disco

disco

2011. december 22., csütörtök

FANCY

Fancy (München, 1946. július 7.) német énekes, zenész és zenei producer eredeti neve: Manfred Alois Segieth. Mint előadó 1984-ben vált nemzetközileg ismertté a Slice Me Nice című diszkóslágerrel. Ezt követően kislemezei éveken át rendszeresen felkerültek az európai slágerlistákra, sőt három felvétele az eurodisco iránt kevésbé fogékony amerikai Billboard toplistáján is szerepelt. Legkiemelkedőbb sikerét a Bolero (Hold Me in Your Arms Again) című kislemezével aratta, amely fél évig állt a spanyol slágerlista élén. Az 1990-es években népszerűsége kissé visszaesett, mindazonáltal még az új évezredben – túl a hatvanadik életévén – is aktív résztvevője a popvilágnak. Többször fellépett Magyarországon: először 2007. június 23-án az Almássy téren, legutóbb pedig 2010. július 31-én a Margitszigeten. Producerként, illetve hangmérnökként olyan diszkósztárokkal dolgozott együtt, mint például Linda Jo Rizzo, Mozzart, Koto és a Scotch.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Manfred szülei vallásosak voltak, ezért fiukat szerzetesnek szánták, és az általános iskola befejezése után egy kapucinus bentlakásos intézetbe küldték. A gyermek előadói tehetsége már az iskolaszínházi produkciókban megmutatkozott. Tizenkét évesen kezdett gitározni, Ted Harold volt a kedvence. Segieth apuka egyáltalán nem lelkesedett fia művészi hajlamaiért, mert kétkezi mesteremberként jobban örült volna, ha Manfred valami „rendes” szakmát választ magának, ha már nem akar szerzetes lenni. Éppen ezért a középiskola elvégzése után Manfred többféle foglalkozással megpróbálkozott, ám végül mégiscsak a zenénél kötött ki. Cliff Richard hatására együttest alapított Mountain Shadows néven. (Richardot pályája elején a The Shadows együttes kísérte.) Az új banda a korszak aktuális slágereit játszotta, lemezfelvétele azonban nem készült. Manfred viszont kitartóan házalt saját szerzeményeivel a lemezkiadóknál. Az 1970-es évek elejétől több kislemeze is megjelent Tess Teiges néven, bár olykor az Andreas Jordan és a Kai Robinson művészneveket is használta. Frank Farian cégénél, a Hansa Recordsnál a második-harmadik vonal olyan előadói számára komponált, mint például a Red Face (Red Face Rides Again, Stay Where The Music Is), Sabine Sauvant (Casbah in Cairo), a Leonardo and Planetary Vision (We Fly to Andromeda) és Mandy B. Man (Full Moon Night, Goodbye Hawaii, Daddy). Jó barátjával, Hansival – aki később Mozzart néven vált ismertté a diszkórajongók körében – az 1980-as évek elején megalapította a rövid életű Kess & Tess duót. Producerként a Slip női duóval érte el a legtöbb eredményt. A hölgyek lemezre énekelték többek között Thelma Houston Don’t Leave Me This Way és Nicoletta Mamy Blue című örökzöldjét.


Az áttörés
Fancy első nagy slágerét, a Slice Me Nice-ot nem saját maga, hanem Todd Canedy komponálta. A demót eljuttatta Anthony Monnhoz, aki Amanda Lear szerző-producereként tekintélynek számított a popszakmában. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a Boney M. egyik háttérzenésze által írt dalt a Hansánál dolgozó Fancy miért a konkurens Ariola lemezcéghez vitte. E sorok írója konkrét információk híján azt feltételezi, hogy ennek anyagi okai lehettek, hiszen szakmai szempontból a Hansa tulajdonosa, Frank Farian Anthony Monn-nál is nagyobb szaktekintélynek számított. Ami egészen biztos, hogy a Slice Me Nice nagy sikert aratott a német nyelvterületen. Az NSZK slágerlistáján a tizenegyedik volt, Ausztriában a második, Svájcban pedig a kilencedik. A sikernek köszönhetően folyamatosan érkezett az utánpótlás, a Chinese Eyes, a Get Lost Tonight és a L. A. D. Y O. című kislemezek, illetve a Get Your Kicks című bemutatkozó album. Az LP nyolc felvételt tartalmaz, érdekes módon azonban a Get Lost Tonight nem szerepel rajta. Hallható viszont a Blood and Honey, amely hét évvel korábban Amanda Lear első nagy slágere volt. A nyitófelvétel, a Colder Than Ice pedig nem sokkal később a modellből énekessé avanzsált Grant Miller előadásában is megjelent, sőt nagyobb sikert aratott, mint az eredeti. (Mellesleg a Miller-verzió hátterében is Fancy állt mint producer.) A Get Your Kicks és a hozzá kapcsolódó kislemezek nem csupán a német nyelvterületen, hanem egész Európában sikert arattak. 


