disco

disco

2014. augusztus 3., vasárnap

MASTER GENIUS

A holland Master Genius egy stúdióprojekt volt, amelyet a Cat Music lemezcég hívott életre, hogy meglovagolja a breakdivatot. A formáció legismertebb felvétele a Let's Break, amely különböző hosszúságú változatokban jelent meg. 


KÖZREMŰKÖDŐK
* Geertjan Hessing
* Aart P. Mol 
* Erwin van Prehn 
* Cornelis R. Cees Bergman 
* Elmer Veerhoff 

KARRIERTÖRTÉNET
A Catapult együttes 1973 és 1979 között népszerű zenekarnak számított Hollandiában. (Más források szerint a banda 1972 és 1978 között létezett.) Az öt zenész az akkoriban divatos glamrockot játszotta ebben a felállásban: Aart Mol (basszusgitár, ének), Geertjan Hessing (dobok), Erwin van Prehn (gitár), Cees Bergman (ének), Mike Eschauzier (billentyűs hangszerek). 1974 áprilisában Eschauzier távozott, helyét Elmer Veerhoff foglalta el. Miután a glamrock kiment a divatból, a Catapult feloszlott. A zenészek viszont nem mondtak búcsút egymásnak, hanem megalapították a Cat Music kiadót, és különböző neveken jelentettek meg újabb és újabb felvételeket. Ezeket olykor előadóként is, máskor csak szerző-producerként (Adams & Fleisner álnéven) jegyezték. A Cat Music sztárjai közül a magyar diszkókedvelő közönség számára alighanem a The Monotones (Disco njet, wodka da; Mono; Zero to Zero), a Digital Emotion (Get Up, Action; Go Go Yellow Screen; Don't Stop), a Gazuzu (Go Go Gorilla), a Fantastique (Mama Told Me), a Video Kids (Woodpeckers from Space; Do the Rap), L-Vira (Talkin' 'bout Rambo), a Tower (See You Tonight) és a Tempo Rubato (Don't Stop the Classics) neve a legismertebb.


A Cat Music projektje volt az 1983-ban életre hívott Master Genius is. Az Adams & Fleisner tagjai írták a dalokat, és természetesen a produceri teendőket is ellátták. A produkció „élő” bemutatásához breaktáncosokat szerződtettek, nevüket a netes forrásokban nem találtam meg. Az első felvétel, az 1983-ban megjelent Let's Break egész Európában nagy sikert aratott, jelen sorok írójának is nagy kedvence volt anno. A breakmotívumokat más felvételekből átemelt zenei részletek tarkították. Ezek egy része (Get Ready; Go Go Yellow Screen) az Adams & Fleisner produkciói közül való, a többit (például: Hang On Sloopy; Superfreak; Living on Video) másoktól kölcsönözték. Nem tudni, hogy ezt engedéllyel tették-e, vagy sem. Nem találtam nyomát annak, hogy az eredeti előadók tiltakoztak volna, noha pár évvel később a M.A.R.R.S. sample-slágere, a Pump Up the Volume jogi problémákat okozott az engedély nélkül felhasznált hangminták miatt. 1984-ben még egy Master Genius-egyveleg keltett figyelmet a rajongók körében: a Let's Break Into the 80's ugyanazt a receptet követte, mint az elődje. A formáció 1984-es albumán természetesen mindkét egyveleg megtalálható. 1986-ban egy kislemez erejéig még egyszer feltűnt a popvilágban a Master Genius neve, ám a breakkel együtt a fantomzenekar is kiment a divatból. A Cat Music azonban nem szűnt meg, nekik köszönhetjük a (szerintem rettenetes) Hupikék törpikék-hanglemezeket is.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1983: Let's Break / Let's Break (Special Hot Dog Edit) 
* 1984: Let's Break Into the 80's / Super Break (Special Edit)
* 1984: That's Soul / Soul Music
* 1986: Masters / The Four – Two – Two – Syndrom 

Album
* 1984: The Album

MASTER GENIUS-VIDEÓK


Let's Break (másik klip)

CAT MUSIC-PRODUKCIÓK

Mono (Előadó: The Monotones)

Mama Told Me (Előadó: Fantastique)

Go Go Yellow Screen (Előadó: Digital Emotion)

Go Go Gorilla (Előadó: Gazuzu) (csak zene!)

See You Tonight (Előadó: Tower)

Don't Stop the Classics (Előadó: Tempo Rubato) (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.