disco

disco

2014. július 5., szombat

DROIDS

A rövid életű francia Droids együttest 1977-ben hívta életre a Barclay Records két fiatal menedzsere, Fabrice Cuitad és Yves Hayat. A Csillagok háborúja (1977) hatalmas sikerét próbálták a könnyűzene világában megismételni. A (Do You Have) The Force című kislemezük ígéretes kezdetnek bizonyult, ám a Star Peace című albumot követően a Droids nem készített új felvételeket. A formáció ma már a francia szintipop klasszikusának számít, egyes méltatói a Daft Punk előfutárát látják benne.
 

TAGOK
* Fabrice Cuitad (zeneszerző, producer)
* Yves Hayat (zeneszerző, szintetizátorok és szekvenciák, producer)
* Richard Lornac (billentyűs hangszerek)
* Jean-Paul Batailley (ütős hangszerek)

KARRIERTÖRTÉNET
Minden 1977-ben kezdődött. A francia Barclay Records két fiatal menedzsere, Fabrice Cuitad és Yves Hayat megtekintette az esztendő legnagyobb sikerfilmjét, az amerikai Csillagok háborúját. Nézők millióihoz hasonlóan el voltak ragadtatva attól, amit láttak, és rögvest azon kezdtek gondolkodni, hogyan tudnának valami hasonlót létrehozni a könnyűzene területén. Mindehhez hamar segítőtársakra találtak a Barclay munkatársai között. Richard Lornac billentyűs épp akkoriban dolgozott a cég számára a Tumblack című LP-n, Jean-Paul Batailley pedig a cég „házi dobos”-ának számított, ő játszott például Hayat 1976-os szólóalbumán (Conversation Between The East And The West) is. Hayat, Lornac és Batailley vették fel a Barclay stúdiójában a (Do You Have) The Force című „electrodisco” felvételt (szerzők: Cuitad és Hayat), melynek címét – a film csapásvonalán haladva – fordítsuk így: Veled van az erő? Az új formáció a Droids nevet vette fel. Hayat és Lornac stílszerűen robotoknak öltözve adták elő a szerzeményt a francia tévében, velük együtt lépett fel egy fiatal táncosnő is. Részben ennek a fellépésnek, részben az ún. space-disco növekvő népszerűségének köszönhetően a (Do You Have) The Force szép sikert aratott még külföldön is. A következő esztendőben megjelent a Droids első és egyetlen albuma: ha a Star Warsból Csillagok háborúja lett, akkor az LP címét (Star Peace) fordítsuk így: Csillagok békéje. Bizonyos vélemények szerint az album néhány szerzeménye olyan, mintha a Kraftwerk „dance” stílusban zenélne, míg az olyan kompozíciók, mint az Interspace, a Tchoung Fou és a Renaissance de l'amour inkább a korai Klaus Schulze hatását tükrözik. 


A világhálón nagyon kevés információ található a Droidsról, és olykor még azok is ellentmondóak. Például az sem derül ki belőlük egyértelműen, hogy Hayat vagy Cuitad volt-e, akit megihletett a Star Wars, netán mindketten a film hatása alá kerültek. Néhány webhelyen Cuitad egyszemélyes projektjének titulálják a Droidsot, noha hivatalosan csak szerzőként vett részt az együttes munkájában. A kevés infó híján nem tudni, hogy a Droids miért tűnt el oly váratlanul a zenei életből, hiszen egészen 1980-ig a space-disco elég jól prosperált. A Sors igazságtalansága, hogy napjainkban úgy emlegetik a Droidsot (ha ugyan valaki még emlékszik rá), mint „a hetvenes évek Daft Punkjá”-t, pedig az lenne a jogos, ha a Daft Punkot neveznénk „az új évezred Droids”-ának. Yves Hayat és Fabrice Cuitad neve producerként később is felbukkant néhányszor Magyarországon nem igazán ismert előadók lemezein: a Wet és a Mobo Hayat személyéhez kapcsolódik, az Ose, Niko Flynn és a Goûts de Luxe pedig Cuitad pártfogoltja volt. Cuitad és Jean-François Boutillier írta az egylemezes Electra 1985-ös dalát is (Cuando Cuando). A (Do You Have) The Force 1990-ben megjelent Koto (alias Michiel van der Kuy) feldolgozásában a Plays Synthesizer World Hits című albumon.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1977: (Do You Have) The Force (Part 1) / (Do You Have) The Force (Part 2)
* 1978: (Do You Have) The Force (Part 1) / (Do You Have) The Force (Part 2) / Be Happy (Part 1) / Be Happy (Part 2)
* 1978: Be Happy (Part 1) / Renaissance de l'amour (Version Courte)
* 1978: Tienez la fuerza / Baile Shanti
* 2008: The Force (SSUK-EDIT)

Album
* 1978: Star Peace (LP)
* 2003: Star Peace (CD, Limited Edition)
* 2008: Star Peace (CD, Re-issue)

VIDEÓK



Shanti Dance (csak zene!)


Renaissance de l'amour (csak zene!)

The Force (Előadó: Koto) (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.