1985-ben Spanyolországban valóságos Fancy-láz tört ki az újabb kislemez, a Bolero (Hold Me in Your Arms Again) megjelenése után. A dal fél éven át vezette a spanyol slágerlistát. A spanyol koncertjei kapcsán rendezett sajtótájékoztatón az énekest valósággal megrohamozták a spanyol média képviselői. Fancy később azt mesélte, hogy akkoriban bármelyik spanyol zenei állomásra tekerte autórádiójának a keresőjét, a Bolero (Hold Me in Your Arms Again) perceken belül felcsendült. A Contact címmel 1986-ban megjelent második albumnak azonban voltak más slágerei is, mint például a Lady of Ice, amely a skandináv országokban aranylemez lett, és a Latin Fire. 1987 őszén már a harmadik Fancy-album került a boltokba, amelyről a címadó Flames of Love és a China Blue aratták a legnagyobb sikert. (Ez utóbbi Fancy kínai turnéjának előhírnökeként jelent meg kislemezen.) Érdemes megemlékezni a Moscow Is Calling című szerzeményről is, amely nagyjából ugyanakkor – más szöveggel és kissé más hangszereléssel – Bolschevita címmel szintén megjelent egy bizonyos Carl Max előadásában. (A művésznév nyilván utalás Karl Marxra, a bolsevik ideológia egyik szülőatyjára.) 1988-ban adták ki Fancy első válogatásalbumát, rajta többek között a Fools Cry című vadonatúj dallal, amely szintén slágerré vált. 1989-ben All My Loving címmel megjelent a negyedik stúdióalbuma. Erről az Angel Eyes című dal aratta a legnagyobb sikert. A következő évben kiadott Five című LP slágere, a When Guardian Angels Cry a Flames of Love hangzásvilágát követte. A nagylemez a legmagasabb igényeket kielégítő technikai feltételek mellett készült a londoni Sharm West stúdióban, ennek ellenére a már említetten kívül a többi felvételnek nem volt a korábbiakhoz mérhető, jelentős visszhangja.


Az 1990-es évektől napjainkig
Az 1990-es évek elején a Fancy által is képviselt diszkóhangzás kiment a divatból. A műfaj addigi sztárjainak karrierje megfeneklett: voltak, akik háttérbe szorultak, mások visszavonultak. Fancy megpróbált alkalmazkodni az új divathoz, amely a rap volt, ezért a When Guardian Angels Cry megjelent rapverzióban is. 1991-ben az italodiscóra specializálódott ZYX Records előbb a Fools Cry rapváltozatát hozta forgalomba, majd megjelentette Fancy hatodik albumát is Six – Deep in My Heart címmel. Ezen több korábbi Fancy-sláger új változata hallható, ám hiába lett modernebb a hangszerelés, a daloknak egyáltalán nem tett jót az átdolgozás. Mivel a közönség sem tülekedett a kiadványért, Fancy és a ZYX Records együttműködése véget ért. Fancy 1993-ban kiadott maxilemezei a Haddaway-féle hangzásvilágot tükrözik, ám ezek a kiadványok sem arattak sikert. Elsaő világslágerének tizedik évfordulóját egy válogatásalbummal ünnepelte, valamint a Long Way to Paradise című új maxival. A következő két évben kísérletező hangvételű nagylemezeket jelentetett meg, amelyek a maguk idejében nem voltak igazán sikeresek, ám később népszerűvé váltak. Olyannyira, hogy az 1995-ös Blue Planet Zikastar három évvel később új változatban is forgalomba került. 


