitain Noir (billentyűs hangszerek, ének)
* Franco „Punk” [Franco Scopinich] (billentyűs hangszerek, ének)
* Alessandro (Alex) Novaga (billentyűs hangszerek, sequencerek)
* Antony Marinelly (dobok, ének)
* Claudio „Maskio” (gitár, basszusgitár)
* Fulvio „Maskio” [Fulvio Mazzotti] (ütős hangszerek, ének)
* Mirko Ravelli (gitár, ének)
* Moreno „Indian” [Moreno Lombardi] (gitár, billentyűs hangszerek)
* Pecos (dobok, ének)
* Pierre „D. J.” [Pierre Feroldi] (ének, tánc)
* Robin „G.” (gitár, ének)
* Sandro „Soul Time” [Sandro Casiglieri] (ének)
* Symona [Simona Torre] (ének)
* Walter [Walter Biondi] (billentyűs hangszerek)
* Venise [Stalwarts Venise] (ének)
* Franco Arrignani (ének)

Új felállás (2006-tól)
* Max de la Sierra (billentyűs hangszerek, ének)
* Angel Pierre (ének, hangmérnök)
* Franco Scopinich (billentyűs hangszerek, szerző)
* Venise (ének) 

KARRIERTÖRTÉNET
Kalózrádió
Egy kisebb baráti társaság – vezéregyéniségei: Venise, Barry Mason és Franco Scopinich – rajongott az italodiscóért és a szintipopért. Szenvedélyüket szerették volna megosztani másokkal is, így szerveztek egy kalózadót, melyet Superradio névre kereszteltek. Idővel felvetődött az az ötlet, hogy saját dalokat is játszaniuk kéne. Rögvest írtak néhányat, de nem találtak hozzájuk kiadót. Legyünk őszinték: mire számítottak? Melyik kiadó vállalná, hogy pénzét befektetve kiadja egy olyan csoport dalait, amely amúgy a kiadó egyéb lemezeit feltehetően engedély és jogdíjfizetés nélkül játssza műsoraiban? (Igaz, a Superradio állományát saját bevallásuk szerint az üzlet és a pénz sosem érdekelte, csak a zene öröme és élvezete volt fontos számukra.) A megoldás egy saját kiadó létrehozása volt, amely a Superradio Records nevet kapta. Az első kiadványok – a Sun-La-Shan (Venise és Scopinich duója) és Barry Mason lemezei – meglepően nagy sikert arattak, ezért a merészebb tervek megvalósítása is szóba jöhetett. Például egy saját együttesé, amely a Superradio és vonzáskörének tehetségeit tömörítené. Az új formáció a Camaro’s Gang nevet választotta Franco Scopinich Chevy Camaro márkájú kocsija nyomán. Első kislemeze, az 1982-ben megjelent Ali Shuffle Alvin Cash öt évvel korábbi slágerének feldolgozása. Az eredeti szerzők (Alvin Cash – Willie Henderson) nevét a Camaro’s Gang is feltüntette a lemezén, mindazonáltal később megjelentek olyan példányok is, melyen kizárólagos szerzőként Alessandro Novaga (a Camaro’s Gang tagja) neve olvasható. A magyar közhiedelemmel ellentétben Ali Shuffle nem konkrét személy, nem egy egzotikus mesehős az Ezeregyéjszakából: így nevezték azt a táncszerű mozgást, amelyet az olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, Muhammad Ali mutatott be a ringben meccsei közben, és amivel ellenfelei koncentrációját általában eredményesen meg is zavarta.


Dekameron 
Az Ali Shuffle sikerének köszönhetően újabb Camaro’s Gang kis- és maxilemezek jelentek meg, melyek a diszkókban és a lemezklubokban örvendtek nagy népszerűségnek: Fuerza Major, Move a Little Closer, Corn Flakes, I Like Boys. A lemezborítók általában fotókollázsokat ábrázoltak, melyek a tagok fényképeinek felhasználásával készültek az akkoriban divatos motívumok kombinálásával: autók (főleg Franco már említett Chevy Camarója), neonfények, napsütés, napszemüveg, egzotikus környezet. 1985-ben megjelent a formáció első albuma, a Decamerone, melyek alcíme (The Camaro One) azt sugallta, hogy lesz még több is, de végül nem lett. A nyolc track között ott voltak az addig megjelent dalok is remixelve: az Ali Shuffle hazánkban például csak az LP-nek köszönhetően vált igazán ismertté. Mindazonáltal a Decamerone a vártnál szerényebb sikert aratott, talán azért, mert az ismert dalok addigra már lefutottak, az újak viszont nem voltak elég ütősek. 1986-ban még két Camaro’s Gang felvétel jelent meg, ám sem a Bronx, sem a Motel Lovers nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Camaro’s Gang tehát megszűnt, pedig az italodisco akkoriban még elég jól futott Európa-szerte. 

1999 novemberében egy holland electro-DJ – művészneve: I-f, igazi neve: Ferenc E. van der Sluijs – mixet készített klasszikus italo- és elektrozenékből. A Mixed Up in Hague Vol. 1. című CD-t 2000-ben a Panama Records adta ki korlátozott példányszámban: mindössze 750 darab jelent meg belőle. A kiadványnak igen jó visszhangja támadt, és megújult az érdeklődés az eredeti előadók iránt. Ennek köszönhetően a Superradio Records is megszabadult az eladatlan raktárkészleteitől, hiszen két sztárja is képviseltette magát a válogatáson: a Sun-La-Shan a Catch és a Camaro’s Gang a Super Shuffle című felvételével. (Ez utóbbi az Ali Shuffle dub verziója.) Mindkét formáció újra hallatott magáról: a Camaro’s Gang az új évezredben kvartettként létezik. A két alapító tag, Franco Scopinich és Stalwarts Venise új kollégái: Max De La Sierra (ének és billentyűs hangszerek) és Angel Pierre (hangmérnök, ének). Néhány új daluk is elérhetővé vált, mint például a Young School Lovers, a Born for Making Dancing és a Born For Loving Friends. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1982: Ali Shuffle / Super Shuffle
* 1983: Move a Little Closer (Vocal) / Move a Little Closer (Drive Version)
* 1985: Fuerza Major / Corn Flakes
* 1985: Fuerza Major / Ali Shuffle (LP Version)
* 1985: Fuerza Major / I Like Boys
* 1985: Ali Shuffle (New Remix) / Snake Your Money
* 1985: Ali Shuffle (Remix) / Fuerza Major (Remix)
* 1986: Bronx / Bronx Invasion
* 1986: Motel Lovers / Car's Lovers
* 2007: Fuerza Major (Original Mix) / Fuerza Major (1985 Remix) / Fuerza Major (Tensnake Remix)

Album
* 1985: Decamerone (The Camaro One)

VIDEÓK


Ali Shuffle (másik klip)

Fuerza Major (csak zene!)


Corn Flakes (csak zene!)Young School Lovers (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.