1998-ban újra divatba jött az előző évtized könnyűzenéje, és ismét felbukkantak e korszak egykori sztárjai, mint például a Modern Talking, C. C. Catch és a Bad Boys Blue. Természetesen Fancy is kihasználta a retró divatot, és elkészítette két nagy slágere, a Slice Me Nice és a Flames of Love 1998-as verzióit. De ez még csak a kezdet volt, hiszen rövidesen két újabb válogatáslemeze is megjelent. A Best of Fancyn a Lady of Ice és a Chinese Eyes is megtalálható modernizált változatban. Az albumot egy Megamix zárja, amellyel az énekes hosszú idő után újra bejutott a német Top 20-ba. A másik válogatáslemez, a Hit Party húsz felvételt tartalmaz. (A két album anyaga csak részben fedi egymást.) Még ugyanabban az évben boltokba került a D. I. S. C. O. című új maxi, amely a következő évben kiadott, azonos című album előhírnökeként jelent meg. (A dalnak egyébként a címen és műfajon kívül semmi köze az Ottavan 1980-as slágeréhez.) 2000-ben a We Can Move a Mountain című dallal Fancy indult az Eurovíziós Dalfesztivál német selejtezőjén, ahol ötödik lett. Az énekes az új évezredben is hallat magáról, lemezeket készít és koncertezik. Hűséges rajongói számára időközben több DVD-t is megjelentetett legnagyobb slágereinek videoklipjeiből, a 2005-ös DVD pedig egyik koncertjét örökítette meg. Régi magyar rajongója, Hargittay Gábor meghívására látogatott el először Budapestre: 2007. június 23-án az Almássy téri Szabadidőközpontban adott koncertet. A magyar közönség is meggyőződhetett arról, hogy az énekesnek nincsenek sztárallűrjei: koncert után fáradhatatlanul osztogatta az autogramokat, beszélgetett a rajongókkal, sőt közös fotókra is hajlandó volt. 2009. október 9-én a Petőfi csarnokban megtartott Retro Disco Show egyik sztárvendégeként lépett fel a Bad Boys Blue és Linda Jo Rizzo társaságában. Legutóbb 2010. július 31-én a Margitszigeti Summer Jamben adott koncertet. Ugyanabban az évben jelent meg a Fancy & Friends című válogatásalbum, amelynek 12 dala közül Fancy csupán kettőt énekel (Flames of Love, All My Loving), a többit a Pet Shop Boys, a The Flirts, Grant Miller és mások adják elő.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1984: Slice Me Nice / Come Inside
* 1984: Slice Me Nice (Slice Remix) / Slice Me Nice
* 1984: Chinese Eyes / Burn with Impatience
* 1984: Chinese Eyes / Come Inside ((7 Inch Version) / Come Inside (American Remix #1)
* 1984: Get Lost Tonight / Burnin' Out the Light
* 1985: Slice Me Nice (Extended Version) / Chinese Eyes (Extended Version)
* 1985: Bolero (Hold Me in Your Arms Again) / Play Me the Bolero (Dub Version) / Bolero (Hold Me in Your Arms Again) (Radio Version)
* 1985: Bolero (Hold Me in Your Arms Again) / Play Me the Bolero (Dub Version)
* 1985: Check It Out / Get Lost Tonight (Long Version) / Burnin' Out the Light (Long Version)
* 1985: Check It Out / Colder Than Ice
* 1985: Check It Out / Get Your Kicks
* 1985: L. A. D. Y O. / Don't Know How to Cool It (Instrumental)
* 1985: Introducing Fancy (négyszámos EP)
* 1986: Lady of Ice / Transmutation (Instrumental)
* 1987: China Blue / Save the Moment / China Blue (Instrumental)
* 1987: Slice Me Nice / Check It Out
* 1987: Latin Fire / Turbo Dancer Remix (Edited Version)
* 1987: Raving Queen / Raving Queen (Radio Instrumental)
* 1987: Turbo Dancer Remix (Part 1) / Turbo Dancer Remix (Part 2)
* 1988: Flames of Love (Extented Version) / Bodyguard / Flames of Love (Radio Version)
* 1988: Flames of Love / Lady of Ice / Slice Me Nice / Fools Cry / Fools Cry (Video)
* 1988: Fools Cry (Extended Version) / Moscow Is Calling / Fools Cry (Radio Version)
* 1988: Fools Cry (Remix) / Fools Cry (Radio Version) / Fools Cry (Instrumental)
* 1989: That’s Fancy (négyszámos promóciós kislemez)
* 1989: Running Man (Extended Version) / All My Loving / Running Man
* 1989: Angel Eyes (Extended Version) / Go Cha Cha / Angel Eyes (Radio Version)
* 1989: No Tears (Extended Version) / No Tears (Radio Version) / Follow Me
* 1990: When Guardian Angels Cry / Sentimental Agent / When Guardian Angels Cry (Radio Version)
* 1990: When Guardian Angels... Rap / When Guardian Angels... Rap (The 4 On The Floor Radio-Version) / When Guardian Angels... Rap (The 4 On The Floor Maxi-Version)
* 1991: Fools Cry Rap (Whenever Fools Cry) (Extended Version) / Fools Cry Rap (Whenever Fools Cry) (Radio Version) / Deep in My Heart / No More Sin / Love in Japan (Medley)
* 1993: Love Has Called Me Home (Radio Version) / Love Has Called Me Home (Ballad Version) / Love Has Called Me Home (Extra Long Dance Version) / Love Has Called Me Home (Single Mix)
* 1993: No Way Out / Cool Snake / No Way Out (Extended Version) / Medley (No Way Out / Cool Snake)
* 1994: Beam Me Up (I Beam You Up To Paradise) / Long Way to Paradise (Fancy featuring High K.)
* 1994: Long Way to Paradise (Single Version) / Hit Medley / Long Way to Paradise (Dance Version)
* 1996: Colours of Life (Single Cut) / Colours of Life (Long Version) / Feel Free (B-Side)
* 1996: Deep Blue Sky / Deep Blue Sky (Video Version) / There Is Magic
* 1996: The Big Dust (Remixes)
* 1998: Slice Me Nice ’98
* 1998: Flames of Love ’98
* 1998: Come Back and Break My Heart (Radio Mix) / Come Back and Break My Heart (Extended Mix) / Come Back and Break My Heart (Trance Mix)
* 1998: D. I. S. C. O. (Lust for Life) (Radio Edit) / D. I. S. C. O. (Lust for Life) (Extended Version) / When Clowns Cry / On Fire
* 1998: Mega-Mix ’98 (Maxi Mix) / Mega-Mix ’98 (Single Mix) / Slice Me Nice (Original Version)
* 1999: How Do You Feel Right Now? / How Do You Feel Right Now? (Extended Version) / Cirque De La Lune
* 2000: Gimme a Sign (Radio Version) / Gimme a Sign (Club Mix) (Short Version) / Gimme a Sign (Club Mix) (Extended Version) / Gimme a Sign (Attack Version) / Rumble in the Jungle
* 2000: Megamix 2000 (Radio Version) / Megamix 2000 (Maxi Version)
* 2000: We Can Move a Mountain (Single Version) / We Can Move a Mountain (TV Grand Prix Version) / We Can Move a Mountain (Maxi Version)
* 2001: Na Na Na Na Hey Hey Hey Kiss Him Goodbye (4-féle verzió)
* 2002: Hör Den Bolero (Bolero) (Radio-Version) / Hör Den Bolero (Bolero) (Midnight-Version-Remix) / Feuer & Eis (Slice Me Nice) (Album Version)
* 2002: Pretty Woman (Single Version) / Pretty Woman (Large Version) / Die for You
* 2005: Slice Me Nice (Radio Edit) / Slice Me Nice (Club Mix) / Slice Me Nice (Aquasplash Mix)
* 2008: A Voice in the Dark (4-féle verzió)


Albumok
* 1985: Get Your Kicks
* 1986: Contact
* 1988: Flames of Love
* 1989: All My Loving
* 1990: Five
* 1991: Six – Deep in My Heart
* 1995: Blue Planet Zikastar
* 1996: Christmas in Vegas
* 1996: Colours of Life
* 1998: Blue Planet (az 1995-ös album új változata)
* 1999: D. I. S. C. O.
* 2000: Strip Down
* 2001: Locomotion
* 2004: Voices from Heaven
* 2008: Forever Magic
* 2009: Christmas Around the World
* 2010: 25th Anniversary Box (az első öt sorlemez CD-n bónuszfelvételekkel)


Válogatások
* 1988: Gold
* 1988: Gold Remix
* 1988: Slice Me Nice
* 1991: Bolero
* 1993: Golden Stars – Golden Hits
* 1994: It’s Me Fancy (The Hits 1984–1994)
* 1998: Best of Fancy
* 1998: Hit Party
* 1999: Dance Superhits
* 2001: Fancy for Fans
* 2003: Best of... Die Hits auf Deutsch
* 2004: Greatest Hits
* 2004: The Best Productions Vol. 2 – I Love Fancy
* 2007: Greatest Hits
* 2009: Disco Forever
* 2009: I Love Fancy
* 2010: Fancy & Friends
* 2011: Colors of the 80's

VHS, DVD
* 1988: Fools Cry
* 1991: Sentimental Agent
* 2001: For Fans – The Best of 1984–2001
* 2003: Best of... Die Hits auf Deutsch
* 2005: 20 Years on Stage – Club Concert at the Kalinka Munich
* 2008: Video Collection
* 2009: The Ultimate Fancy (2 DVD)

VIDEÓK


Slice Me Nice  (másik klip)


Colder Than Ice (csak zene!)

In Shock (csak zene!)







Moscow Is Calling (csak zene!)


Fools Cry (másik klip)





3 megjegyzés:

  1. Szia Tony!
    Köszönöm az eddigi munkádat és engedd meg, hogy
    Kellemes és békés karácsonyt kívánjak

    Üdvözlettel Feri ,,Zenebuzi''

    VálaszTörlés
  2. Szia Feri!

    Köszönöm a jókívánságokat és a tartós érdeklődésed. Jómagam ezúton köszönöm, hogy hála blogodnak, több régi kedvencemet sikerült megszereznem. Kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak is.

    Üdvözlettel:

    Tony

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tony!

    Köszönöm a jókívánságot, én is viszont kellemes karácsonyt, még jobb új évet kívánok!

    Szédületes sebességgel teremtetted újjá a blogodat, ezzel nagy örömet szerezve sokunknak!

    Eyn

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.